Přejít na obsah

Farmaření & zahradničení

Doporučené příspěvky

V 10. 9. 2024 v 16:23, eloga napsal:

Ivan

máš to pěkně nalajnovaný, ale zkus si tam dát fíkovník. U nás to již jde.

Od Brna dolu na jih normální stálice v terénu, na zahradě, v sadu na poli. Roste, zraje, přežije naší zimu... 

Na Slovenském jihu absolutně špica. 😎

Pardubice, u sousedů nádherný fíkovník v zemi na zahradě. Úplně bez problémů žije a plodí. Je to teda uzavřenej vnitroblok.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš pravdu, ono se to dá v Praze, okolí, Kolín, Nymburk, Poděbrady, Pardubicko, a také Plzeň atd.

Vlastně to jde skoro všude jen je třeba to zkusit a zkoušet pomalu a s rozmyslem.

Jestli máš zájem a možnosti, dej vědět.

:cheers:

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, Moty napsal:

Jakej doporučíte aku postřikovač? Včera jsem ručně stříkal 0,5l na buxus a ke konci mi už zmíraly ruce, díky

Proč aku? Na 0,5 l ti stačí totok, natlakuješ a stříkáš.

M.A.T. Group Postřikovač ruční 2 l - Postřikovač - Hlavní obrázek

https://www.alza.cz/hobby/m-a-t-group-postrikovac-rucni-tlakovy-2-0l-ph-d7767064.htm?kampan=adwho_hobby-a-zahrada_pla_all_zahrada_zavlazovani_c_9195918___683852799836_~156448795677~&gclid=CjwKCAjwl6-3BhBWEiwApN6_kooAqD8lJ1rbUrmFIt897y94A10O4URrd6QleIKGWMNaBdmurtss_BoCYUcQAvD_BwE

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

A chuťove furt dobrý? Když to porovnám s rajčatama, co na ně už nesvítí sluníčko, tak sou mnohem míň sladký, byť sou červený

Edit: Někde sem četl, že ty breba fíky, co by vydrželi přes zimu se maj otrhat a nenechávat je dozrávat, že to z jara bere sílu?

Upraveno uživatelem Moty
Odkaz ke komentáři

Na podzim to není Breba, ale Main crop. tedy hlavní násada z letního období.

V plném létě jsou samozřejmě lepší, ale celkem to jde, i tak je to příjemné. Dezertek jedna báseň.

Přes zimu v našich končinách zůstává na větvích případně taková nedozrálá Main, ale skutečná Breba přichází až na jaře s prvním narašením. Ale může být, že to pak do června dozraje souběžně nebo to rostlina sama shodí ještě v zimě nebo postupně během jara a tepla. U nás se stává, že to poslední ovoce dozraje po Vánocích, takže máme sušené z Řecka a vlastní čerstvé.

Jo fíky, to je pohoda, jen to ovšem zabere dost místa na zahradě. 🤠

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Chalani, nejaké dobré záhradnícke nožnice? Aj do menšej (manželkinej) ruky, čo niečo vydržia? Povedzme, že im nebudú vadiť drevité rastliny priemeru 1,5 cm. Dneska som musel pomáhať a zistil som, že máme všetky nožnice vyžvachlané, aj tie, čo som kúpil pred sezónou. Tak radšej niečo poriadne. Sa mi marí, že som kedysi mal Bahco a boli fajn.

Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, McStinger napsal:

Chalani, nejaké dobré záhradnícke nožnice? Aj do menšej (manželkinej) ruky, čo niečo vydržia? Povedzme, že im nebudú vadiť drevité rastliny priemeru 1,5 cm. Dneska som musel pomáhať a zistil som, že máme všetky nožnice vyžvachlané, aj tie, čo som kúpil pred sezónou. Tak radšej niečo poriadne. Sa mi marí, že som kedysi mal Bahco a boli fajn.

Fiskars - spokojenost

na silnější Fiskars Lx 99 , L 86 , L 74 power gear X loopers.(foarfece de gradina pentru taiat crengi.) (youtube.com)

i na slabší Fiskars PB-8 L and P 90 pruning shears and Fiskars SW 31 saw.(foarfece si fierastrau Fiskars .) - YouTube

Ale zajdi do obchodu, jak ti sedí do ruky.

Odkaz ke komentáři

@McStinger Cimkoli od Fiskarsu asi chybu neudelas. Nicmene dam jednu alternativu. Manzelka kdysi prinesla toto, zprvu jsem na to hledel ne uplne s duverou, ale po letech uzivani musim jen pochvalit. Libi se mi, ze jdou rozebrat, vycistit a tak. Velikost je v pohode i na mensi ruku, ale delaji i vylozene modely pro damy. 

Predpokladam, ze mam ty z odkazu. Pouzil jsem je zrovna dopoledne na tresen. 

https://www.florasis.cz/oasis-naradi-zahradni-nuzky-profi/?_gl=1*1h7zc6e*_up*MQ..*_ga*MTQyODY3OTkwNy4xNzI5NDIyMDM5*_ga_9KCMV7G74N*MTcyOTQyMjAzOS4xLjEuMTcyOTQyMjA4Ni4wLjAuMTM5OTc1NzY5Mg..

IMG_3039.jpeg

Odkaz ke komentáři

před 37 minutami, Kupa54 napsal:

Já bych to tak blízko plotu nedával. Až se ti za pár let rozrostou, budeš mít problém se sklizni.

Nemám s tím absolutně žádné zkušenosti, ale líbí se mi, jak se zbarví na podzim. Chtěl bych to tvarovat na výšku 1,5 m. 

Beru to jako zkoušku, pár peněz a trochu příjemné práce. 🙂 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...