Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

yed69: Mas samozrejme pravo na svuj nazor. Jen si vzdycky rikam, ze kdyby vsichni kategoricti kritikove a soudci Havla (nebo potazmo jinych viditelnych) byli stejne prisni a meli stejne idealisticke pozadavky I na sebe, tak by na svete bylo o dost lepe.

Odesláno

Že vám ten chudák mrtvej, nebohej furt tak nedá spát. :) Já to spíš vidím tak, že je to o fundamentální potřebě obyvatelů našeho Hobitína o všem zasvěceně diskutovat. Ve skutečnosti je jedno, jestli se to bude jmenovat po Havlovi. Protože pokud by někdo přišel s nápadem, že se to bude jmenovat letiště Otty Wichterla, tak jeden z prvních příspěvků bude od někoho, "...kdo celej život nosí brejle a jak k tomu kruci přijde, když nesouhlasí s filozofií kontaktních čoček?! A není to náhodou diskriminace nás, lidí z brejlema? Himl hergot?..." To vás to vážně tak točí, jak se bude letiště jmenovat po Havlovi? Určitě to nebyl ideální člověk, ale oproti tomu ješitnýmu rusofilovi, co bude ještě rok žvanit ty svý blbosti na Hradě podle mě pořád ještě ušel...

Odesláno

Vona bude ale pro piloty docela prča hlásit václav havel vež CSA.... žadame o povolení .... Posted Image

Myslím, že to zůstane při starém.

Ve světě je spíše pravidlem než výjimkou, že hlavní letiště jsou pojmenované po nějaké významné osobnosti národních dějin (ano, nejčastěji jsou to politici). Pro cizince, ale nastávají dvě potenciální výzvy:

První - cizinec výjimečně ví, o koho se jedná. Evropani možná něco znají z evropských nebo severoamerických dějin, ale jména na ostatních kontinentech jsou pro drtivou většinu z nás velkou neznámou. V této perspektivě ale naše země nemá lepšího jména než Václav Havel.

Druhá - výslovnost. Z pohledu cizince musí být například slovo Ruzyně doslova katastrofou. Na druhou stranu použití jména významné osobnosti může být pro cizince z hlediska výslovnosti také silně omezující. Pro nás Evropany nastane problém zejména u jazyků, které nemají žádnou příbuznost s latinkou a evropskými jazyky. Jen určit, co je příjmení a co křestní jméno nemusí být vůbec snadné.

Transkripce, zejména asijských jmen, do mezinárodní angličtiny a následně správná výslovnost, aby to místní pochopili, není nic jednoduchého a většina turistů to raději ani nezkouší. A pochopitelně to platí i naopak, když cizinci z daleka přijedou k nám.

Jen pro odlehčení, představte si, že by náš prezident neměl takové pěkné české jméno, ale třeba nějaké složitější - například by se jmenoval Ludvík Witgnštajn :whistle: . Kolik z nás by to dokázalo správně vyslovit a napsat.

Odesláno

Jen pro odlehčení, představte si, že by náš prezident neměl takové pěkné české jméno, ale třeba nějaké složitější - například by se jmenoval Ludvík Witgnštajn :whistle: . Kolik z nás by to dokázalo správně vyslovit a napsat.

Řek bych, že zhruba stejně tolik, kolik dokáže bez problému vyslovit a napsat název třeba toho ?správného? letiště Taiwan Taoyuan International Airport. Nejlépe těsně po fonetickým vyslechnutí od domorodýho taxikáře. ;)
Odesláno

No vono nezustane pri starem pokud se to zmeni tak i volacka. Stejne jako v Ostrave kde se zmenilo z Mosnova na Leose Janacka. Zkracuje se na janacek vez :-)

Odesláno

No vidíš. Já s tím docela nesouhlasím. Havel nebyl moderní prezident. Havel byl ješitný, nepraktický a soběstředný člověk, který se pro politiku nehodil. Neměl vizi, neuměl vést lidi, obklopoval se pochlebovači a darebáky a žil celý život ve svém vlastním soukromém světě za nestandardních podmínek. Potřebám obyčejných lidí nerozuměl, nechápal je. Takoví lidé mohou být filozofy nebo spisovateli, ale ne politiky. I on má svůj podíl na tom, v jakém bordelu se teď tato republika nachází.

Nerad bych se tady do něčeho namočil, ale mohl bys napsat, jak jsi na ty všechny informace přišel? Je to zkušenost nebo odhad? :crying_anim02:
Odesláno

No vidíš. Já s tím docela nesouhlasím. Havel nebyl moderní prezident. Havel byl ješitný, nepraktický a soběstředný člověk, který se pro politiku nehodil. Neměl vizi, neuměl vést lidi, obklopoval se pochlebovači a darebáky a žil celý život ve svém vlastním soukromém světě za nestandardních podmínek. Potřebám obyčejných lidí nerozuměl, nechápal je. Takoví lidé mohou být filozofy nebo spisovateli, ale ne politiky. I on má svůj podíl na tom, v jakém bordelu se teď tato republika nachází.

Libi se mi predstava mnoho lidi, ze politici maji byt nejaky zvlastni druh svatych odnekud z marsu ;-)
Odesláno

Přečetl jsem si poslední dvě strany o letišti a jako obvykle jsem se pobavil :-). Myslím si, že už kvůli dobrým vztahům zde na fóru by se zde neměla rozvíjet debata, jestli byl Havel ješitný, sebestředný, anebo frajer, který udělal ČR jméno. Politika sem přeci nepatří.

Odesláno

To letiště je výborný, zbytek republiky s tím souhlasí? Je to banda. Jsem si nevšiml, že by bylo nějaké referendum.

Ano referenda, take hezke :thumbsup_anim: k cemu mame zastupitelskou demokracii ... budeme delat referendum ke kazde <>vine ... volit si prezidenta ... ombudsmana ... mozna i diplomaty ... a realna ucast pri vsech tedlech akci pak bude dvacet procent ...

Krom toho, co to je tady za lidi ... v parlamentnich volbach to volit neumi, navoli si tam VV a pak se divi, ze ta vlada vypada jak vypada ... odkud pochazi to presvedceni, ze by ti sami lide v referendech odvolili cokoliv rozumneho?

edit: politika, ted jsem si to uvedomil, takze se omlouvam a koncim

Odesláno

Tak se taky přidám s letištěm (ten odkaz výše na Kafkovo je super :))

Jsem názoru, že je příliš brzy hodnotit přínos Václava Havla takovou glorifikací a velmi mi to připomíná kult Stalina, takže je mi z toho na blití :(

Odhadované náklady (nevím kdo, včera tuším ve zprávách) na 4mil. Kč jsou nesmysl, budou to násobky a tohle "uklidňování lůzy" mi k mému pocitu taky moc nepřidá.

Odesláno

Jsem si jistý, že by Václav Havel nechtěl mít svoje jméno nikde. Na druhou stranu proč ne - ostatní země mají hlavní letiště pojmenovaná po slavných pohlavárech. Proč ne my? Nikdo slavnější než V. Havel(v tuhe chvíi) prostě není.

Odesláno

já jsem toho názoru že na tyhle věci by měla být nějaká čekací doba aby vychladly emoce. Když byla anketa o největšího čecha tak tam lidi dávali komedianty ze Superstar. Dnes si na většinu z nich nikdo nevzpomene. Myslím že tak 10 let by mohlo stačit. Zkrátka, sejdem se v roce 2022 a uvidíme jestli si pořád budem myslet že by se po někom mělo něco jmenovat.

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...