Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 65
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno (upraveno)

Je to pičovina. I velká dodávka do 3,5t má sotva 2m na šířku celkem, natož ložný prostor. 2,5 metru náklad plus 2 řady sedadel je možný na délku, ale se zatížením 2t je to opět pičovina. L3 mají kolem 1.500 kg max.

Takže toto je bohužel opravdu v kategorii "neuskutečnitelné přání".

No to není tak úplně pravda, Maxi ducato s double cab a valníkem má papírově nosnost až 1940Kg a například mitsubishi (dnes Fuso) dělá odlehčenýho Cantera papírově do 3,5t ale je původně nějaká 5t, jenže na to co od toho Petrando chce je to zbytečná prasárna, jen pro přehled, že něco takovýho opravdu běžně existuje...

Kamarád cca rok zpět kupoval už přestavěnou dodávku na převoz 2 motorek a servisní zázemí (s klukem jezdil na závody), tuším to byl starší opel movano, nemělo to přepážku a spaní bylo vestavěný z překližky jako zvýšený za sedadlama a motorky se vlezly částečně pod něj, jen teď nezvládám najít nějakou rozumnou fotku, ale neviděl jsem to poprvý, je to asi častá úprava...

Edit: našel jsem něco podobnýho co jsem myslel - zde to spaní je udělaný podobně, jen je tam mnohem větší obytná vestavba...

https://auto.bazos.cz/inzerat/97472342/Obytne-Iveco-daily-28.php

Upraveno uživatelem Lamiczka
Odesláno

Tak to je pro mě nový. Já bych si právě potřeboval udělat B+E na karavan ale nechtělo se mi dělat zkoušky.

Pokud karavan je přes 750 kg, zkoušce se nevyhneš. V případě o kterém tu celou dobu mluvíme, tedy do 750 kg se vyhneš.

Odesláno (upraveno)

paragraf 45b odstavec 3

E: Proč se nechávám od tebe opětovně vytrollit? Musím bejt dneska nějak slaboduchej, víc než obvykle.

Upraveno uživatelem Americkej
Odesláno

paragraf 45b odstavec 3

E: Proč se nechávám od tebe opětovně vytrollit? Musím bejt dneska nějak slaboduchej, víc než obvykle.

Já Tě přece nechci trolit. Jenom jsem chtěl, aby tady bylo jasné, jak to je. Mám pravdu, Ty se odkazuješ na paragraf o zkoušce, přičemž paragraf, písmeno a bod, který upravuje rozsah oprávnění je uveden v těch dvou odkazech výše (platné a budoucí znění zákona o provozu na pozemních komunikacích). Přečti si to prosím pozorně celé od začátku.

Odesláno

Ano, protože právě o potřebnosti/nepotřebnosti zkoušky tu diskutujeme. Jestli netrollíš cíleně je fajn, ale účinný stejně. Mezi náma to nikam nepovede, oba máme rádi poslední slovo, to je povahovej rys. Jeden z nás má problém s pochopením daného textu, to je fakt. Ať si každej vybere. Ono rozšíření by pozbylo smyslu, kdyby po jeho aplikaci byl stav stejný jako před ním.

Odesláno (upraveno)

Ja mam B+E, abych moh tahat kary, dodelaval sem si to pred peti rokama a byla to brnkacka..

Já v roce tuším 2000. Tenkrát to skutečně bylo tak, že E k B se vztahovala k hmotnosti vleku, do 750 kg nebylo třeba E, nad 750kg bylo, přičemž v obou případech nesměla hmotnost soupravy přesáhnout 3,5t. To se evidentně změnilo a dnes defakto není limitní hmotnost vleku, ale soupravy, přičemž evidentně rozdíl mezi B a B+E je 750 kg. A ano byla to brnkačka tenkrát, celkem půl dne i s přestávkami nějaké teorie v učebně, pak jízda a zkouška z jízdy a na konci papír, se kterým jsem šel na DI a vyměnili mi řidičák.

Upraveno uživatelem geometr
Odesláno

Ano, protože právě o potřebnosti/nepotřebnosti zkoušky tu diskutujeme. Jestli netrollíš cíleně je fajn, ale účinný stejně. Mezi náma to nikam nepovede, oba máme rádi poslední slovo, to je povahovej rys. Jeden z nás má problém s pochopením daného textu, to je fakt. Ať si každej vybere. Ono rozšíření by pozbylo smyslu, kdyby po jeho aplikaci byl stav stejný jako před ním.

No jo, pěkně jsi to shrnul, ať si každej vybere, odkazy na předpisy tu jsou. A opravdu to nebyl nějakej útok na Tebe, proč taky. Já protože to mám a dělal jsem si to kvůli težkejm vlekům, který jsem tenkrát občas potřeboval táhnout, tak jsem si tady z toho vašeho podnětu našel, jak to je dneska. V žádným případě jsem nechtěl cíleně na nikoho útočit. Snad zakladatel dobře vybere a Tomas bude tahat karavan se správným řidičákem, o nic jinýho tu nejde. Hezký vánoce!

Odesláno

Já mám B+E z 94´ taky kvůli těžkejm. A žádný zkoušky jsem extra nedělal, bába mi to jen tak bouchla u vokýnka za stovku a šel jsem. Mám i Céčko, strojničák na bagry, dozery, vysokozdvihy, jeřábnický zkoušky, plavidla, krátce papírů plnou kabelku... což vůbec nijak nesouvisí s tím, jaké je dnešní znění zákona. To jen abysme si mohli vzájemně pogratulovat, jak jsme šikovný. Šťastný a veselý, jdu ochutnat silvestrovský zásoby.

Odesláno

Já jsem to teda pochopil tak, že když přesáhnu 3,5t tak až do 4,25t stejně musím mít tu tzv. ?doplňovací zkoušku? podle § 45a zákona č. 247/2000 Sb.

Nad 4,25 pak musím mít B+E ... nebo ne ?

Odesláno

Jasne ze je to tak Tomas_2002, pokud nemas B96 tak si musis rozsireni udelat. Ja mam nebrzdenej vozejk s plachtou do 750kg, nosnost ma 500kg, kdybys to chtel zkusit na motorky tak najdu nekde i rozmery (a i ho pujcim), nevim ale jak tam uchytis ty motorky. Ale i kdybys je tam dal, k tomu nějaký další věci jako kufry a podobně, stejně těch celkových 750kg o trochu přetáhneš a při zvážení přijdeš o papíry.

Odesláno (upraveno)

Nad 4,25 pak musím mít B+E ... nebo ne ?

Ano, pokud chceš mít tažený vozidlo do 3,5t (tedy 3,5t + 3,5t) potřebuješ B+E. Pokud chceš víc, potřebuješ C+E.

edit: a když tažný vozidlo bude mít víc jak 3,5t, budeš řešit tachograf a tyhle věci okolo (což je důvod proč se ty dodávky dělaj papírově do 3,5t), vono je to super dokud je nezváží. :D

Upraveno uživatelem zceyee
Návštěvník YPO
Odesláno (upraveno)

když si jezdíš sám pro sebe (jako soukromá osoba i jako podnikatel) tak tachograf u nás mít nemusíš

Upraveno uživatelem YPO
Odesláno

Tak já už vím v čem je nedorozumění z mé strany. B+E x B96. Já nikde nenašel v legislativě B96 (pokud by dal někdo odkaz nebo ví, kde to najít v právních předpisech, byl bych rád). A měl jsem za rozšíření uvedené v bodu rozsahu řidičského oprávnění B v zákoně za rozšíření právě B+E (že E je tím rozšířením). Nicméně pokud B96 existuje :-) tak tady mi to přijde pěkně shrnuté: https://auto-partner.cz/?p=34

Tak ještě jednou hezký svátky!

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...