JaRooN Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 (upraveno) Nechci generalizovat, ale slováci jsou známí tím, že tip nenechávají. Aspoň v Praze.Poplácání po ramenou, tykání ......ale to je tak vše...... No moment, fakt bys neměl generalizovat...Jsem původem Slovák. Tip nechám klidně i 20%, když si to číšník zaslouží. Když ne, nechám si to vysázet do koruny na stůl.Dokonce nechávám drobné i v krámu a a jídelně.Plácat po ramenou se mi nikoho nechce a tykám zásadně kamarádům a občas debilům (jo a ještě tady na fóru, ale to se nepočítá )... Jo a jsem tady správně, tvé generalizování mě právě naštvalo. Upraveno 24. července 2014 uživatelem JaRooN
Tondaa73 Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 (upraveno) No moment, fakt bys neměl generalizovat...Jsem původem Slovák. Tip nechám klidně i 20%, když si to číšník zaslouží. Když ne, nechám si to vysázet do koruny na stůl.Dokonce nechávám drobné i v krámu a a jídelně.Plácat po ramenou se mi nikoho nechce a tykám zásadně kamarádům a občas debilům (jo a ještě tady na fóru, ale to se nepočítá )...Čekal jsem, že se brzy někdo ozve. Nejsem vysazenej na slováky, mám tam kámoše, a vlastně i příbuzné.Ale tak to prostě je.Možná budeš jeden z těch 5 slováků, co mi za posledních 20 let tip dali. P.S.: každý čech se v hospodě před kámošema chlubí, jaký nechává " těm pinglům" dýška, ale kdyby to byla pravda, tak nebydlím v paneláku. Upraveno 24. července 2014 uživatelem Tondaa73
JaRooN Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 (upraveno) Dcera dělá taky "běhavku placovu" (rozuměj pingla) na Slovensku a "tringelty" (rozuměj dýška, tipy) dělají větší část její výplaty. Je to tam normální praxe. Ale usmívá se a je k hostům milá i když ji na nohou roste bolavý břečťan a většinou ho dostane.Spíš jsem se setkal s tím, že tady v CZ a i na Moravě si nechají domácí vysázet všechno na dřevo. Dokonce v některých hospodách, když jsem nechal tipa, tak na mne koukali jak na exota - zvlášť na severu. Dost cestuji a vnímám diametrální rozdíly mezi jednotlivými oblastmi. A možná máš jen smůlu, že vaše klientela se rekrutuje povětšinou ze Slováků z východu a to už jsou většinou Rusíni a napůl UKáčka a tam je to těžké a tip nenechá fakt téměř nikdo. Chtěl jsem jen říct, že když už napíšeš, že nechceš generalizovat, abys opravdu negeneralizoval a neházel všechny do jednoho pytle. Možná tvůj kolega z jiné části Prahy má úplně jiné zkušenosti. To je taky těžké generalizovat... Napiš do SZ, kde pracuješ a já se tam stavím na jídlo a po dlouhé době zase budeš mít jednoho Slováka, co ti nechá tipa Upraveno 24. července 2014 uživatelem JaRooN
Peter78 Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 Mne tak nejak v posledni dobe stve chovani lidi.. Jak je kazdej moudrej jak radio a vi, jak se mam dobre a jak bych nemel resit az tak tu politiku a jak bych si mel uzivat zivota. Mam dojem, ze by se mel normalne ve skole zavest nejakej predmet, kterej by ucil, ze kazdy clovek ma jine priority, kazdy ma jine zazitky, kazdeho trapi neco jineho a plkat o tom, co by nekdo mel nebo nemel, at si kazdy strci s prominutim do riti. A fakt by se to melo ucit ve skole, pac mnohym lidem to evidentne nedochazi.
Tondaa73 Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 No, já už jsem s tím běháním skončil. Doufám...Rozhodně tady na fôru nechci spouštět nějakou plamennou debatu, ale je to má osobní zkušenost.Mí kamarádi pocházejí z Blavy, a nyní žijí v Banské Bystrici, a od nich vím, že tipy rozhodně běžné nejsou.Co se týče severní Moravy, mám zkušenosti osobní, ale to už bych asi popudil moc lidí...... Každopádně děkuji za tvůj názor, respektuji ho, ale tím pro mne debata skončila.Přeji hezký den.
JaRooN Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 Jak říkám - "Jiný kraj, jiný mrav", takže generalizovat cokoliv vůbec nejde Hezký den i tobě.
MJ. Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 (upraveno) a já furt žiju v domnění, že ty pinglové a servírky dostávají mzdu..... ale voni žijou jenom z dyškréce .... to sem teda vůlve většině případů zaměstnavatel počítá s tim že servír nebo pinglice dostávaj spropitný a podle toho jim dává menší plat a okecává to tim že čim víc se budou snažit tim víc spropitného proběhne a timpádem budou mít větší vejplatu :-) Upraveno 24. července 2014 uživatelem the MJ
McStinger Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 Nezávisle od faktu, či pražský personál ruinujú viac Slováci, alebo česi, sa mi páči zvyk, ktorý je bežný v Thajsku. Keď človek nechá tringelt na stole, je to pre podnik. Ak ho dá do ruky čašníkovi, je to pre neho. Myslím, že to má výsledky, personál je ochotnejší, neustále sleduje, či netreba niečo priniesť, doliať pitie, dosypať ľad apod.
Bob Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 (upraveno) Ten posledni prispevek je nehorazna kravinaUz se na to rozebirani TIPu prosim vykaslete, nebo alespon nedelejte chytry ti kteri to nikdy nedelali Upraveno 24. července 2014 uživatelem Bob123
McStinger Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 Ten posledni prispevek je nehorazna kravinaUz se na to rozebirani TIPu prosim vykaslete, nebo nedelejte chytry ti kteri to nikdy nedelali Hovorím o Thajsku, nie o Pattayi.
ivan_989 Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 V poctate vsade na sk kde som v poslednom obdobi bol mi doniesli ucet na tacke v nejakom futrali, ja som tam dal prachy, zobrali, vydali do centa, doniesli, odisli, ja som nechal vo futrali kolko som uznal za vhodne a zvysok si zobral a odisiel. Ziadne trapne situacie pre ziadnu stranu nehrozia.
kdojinej Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 Mne tak nejak v posledni dobe stve chovani lidi.. Jak je kazdej moudrej jak radio a vi, jak se mam dobre a jak bych nemel resit az tak tu politiku a jak bych si mel uzivat zivota. Mam dojem, ze by se mel normalne ve skole zavest nejakej predmet, kterej by ucil, ze kazdy clovek ma jine priority, kazdy ma jine zazitky, kazdeho trapi neco jineho a plkat o tom, co by nekdo mel nebo nemel, at si kazdy strci s prominutim do riti. A fakt by se to melo ucit ve skole, pac mnohym lidem to evidentne nedochazi.Měl by ses víc uvolnit...
instant Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 ... ze Slováků z východu a to už jsou většinou Rusíni a napůl UKáčka a tam je to těžké a tip nenechá fakt téměř nikdo. Chtěl jsem jen říct, že když už napíšeš, že nechceš generalizovat, abys opravdu negeneralizoval a neházel všechny do jednoho pytle. no tak to prosim ta nerob ani ty
JaRooN Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 no tak to prosim ta nerob ani ty Kurnik, pravdu máš
Rob2805 Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 Dnes mě naštval prohraný soud s ČKP. Téměř identický případ jako v nálezu Ústavního soudu z letošního jara, ale paní soudkyni první instance to prý nezajímá, protože jde o jiný případ. Překvapilo to prý i právníka ČKP. A odvolat se nemůžu, protože jde o bagatelní částku (ovšem jen proto, že ČKP záměrně celou požadovanou částku rozdělila na částky bagatelní a vymáhá a o náklady je navyšuje jednotlivě). Takže mi nakonec asi nezbude, než podat ústavní stížnost.
TomNguyen Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 Ve Francii mne naučili nechat si vrátit do posledního centu a ne nastavovat ruku, pomohl vysazi prachy na stůl a ty dle tvého uvážení necháš opet něco ležet. Začal jsem to praktikovat a měl jsem pocit, ze živý z hostince neodejdu:)Dysko k tomu patří, akorát by si měl personsl uvědomit, ze k tomu patří i servis z jejich strany:)Nechci poslouchat výlevy dvou servírka o tom co děla jejich ex;)Přesně tohle dělám já. Sice na mně vražedně koukají, ale je to moje právo.Hlavně nechápu celý princip tip, ale dobře, jiný kraj, jiný mrav, dělá se to, tak to budu následovat.Avšak se mi zdá, že všichni asi zapomněli, že tip není povinnost zákazníka, ale právo. Chci, tak tam dávám. Jestli nedávám, oni nemají opravdu právo být na mně naštvaný protože za svou práci dostávají plat, stejně jako já.Aby to nebylo jako v USA, když je dávat tip se dá označit za povinnost, Nedávat tip = vystavit výsměchu a kdyby personál Vám udělal naschvály tak je to Vaše chyba
Jakubisko Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 V Gruzii je zase třeba tip (10%) automaticky připočítaný k účtu. Ať se to někomu líbí nebo ne.
Lu2cz Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 Dnes mě naštval prohraný soud s ČKP. Téměř identický případ jako v nálezu Ústavního soudu z letošního jara, ale paní soudkyni první instance to prý nezajímá, protože jde o jiný případ. Překvapilo to prý i právníka ČKP. A odvolat se nemůžu, protože jde o bagatelní částku (ovšem jen proto, že ČKP záměrně celou požadovanou částku rozdělila na částky bagatelní a vymáhá a o náklady je navyšuje jednotlivě). Takže mi nakonec asi nezbude, než podat ústavní stížnost. ČKP jsou .... , naštěstí my jsme měli papíry v pořádku, takže už si vymáhají na někom jiném... klasické neplacení pojistky při předáni auta do bazaru k prodeji.... každopádně to řeš ústavní stížností a chce si to vyhrát se specifikací porušení ústavních práv, jinak už jsem viděl i z ústaváku rozhodnutí, že zamítli stížnost kvůli bagatelnosti částky...ale to zase bylo jednou kvůli nákladům řízení, jednou kvůli povinnosti platit soudní poplatky...
Ondoni Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 Teď jsem si chtěl ohřát k obědu svíčkovou a zjistil jsem, že mikrovlnka nevlní. Půl roku po opravě toho samého. Tento měsíc je to už asi desátá věc, spojená s elektrikou, která nám vypověděla službu. Kua, teď abych tu svíčkovou ohříval v lázni....
villain83 Odesláno 24. července 2014 Nahlásit Odesláno 24. července 2014 V Gruzii je zase třeba tip (10%) automaticky připočítaný k účtu. Ať se to někomu líbí nebo ne. Nejen v Gruzii,to je ve vice statech,ja minulej tejden platil v Italii ucet za tri lidi,s tim,ze ja mel jen kafe,zena a treti osoba jidlo,kdyz jsem cumel na ucet,bylo tam "pod carou" trikrat 1,5?,ptal jsem se,jestli to ma bejt jako tip pro ne,slecna odvetila,ze ano,je to na osobu,lhostejno,jestli mas kafe,nebo jidlo za 30?..jinej kraj;-)
Doporučené příspěvky