simon_magus Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 Já mluvil o vlastním žrádle, nikoliv o jeho kvalitě (s tou máš pravdu) - debatu unášíš jinam - bavíme se o absenci (a jejích příčinách) tuzemský zeleniny, ne o tom, jak moc hnusnej je polskej sejra. Na příkladu Polska jsem chtěl ukázat, že cca stejně sociálně položený národy dospěly do jiný zěmědělský politiky. Tedy že lidi nemaj až tak vliv na zemědělskou produkci, jak si tady někteří myslí, že férovej trh a lačný lidi zničili zěmědělce. Poctivej průzkum by maximálně tak ukázal, že změny ingrediencí salámovou metodou lidi mezi jednotlivejma fázema nepoznaj. Pochybuju, že by někdo upřednostnil kokosový mlíko (Magnum CZ) před smetanou (Magnum DE). Výrobce? Ten to jistě upřednostní A už na to prdim. Tim, ze by lide pri pruzkumu uprednostnili chemii klidne ver. Ty osizene potraviny jsou dneska etalonem chuti. Cerstvy maslo, mleko, silnej bujon,... ti dneska kazdej vrati s tim, ze to chutna umele a je to hnusny.
boo-beek Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 (upraveno) Conrade, ja Ti nevim, jestli tyhle modely rodin ze srdceryvnych pribehu a statistik z Blesku vubec existuji.Pravda, o par tak nejak vim, ale zaroven jsou to rodiny, kde oba dospelaci kouri, pripadne aspon jeden z nich chlasta. A kdyz je vidim na nakupu, tak maji v kosiku takovy picoviny, jako napr. sirup, miliony bramburku a podobnejch veci. Takze to je, bohuzel opet, o lidske blbosti. Pokud si lide v hmotne nouzi jsou s to kupovat cigara, chlast, bramburky a sladky sirupy a nekupovat kvalitni jidlo, tak je to proste o blbosti. Nebo jsou to rodiny, kde nemaji poradne cim krmit deti, ale mama i tata musi mit mobil aspon za desitku a doma metrovou plasmu a herni pocitac.A rodiny, kde by nemeli co do huby a pritom to byli lidi, ktery se nechovaj takhle... bez nadsazky, neznam nikoho, ani jsem nikdy nikoho takovyho nevidel - treba pri nakupu v obchode, a to neziju v uplne bohatym kraji. Ale to je jina debata, jestli Te se*e socialni nespravedlnot, chapu Te, ale je to neco jinyho nez (ne)dostupnost kvalitniho jidla. A nezamestnane bych sem uz vubec netahal PS: Ted jsem kupoval grana padano - 200G za 60 Kc, je to regulerni prava italska grana padano, DOP. Pokud mi pujde o chutovy vjem, tak si myslim, ze ten syr mi vystaci na vic chleba nez 4 baleni eidamu za stejny prachy. Jen tak mimochodem. Tohle bych ty rodine klidne rekl Upraveno 5. srpna 2011 uživatelem boo-beek
African Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 Některý lidi to opravdu nemají lehký, s osmi litrama měsíčně si moc vyskakovat nemouhou, to je smutný příběh" Ale myslím si, že je vetšina i takových, který dají radši přednost např. kartonu retek před kvalitním salámem , když prašule nejsou" Ale každýho věc"
Conrad Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 (upraveno) Conrade, ja Ti nevim, jestli tyhle modely rodin ze srdceryvnych pribehu a statistik z Blesku vubec existuji. Pravda, o par tak nejak vim, ale zaroven jsou to rodiny, kde oba dospelaci kouri, pripadne aspon jeden z nich chlasta. A kdyz je vidim na nakupu, tak maji v kosiku takovy picoviny, jako napr. sirup, miliony bramburku a podobnejch veci. Takze to je, bohuzel opet, o lidske blbosti. Pokud si lide v hmotne nouzi jsou s to kupovat cigara, chlast, bramburky a sladky sirupy a nekupovat kvalitni jidlo, tak je to proste o blbosti. Nebo jsou to rodiny, kde nemaji poradne cim krmit deti, ale mama i tata musi mit mobil aspon za desitku a doma metrovou plasmu a herni pocitac.A rodiny, kde by nemeli co do huby a pritom to byli lidi, ktery se nechovaj takhle... bez nadsazky, neznam nikoho, ani jsem nikdy nikoho takovyho nevidel - treba pri nakupu v obchode, a to neziju v uplne bohatym kraji. Ale to je jina debata, jestli Te se*e socialni nespravedlnot, chapu Te, ale je to neco jinyho nez (ne)dostupnost kvalitniho jidla. A nezamestnane bych sem uz vubec netahal PS: Ted jsem kupoval grana padano - 200G za 60 Kc, je to regulerni prava italska grana padano, DOP. Pokud mi pujde o chutovy vjem, tak si myslim, ze ten syr mi vystaci na vic chleba nez 4 baleni eidamu za stejny prachy. Jen tak mimochodem. Tohle bych ty rodine klidne rekl Nebudu se s tebou přít ale tvé jednostranné pojetí problému mi připomnělo ono staré-na každý složitý obtížný a vleklý problém existuje rychlá jednoduchá a chybná odpověď. BTW nevím,co sem motáš sociální nespravedlnost a blesk-statistiky jsou vz Českého statistického úřadu-debata šla o kupní sílel tím končím na tohle téma. Upraveno 5. srpna 2011 uživatelem Conrad
boo-beek Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 Nebudu se s tebou přít ale tvé jednostranné pojetí problému mi připomnělo ono staré-na každý složitý obtížný a vleklý problém existuje rychlá jednoduchá a chybná odpověď. tím končím na tohle téma. Conrade, ja Ti rozumim, ale Ty jsi do debaty o ne-dostupnosti kvalitnich potravin zatahl socialni otazku => to, jestli si kvalitni potraviny muze dovolit rodina s nizkymi prijmy, je proste jina otazka, nez jestli ty potraviny vubec jsou na trhu a pokud ne, tak proc. A tohle na každý složitý obtížný a vleklý problém existuje rychlá jednoduchá a chybná odpověď tu asi byt nemuselo
kuncák7 Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 Ale taky bohužel zeleninu a ovoce ze supermarketu a trznic. Bohužel je to nafouknuta bublina. Tak úplně s tebou nesouhlasím. Prostě musíš koukat. Na trzích je hodně poctivejch zemědělců. Zkušenost z Prahy 10.
bandicoot Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 (upraveno) Chápu co chceš říct, ale pořád mám pocit, že to vidíš dost jednostranně. Kdyby to bylo jak říkáš, nemoh bych sehnat českou zeleninu vůbec. A já s tím problém nemám.Ale to já taky ne, hned na začátku jsem psal, že mám všechno od malovýrobců - květák, okurky, rajčata, cuketu, maliny, jahody... Je to dražší a někdo tam musí dojet. Jenže malí zěmědělci nedělají trh. To je natolik bezvýznamná část trhu, že jsem je opominul. ... nevim, jestli tyhle modely rodin ze srdceryvnych pribehu a statistik z Blesku vubec existuji.Nemusíš to dehonestovat tím Bleskem. Stačí otevřít oči. Jasně, v práci, mezi kámoši a na chronosrazu tyhle příběhy asi neuslyšíš... Upraveno 5. srpna 2011 uživatelem bandicoot
Conrad Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 (upraveno) Conrade, ja Ti rozumim, ale Ty jsi do debaty o ne-dostupnosti kvalitnich potravin zatahl socialni otazku => to, jestli si kvalitni potraviny muze dovolit rodina s nizkymi prijmy, je proste jina otazka, nez jestli ty potraviny vubec jsou na trhu a pokud ne, tak proc. A tohle tu asi byt nemuselo Äle muselo, to byla reakce na tohle lidi obecne jsou bohuzel hloupi a prasata-ještě že jsem tady mezi gentlemany nevim, jestli tyhle modely rodin ze srdceryvnych pribehu a statistik z Blesku vubec existuji. Jsou to rodiny, kde oba dospelaci kouri, pripadne aspon jeden z nich chlasta. A kdyz je vidim na nakupu, tak maji v kosiku takovy picoviny, jako napr. sirup, miliony bramburku a podobnejch veci. Upraveno 5. srpna 2011 uživatelem Conrad
little_w Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 ...A jestli mají kvaltinější jídlo obchoďáky na západě, to nevím, normální lidi i tam davají přednost opět soukromníkům se zárukou kvality... Vlastiku, nechci se hadat, tak jenom prispeji zkusenosti z prvni ruky. Bydlim sestym rokem ve Vychodni Anglii, ve vylozene farmarske, zemedelske oblasti, venkov. Funguje tady rozvazka cerstveho mleka a kazdy tyden je tady v urcity den (v nasem pripade ctvrtek) trh na namesti (tam se prodava napr. levne naradi, baterky, cistici prostredky a ostatni zbozi z ciny, a je tady jeden velky stanek s ovocem a zeleninou). Drtiva vetsina lidi nakupuje v obchodacich typu Tesco nebo Aldi (to jsou nemci, ale stavaji se pro lidi etalonem kvality). Nemam pocit - ani nikdo z lidi, ktere znam - ze kupuji v obchodacich nekvalitni nebo horsi potraviny. Muzu si koupi BIO verzi (tady s oznacenim Organic) nebo normalni, oboji ale chutna jak ma. Rajcata jako rajcata, jablka jsou jablkova atd. Tady bych souhlasil s bandim v tom, ze jde o vetsi hru, nez jsou jenom chute lidi. Kdyz tady koupim kure, ma na sobe nalepku "BRITSKE KURE". Ovoce a zelenina taktez. V obchodacich jsou velke plakaty o podpore mistnich produktu. Jeden dobrej kamarad ma velkou farmu a vim, ze dodavaji do mistnich supermarketu. Obchodni politika (likvidacni, rekl bych) retezcu je stejne nechutna jako u nas (slozity proces zalistovani, potom daji treba na chrest akci a hele, ono to jde... tak jdou za vyrobcem a reknou "fajn, zvladl jsi srpnovou akci a prezils, ted chceme tuhle slevovou specialni cenu jako zaklad", napr.), ale davaji mistni zbozi na mistni trh, nedovolili by si ignorovat v miste vyprodukovane farmarske vyrobky. zasadni rozdil tedy opravdu vidim v pristupu k mistnimu zbozi. a ten je dany politikou - kampane za britske zbozi jsou opravdu masivni, dlouhodobe a proto ucinne. kolik casu, penez a prostredku se do toho dava v Cesku? ja jsem si toho pri svych kratkych pobytech v CR nejak nevsiml... zatimco to hypermarketove silenstvi se prehlednout neda.
Dantechno Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 Bubik: Co je spatnyho na sirupu ? Ja si delam doma vodu z vodovodu se sirupem... Kupuju sirup Jupi je b nem nejvic ecek, barviv a neni ridkej.
NIGHTinGALE Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 Mě by spíš zajímalo, proč jsou ty rajčata tak hnusný a o kolik by bylo dražší, vypěstovat chutný.Copak to velký hnusný rajče z Holandska je na pěstování levnější, než chutný rajče (z Holandska či odkukoliv)?Je tady nějaký zemědělec, gurmán a ekonomický odborník v jedné osobě (třeba Tada), který by mi to dovedl vysvětlit?
railmaster Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 Len aby ste nedopadli ako my na Slovensku. Ovocie hnije na stromoch, na úrodnej pôde sa pestujú plodiny na biopalivá, výkup a spracovateľské firmy zanikli, na tržniciach sa predáva dovezený tovar zvonka. Ľuďom sa nechce vracať na starorodičovské políčka a záhradky. Radšej nakupujú v Lidli a Tescu.
vraby Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 Trochu jeden člen,nejdřív chce měnit modré za černé a když se s hodinkama rozloučim a jsem svolnej měnit tak couvne.Je to ale jeho věc,malinko to nechápu.
bandicoot Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 (upraveno) Copak to velký hnusný rajče z Holandska je na pěstování levnější, než chutný rajče (z Holandska či odkukoliv)? Kdyby byly rovný podmínky na trhu, tak ne. Jenže rovný podmínky nebyly a nejsou. Vzpomeňme na dumping cen zeleniny ze strany západních producentů+států jakmile jsme nakoukli do Evropy. Dílo se zadařilo. Úřednící strategickou oblast nebránili (asi jim na tom nic nekáplo) a tak bylo dílo dokonáno. Obávaná konkurence z východu byla potlačena. Dneska je asi skutečně český rajče dražší, protože se nepěstuje ve velkým. Dopracovali jsme to tam, že kupujeme kunínský mlíko z belgický krávy (Lactel)... edit: a přímo k tomu rajčeti... rychlený rajče zpod lampy bude vždycky hnusnější a levnější než poctivý dlouhozrající na slunci Upraveno 5. srpna 2011 uživatelem bandicoot
Dantechno Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 Tak dozvim se proc nemam chlastat ten sladkej sirup ? Dik
utrejch Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 Tak dozvim se proc nemam chlastat ten sladkej sirup ? Dik Slusnemu, pracovitemu cloveku staci cista voda ...
Frantik Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 Tak úplně s tebou nesouhlasím. Prostě musíš koukat. Na trzích je hodně poctivejch zemědělců. Zkušenost z Prahy 10. No já právě koukám a vidim. Je pravda ze je tam hodne poctivejch zemedelcu a stejne tolik nepoctivejch prekupniku, kteri se vezou na vlne "farmarskych produktu". Cesti zakaznici i obchodnici sami svym vyberem mnohdy zlikvidovali ceske zemedelstvi (napr. hodne omílaný česnek) a ted se predhani v tom, kdo ma regionalnejsi a farmarstejsi produkty, vsichni kupujou bedynky a "superlokalni produkty" a "primo z farmy", apod. Tyhle slova a fraze jsou jen marketingova vlna, ktera zase brzy opadne.
kuncák7 Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 Trochu mě štve to, že jsem propásl prodej vysněných hodinek, pak se nad tím zamyslel a propásl prodej kovového tahu na hodinky :-(. Prostě dvojnásobnej megapech.
Conrad Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 (upraveno) Tak dozvim se proc nemam chlastat ten sladkej sirup ? Dik Protože když kupuješ sirup kupuješ jistě i miliony brambůrků a podobnejch píčovin a jistě chlastáš a kouříš a pak ti nezbývá na dobré a zdravé jidlo. BTW jen jsem si vzpomněl,jak před časem na odstavném parkovišťátku u Svatoštěpánského mostu cestou na Mělník prodávali soukromí zemědělci svoje výpěstky,auta tam stavěla jedno za druhým,kdo by nechtěl echt přírodní produkt byť za vyšší cenu-to trvalo do doby než tam zajela potravinářská inspekce a v laborce vyšlo najevo,že obsah dusičnanů, dusitanů a jiných zdraví škodlivých látek vysoce přesahuje normu.Nějak se mi nechce věřit,že by se vše za pár let změnilo Upraveno 5. srpna 2011 uživatelem Conrad
utrejch Odesláno 5. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2011 Protože když kupuješ sirup kupuješ jistě i miliony brambůrků a podobnejch píčovin a jistě chlastáš a kouříš. BTW jen jsem si vzpomněl,jak před časem na odstavném parkovišťátku u Svatoštěpánského mostu cestou na Mělník prodávali soukromí zemědělci svoje výpěstky,auta tam stavěla jedno za druhým,kdo by nechtěl echt přírodní produkt byť za vyšší cenu-to trvalo do doby než tam zajela potravinářská inspekce a v laborce vyšlo najevo,že obsah dusičnanů, dusitanů a jiných zdraví škodlivých látek vysoce přesahuje normu.Nějak se mi nechce věřit,že by se vše za pár let změnilo Ti sami jsou na tech farmaskych trzich ... delali tam inspekci a dopadlo to namlich stejne ...
Doporučené příspěvky