Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Díky skvělé hodinkové komunitě se mi povedlo rozjet projekt hodinek PROVOKE a v této komunitě je spousta skvělých lidí, jedním z nich je i Tomáš. Tomáš je velký nadšenec do hodinek, ale bohužel mu život do cesty postavil velké překážky. Momentálně běží na Donio sbírka na jeho nový vozík, který mu ulehčí život. Vím, že je zde spousta lidí, kteří chtěli podpořit moji kampaň, ale nestihli to, a proto mám pro vás nabídku. Podpořte sbírku na Tomášův nový vozík, pošlete mi potvrzení o příspěvku a já vám věnuji slevový poukaz na nový model s tritiem. Pojďme společně udělat dobrou věc. Každý příspěvek se počítá. Odkaz na kampaň zde: https://donio.cz/novy-odlehceny-vozik-pro-tomase?utm_source=copylink&utm_medium=socialshare&utm_campaign=share_button&utm_content=0a8f458e-664f-4a6a-916a-784406690036&fbclid=IwY2xjawIm__ZleHRuA2FlbQIxMAABHR9mO66sBZ4roa9w-Li8ZqOQdcHL4Zq5jKCKkcppr_OSLKbu0EyyjnIIGA_aem_YYtJ_8sruqkaiMA0KuA4xg

• Like 2
  • Díky 2
Odesláno

Infomail dostali určitě všichni účastníci kampaně, ale nebudu předbíhat a nechám překvapení na Jirkovi, každopádně mi udělalo obrovsou radost😍😍😍

• Like 1
Odesláno
  V 28. 2. 2025 v 13:12, Moty napsal:

Infomail dostali určitě všichni účastníci kampaně, ale nebudu předbíhat a nechám překvapení na Jirkovi, každopádně mi udělalo obrovsou radost😍😍😍

Rozšířit  

Už se na všem pracuje. Tento týden jsem měl rýmičku v té nejhorší možné variantě (rýma ze školky 😄 ) , takže jsem toho moc nestihl ale už jsou v řešení formy. Čekám na cenovou nabídku a podle toho se rozhodnu kde formy nechám udělat. Tohle se nesmí uspěchat jedná se o spoustu peněž a není prostor na chybu. 
Tak jako vždy vás provedu celým procesem a myslím že to bude zajímavé. 

• Like 3
  • po 2 týdnech...
Odesláno (upraveno)

Ahoj,
po delší odmlce zase přidám něco do "blogu" o tom, jak jsem se rozhodl vyrábět vlastní hodinky.

Co se za poslední dobu stalo? Bylo toho dost. Už třetí týden se peru s bacilem a doufám, že už to bude lepší. Jsem totálně bez energie a jakákoli činnost na hodinu nebo víc mě vyčerpá. Ale je to asi moje vina, protože jsem to stále přecházel...

I tak se mi povedlo několik zásadních věcí.

Formy na nové hodinky: Uzavřel jsem dohodu s výrobcem forem. Je to špičkový nástrojař a formy dělá celý život, takže mu mohu plně důvěřovat. Tady je důvěra klíčová, protože se jedná o dost peněz. Jen forma na pouzdro znamená 150 000 Kč. Teď řešíme poslední detaily a malé změny v konstrukci.

Tritium: Oslovil jsem dva evropské výrobce — MB Microtec a ještě jednoho přímo v EU. Z Microtec vůbec žádná odezva. Po telefonátu a následném mailu nic. Druhý výrobce komunikuje skvěle, mám cenovou nabídku a právě připravuji objednávku. I zde se jedná o velkou částku okolo 100 000 Kč, protože výrobce neprodává malé množství, ale ve finále se to vyplatí kvůli ceně za trubičku.

Strojky: I tady byl oříšek dostat se ke konkrétnímu člověku, ale povedlo se to. Strojky nakoupím přímo od výrobce a ještě řeším, jestli půjde udělat datumový věnec obráceně — to znamená černý podklad a bílá čísla.

Ukončení prvního modelu PROVOKE HYDRO: Mrzí mě to, ale tento model už nebudu dál vyrábět. Je to kvůli věcem, které jsem zde už zmiňoval — pomalá a drahá výroba, nenahraditelnost jednotlivých částí výroby a nakonec je vše jen na mně. Teď už by mě to jen brzdilo, a navíc téměř každý, kdo má zájem o hodinky, chce tritium. Takže dodělám objednávky, které mám, a konec.

Vybavení dílny: Postupně řeším a zjišťuji, co bude na montáž nového modelu potřeba. Po téměř roce jsem si pořídil výškově nastavitelný stůl na montáž hodinek. Tím jsem oslavil úspěšnou kampaň. 😊

Tenhle týden se mi povedlo sehnat skvělý lis, který budu potřebovat na vystřihování ručiček (o tom, jak vzniká střižný nástroj na ručičky, určitě napíšu a přidám fotky a videa). Kvalitní kolenopákový lis, který nemá vůle, je dost drahá záležitost. Měl jsem vysněný lis od výrobce Gechter, jenže tam je cena okolo 50 000 Kč za lis, který bych potřeboval. Už několik dní jsem projížděl různé bazary a hledal nějakou alternativu. A v pondělí večer to přišlo. V Bratislavě se objevil v inzerci můj vysněný Gechter! A za famózní cenu 450 € ve skvělém stavu.

Co bylo horší — musel jsem pro něj zajet. Takže včera jsem se ženou sedl do auta a na otočku jsme zajeli do Bratislavy. V mém stavu to byl vrcholný výkon a bez ženy bych asi nedojel zpět. Ale mám svůj vysněný lis! Je to nekompromisní německá kvalita, nad kterou mé strojařské srdce zaplesalo. Vše naprosto dokonalé, žádné vůle, co má být kalené, je kalené, perfektní zpracování. Prostě nesmrtelný stroj, který je z doby, kdy byl svět ještě v pořádku a vše se dělalo tak, aby to dlouho vydrželo. O kvalitě vypovídá i to, že se úplně stejně vyrábí desetiletí. Jak je podle textu poznat, mám z lisu fakt radost.

Teď je pro mě hlavní hodit se zdravotně dokupy. Mezitím řeším, co se dá vyřešit z gauče, a přemýšlím, co vše mě čeká. Je toho fakt moc a o vše se podělím. Musím vymyslet a nakreslit střižný nástroj na ručičky, některé jednodušší formy budu kreslit sám, budu dělat nový web a celkově začnu pracovat na přechodu z garážové firmy a „one-man show“ na regulérní značku. Do toho chci dotáhnout otevřené zakázky.

Teď když to čtu, tak mě děsí, kolik toho je 😄 Ale mám radost, protože teď celý projekt roste. Tuhle šanci, kterou mám díky úspěšné kampani, prostě chytím za koule a nepustím ji, dokud ji úplně nevyždímu! 😎

20250312_123156.jpg

Upraveno uživatelem Czechgun
  • Like 2
  • Dát hlas 7
Odesláno

Z DŮVODU NAPLNĚNÍ KAPACITY JSOU PŘEDOBJEDNÁVKY UKONČENY. DALŠÍ OKNO PŘEDOBJEDNÁVEK SE OTEVŘE BĚHEM SRPNA NEBO ZÁŘÍ 2025

Odesláno

Zkusit se má všechno a když bych nezkusil tohle vím že by mě to bylo časem líto. Přikláněl jsem se k variantě že do toho nepůjdu ale včera mi přišla pozvánka vše jsem promyslel a je to jasný. Když to klapne budu s hodinkami v tv a když ne tak tady pak napíšu o co šlo. 

Přeji všem členům klidný víkend.

NOVA.JPG

• Like 2
  • Dát hlas 2
Odesláno

Konstrukce a příprava sériové výroby je naprosto klíčovou částí celého projektu.
Momentálně se nacházím ve fázi, kdy ladím poslední detaily s výrobcem forem. Tento pán má v oboru desítky let zkušeností, a to je opravdu znát. Jeho rady ohledně detailů jsou k nezaplacení a výrazně usnadňují mnoho věcí.

Právě taková spolupráce mě nesmírně baví, protože nejen že pomáhá celému projektu, ale zároveň i mně samotnému. Díky tomu získávám další cenné zkušenosti od člověka, který je ve svém oboru skutečným odborníkem.

A právě na tomto principu je celý projekt postaven – na nadšení jednotlivců, vás fanoušků a zákazníků, ale i na spolupráci s lidmi, jako je výrobce forem. Hodinky PROVOKE jsou české hodinky, a co půjde, budu vždy realizovat u nás, s podobně zapálenými a zkušenými lidmi.

Úspěch projektu není jen mým dílem, ale stojí i na mnohaletých zkušenostech lidí, se kterými spolupracuji. Postupně vás nyní provedu celým procesem – ukážu vám, jak vypadá konstrukce jednotlivých komponent, jejich výroba a další zajímavosti.

Mám radost že už jsem ze sebe konečně dostal bacil a můžu zase pořádně pracovat. Za tři týdny se toho nakupilo celkem dost ale vidím světlo na konci tunelu 🙂 
Přeji všem členům klidný víkend. 

20250321_081316.jpg

20250321_081305.jpg

kresleni hodinek.JPG

• Like 4
  • Dát hlas 3
Odesláno (upraveno)

Tak jako každý muž, i já mám své ego a občas ho musím nakrmit. A tohle je potrava přesně na míru. Nemám žádnou sbírku a ani nevlastním všechny své výrobky, které jsem kdy vytvořil. To jediné, co si ale sbírám, jsou časopisy, kde se píše o mé práci. Dodnes si pamatuji ten pocit, když jsem si šel koupit časopis, na jehož titulní straně byl můj projekt.

Bohužel se mi nepodařilo sehnat zahraniční časopisy, ve kterých byli  mé práce byly zmíněny. Dnes jsem ale otevřel magazín Hodinky & Šperky a objevil tam své hodinky PROVOKE. Doufám, že teď svou sbírku rozšířím o časopisy, kde budou právě mé hodinky.

20250322_091908.jpg

• Like 2
  • Dát hlas 2
Odesláno

Zatím to tak nevypadá, ale na téhle paletě jsou formy na nový model hodinek. Teď je to jen dost drahá hromada železa a hotových základových desek – ale to se právě začíná měnit. Určitě sem přidám pár fotek z výroby, protože přesně tohle je ten typ strojařiny, který mám nejradši: přesná a precizní práce.

20250329_081755.jpg

Odesláno

Na tenhle balíček jsem se fakt těšil – dorazilo tritium pro nové hodinky. Kdo uhodne cenu, má u mě malé, bezvýznamné plus 🙂

20250331_145759.jpg

Odesláno
  V 31. 3. 2025 v 13:54, Czechgun napsal:

Na tenhle balíček jsem se fakt těšil – dorazilo tritium pro nové hodinky. Kdo uhodne cenu, má u mě malé, bezvýznamné plus 🙂

20250331_145759.jpg

Rozšířit  

Tipuju do 10$ za ampulku, a 30.000$ za gram Tritia🤔

Odesláno (upraveno)

Pro zajímavost se trochu rozepíšu, jak funguje objednání tritia přímo u výrobce. V Evropě jsou pouze dvě firmy, které se tím zabývají. První je MB Microtec, výrobce hodinek Traser. Zkoušel jsem je oslovit jako první, protože mají v nabídce více barevných variant než druhá firma.

Ale komunikace se švýcarskou firmou byla náročná a zdlouhavá. Jeden e-mail – žádná odpověď. Druhý – opět nic. Telefonát? „Jasně, napište e-mail.“ Další e-mail – a zase ticho. Znovu telefon: „Aha, napíšeme vám.“ Nakonec přišla univerzální odpověď... a pak už nic. Nedělám si iluze – nějaký Jirka z Pelhřimova je prostě nezajímá.

Oslovil jsem tedy druhého výrobce, který sídlí přímo v EU. A to bylo úplně jiné jednání. Do týdne jsem měl doma vzorky, a tři dny po zaplacení faktury dorazil balíček s trubičkami.

Výhodou je, že jde o firmu v rámci EU – žádné clo, žádné zdržení. Nevýhodou je omezený výběr barev (zelená a oranžová) a rozměrů. To mělo určitý dopad na design ciferníku, ale myslím, že to je změna k lepšímu.

Ještě se vrátím k ceně – tyhle čtyři pytlíčky mě vyšly na 100 000 Kč. Kdyby dnes žil Pablo Escobar, asi by pašoval tritiové trubičky. 😄

Přikládám finální vzhled hodinek po úpravě, která vznikla kvůli dostupnosti tritiových trubic.

I když jsem od začátku vycházel z katalogově dostupných rozměrů, později jsem se dozvěděl, že některé typy nejsou skladem. Výroba na zakázku je sice možná, ale minimální množství je naprosto mimo můj rozpočet.

Ciferník bude ve čtyřech verzích:

• S datumem: s nulami před čísly 06 a 09 / nebo bez nul (6 a 9)

• Bez datumu: s nulami před čísly 03, 06 a 09 / nebo bez nul (3, 6, 9)

U série pro Hithit bude navíc možnost domluvit si barvu jednotlivých trubic (zelená a oranžová).
Na ciferníku samotném ještě pracuji – bude dostupný v několika barevných variantách.

Vše podrobně shrnu v informačním e-mailu, který brzy pošlu.

provoke hydro tritium.JPG

• Like 2
Odesláno

Jirko, za mě super návrh rozložení ciferníku. Líbilo by se mi, kdyby byla hodinová a minutová ručička s odlišnou barvou tritia. 

• Dát hlas 1
Odesláno

Já vím, že bych ti do toho neměl kecat, že to je jen moje profesní deformace... Ale ten "zdrcnutej" font děsně tahá za oči. 12, 06 a 09 poměrně dost. Předchozí model měl font v pohodě.
Chápu, že jsi na lunetě, oproti 24hodinovce, zvolil minutovou stupnici a mezi 0–15min jsi stupnici/indexy s čísly nechtěl mít "namačkaný" a pak jsi 20–55 chtěl dodržet velikost a proporce fontu. 05 asi by šlo, ale u 10 a 15 ta jednička "zaniká", a i je tenčí než index.
Zdrcnul bych jen mezery mezi číslicemi, ale ne číslice 😅 

• Dát hlas 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...