Přejít na obsah

Farmaření & zahradničení

Doporučené příspěvky

Pokud vim, fikovniky nekvetou a zadne opyleni k vyvoji fiku nejsou potreba. Pricinu bych hledal jinde.
Na Palave se jim dari skvele, lip nez merunkam ted bych rekl, ty ted projdou v dubnu pri kvetu vzdy mrazem a je z nich prd. Soused uz ty fiky pali, co s tim taky ze...

Upraveno uživatelem Seamaster
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jo, je to tak. Od Brna dolů k jihu fíky jedou. Také je dobré místo Prostějovsko a vůbec nižší polohy i v Polabí a Praha.  Celý jih Slovenska je pro fíky dnes jak dělaný..... 🙂

Obecně - těch fíků je několik typů, ale aby to něco plodilo u nás bez té vosičky, tak to musí být fík adriatický. Z Jugoslávie, ne z Řecka nebo Turecka, kde se skutečně ten hmyz vyskytuje a fíky jsou Smyrenský typ. U nás se to dělá tak - že se musí nechat zakořenit plodící větev. Koření to celkem snadno ale potom to zabírá hodně místa. 

Není to žádná věda, dá se to....

Odkaz ke komentáři

před 14 hodinami, Seamaster napsal:

Pokud vim, fikovniky nekvetou a zadne opyleni k vyvoji fiku nejsou potreba. Pricinu bych hledal jinde.
Na Palave se jim dari skvele, lip nez merunkam ted bych rekl, ty ted projdou v dubnu pri kvetu vzdy mrazem a je z nich prd. Soused uz ty fiky pali, co s tim taky ze...

Ono to je tak, že to co z fíků jíme je květ a ne plod, proto není nutné žádné opylení

Odkaz ke komentáři

jo, to je nejzákladnější odrůda, roste a plodí všude, jen to musí být vyzkoušeného pěstitele. Ale dejme tomu. Pod Řípem Roudnicko, 3-5 letá rostlina přežije v terénu i zimu, max.-17.

Mrazy vydrží, ale takové probuzení jako letos a třeba zase březen s mrazem nebo duben to už je průse*. Ale obráží od kořenů, téměř vždy.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem eloga
ed
Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Na tohle vlákno jsem narazil náhodou. Zahradničení nemusím, ale člověk se tomu nevyhne a tak stříhám keře, živý plot, sekám trávu a tak. Letos se navíc hodně ořezávaly vrby a hlavním úkolem je megaskalka, o které píšu v jiném vlákně, takže si - chca nechca - už připadám jako nějaký fanoušek zahrady, na které makám skoro denně. Ale je fakt, že je to vidět, mám z toho radost a motivuje mne to k další práci. Monča sází o 106, nejen okrasné rostliny na skalku, do truhlíků, květináčů, věder a konví, ale i rajčata, papriky, okurky, česnek, petržel, cibuli a bůhvíco ještě. Včera mne vyslala do Hornbachu pro věc, na kterou jsem sám zvědavý - Tomatoto, kříženec rajčete a brambory, rostlina, kde nad zemí rostou rajčata a pod zemí brambory. Netušil jsem, že taková věc existuje, ale dá se o tom leccos vygooglit, přijde mi to fascinující a těším se na výsledky. Máte s tím někdo zkušenost?

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři

Ivan - To je obyčejný Lysenko, ruský pseudobiovýzkumník za Stalina, a jeden z původců hladomoru na Ukrajině... Hele Kropice a slecan, co to asi je? Nebo Minotaurus a Kentaur.

Takovéhle nápady jsou jen past na peníze, pořádné to nebude ani jedno ani druhé.  V Itálii jsem takovou věc nikde neviděl. A dej cenu, Hornbach je suverénně vždy nejdražší a má ceny nad kterými možno pochybovat o duševním zdraví zdraví tamních manažerů - nenažerů. 🙂

Dej si na zahradu raději fíky, to roste samo a jen sklízíš. 🎯

Odkaz ke komentáři

Ty jo, kolik jich je? My jsme měli 4, jedna pošla. Ale máme je pěkně vyžraný, celoročně volně puštěný, teď jak se sází a kopou se díry na všechno, je mám furt v patách a nic co vyreju nepřežije, tuhle se mi odvděčily sežráním minimálně deseti drátovců z jednoho záhonku a snášejí furt, i v zimě, to jim na noc dáváme do kurníku kanystr s teplou vodou. Akorát všechno co zasadím musím obtáhnout sítí. Ty mrchy sežerou úplně cokoli.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...
V 24. 5. 2024 v 11:28, Kotlick napsal:

No tvl. To asi musím mít. Kolik to stálo. Na webu to nemaj

Omlouvám se, byl jsem týden na služebce. Stálo to tuším 190,- za kus, ale to neva, je to takový pokus, zábava a zvědavost, co z toho bude..:-).

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Letos se zahrada rozjela, a to jsem nestihl vyfotit česnek, okurky, rajčata a brambory v květináčích, patizon atd... Monďa se tomu fakt hodně věnuje - zalévá, hnojí, bojuje s plísní, slimáky, pleje - a výsledek je úžasný!

Odkaz ke komentáři

🙂no vida, úplné plantáže, máš toho dost na práci i na zalévání. Dobrá práce, 🤠

V těchto posledních žhavých letních sezonách je voda č.1. Když není dešťovka, už to je slabší. Těm mým fíkům vápenitá voda vyhovuje.

Odkaz ke komentáři

před 4 minutami, Moty napsal:

Doporučíte něco na maliny a ostružiny?  PLazí se mi to po zemi a při sekání trávy je to voser

Roundap.

Ale vážně, dávat si do zahrady maliny/ostružiny , túje, lísku, křídlatku, bambus nebo bolševník není nejvhodnější.

Jako jsou rostliny, které způsobují sousedské spory, tak jsou rostliny, se kterými se prostě bojuje. 

Takhle jsem naposledy rekultivoval plochu, kde jeden dobrák plánoval živý plot z lísek. Z lísek se stalo keřo-řadí protože dobrák to zdravotně posledních pár let nezvládal. 

Odkaz ke komentáři

@MotyMaliny by se plazit neměly, ale možná máš nějakou plazivou odrudu. Na ostružiny je nejlepší zabít do země 4 tyče a udělat jim zábradlí dookola. Zůstanou nad zemí a pak už nezbývá než stříhat a stříhat.

• Like 1
Odkaz ke komentáři

před 4 hodinami, Moty napsal:

@Jehlan Uplně nechápu Tvou radu?

Potřebuju nějaký řešení na pěstování malin a ostružin, jsem rád , že je tam mám, jen jechci, aby se mi plazily po zemi

To je jiná 😄 .  Pak to chce řešit podobně jak na vinohradu Vinohradnické sloupky (eika.cz)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...