Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Jestli nejsme papžštější,než papež...

Nejsme, jsme jen složití, často venku funguje systém kdy kontrolor chodí pravidelně jednou za půl roku

do každé restaurace a bodově nebo dokonce smajlíkama hodnotí jednotlivé body v restauraci, čistotu skladu,

čistotu ručníku, čistotu nádobí atd., to u nás funguje vlk/koza, tedy kontrola kontroluje jestli je sklad oddělen

od varny, zda skladuješ zvlášť vejce nebo maso nebo zeleninu (ale špinavá podlaha projde),

kontroluje zda máš instalovány zásobníky na papírové ručníky (ale že jsou prázdné nikomu nevadí),

a čisté talíře a hrnce pokud nezajímají provozáka a nejebe za to kuchaře tak kontrole také nevadí.

Kontrolujeme byrokracii, venku to dělají praktici. Kontrolor má u nás vysokou, venku má selský rozum. :)

Rok zkoušela sehnat poctivé kuchaře, číšníky, až jí došla trpělivost 

Tady v regionu, ale i nahoře na horách docela dost lidí z branže sebraly výrobní fabriky, sleduj:

nabídka v maloměstské restauraci X nabídka firmy co montuje / vyrábí něco

- pracovní doba krátký dlouhý týden, 14 hodin denně, svátky se dělají všechny

X práce pondělí - pátek (často na 37,5hod/ týdně), víkendy volno, svátky volno

- mzda kuchař 20 čistého, ale i s přesčasy, na papír 14 hrubá + 8 bokem, celkem 96/hod čistá

- mzda obsluha 14/15 čistého, zbytek stejný jako výše, čistá mzda celkem 75 / 80 / hod

X mzda 140 - 150/hodina, placené všechny přesčasy, vše na papír, celkem 122/hod čistá

- dovolená - nejlíp proplatit, nebo se domluvit s kolegou a na revanš dělat 14 dní v kuse a naopak

X dovolená 5 týdnů, z toho tak 3 týdny celozávodní v létě, okolo Vánoc / Silvestra volno

- benefity - stravování v práci, většinou za pár desetikorun celodenní strava

- školení / vzdělávací program (většinou dodavatel jako pivovar poskytne na místě školení apod.)

X stravenky / závodní dotované stravování

X příspěvek na penzijní pojištění

X různé příspěvky apod. (narození dítěte, firemní půjčka, životní jubileum, výročí x.let u firmy)

X firemní akce / teambuilding / školení / vzdělávací program

X příspěvek na dovolenou

karty jsou jasně rozdané, větší bere

Jediný rozdíl oproti dědinám je, že ve mětech se ten cyklus častěji opakuje 

A důvodem je to, že tam ti lidi ještě nějací jsou, z vesnice už zmizeli (do fabriky nebo dojíždí do toho města) :)

Připočti zcela hloupou představu provozovatele že když má hospodu tak ON nedělá (paní taky ne), ONI to řídí

a jsou "šéfové". Cesta do haj.lu je pak 2x rychlejší. Pokud makají oba v provozu taky sami tak je to pomalejší,

nedá se to vydržet věčně, viděl jsem na sobě že třeba po 5/6 letech bytí "furt v práci" jsem toho měl fakt dost.

a než se evolucí osvědčí nějaký funkčnější obchodní model v pohostinství, pár let to potrvá...

Tohle by mě zajímalo kudy to půjde . . . něco se dá odhadnout, nějaké tipy? :)

Upraveno uživatelem tommas4
Odesláno

Vypadá to, že restaurace a hospody jsou přežitek, nezapadají do dnešního způsobu života, denního režimu, možností a potřeb lidí.

Svět se hodně mění a lidé s ním.

Odesláno

Ano, je pravda, ze hospodska kultura ted neni v kurzu. Je videt, ze mladi maji jine zajmy - podle vyzkumu napriklad nechodi do hospod, kde neni wifi, nebo meni vice lokálů za vecer. Chteji take jinou zabavu, nez sedet okolo stolu a plkat - to je jim malo. Je taky dost jinych moznosti, hobby, apod. Ale je porad dost matadoru, kteri chodi pravidelne, protoze jinou zabavu neznaji a porad je dost matadoru, kteri by chteli mit jednoduchou malou hospudku. A tem se hazi klacky pod nohy. 

Odesláno

ještě doplním k předchozímu příspěvku do porovnání zaměstnání tam a tam,
že v případě průseru (krachu apod.)

- květen: no, teď není na výplaty, dám ti 5tis. zálohu jo? červen: teď taky není, víš, no, co mám dělat
červenec: tak zavíráme, no, sorry, nic nemám, ale můžeš se se mnou soudit nebo tak něco, nazdar
celkem zaměstnanec je 2 výplaty + odstupné v mínusu (viděl jsem to několikrát na vlastní oči)
papíry v bordelu, neschopnost vydat evidenčák nebo podklady pro pracák, vypne telefon a není ho,
postarej se sám a užij si to, nic nemám, i auto je strejdy

X květen: vážení, zítra zavíráme továrnu, sorry, nicméně do září budete doma za 100% platu
a příští týden pro Vás pořádáme burzu práce kam přijdou zaměstnavatelé kteří by o Vás měli zájem
červen: tady je výpověď, červenec a srpen běží výpovědní lhůta, a v září dostanete nadstandardní odstupné
(nazval bych klidně i držhubné vůči úřadům) ve výši 3 - 8 měsíců dle odpracované doby
scifi? nikoliv, reálná situace při propuštění 620 lidí v letošním roce firma Baxter / Gambro Přerov

Odesláno

Já se strašně těším, až  peníze úplně zrušej- přejdu zpátky k osvědčenému výměnnému obchodu a s daněma mi můžou políbit tři pídě na záď...

To si neumím moc představit. Dnes 99 % životních potřeb získáváme nakupováním, jak v obchodě zaplatíš za nákup nějakou věcí, či službou?

Odesláno

Vypadá to, že restaurace a hospody jsou přežitek, nezapadají do dnešního způsobu života, denního režimu, možností a potřeb lidí.

Mě se líbí jak bravurně ty vždycky všechno okecáš :-) Takže za úpadek hospod na vesnicích může svět a lidé

jak se postupně mění, cha, výborný. To a žijeme v jiném světě, když všude v Evropě ty hospody jedou, v Rakousku naopak přibývají co tak jezdím. Byl by jsi výborný politik... :-)

• Dát hlas 1
Odesláno

No nevim. Ja do hospody chodim skoro denne a jsou furt narvany...
Odesláno

Mě se líbí jak bravurně ty vždycky všechno okecáš :-) Takže za úpadek hospod na vesnicích může svět a lidé

jak se postupně mění, cha, výborný. To a žijeme v jiném světě, když všude v Evropě ty hospody jedou, v Rakousku naopak přibývají co tak jezdím. Byl by jsi výborný politik... :-)

Díky :) Ještě jde o to, jestli mi to i věříš. A to vypadá že moc ne, takže bych asi nebyl moc dobrý politik.

A že v rakouských turistických oblastech hospody přibývají je klidně možný a nijak se to nevylučuje. To je jako diskuze v lednu když je mínus dvacet, kde že je to globální oteplení.

A s lidma je to asi jako s naším obličejem. Zdá se nám, že jsme pořád stejní, že se vůbec neměníme. Než se podíváme na nějakou naši starší fotku.

Odesláno

ještě doplním k předchozímu příspěvku do porovnání zaměstnání tam a tam,

že v případě průseru (krachu apod.)

- květen: no, teď není na výplaty, dám ti 5tis. zálohu jo? červen: teď taky není, víš, no, co mám dělat

červenec: tak zavíráme, no, sorry, nic nemám, ale můžeš se se mnou soudit nebo tak něco, nazdar

celkem zaměstnanec je 2 výplaty + odstupné v mínusu (viděl jsem to několikrát na vlastní oči)

papíry v bordelu, neschopnost vydat evidenčák nebo podklady pro pracák, vypne telefon a není ho,

postarej se sám a užij si to, nic nemám, i auto je strejdy

X květen: vážení, zítra zavíráme továrnu, sorry, nicméně do září budete doma za 100% platu

a příští týden pro Vás pořádáme burzu práce kam přijdou zaměstnavatelé kteří by o Vás měli zájem

červen: tady je výpověď, červenec a srpen běží výpovědní lhůta, a v září dostanete nadstandardní odstupné

(nazval bych klidně i držhubné vůči úřadům) ve výši 3 - 8 měsíců dle odpracované doby

scifi? nikoliv, reálná situace při propuštění 620 lidí v letošním roce firma Baxter / Gambro Přerov

To je případ od případu, nedá se to takhle generalizovat. Nicméně já dělám v transakčním poradenství. A šéf jednou prodával firmu v Německu , která byla ztrátová a tedy neměla žádnou hodnotu. A matka ji prodávala tím stylem, že zaplatí tomu, kdo si ji převezme. Bidovalo se na to, kdo za převzetí firmy bude chtít nejméně peněz. Mezi podmínkama bylo, že jí nesmí min. 2 roky zavřít. Nakonec vítězná nabídka byla 25 mil EUR :-D dnes je ta firma silně zisková, celkem dobrý deal :)

Nicméně důvod proč to takhle dělali byl ten, že firmu nechtěli zavřít=což by se jevilo v té situaci logicky. A nechtěli propouštět lidi aby se v novinách nepsalo ta a ta společnost uzavírá závod a propouští. Takže strašně záleží na případech.

Odesláno

Jasně, tohle byly dva příklady u kterých jsem byl nějak blízko, proto jsem to dal k dobru.

V těch hospodách to je většinou pro zaměstnance průšvih, tam je to skoro pravidlem.

Všude chleba o několika kůrkách. Známému servírka sekla 30 tis a nahnala je do automatu (ještě ke všemu u konkurence :-)).

Říkal že to byl pověstný hřebík a hospodu pustil...

Odesláno

Vidíš, já pustil jeden hotel taky pro poslední kapku, kterou byla čorka 135 litrů v podání provozního.

Prohrál je v kartách u konkurence :)

Zaměstnance jsem si přetáhnul na jinou provozovnu a bylo to, kdo chtěl jít dostal výpověď + odstupné a hotovo,

takže skutečně za každou hospodou je individuální story . . . 

Odesláno (upraveno)

Vidíš, já pustil jeden hotel taky pro poslední kapku, kterou byla čorka 135 litrů v podání provozního.

Prohrál je v kartách u konkurence :)

Zaměstnance jsem si přetáhnul na jinou provozovnu a bylo to, kdo chtěl jít dostal výpověď + odstupné a hotovo,

takže skutečně za každou hospodou je individuální story . . .

Tak to ten tvůj týpek je lepší,já mu to řeknu,třeba ho potěší,že je na tom někdo s podobným příběhem :-)

Určitě, vím o čem je řeč,kdysi jsme měli skoro 40 lidí... Teď jsem rád,že už to tak není... :-)

Popravdě,za lecos,co si lidi dovolí (průšvihy),si může člověk sám (dobrota,nedůslednost,třeba i částečné lemplovství) a zbytek je zmrdství,které bude neustále něčím překvapovat :-/

A abych dodržel vlákno,naštvalo mě,že jsem nezažil ty borůvkové knedle,o ktrých se tu mluví a já je miluju :-(((

Upraveno uživatelem DavidLC
Odesláno

Tyhle, jo? No tak ty byly výtečný :D

a nejlepší byly v srpnu, to jsem je dělali přelité žahourem (docela starý recept na omáčku, tu jsem vařil

sám a nikoho k ní nepouštěl), na ty jezdili anonymně dělat recenze i pisálkové :) 

do důchodu mám daleko, tak snad ještě budeš mít šanci ochutnat, teda pokud se na gastro nevykašlu úplně . . .

Odesláno

Jeden z mých minulých šéfu vyprávěl, že se ani nedivil,když někdy chyběly peníze. Ale třeba klidně zmizlo za měsíc 150 kg masa :D 

Odesláno (upraveno)

To Tomas :Budu tě sledovat ;-))

Ale kdybych něco tady prošvih,tak dej prosím vědět. Po tomhle mě to storno mrzí stonásob :-(((

Upraveno uživatelem DavidLC
Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...