Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

K tomuhle mne donutila diskuze v tématu Mobilis in Mobili, když se uvažovalo o strojku Unitas s PVD úpravou. Překvapila mně uváděná cena 15000,- za takto upravený strojek.

A tak jak je mi vlastní jsem se rozhodl to zrealizovat v domácích podmínkách. Originál Unitas jsem nechtěl obětovat a tak jsem koupil zdobený Seagul za 25,-EUR.

Samozřejmě že PVD technologii doma neumím, ale je dost firem které to v ČR dělají a cena pánové a dámy je cca 100,- kč/ks takže i spoštou mě to vyšlo na 250,-kč.

Pak stačilo jen rozebrat, nanést povlak, složit a tady je výsledek. :)

post-967-1218711916.jpg

post-967-1218711927.jpg

post-967-1218711937.jpg

post-967-1218711958.jpg

post-967-1218711969.jpg

post-967-1218711980.jpg

post-967-1218711991.jpg

post-967-1218712002.jpg

Upraveno uživatelem Luk
  • Dát hlas 2
Odesláno

halemese na šikulu... dobrá práce. :speak_cool: Trochu jsi mě jenom předběhl, já to PVD totiž taky vyřešil. :D Jenže jsem to chtěl zveřejnit až všechno naráz.

Odesláno
Co je PVD úprava za technologii?

PVD - physical vapour deposition

Vrstva povlaku, který proniká do původního materiálu. Vyznačuje se vysokou tvrdostí a odolností proti otěru, odolností vůči vysoké teplotě, korozi a kyselinám.

Odesláno (upraveno)

Uzasne,

Budu mit mozna trochu zacatecnickou otazku: kde se da poridit ten Seagull? Je z ebay? Uvazuju taky o nakupu MM a napada me, ze by stalo za to si ten stroj nechat takhle upravit. Vypada to totiz opravdu perfektne! Holt je videt, ze kdo nic nezkusi, nic nezkazi, ale ma prd.

EDIT: Ty mustky jsi posilal na tu povrchovou upravu i s kameny, nebo jsi je pred tim vyjmul?

Upraveno uživatelem skalis
Odesláno (upraveno)

Povrch dělali v HVM v Brně. Tam dělají černou a další barvy. Samozřejmě nebyli nadšení z jednoho kusu a přidali to s nějakou zakázkou. Určitě by to chtělo se domluvit na větším počtu. Hodně záleží na kvalitě podkladového povrchu, pán mne upozorňoval na to, že pokud bude niklová vrstva špatně nanesena může se potom PVD loupat. Nechal jsem to potáhnout i ložisky,ale chci je vyměnit za jiné z druhého strojku, ty černé se mi tam moc nelíbí. Jakou tloušťku vrstvy tam dali nevím. Šlo to složit bez problémů a přesnost jsem ještě nezkoušel. Strojky jsou kupované z Ebay.

Upraveno uživatelem Luk
Odesláno (upraveno)
K tomuhle mne donutila diskuze v tématu Mobilis in Mobili, když se uvažovalo o strojku Unitas s PVD úpravou. Překvapila mně uváděná cena 15000,- za takto upravený strojek.

A tak jak je mi vlastní jsem se rozhodl to zrealizovat v domácích podmínkách. Originál Unitas jsem nechtěl obětovat a tak jsem koupil zdobený Seagul za 25,-EUR.

Samozřejmě že PVD technologii doma neumím, ale je dost firem které to v ČR dělají a cena pánové a dámy je cca 100,- kč/ks takže i spoštou mě to vyšlo na 250,-kč.

Pak stačilo jen rozebrat, nanést povlak, složit a tady je výsledek. :)

Super, super, super !!! Vypadá to báječně, strojek s PVD je skvělý. Na tohle bych obětoval i Unitas, ale i Seagul nevypadá špatně. Díky za prozkoumání neobydlených končin, a ukázku toho, že když se chce, tak nemusí stát i neobvyklé úpravy nesmyslné desetitisíce. Obzvláště u neznačkových experimentů pro radost. Tohle Tvoje poznání mě vlilo do hlavy velký optimismus.

Budu určitě uvažovat o znovuvzkřísení projektu ( tak jak jsem si ho představoval v začátcích projektu MOiMo) Black Phantom L.E. Tentokráte v limitované edici 5 kusů, ( pro sebe a kamarády ), s cenou do osmi - deseti tisíc. Maximálně! Pokud budeš mít čas. Uvítám Tě v projektu jako vývojového ředitele :thumbsup_anim: s rezervací jednoho kusu Black Phantom L.E 1.0. Teď osonduju nějaký zdroje, a v září se do toho asi pustím naplno. Myslím že i pískování bude v podobných relacích. Chce to jen odvahu, a čas. Díky, díky, díky za obojí.

Upraveno uživatelem Cyber
Odesláno
Co je PVD úprava za technologii?

Já to řeknu trochu více laicky.

Ve vakuové komoře je do materiálu "nastřílen" materiál jiný, který se s původním materiálem dokonale spojí. Na rozdíl od barvy se nemůže loupat. Není totiž nanesen na, ale přímo v podkladovém materiálu, i když jen ve svrchní vrstvě o tloušťce zlomku milimetru. Může se tedy seškrábat, zvláště, pokud je podkladový materiál příliš měkký - např. bezniklová ocel.

PVD povrch nemusí být jen černý, ale i "zlatý" (používá se titannitrid) a možná existují i jiné barvy (neznám).

Odesláno

Takhle nějak jsem si představoval první verzi MiM - seagull očernit a šup do nějakýho nadchlapáckýho pouzdra od hciq!! Nevadí mi ovšem, že se to posunulo.

Luku - je to bezva, až tedy na ty pruhy, ženevský, nebo co, ty to kazej, myslím, že normální rastr ďubek, nebo vůbec nic by bylo přiměřenější. Chtělo by to co nejmatnější černou. Taky to celý vokazuje pošetilost dekorování strojků.

Odesláno (upraveno)
Takhle nějak jsem si představoval první verzi MiM - seagull očernit a šup do nějakýho nadchlapáckýho pouzdra od hciq!! Nevadí mi ovšem, že se to posunulo.

Luku - je to bezva, až tedy na ty pruhy, ženevský, nebo co, ty to kazej, myslím, že normální rastr ďubek, nebo vůbec nic by bylo přiměřenější. Chtělo by to co nejmatnější černou. Taky to celý vokazuje pošetilost dekorování strojků.

Pouzdro seženeme nějaký brutal a upravíme, pruhy nevadí ba naopak, a jestli fabrika umí PVDčkovat strojky, zvládnou i pouzdra. Teď ještě sehnat ještě někoho s CNCckem a začít ladit. Limitka bude ve verzi 1.0 5ks, ale pouzder bych nechal udělat do zásoby min. 12ks, a 8 ks strojků na další verze 1.1 nebo 2.0. Poprosím Bakera o fotky a kontakt na AR, dokonce by zelený antireflex mohl vypadat ještě lépe jak modrý, co mají kdejaké hodinky. Zelenkavá Superluminova ( nebo trituim trubice - kdyby se zadařilo ) a zelený antireflex - super look ala Milgauss. UJž se těším....

Upraveno uživatelem Cyber
Odesláno

Chlapi, byl to jen pokus, abych si ověřil, že to u nás jde udělat.

Mně se to docela líbí, uvidíme ale jak dlouho. Nejsem si jistý, ale víc černé to nepujde. Mění to zajímavě barvy od světle šedé, grafitové až po temně černou a pruhy tomu pomáhají. Vždyť by to ti kluci šikmoocí těžko prodávali, kdyby to trochu opticky nevyzdobili.

Chtěl jsem ještě vyměnit ložiska za červené, ale při vylisovávání z druhého strojku jsem rozlomil ložisko krokového kola. Když jsem zkoušel druhý strojek, tak to ložisko mělo taky prasklinu. U třetího taky tak. Další důkaz "kvality" Tak jsem to vzdal. Navíc ten druhý strojek měl také jiné průměry hřídelek u oz. kol !!! Takže ani náhradní díly z toho nepoužiju. :)

Odesláno
Poprosím Bakera o fotky a kontakt na AR, dokonce by zelený antireflex mohl vypadat ještě lépe jak modrý, co mají kdejaké hodinky.

Vydrz, sklicko s AR je u hodinare, pristi tyden bych je mel mit, pak se pokusim vyfotit neco, co ma pusobit jako ze tam neni :D

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...