cigi Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 Souhlasím s frantíkem, bez tý nepostradatelný zbytečnosti nestojej žádný potápky za řeč :D
Seamaster Odesláno 23. června 2008 Nahlásit Odesláno 23. června 2008 A ja tvrdim, ze je nezbytný! Heliovy ventil na Bondovkach je super. Bez neho ztraci ty hodinky "koule". Takze co člen to jiný názor :-) Ja sdilim oba - je to v podstate uplne na prd, ale bez toho to proste nejsou bondovky, je to takovy evergreen :-) Navic nevim, kam by ukryl Q detonator, pokud by tam nebyl, chapej
HB63 Odesláno 25. června 2008 Nahlásit Odesláno 25. června 2008 Heliový ventil využijí výhradně profesionálové při tzv.saturačním potápění a to až na jeho konci při dekompresi.Při dlouhodobém pobytu ve velkých hloubkách dýchají potápěči směs kyslíku a hélia,které nahrazuje ve vzduchu obsažený dusík, který může způsobit problémy právě při dekompresi.Molekuly hélia jsou velmi malé a snadněji proniknou těsněním hodinek.Při dekompresi vzniká uvnitř hodinek značný přetlak,který se uvolňuje heliovým ventilem.Stejnou službu vykonná prosté vyšroubování korunky-helium unikne tudy.Někteří výrobci osazují své produkty automatickými ventily,které pracují bez zásahu lidské ruky.
pupik Odesláno 14. července 2008 Nahlásit Odesláno 14. července 2008 Heliový ventil využijí výhradně profesionálové při tzv.saturačním potápění a to až na jeho konci při dekompresi.Při dlouhodobém pobytu ve velkých hloubkách dýchají potápěči směs kyslíku a hélia,které nahrazuje ve vzduchu obsažený dusík, který může způsobit problémy právě při dekompresi.Molekuly hélia jsou velmi malé a snadněji proniknou těsněním hodinek.Při dekompresi vzniká uvnitř hodinek značný přetlak,který se uvolňuje heliovým ventilem.Stejnou službu vykonná prosté vyšroubování korunky-helium unikne tudy.Někteří výrobci osazují své produkty automatickými ventily,které pracují bez zásahu lidské ruky. Heliový ventil je malá záhada i pro mne .... myslím, že ani značný a rychlý nárůst rozdílu tlaku v pouzdru a vně pouzdra by nebyl pro hodinky a stroj příliš nebezpečný, spíše mne napadá, že pouzdro resp. zatěsnění (které nebude žádná věda a bude provedeno miniaturními o-kroužky) by při opětovné změně (zvýšení tlaku vně pouzdra) začalo ztrácet na vodotěsnosti ... (tj. v případě opakovaných pracovních cyklů) Co je zajímavé, že pokud molekuly helia jsou schopné projít těsněním jako membránou, nemělo by těsnění bránit průchodu těchto molekul zpět při změně tlaku... z tohoto důvodu pak by heliový ventil měl být pouze vzduchový kanál, který rychle srovná tlak vně a uvnitř pouzdra, pochybuji že by byl vrtán na rozměr molekuly helia nebo osazen membránou Jinak kurvit si dobrý hodinky při pracovním potápění je holý nesmysl a cibule je nejlépe použít na lapání bab v "bíčbaru", v rekreačním potpění se laškuje s trimixem, ale výhradně jak s dýchacím plynem do obleků se pak používají izolanty, jako např argon...
Patrik Odesláno 15. července 2008 Nahlásit Odesláno 15. července 2008 Co je zajímavé, že pokud molekuly helia jsou schopné projít těsněním jako membránou, nemělo by těsnění bránit průchodu těchto molekul zpět při změně tlaku... Ano a ne. Celé to je ve způsobu zapasování sklíčka do hodinek. Působí-li velký tlak zvenčí dovnitř, nic se nestane, sklíčko se do hodinek také zasazuje zvenčí. Pokud by ale tento tlak působil zevnitř směrem ven, mohl by sklíčko (po)vytlačit (dřív než by stačilo helium "netěsnostmi" zase pomalu utéct ven) a tím pádem způsobit netěsnost.
cali Odesláno 15. července 2008 Nahlásit Odesláno 15. července 2008 Tak alebo onak mam obavu ze heliovy ventil dnes uz nema naprosto ziadne ale naozaj ziadne vyuzitie. Lebo ti ktori sa nepotapaju saturacne (co je myslim tak nieco lahko cez 99,9% populacie) ho pri najlepsej voli nemaju na co vyuzit. A ti ktorym osud zabavu v podobe saturacneho potapania predsa len doprial, zo sebou podla mna pod hladinu beru dnes uz uplne ine meraky casu nez bondovky ci im podobne zalezitosti.
NIGHTinGALE Odesláno 15. července 2008 Nahlásit Odesláno 15. července 2008 (upraveno) A ja tvrdim, ze je nezbytný! Heliovy ventil na Bondovkach je super. Bez neho ztraci ty hodinky "koule". Takze co člen to jiný názor :-) Frantiku a teď si představ, že by byl heliový ventil i na těch tvých nových Diplomatech. To by byly teprve koule, ne? Jinak já ho mám na Oriskách a hodí se mi k nim skvěle. Korunky jsou hezky souměrně na pozici 2 a 4 a navíc mi kamarádka říká, že to jsou moje nejhezčí hodinky - že prý ten heliový ventil vypadá jako kohoutek na teplou vodu Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 15. července 2008 uživatelem NIGHTinGALE
Seamaster Odesláno 16. července 2008 Nahlásit Odesláno 16. července 2008 (upraveno) Kohoutek na teplou vodu - slecna ma body za vtip teda :-) Jinak ja se setkal jeste s celkem vtipnym postrehem - kamos se me ptal, k cemu ze je ten He cudlik, ja na to, ze je to heliovy ventil. Jeho bleskova otazka znela:" A tim si tam jako natlacis helium a hodinky pak plavou, takze se nedaji utopit?" Sem mu rek ne vole, uleti... Upraveno 16. července 2008 uživatelem Seamaster
VS Odesláno 16. července 2008 Nahlásit Odesláno 16. července 2008 Frantiku a teď si představ, že by byl heliový ventil i na těch tvých nových Diplomatech. To by byly teprve koule, ne? Jinak já ho mám na Oriskách a hodí se mi k nim skvěle. Korunky jsou hezky souměrně na pozici 2 a 4 a navíc mi kamarádka říká, že to jsou moje nejhezčí hodinky - že prý ten heliový ventil vypadá jako kohoutek na teplou vodu To je přesné. Ta druhá korunka měla mít modrý puntík. A nebo rovnou pákovou baterii. To ještě na hodinkách není. Teda kromě Panerai
pupik Odesláno 22. července 2008 Nahlásit Odesláno 22. července 2008 Ano a ne. Celé to je ve způsobu zapasování sklíčka do hodinek. Působí-li velký tlak zvenčí dovnitř, nic se nestane, sklíčko se do hodinek také zasazuje zvenčí. Pokud by ale tento tlak působil zevnitř směrem ven, mohl by sklíčko (po)vytlačit (dřív než by stačilo helium "netěsnostmi" zase pomalu utéct ven) a tím pádem způsobit netěsnost. Jo, jo nicméně odolnost proti "vymáčknutí" sklíčka u takto drahých hodinek, by šlo asi velmi jednoduše obstarat... nicméně nevím proč by heliový ventil neměly i ostatní přístroje v pracovním potápění..... K pochopení historie HV a k tradici HV na hodinkách Jinak na existenci héliového ventilu se je nutno dívat i časově, velký rozvoj pracovního potápění nastal v 70. letech, tj. byla to doba kdy pracovní potápění prováděli ve značných hloubkách trénovaní potápěči s nějakou dostupnou mechanizací, dnes tyto práce zastane robotizovaný stroj řízený maníkem u počítače... Trend v potápění, který je převzat od profi potapěčů je, že žádná součást výbavy by neměla mít takovou hodnotu, aby se ti ji vyplatilo v případě ztráty hledat nebo se pro ni vracet, tedy v tomto kontextu jsou jakékoliv hodnotné hodinky (ale nejen hodinky) na potápění nesmysl... Tedy HV má u hodinek historickou hodnotu a ryze estetickou funkci, navazuje na nějakou epochu, je spojen s nástupem "nové doby" v potápění... asi kdyby jsme zažili 70. léta na západě a měli přístup k tehdejší západní kultůře HV by nám byl hned jasnější ... je to prostě okouzlení z podmořského světa i s touto nezbytnou zbytečností )
marty Odesláno 22. července 2008 Nahlásit Odesláno 22. července 2008 Heliový ventil je malá záhada i pro mne .... myslím, že ani značný a rychlý nárůst rozdílu tlaku v pouzdru a vně pouzdra by nebyl pro hodinky a stroj příliš nebezpečný, spíše mne napadá, že pouzdro resp. zatěsnění (které nebude žádná věda a bude provedeno miniaturními o-kroužky) by při opětovné změně (zvýšení tlaku vně pouzdra) začalo ztrácet na vodotěsnosti ... (tj. v případě opakovaných pracovních cyklů) Co je zajímavé, že pokud molekuly helia jsou schopné projít těsněním jako membránou, nemělo by těsnění bránit průchodu těchto molekul zpět při změně tlaku... z tohoto důvodu pak by heliový ventil měl být pouze vzduchový kanál, který rychle srovná tlak vně a uvnitř pouzdra, pochybuji že by byl vrtán na rozměr molekuly helia nebo osazen membránou Jinak kurvit si dobrý hodinky při pracovním potápění je holý nesmysl a cibule je nejlépe použít na lapání bab v "bíčbaru", v rekreačním potpění se laškuje s trimixem, ale výhradně jak s dýchacím plynem do obleků se pak používají izolanty, jako např argon... Heliový ventil má smysl při dekompresi při saturačním potápění,kdy potápěč je ve vysokém tlaku a dýchá speciální směs obsahující velké procento hélia,které při až měcíčním pobytu v kesonu difunduje skrz pouzdro do hodinek.Při dekompresi,která trvá daleko kratší dobu helium není schopno difundovat ven a tak ventil upustí nebezpečný přetlak rychleji
robo Odesláno 23. července 2008 Autor Nahlásit Odesláno 23. července 2008 Heliový ventil má smysl při dekompresi při saturačním potápění,kdy potápěč je ve vysokém tlaku a dýchá speciální směs obsahující velké procento hélia,které při až měcíčním pobytu v kesonu difunduje skrz pouzdro do hodinek.Při dekompresi,která trvá daleko kratší dobu helium není schopno difundovat ven a tak ventil upustí nebezpečný přetlak rychleji Na začiatku so sa preto pýtal na funkciu ventila, lebo jeden predajca dosť značkových hodiniek mi povedal, že hodinky sa plnia héliom, ktoré časom z hodiniek vyprchá a potom sa naplní znova po zaslaní hodiniek do Švajčiarska.To je sila, čo ?
pupik Odesláno 23. července 2008 Nahlásit Odesláno 23. července 2008 Heliový ventil má smysl při dekompresi při saturačním potápění,kdy potápěč je ve vysokém tlaku a dýchá speciální směs obsahující velké procento hélia,které při až měcíčním pobytu v kesonu difunduje skrz pouzdro do hodinek.Při dekompresi,která trvá daleko kratší dobu helium není schopno difundovat ven a tak ventil upustí nebezpečný přetlak rychleji ... No já nechci nikoho poučovat (ani nejsem tech-diver a spíše mne zajímají pod vodou velké zubaté obludy) a diskuze je zde o hodinkách, ale to je velmi zjednodušené vnímání věci ... saturačním potápěním je prakticky každý ponor, hodinky jsou sice na ruce, ale nejsou "citlivější než-li lidský organismus, ... působení helia na pouzdro nebo sklíčko je hodinkám celkem fuk... v úvahu připadá asi pouze působení dýchací směsi Trimixu a nebo Helioxu.... ale to je taky jedno důležité je jak helium (velmi velmi zjednoduším) do hodinek "vleze" a proč se heliu nechce stejnou cestou zpět... ???? Ony ty poučky vypadají dobře nicméně, dekompresní časy a postupy změny dýchacích směsí... s ohledem na bezpečnost a to že jsou určeny pro lidský organismus jsou několika násobně delší než-li samotná práce/pobyt v pracovní hloubce, tedy (myslím.. nejsem profík) helium má dostatek času (násobky) prodrat se místy kudy do nitra cibulí přišlo zpět...(asi) Ponor nebo pobyt si nesmíte představovavat tak, že si dáte v 6Ometrech osmi hodinovou šichtu a jak máte padla jste za půl hoďky nahoře u pivka... pro představu ocituju CZ pracovního potápěče Rosťu Havlíka, který tuším o komerčním potápění u nás přednášel: Na ponory vyžadující přesnost a čistou mysl používáme heliox, zbytek práce se dělá na vzduchu. 60 metrů není na vzduch tak hluboko, heliox nám také dává výhodu skoro dvojnásobného času na dně (tabulka 170/80 alpha). Potápěč potom stráví skoro dvě hodiny dekompresí ve vodě a následujících 5 hodin v komoře. celý článek naleznete na : http://www.stranypotapecske.cz/potapeni/jo...200806241601240 Jsou tam i fotky možná poznáte co má Rosťa na ruce za cibule...???
pupik Odesláno 23. července 2008 Nahlásit Odesláno 23. července 2008 A ještě jedno jsem neřekl... dobře zde zaznělo, že helium v dýchací směsi nahrazuje dusík, ale při skutečně velkých hloubkách je největší průser toxicita kyslíku (potápěči vědí proč), prý další "blahý vliv" je lepší vysycování v průběhu dekompresních zastávek... Pokud vím existuje ještě Heliar... ale o tom vím kulové
farářskej Odesláno 23. července 2008 Nahlásit Odesláno 23. července 2008 Na začiatku so sa preto pýtal na funkciu ventila, lebo jeden predajca dosť značkových hodiniek mi povedal, že hodinky sa plnia héliom, ktoré časom z hodiniek vyprchá a potom sa naplní znova po zaslaní hodiniek do Švajčiarska.To je sila, čo ? Ehm... jméno onoho svatého muže by nebylo, prosím...?
Seamaster Odesláno 24. července 2008 Nahlásit Odesláno 24. července 2008 S poverou, ze diversky se plni specialnim plynem (Heliem) jsem se uz taky setkal a obecne je to u laiku vnimano jako stejne dogma, jako ze Plzensky lezak je zasadity a proto pomaha pri saturaci zaludku :-) to Pupik: ja zde jiz bylo asi 2-3x receno v predchozich prispevcich, jedna se o pruchod helia pro DLOUHODOBYCH pobytech v kesonu (zvonu) atp, tedy zadne ponory ve skafandru na par hodin. O skodlivosti kysliku a jeho nahrazovani jinymi plyny zde jiz taky byla rec. Takze kdyz nechces poucovat, tak nepoucuj :-) Marty to rek v jedne vete vystizne a zcela presne. Tohle tema pokladam za vycerpane a rad bych, aby to nekdo zamknul, nebo se to zvrhne ve spor tzv. desktop-divers, jichz je tu asi drtiva vetsina..
pupik Odesláno 24. července 2008 Nahlásit Odesláno 24. července 2008 to Pupik: ja zde jiz bylo asi 2-3x receno v predchozich prispevcich, jedna se o pruchod helia pro DLOUHODOBYCH pobytech v kesonu (zvonu) atp, tedy zadne ponory ve skafandru na par hodin. O skodlivosti kysliku a jeho nahrazovani jinymi plyny zde jiz taky byla rec. Takze kdyz nechces poucovat, tak nepoucuj :-) Marty to rek v jedne vete vystizne a zcela presne. Tohle tema pokladam za vycerpane a rad bych, aby to nekdo zamknul, nebo se to zvrhne ve spor tzv. desktop-divers, jichz je tu asi drtiva vetsina.. Nejde rozhodně o spor a rozhodně nejsem odborník na HV, ale shodou okolností jsem se připletl do podobné diskuze se zkušenými potápěči před 14dny (diskuze byla o "plazení se" helia z vydechované směsi po oblecích případě ponoru s trimixem... což je dle mého jednoznačná hloupost (co hloupost... hovadina), ale obhajoval to docela zkušený pražský dajvmástr a argumentoval i návodem) , proto jsem hledal nejprve odpověď tady na fóru a přečetl si komentáře, které sem dával Patrik.., který dle mého ví o čem hovoří a mechanice a zatěsnění rozumí a i odkazoval na diskuze, které zde k HV byly. Tedy již jen uvedu ... čím delší (dlouhodobější) pobyt ... tím delší (dlouhodobější) doba desaturace (a i delší čas při dekompresních postupech)... pro laiky je úplně jedno zda organismus (v našem případě i pouzdro) je syceno při krátkém pobytu ve vodním prostředí (předpokládám, že hodinky jsou vystaveny směsi helia) nebo při pobytu v kesonu nebo při pobytu v hyperbarické kabině umístěné na pracovní stanici v pracovní hloubce nebo třeba na palubě lodi (jde jen o dobu vystavení pouzdra tlaku dýchací směsi s heliem). Aby to bylo trochu stravitelné, když si vzpomenete na ponorku Kursk angl. potapěči měli po šestidenním pobytu v pracovní stanici celkovou dobu desaturace 168 dní !!!. Jen jsem se snažil nalézt správnou odpověď, nicméně provedu následující:- nebudu k tématu dále přispívat do doby než věc proberu se svým potapěčským guru Mírou Roučkou,jeho stručné rozřešení věci dám sem na web k nahlédnutí... Pokud by příspěvky k HV bylo možné přenést do samostatné diskuze v rubrice Ostatní diskuze (co se jinam nehodilo) bylo by to supr a neplemenilo to diskuzi k Omegám. Pa Pupajz.
Seamaster Odesláno 24. července 2008 Nahlásit Odesláno 24. července 2008 Abychom tady jeste poskytli vyjadreni vyrobce, prikladam text z Operating Instructions od Omegy: Why a helium escape valve? Air cannot be used for deep-sea dives, since nitrogen (a constituent element of air) becomes toxic at a depth of 60 metres. Therefore, when carrying out work at great depths, professional divers stay in a diving bell for several days, breathing a mixture of gases containing a high proportion of helium. The pressure is gradually increased to reach the pressure at the working depth. The divers, still inside the bell, are then lowered to the working site. They leave the bell to carry out their work. Once their work is complete, they re-enter the bell, which is then raised to the surface. Pressure is then returned to atmospheric levels and this is when the valve must be opened (only for deep-sea dives lasting several days). The helium molecules diffuse and penetrate the material of the gaskets. The quantity is sufficient to push out the crystal during the return to atmospheric pressure. Myslim, ze rozdil je v dekompresi clovek/hodinky. Nerikej me, ze ti anglani stoupali k hladine 168 dni :-) Proste clovek neni stroj a problemy s dekompresi jsou trosku jine nez u hodinek, kde to neni pouze o zmene tlaku, ale taky o navazani dusiku na cevene krvinky atd, proto tak dlouha saturace, u hodinek jde pouze o dobu, kdy se vyrovna atmosfericky tlak s tlakem v hodinkach pri vynorovani, kdy je treba pouzit ten He ventil. Zeptej se na to sveho potapecskeho guru, ale myslim, ze je to nejak tak jak rikam.
pupik Odesláno 24. července 2008 Nahlásit Odesláno 24. července 2008 Rovnou poruším své mlčení, ještě k opravě chyby a upřesnění v mém příspěvku desaturační doba činila 168 hodin ne 168 dní. Jak dlouho trvá pouzdru nežli je zcela saturováno nevím ale mělo by to jít rychleji než-li u lidského organismu (velmi zjednodušeně u saturačního potápění (kdy je organizmus zcela nasycen) 1m/1hod výstupu,domnívám se že hodinky by měly býti svižnější.. ) Jinak dík za návod.
robl.7 Odesláno 24. července 2008 Nahlásit Odesláno 24. července 2008 Podle hodinek se asi potápíš?? Jak jsi spokojený s D9 se sondou. Mne vadí trochu , že když pustím vzduch na lahvi a hodinky se mi spojí se sondou a pak mi trvá delší dobu než si vezmu vše na záda , tak se mi hodinky přepnou zase do režimu čas. Rovnou poruším své mlčení, ještě k opravě chyby a upřesnění v mém příspěvku desaturační doba činila 168 hodin ne 168 dní. Jak dlouho trvá pouzdru nežli je zcela saturováno nevím ale mělo by to jít rychleji než-li u lidského organismu (velmi zjednodušeně u saturačního potápění (kdy je organizmus zcela nasycen) 1m/1hod výstupu,domnívám se že hodinky by měly býti svižnější.. ) Jinak dík za návod.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se