Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím Páni. 

Pokukujem už nejaký ten piatok po novom hodinkovom prírastku a zaujala ma značka Hamilton konkrétne s modelom khaki field https://www.hamiltonwatch.com/en-int/h70555533-khaki-field-auto.html

Priťahuje ma hlavne tá 80 hod. rezerva strojku :) Ak som sa správne dočítal tak mal by ten kaliber vychádzať z ETA 2824. Som stále učeň a tak sa chcem spýtať či spomínany upravený stroj v hamiltonoch ide dobre a spolahlivo. Prípadne niekto kto má tieto hodinky alebo ine s rovnakým strojčekom dajte nejaké postrehy :) 

No a aby toho nebolo málo tak som ešte narazil na značku GLYCINE a konkretne model COMBAT SUB 42 https://www.gnomonwatches.com/products/combat-sub-42-golden-eye-ref-gl0093 . Ohromila ma ich farebná kombinácia a ako sa hovori na prvy pohlad si ma získali. Mali by mať vo vnutri stroj GL 224 ktorý by mal tiež vychýdzať z ETA 2824- Moc však nemám skusenosti s touto značkou pravdu povediac pred pár dňami som ani nevedel že existuje. z toho mála čo som sa dočítal tu aj na webe, že su na trhu vyše sto rokov atď... Aktualne tu niekto písal že ich väčšiu časť už po novom vlastní Invicta? otazne je čo s nimi do buducna....? su aj v ponuke na ich web stránke. 

No a chcel by som teda poprosiť o pomoc výberu medzi týmito dvoma kúskami. Uvítam akékoľvek rady, postrehy a hlavne skúsenosti. ......... Ďakujem  

Odesláno

Hamilton, strojek se složitěji reguluje, ale z desítek a desitek kusů hodinek ve kterých tiká znám jediný případ, kdy chodil nepřesně a musel být řešen reklamací v záruce. Šel bych do nich. Strojek má 25 kamenů a je bez součástek z plastu upravován pro Hamilton a Mido, na rozdíl od základního modelu, který je osazován Certinou a Tissotem. Ale i tam už se situace mění. Navíc Hamilton je a myslím nejen pro mne sympatičtější značka i když i Glycine má dnes již legendární modely hodinek.

Odesláno

Za mě jednoznačně Hamilton.  Renomé značky, historie, tento konkrétní kus (nebo v 39 mm verzi) je skvělý, podle mě se při rozumném nošení v rotaci s jinými hodinkami jejich design neokouká snad nikdy. A když jo, jen si pohraješ s řemeny a tradá. Jsou to jedny z hodinek s nejlepším poměrem cena/výkon. a navíc velice univerzální. 

Kalibr H-10 je úplně v pohodě. V mých bývalých hamiltonech se přesnost pohybovala v rozmezí COSC kritérií a rezerva držela spolehlivě.

U těch Glycine ale bude asi o trochu lepší luminiscence.

Odesláno

Hej viem že porovnávam rozdielne modely hodiniek. Potápky nepotrebujem a lunetu by som využil sporadicky. Do vody mám iné kúsky. Vec sa má tak že chcem niečo echt SWISS MADE ku košeli aj tričku s budgetom okolo 500?. Glycine sa proste ?vyskytli? pri brazdeni fór. Hamiltony mi vyšli ako najlepšia voľba :) oslovila ma táto značka. Ak som sa správne dočítal tak Hamilton sa vyrába vo Švajčiarsku s tým že majú akože pôvod z USA? Preto sú aj zaradené akože medzi USA watches?

Odesláno

Hamilton sa vyraba v CH... su sucastou Swatch group rovnako ako Omega, Longines a vela dalsich. Vlastnil som Khaki Air Race s rovnakym strojcekom. Tiez som vlastnil niekolko verzii Combat Sub a napriek tomu ze to nie su zle hodinky tak by som ti urcite odporucil Hamilton... all day, every day. Podla mojich skusenosti je to kvalitativne lepsia volba. Ak si z BA alebo okolia urcite sa zbehni pozriet do Outletu v Parndorfe. Vacsinou je z coho vyberat a ich ceny su -20 a viac %. Uz som tam ale videl zaujimave modely aj za -50%, https://www.hourpassion.com/en/boutiques/designer-outlet-parndorf

Odesláno (upraveno)
Ďakujem za rady, Utvrdili ste ma v mojom pôvodnom výbere a myslím že je rozhodnuté a beriem Hamilton-y ;)

Pokukávam o po nich už dlhšiu dobu, ta rezerva naťahu vyzerá byť parádna a myslím že aj s remeňmi sa bude dať na nich celkom pekne vyhrať ak ma omrzí pôvodný.

------------------------------------------------

PS: aby som nemusel zakladať nové vlákno, spýtam sa tu: Ako by mali správne "odpočívať" automaty? Aktuálne mám 4 kúsky a odkladám ich do hodinkovnice a stáva sa že niektoré nedám na ruku aj 2 mesiace. Je lepšie sa porozhiadnuť po nejakom winderi? Čo je pre hodinky prospešnejšie? Keď idem na to laicky tak pri dlhšej dobe nenosenia sa nemôžu mazivá v hodinkách znehodnocovať? Na druhej strane ak su vo winderi tak môže byť problem zas skoršieho opotrebenia súčiastok?  Čo na to hovoríte Páni, ako by to podľa správnosti malo byť?

Upraveno uživatelem Tomix
Odesláno (upraveno)

tie Hamiltony si si vybral dobre :)

k tej druhej časti otázky presne ako si načrtol keď dlhodobo hodinky stoja hrozí tam zatuhnutie mazív čím sa môžu hodinky výraznejšie spomaľovať a môžu isť ťažšie cez korunku aj naťahovať čo nie je moc ideálne pre "klúčik"-to je ta oska spájajúca korunku so strojčekom viac sa potom pri naťahovaní námaha čo v extrémnom prípade môže viesť k jeho poškodeniu.
Otázne ale je čo je to pre hodinky "dlhodobo" ak ich budeš v rotácii striedať a hodinky ti budu stat na stole cca týžden až dva nevidel by som v tom problém ale ty píšeš,
že niektoré hodinky sa ti na ruku nedostanú aj 2 mesiace to by som už radšej fakt dokúpil nejaký Winder pre hodinky je lepšie ak sú v pohybe pôjdu ti stabilnejšie
a hlavne rovnomerne sa mazivá v hodinkách na súčiastky dostanú a nemusíš ich tým pádom cez korunku naťahovať ručne čím si ju šetríš.A presne ako si podotkol tým že ti hodinky pôjdu stále logicky bude potrebný aj skorší servis,ale zase treba si otvorene povedať budeš mať tie isté hodinky
5 rokov? ak si začiatočník a začínaš z hodinkami tak istotne tie hodinky časom predáš nevydržia ti do tej doby keď bude treba robiť nutný servis a kúpiš si zase niečo iné takže by som sa tým moc nezaťažoval :)

Upraveno uživatelem digiMonster
Odesláno

Hamilton - paráda.

Na natahovač bych se vykašlal. Řeší se to pořád dokola, mně to přijde už úplně nemocný, kupovat něco na bateriový pohon, co drží automatické hodinky v chodu. Proč už teda ne rovnou quartz?Když je nenosím, jsou v šupleti, když si je chci nasadit, natáhnu je. Od toho na nich ta korunka je. A že se opotřebovává? Jasně, stejně jako boty, startér u auta a koneckonců i člověk sám. Ale chápu, že to třeba někdo rád pozoruje jak se to v té krabici točí, nebo tam má nějaký složitý komplikace, co by dlouho nastavoval. Já jsem to vyhodnotil pro sebe jako zbytečnou věc.

Odesláno

Zatuhnutí maziva;o) Jde o tenkou vrstvičku jemného oleje. Není to jako náboj u kola vagónu s vazelínou.... Já to taky neřeším, a nikde ani ruční.natah nemám. Zatřepu nastavím a jdu. Ale před dvěma lety jsem se snažil udržet všecko v chodu, až po pár měsících jsem zlaxněl

Odesláno (upraveno)

Hodinky moc práveže nestriedam. vždy sú jedny ktoré nosím stále a z času na čas po 1,2 mesiaci hodím na ruku na pár týždňov druhé a tak sa mi to strieda... Nevadí mi keď ich musím nastavovať, baví má to. Len To som chcel vedieť že ak povedzme mesiac, dva stoja či im to neubližuje

Upraveno uživatelem Tomix
Odesláno

Myslím, že "mesiac/dva" odpočinku není žádná míra. Rozhodně ne na to, aby to strojku ublížilo. Hodinářské oleje jsou řídké, není to žádná marmeláda.

Co tady shrnul Matik mi tak nějak přijde jako kompromis. Místo toho, udělat si radost nošením pěkných strojků se můžeme rozpoltit nad tím, jestli vrtět nebo nevrtět, aby náhodou něco .... Možná u těch složitějších komplikací. Zajímalo by mě z dlouhodobého hlediska, jestli skutečně je nějaký rozdíl mezi vrtěním a nevrtěním, když je řekněme několikrát za rok stejně všechny prostřídáš. Nevím, nejsem hodinář. A nemám mechaniky deset a více let.... Jo a vrtič mám, protože mi ho děcko vyrobilo. Občas zavrtím (např. když vím, že hodinky odkládám u budu je brát třeba za tři dny). Jediné co nedělám, že bych na rozběhnutí použil nátah přes korunku. Spíš zavrtím v ruce, nastavím a nosím.

Odesláno

Myslím, že "mesiac/dva" odpočinku není žádná míra. Rozhodně ne na to, aby to strojku ublížilo. Hodinářské oleje jsou řídké, není to žádná marmeláda.

Co tady shrnul Matik mi tak nějak přijde jako kompromis. Místo toho, udělat si radost nošením pěkných strojků se můžeme rozpoltit nad tím, jestli vrtět nebo nevrtět, aby náhodou něco .... Možná u těch složitějších komplikací. Zajímalo by mě z dlouhodobého hlediska, jestli skutečně je nějaký rozdíl mezi vrtěním a nevrtěním, když je řekněme několikrát za rok stejně všechny prostřídáš. Nevím, nejsem hodinář. A nemám mechaniky deset a více let.... Jo a vrtič mám, protože mi ho děcko vyrobilo. Občas zavrtím (např. když vím, že hodinky odkládám u budu je brát třeba za tři dny). Jediné co nedělám, že bych na rozběhnutí použil nátah přes korunku. Spíš zavrtím v ruce, nastavím a nosím.

Tu by som sa trocha zastavil pri tom rozbehnuti hodiniek cez korunku. 

Nepoužívaš ju preto aby sa šetrila?... Prečo sa pýtam - lebo mi tu niekto na fóre zo skúsených odporúčal na prvotný "štart" využívať korunku a potom už len pohybom....

Tak teraz ako :)

Odesláno (upraveno)

Mám to tady z fóra - někde jsem pochytil, že některé hodinky, byť mají nátah korunkou povolen, to nemají rády. Žádná osobní zkušenost. S největší pravděpodobností tady bude minimální rozdíl. Stejný jako vrtět, nebo nevrtět. Jsou to automaty, měly by být primárně natahovány pohybem na ruce. Občasný citlivý start přes korunku by měly normálně přežít a sloužit ke spokojenosti. Co mám vyzkoušeno je to, že když jsou absolutně na nule, tak start ve vrtiči jim trvá déle (nezačnou hned jít, ale až po chvíli). Kdežto když dostanou impuls z ruky, tak jdou prakticky hned. Z tohoto pohledu korunka jim asi dá stejně rychlý (možná i rychlejší) impuls jako ta ruka a rozběh ve vrtiči nedělám.

Upraveno uživatelem sodekcz
Odesláno

A v neposlední řadě - jsou to jenom hodinky. Něco si pořiď, k čemu dospěješ nějakým vlastním výběrem, užívej si je a experimentuj (s mírou). :whistling: Pak se to nějak vyvine. 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...