Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím kolegové. Začal jsem se shánět po někom kdo mi udělá tlakovou zkoušku Marathonů do 300M a zjistil jsem, že to nebude taková sranda. Víte o někom kde takovou zkoušku dělají? Případně i cenu.

S tímto problémem mně napadla taková otázka. Jaký je vubec rozdíl v provedení hodinek 200 a 300M případně ještě 100M? Je to silnější sklíčko, kvalitnější gumičky nebo více utažené dýnko? Děkuji někomu fundovanému za odpověď.

• Odpovědi 59
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Sklíčko mají potapěčské hodinky určitě silnější. Co se korunky týče, záleží na samotném systému - to bude asi firma od firmy trochu jiné. A jinak u dýnka to bude v kvalitě a hloubce závitu - si myslím. ;)

Odesláno

nech si klidně udělat zkoušku na 100m a bud v klidu voda se ti tam nedostane jedine tvojí vinou

mezi 200m-300m zase takoví rozdíli nejsou oporoti 100m jeto většinou silnější sklo a šroubovací korunka asi i masivnější dýnko

někdy se u 300m objevuje heloiví ventyl nad tuto hodnotu už je asi na všem budto jako u omegy šroubavací a nebo automatický např. breitling nebo rolex

Odesláno

OK, každopádně by se po otevření dýnka mělo vyměnit těsnění za stejný typ a vodotěsnost by měla zůstat na stejné úrovni. Případně preventivně vyměnit těsnění pod korunkou a 300m by mělo být zaručeno.

Byla mi nabídnuta zkouška na 200M.

Odesláno (upraveno)

Nejlepší stroje na měření vodotěsnosti má Dušák a Carollinum (jedny z mála u nás, které měří přetlakem), pokud jsou někde schopni tuto zkoušku udělat, tak jedině tam.

Ale já bych si to na svých hodinkách asi dělat nenechal, stačí drobná ranka na sklíčku a to doslova exploduje. Když jsem ještě dělal v oboru, tak jsem nechával dělat zkoušku na 100 metrů (v Carollinu) a už při té je slyšet jak hodinky skřípou a vržou a není to zrovna příjemný pocit. Sám jsem to nezažil, ale hodinář (p. Městka) mi říkal, že už se mu to stalo.

Jen bych pro jistotu upozornil, že vodotěsnost není trvalá, doporučuje se 1 x ročně udělat zkoušku (a i častěji, pokud jsou hodinky hodně namáhány, ideálně vždy před dovolenou) a přibližně 1 x za tři roky přetěsnit (těsnění skla a víčka, korunka (nebo těsnění, jestli jde vyměnit), krček).

A ještě jedna věc - to že hodinky projdou zkouškou ještě neznamená, že se do nich nemůže voda dostat. Kromě takových hloupostí jako stisknutí tlačítka ve vodě, nezatlačená nebo nezašroubovaná korunka je nejčastější příčinou náhlá změna teploty - pokud necháte hodinky rozpálit na sluníčku a pak s nima skočíte do vody. Norma (DIN) s tímto jaksi nepočítá :-(

Upraveno uživatelem Patrik
Odesláno

mozna je to trochu oftopic, ale chtel bych se zeptat jak jak moc spolu souvisi vodotesnost a odolnost. Ted furt tak nejak vybiram nejake hodinky a nevim jestli spravne, ale pocitam s tim ze pokud budou hodinky vodotesne min do 200M tak by mohli bejt i o dost odolnejsi nez normalni hodinyk do 50M...

Odesláno
mozna je to trochu oftopic, ale chtel bych se zeptat jak jak moc spolu souvisi vodotesnost a odolnost. Ted furt tak nejak vybiram nejake hodinky a nevim jestli spravne, ale pocitam s tim ze pokud budou hodinky vodotesne min do 200M tak by mohli bejt i o dost odolnejsi nez normalni hodinyk do 50M...

Myslim, ze obecne se urcite da rict, ze cim vic vodotesnejsi, tim odolnejsi. Jak je zde psano vyse, je to dano robustnejsi stavbou- tlustsi sklo, dynko (zavit) apod.

Odesláno

Alda: Však já to taky s nějakým servisem tohoto druhu přehánět nebudu. Souvisí to s tím, že si budu nechávat hodinky seřizovat, to znamená, že by se mělo vymenit těsnění pod dýnkem (pokud tam je). Tlaková zkouška by proběhla jen proto, aby se ověřilo, že to hodinář udělal dobře. A co, pokud do mechanik nateče voda, nic se neděje, vysušit promazat a jede se dál.

Taky tu často čtu, hlavně při prodeji drahých značek, že jsou po servisní prohlídce za 5000,- atd. Připadá mi to jako jezdit s autem na pravidelné drahé servisní prohlídky. I když u auta to má opodstatnění. :)

Odesláno

Moc ne, skoro vubec. V obou je totiz stejny kalibr, a kdyz s nimi o neco svihnes, decelerace je poskodi, kdyby byly vodotesne do 11.000 metru ;)

Odolnosti vybirej podle kalibru, obecne automaty mivaji nizsi, vyjimkou budiz treba Lemania 5100, ktera snese hodne, vcetne dlouhodobych pretizeni bez ztraty presnosti (nekde jsem cetl, ze v pohode zvladaji kolem 7G bez odchylky). Spousta i takzvane leteckych hodinek se zvysenim treni kratkodobe zpomali/zastavi.

Ovsem jestli se chovas k hodinkam brutalne, tak ano, divery maji vic masa a tlustsi sklicko, takze pouzdro se nerozpadne tak rychle :wheelchair:

Odesláno

najvcsim problemom pre hodinky nie je ich konstrukcia ta je vacsinou nejak v pohode ak uz sa tvrdi ze je tak ci onak vodotesna najvacsim problemom je uzivatel.... nezasrobovana korunka pri vleze do vody naopak odsrobovanie korunky pri vyleze z vody a tak podobne....

100 ci 1000M podla mna pri beznom pouziti nehra rolu a nejake zamerne vystavovanie hodiniek takym tlakom len aby sa overilo ci na ciferniku nekecaju mi prijde ako docela drahy adrenalin :)

dufam ze tu nie je nik kto uprimne veri ze by mu takto supervodotesne hodinky mohli nikedy naozaj k nicomu byt (myslim v zmysle tej vodotesnosti)

Odesláno

Mám tlakovou komoru na test vodotěsnosti hodinek na přetlak i podtlak od firmy ELMA, ale co vím i ostatní komory nafoukají nebo testují do 10ATM... pokud ví někdo něco víc at napíše..

Odesláno
Já bych to s tím přetěsňováním až tak nepřeháněl. Mám cca 15 let staré seika vodotěsné do 100 M a přetěsňované ani čištěné ještě nebyly, prostě to dýnko ještě nikdo neotvíral. A jestliže po těch letech tyhle hodinky přežijí saunu, nechápu proč by měl člověk mít obavy u pět let starých hodinek o vodotěsnost, navíc když si s nima maximálně myje ruce, nebo plave. Řekl bych že sauna a pára v ní je docela těžký záhul pro hodinky.....

Těsnění v hodinkách je vyráběno částečně z plastu (většinou těsnění sklíčka) a částečně z gumy (těsnění korunky, těsnění víčka). To jsou materiály, jejichž životnost není neomezená, bez ohledu na to v jak drahých hodinkách se nacházejí. Samozřejmě velmi záleží na způsobu používání, dobře jim nebudou dělat vysoké teploty (plast má pak tendenci tvrdnout a křehnout) a agresivní látky (to zase nemá ráda guma), z těch "běžných" je to slaná voda a různé čisticí prostředky. Setkal jsem se i s úplně novými hodinkami, které měly kompletně rozpadlé těsnění, protože je měl prodejce ve výloze několik let pod halogenovou lampou.

Výrobci si ty termíny nevycucali z prstu, samozřejmě si tam nechávají rezervu, ale to je stejné jako u jakéhokoliv výrobku. U aut jsou také doporučené servisní intervaly (výměny tlumičů, výměny provozních kapalin,....) a také jsou řidiči co je výrazně přetahují a auto to "přežije".

Podstatné je i mechanické namáhání, např. u korunky. Pokud se jedná o hodinky s mechanickým nátahem, tak se těsnění korunky natahováním samozřejmě opotřebuje dříve, nebo pokud se hodinky často seřizují (případ téměř všech mechanik).

A s tou saunou - pravda, to je fakt vražda na hodinky, vlivem tepelné roztažnosti kovu tam může vlhkost vniknout mnohem snadněji.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...