Přejít na obsah

Co nedělat hodinkám (automatům)

rach

Doporučené příspěvky

Docela by mě zajímalo jestli existují mechanické hodinky (jedno jestli automaty nebo s ručním natahováním), které by výrobce vyloženě doporučoval na takové sporty jako je golf, tenis, jízdu na kole a co tam je za strojek. Na tohle jsou nejlepší hodinky bez mechanických součástí - digitálky.

Tady se tim celkem pysni, ale nevim na kolik je to jen marketingova masaz ;)

http://www.tagheuer.com/the-collection/spe...dex.lbl?lang=en

a2280754e1224cdcb7c5624b197ff674.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 129
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Tady se tim celkem pysni, ale nevim na kolik je to jen marketingova masaz ;)

http://www.tagheuer.com/the-collection/spe...dex.lbl?lang=en

a2280754e1224cdcb7c562197ff674.jpg

No jo, jenže to je úplně nejjednodušší quartz! (Minimum pohyblivých součástí, ani chronograf to nemá).

Editace: smazal jsem obrázek, který v citaci nemá co dělat

Upraveno uživatelem Jeremy
Odkaz ke komentáři

Návštěvník YPO
- co na to golfisti, je pravá ruka při golfu namáhána méně?

ono je to asi jedno - někdo hraje zleva,někdo hraje zprava

moje zkušenosti s quartzem (Seiko 6let) x manuální práce - stroj to vydržel,ale posunuly se ručky chronografu (při vynulování se nevrátily na pozici 12)

Odkaz ke komentáři

Nevím na které ruce hodinky má. To nejspíš brzy napíše, ALE některé údery jsou i obouruč B)

:D

Musím dovysvětlit, jsem levák, ale přesto nosím hodinky na levé ruce, proto byly hodinky na stejné ruce, která držela raketu. Uznávám, byla to brutální zkouška a došlo k ní jaksi omylem v době mladické nerozvážnosti a nošení quartzových hodinek.

Odkaz ke komentáři

já nosím své staré otlučené sportky furt a všude včetně tlučení kladivem, tenisem a golfem nemůžu sloužit a snášejí to s nějakýma přestávkama cca 20 let. Párkrát spadla některá ručka a jednou vyskočilo perko Incabloku. Přesnost se drží celkem slušně, pár sekund denně. Nařizuju je tak jednou týdně když se odchýlí tak že si toho všimnu. Vodotěsné už dávno nejsou ale když je občas při umývání rukou poleju tak to taky zatím snáší. Někdy je při nějakém velkém bouchání kladivem sundávám ale spíš proto že jsou nepříjemné na ruce, jsou poměrně těžké a tlučou. Pak je sundávám když se hrabu v nějaké elektrice, kovový tah je dost efektivní kontakt na tělo a to by nebylo zdravé.

Odkaz ke komentáři

Párkrát spadla některá ručka a jednou vyskočilo perko Incabloku.

To je zhruba ono, pokud nebude uživatel schopen si tyto "opravy" provést sám, bude to muset dát hodináři a taky za to pěkně zacvaká. Od hodináře je pak docela risk, provést nějakou takovou dílčí opravu - bez toho, aby strojek celý rozebral a zkontroloval si nemůže být jist, že hodinky jeho dílku opouštějí 100 % v pořádku a že se nevrátí - tentokrát ale už s reklamací na "špatně odvedenou práci" a požadavkem (zdarma) uvést do perfektního stavu - vždyť je přeci opravoval :-)

No a taková celková oprava (rozebrání, kontrola a zpětné složení) může stát i pěkných pár tisíc.

Samozřejmě platí, že čím složitější strojek (čím víc komplikací) tím větší pravděpodobnost, že se něco poškodí

Odkaz ke komentáři

• Po roku...
Kromě toho seřizování datumu.

Některé automaty nesnášejí (nebo vůbec neumožňují) natahování korunkou. A i ty co to umožňují se nedoporučuje pravidelně natahovat korunkou - ne že by se přímo ničila, ale zbytečně se opotřebovává součástka, která se jmenuje odlučovač.

Další věcí jsou nárazy - rozhodně nedoporučuji s mechanickými hodinkami hrát golf, nebo zatloukat hřebíky, jezdit na kole.

No a potom voda, jak říkal jeden známý hodinář, do vody si vemte plavky a ne hodinky :-), pokud už brát do vody, tak se vyhýbat sauně a rychlému přechodu teplot (rozpálit hodinky na sluníčku a pak s nima vlést (ještě horší skočit) do vody).

Docela by mě zajímalo jak to je s tím ručním natahováním automatů. Jsem v tomto absolutní nováček. Doposud jsem měl jen quartzky. Automaty mám asi 14 dní a v návodu je přímo napsáno, že pro lepší přesnost je dobré je jednou denně aspoň párkrát ručně natáhnout. Zatím je občas ručně dotahuju, protože střídám asi troje hodinky.I když to jsou levné automaty nerad bych je hned ničil. Zatím si drží přesnost necelých -20 vteřin za týden.

Upraveno uživatelem Pavel K.
Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Zdravím, zajímala by mne jedna věc. Vždycky když mojim automatolondžínám začne docházet šťáva (hlavně přes noc) ráno je na nich třeba o hodinu nebo o dvě méně (stalo se mi to teda zatím jenom dvakrát), vteřinovka a minutovka jedou přesně dál. Je to kvůli tomu, že při uvolnění nátahu se přestane nejdřív točit velká ručička a až pak malá a vteřinovka? dík

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada
Zdravím, zajímala by mne jedna věc. Vždycky když mojim automatolondžínám začne docházet šťáva (hlavně přes noc) ráno je na nich třeba o hodinu nebo o dvě méně (stalo se mi to teda zatím jenom dvakrát), vteřinovka a minutovka jedou přesně dál. Je to kvůli tomu, že při uvolnění nátahu se přestane nejdřív točit velká ručička a až pak malá a vteřinovka? dík

Prapodivné... I moje stařičké Signal Alarm, když jim dochází šťáva udělají maximálně 10minut zpoždění...

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...
Docela by mě zajímalo jak to je s tím ručním natahováním automatů. Jsem v tomto absolutní nováček. Doposud jsem měl jen quartzky. Automaty mám asi 14 dní a v návodu je přímo napsáno, že pro lepší přesnost je dobré je jednou denně aspoň párkrát ručně natáhnout. Zatím je občas ručně dotahuju, protože střídám asi troje hodinky.I když to jsou levné automaty nerad bych je hned ničil. Zatím si drží přesnost necelých -20 vteřin za týden.

tiez by ma zaujimalo ako to teda je s natahnovanim ci nenatahovanim automatov. Kazdy den (kazdy druhy den) ich nosit nemozem.

dalsia vec co by ma zaujimalo je nastavovanie casu - skodi teda hodinkam pretacanie dozadu, alebo neskodi?

Mam hodiny (manualny natah) co za tyzden spravia +5min a bohuzial sekundovka nejde zastavit, takze su 2 moznosti, bud ich potiahne o 5min dozadu alebo ich pretocim o 11.55 dopredu - co im skodi menej?

vdaka vopred

Upraveno uživatelem matus69
Odkaz ke komentáři

Ad hodinky a golf: Jedna z prvních pouček trenéra byla tahle: Pánové, hodinky nechte v bagu. Golf potřebuje klid, což neustálým pohledem na hodinky nedocílíte a na ruce vám budou překážet. (Na bag bych je nepřipínal, neboť jsem zažil partu, která lezla po čtyřech na hřišti a hledala a hledala a hledala... hodinky připnuté na bag.) Pravdou je, že jsem hodinky na ruce u profíků nikdy! neviděl (tedy na hřišti) - ať je propagují hvězdy sebevíc a hodinky a tenhle sport k sobě docela patří (reklamou a marketingem). No a Tag Hujery - Tiger Woods - mně přijdou jako největší úlet - za ty nejobyčejnější "kvarcky" dát docela dost peněz jenom proto, že tam mají napsáno "golf", to by mně si radost neudělalo.

Odkaz ke komentáři

Tak dnes ráno je na hodinkách opět o 2 hodiny méně, minutovka s vteřinovkou ukazují přesně. Nikdo nemá tucha o co může jít?

Ještě mě napadá, jestli mi je někdo nechodí v noci tajně přeřizovat:o)

Asi by zasloužily důkladnou servisní prohlídku - odchylka v řádu hodin určitě není vpořádku.

A nebo bych vsadil na UFO. :thumbsup_anim:

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

O tom, jestli automaty pro klid duše občas trochu natáhnout, nebo nenatáhnout (např. o víkendu, kdy je třeba dva dny nechám ležet) se v tomhle dlouhém vlákně člověk vlastně nedočte - i když to asi zajímá nejvíc lidí.

Odkaz ke komentáři

O tom, jestli automaty pro klid duše občas trochu natáhnout, nebo nenatáhnout (např. o víkendu, kdy je třeba dva dny nechám ležet) se v tomhle dlouhém vlákně člověk vlastně nedočte - i když to asi zajímá nejvíc lidí.

Nejhorší, co můžeš z mé vlastní zkušenosti udělat automatům je: "nenosit je". Když se jednou zastaví, tak jejich "rozběh" bývá trochu bolestivý a strojek je namáhaný víc, než při normálním provozu (než se zase rozetře olej např.). Tedy když je nenosíš, alespoň je dej na "vrtič". Dotahování je možné a nebál bych se toho, není to činnost, kterou budeš dělat denně. Začíná tady panovat taková divná nemoc: hodinky do vody do vody vůbec nenoste, chronografy moc nepoužívejte ... Vlastně ideální by bylo nenosit vůbec a dívat se. To už je extrém, kter není pro mě. Švýcarské hodinky jsou dělané na "běžné" nošení s pravidelnou údržbou a měly by vydržet desítky let, takže třeba takové ty reklamné slogany ve zdejším bazaru - prodám rolexy co nikdy nebyly ve vodě, mě vždycky rozesmějou. to je jako kdybys koupil letadlo, co nikdy neletělo. Já bych tedy radši koupil "zalítaný", než "NOS" :)

Odkaz ke komentáři

Nejhorší, co můžeš z mé vlastní zkušenosti udělat automatům je: "nenosit je". Když se jednou zastaví, tak jejich "rozběh" bývá trochu bolestivý a strojek je namáhaný víc, než při normálním provozu (než se zase rozetře olej např.). Tedy když je nenosíš, alespoň je dej na "vrtič". Dotahování je možné a nebál bych se toho, není to činnost, kterou budeš dělat denně. Začíná tady panovat taková divná nemoc: hodinky do vody do vody vůbec nenoste, chronografy moc nepoužívejte ... Vlastně ideální by bylo nenosit vůbec a dívat se. To už je extrém, kter není pro mě. Švýcarské hodinky jsou dělané na "běžné" nošení s pravidelnou údržbou a měly by vydržet desítky let, takže třeba takové ty reklamné slogany ve zdejším bazaru - prodám rolexy co nikdy nebyly ve vodě, mě vždycky rozesmějou. to je jako kdybys koupil letadlo, co nikdy neletělo. Já bych tedy radši koupil "zalítaný", než "NOS" :)

Díky, budu si ten vrtič na těch několik automatů asi muset fakt pořídit, i když ta představa, že se vrtič vrtí celý rok, včetně dovolené atp. mi pořád přijde taková nějaká divná. Spíš ale asi nezvyklá. Ale asi tenhle vynález do domácnosti chronomagika patří :)

Odkaz ke komentáři

Závisí to od konkrétneho kalibru. Pokiaľ viem, napr. v návodoch k Seiko hodinkám s kalibrom umožňujúcim manuálny náťah je odporúčanie použiť manuálny náťah iba pri prvom rozbehu, potom už udržiavať natiahnuté pomocou rotora. Ako je tomu u iných neviem, ale manuálny náťah býva u automatov dosť ľahko sprevodovaný, tak sa človek dosť narobí kým pružinku ako tak natiahne. Navyše každé odistenie a skrutkovanie korunky je zbytočné opotrebovanie závitu, tesnenia atd.

Automaty sú mierny problém, ak ich človek nenosí stále alebo nosí viac hodiniek.. to sa potom musí vo veľkom grilovať, hodinkám neprospieva keď stoja. Navyše keď majú dátumy, dni, mesačné fázy, to je peklo zakaždým to nastavovať. Stuhnutý olej znamená návštevu hodinára, čas, nejaké tie peniaze atd. Naopak, ak je watchinder, starsti sú len s presným časom a občasnou korekciou dátumu.

Osobne mám preto radšej manuálny náťah, aspoň ma to núti raz za dva dni zobrať každý kúsok do ruky. Automaty preferujem u diverov a sportových hodiniek s vyssim WR, kde je skrutkovacia korunka. Tam naopak COSC presnost a tichý watchwinder vzdy potesia. Pred spaním to vie byť príjemne ukľudňujúci pohľad.. :)

Odkaz ke komentáři

Po tom nenošení je "rozběh" automatů asi tak stejně bolestivý, jako když sedneš do auta, nastartuješ ho a odjedeš.... Jestliže se jedná o hodinky dobře servisované, je jim stání v řádu dnů a měsíců úpně jedno. Snad, kdyby se jednalo hodinky, které byly naposledy čištěny a mazány před padesáti roky a celou dobu stály bych byl opatrnější. Také nerozumím tomu, proč by se měl olej po rozběhu stroje roztírat. Moderní oleje užité ve správném množství vytvoří na čepech a kamenech souvislou vrstvu, tak si nemyslím, že by olej stáním natekl na jedno místo na úkor jiného. Myslím, že tam, kam ho namažu, tam trvale zůstává. Z podstaty chodu hodinek je pak úpně jedno, jestli jsou to automaty, nebo natahovačky. Jen u těch automatů je počáteční hnací síla nenataženého péra velmi malá, proto je i tření daleko menší, než při péru nataženém více. Takže stroj málo natažený je namáhán právě méně, nikoli více. Co je Tvá vlastní nejhorší zkušenost, když jsi je nenosil a pak jsi je vzal na ruku? Cítil jsi, jak je to bolí? Nebo nechtěly chodit?

Co je špatného na Roládách, které nikdy nebyly ve vodě? Stačí jedna dovolená u moře a když je majitel pravidelně po slané vodě neoplachuje sladkou, dá se počítat s tím, že těsnění nebude po nějaké době v příliš optimální kondici. A mořský písek je také docela prima brusná pasta a dostane se do míst, kde by ho člověk vůbec nečekal. Kdybych si mohl vybrat, koupil bych raději s úsměvem ty Rolády, co ve vodě nikdy nebyly. Souhlasím s Tebou tedy pouze s tím, že automatům nevadí občasné dotahování a podepsal bych se pod Tvůj názor, že švýcarské hodinky jsou dělané na "běžné" nošení s pravidelnou údržbou a měly by vydržet desítky let. Tím zároveň popíráš svou teorii o tom, jak je pro hodinky bolestivý a namáhavý přechod z klidu do chodu.icon1.gif

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...