martar Odesláno 22. listopadu 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2020 Takže jinej šroub držicí rotor... a ta druhá věc? Týká se datovýho věnce se jmény dnů v týdnu? Přijde mi nepatrně našikmo oproti okýnku v cifru - ale třeba jen klame fotka. Jinak super práce, držel jsem vám v tichosti palce. Vic takovejch nápadů, dobrovolnejch dárců orgánů a ochotnejch hodinářů, který baví jejich práce Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 22. listopadu 2020 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2020 @martar Ad "jinej šroub": nebylo nutno hledat jiný, jen přišroubovat původní signovaný rotor z 2836-2 novým šroubkem který už byl na rotoru od Powermaticu. Detail kterého si Ruda s lety praxe všimnul hned, Bastlíř Obecný by si buď myslel že šroubky pomotal (takže by pro budoucí generace nic nezaznamenal), nebo se na starý rotor i šroubek vykašlal (a v průhledu Fortisek by se skvěl třeba Tissot), nebo by pro zašroubování použil "o něco větší násilí" Ad datový věnec: Vidíš správně, přiznám se že za šikmou Sobotu u včerejšího chlubícího rychlocvaku můžu já - chvíli před vyfocením jsem přehazoval datum a než jsem trefil směr otáčení korunkou (kecala mi tu do toho bedna, manželka a dětičky), lehce jsem drbnul i do DOW, který se o pootočil a zjevně o menší kousek vrátil. Oficiální záznam včetně výměny, seřízení a komentáře bude samozřejmě na videu, od půlnoci už je samozřejmě zase vše rovně (vertikální polohu výřezu už nepřeměřuj, je stejná jako dřív) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 22. listopadu 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2020 No to se mi ulevilo jste super exploreři neprobádanejch cestiček, těším se na video! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vikinho Odesláno 22. listopadu 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2020 Super práce, asi si po vzoru pionýrů objednám nějaké DODO (DIY)..Mimochodem.. nikde jsem ji tady na CHM nezaznamenal.. pokud to tu už někde bylo, tak sorry za replikaci..Co jsem si zatím ověřoval, tak je správně: Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 22. listopadu 2020 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2020 (upraveno) @vikinho Něco málo je hned na začátku, ale určitě se bude hodit i doplněný přehled variant s extra komplikacemi - a minimálně kolega @Postal80 má už teď díky Tobě o starost s H10 míň PS: pohyb vteřinovky s nižší frekvencí JE znatelně trhanější, zvlášť při enormní délce jako na Nocturnal. Pozitivní je že přesnost nového strojku C07.621 zatím vypadá výrazně líp než u původní 2836-2, odhaduju 2-3s+/den "out of the pytlík" Upraveno 22. listopadu 2020 uživatelem Radek124 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 28. prosince 2020 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 28. prosince 2020 (upraveno) S více než měsíčním odstupem už asi můžu potvrdit výbornou funkčnost výše uvedeného řešení: hodinky strávily asi čtvrtinu času na ruce, zhruba 2x tolik ve winderu, ani jednou se nezastavily a po 30 dnech byla celková odchylka +72 sekund, tj. +2,4 sekundy denně - což mi u továrně seřízeného strojku bez COSC a záměrných manipulací s "odkládáním na vhodnou stranu" přijde jako jednoznačně pozitivní výsledek. Berte to prosím jako inspiraci pro případy kdybyste řešili problematický chod "levnějších", střídavě nošených, dlouhodobě neservisovaných a nebo vlhkostí poškozených hodinek, kdy v ceně komplet výměny a nebo náročnějšího servisu pajšlu na bázi 2824/2836 můžete nyní alternativně zvážit i "upgrade" na modernější Swiss Made kalibr, s víc než dvojnásobnou rezervou chodu (pro ty co trvají na COSC se dělá i špičkové provedení s křemíkovým vláskem) No a po dohodě s @ONYX servis hodinek si jako opožděný dáreček dovolím přidat i slíbený pracovní sestřih samotné záměny 2836-2 za Powermatic, s místy lehce zrychleným pohledem na Rudovy šikovné ruce PS: pokud výše vložené video zmizí, pak prosím hledejte o kus dál aktualizovanou verzi - trubka ani fórum to zatím jinak neumí. Upraveno 28. prosince 2020 uživatelem Radek124 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ONYX servis hodinek Odesláno 28. prosince 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. prosince 2020 Já tímto Radkovi děkuji za čas a šikovnost, kterou investoval do výroby tohoto videa. Taktéž mu patří díky i za to, že pokus se záměnou strojů vůbec vznikl. Výsledkem je ověření, poměrně lehké zaměnitelnosti strojů a jak Radek zmínil, rozšíření možností oprav o upgrade 2824, 2836 za stroje s označením Powermatic 8O a to i za případnou verzi COSC. Doufám i vzhledem k zábavnosti celého počinu, že se s Radkem znovu potkám na jakémkoli jiném projektu a prostřednictvím videa se budeme moci o to podělit i s Vámi. Ještě jednou díky moc..... Ruda. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Violoncello Odesláno 28. prosince 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. prosince 2020 Krása! A super nápad. Moc díky za pěkné video a hlavně za realizaci! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miguel Odesláno 28. prosince 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. prosince 2020 Pani, velmi pekne Vam dakujem! Toto vlakno si zasluzi uznanie! Prave pre toto sa sem oplati chodit... Necakal som, ze ten nizsi beat rate na Powermaticu bude na mna posobit az tak rusivo. Stara dobra ETA sa hybe podstatne elegantnejsie. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 28. prosince 2020 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 28. prosince 2020 (upraveno) @miguel Ono by to “pomalejší tikání” možná nebylo tolik znatelné, kdyby nešlo o kombinaci hodinek s takhle velkým kontrastním ciferníkem a dlouhatánskou vteřinovkou. Ale na druhou stranu, při výběru “pokusného králíka” (z kdysi zde dost populární řady Fortis B42, u které něco jako “inhouse upgrade” kalibru bohužel jen tak nehrozí) šlo právě o srozumitelnost a dobrou viditelnost prováděných změn, což by u nějakého atypického “stealth skeletonu” fakt nehrozilo Pokud by se do toho podobného experimentu někdo rozhodl pustit po vlastní ose, předesílám že shánění strojků neoficiální cestou přes “odborné překupníky” z divokého východu bohužel až překvapivě často končí situací, kdy Vám po zaplacení a týdnech čekání opakovaně dojde buď “stará ETA”, nefunkční skládačka a nebo jak na potvoru provedení které Jste určitě nechtěli (viz výše). Druhý čertík se pak schovává v detailu, že tahle (kvůli koukatelnosti sestříhaná a v hluchých místech i dost zrychlená) exhibice proběhla v neskutečně šikovných rukách špičkového hodináře s fantasticky vybaveným ateliérem (automatický vícepolohový vibrograf, tlakovka, myčka, profi vzduchotechnika, čistý prostor atd.), dílenským zázemím a personálem pod jednou střechou - který v případě problému jednoduše sáhne do šuplíku a problematický díl buď bez čekání vymění, opraví a nebo rovnou vyrobí. Což je v tuzemských podmínkách poměrně nevídaná a chvályhodná kombinace - protože i když jsou tu chronomagoři soustavně vychováváni k trpělivosti a uctivosti ke vzácnému hodinářskému stavu, tak samotné amatérské nadšení bez pořádného vybavení, ani vybrakovaná dílna (u opravami zahlceného a personálně slabého) AD k dlouhodobé spokojenosti zákazníků věčně stačit nebude Upraveno 28. prosince 2020 uživatelem Radek124 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eLzyx Odesláno 28. prosince 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. prosince 2020 před 1 hodinou, miguel napsal: Necakal som, ze ten nizsi beat rate na Powermaticu bude na mna posobit az tak rusivo. Stara dobra ETA sa hybe podstatne elegantnejsie. nižší beat rate = méně spotřebované energie = delší rezerva chodu. btw - šlo by u takového upgradu uvažovat i o přidání GMT ručičky? Nebo by se to už nevešlo mezi ciferník a sklo? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ONYX servis hodinek Odesláno 28. prosince 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. prosince 2020 Nad přidáním GMT se můžeme zamyslet a případně formou pokusu opět zrealizovat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 28. prosince 2020 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 28. prosince 2020 @eLzyx Jedna věc by asi byla pořízení strojku C07.661 a vhodné extra ručky, druhá jestli/jak se nová sestava do stávajících hodinek vejde (výška hřídelky, prostor pod sklem) - a třetí jak k původnímu ciferníku doplnit 24-hodinovou stupnici, pokud neexistuje něco jako výměnná (vnitřní nebo vnější) GMT luneta z alternativního modelu. A je-li poslední odpověď kladná, tak jestli by se předem nevyplatila rovnu výměna za onen GMT model. Totéž asi platí i pro případné BigDate a Power Reserve variace, u kterých by bylo potřeba vrtat/frézovat/záplatovat/domalovat původní ciferník, což i při nejlepší snaze může skončit jako amatérský bastl (viz někdejší aféra s Tondakovým šroufkem v Clockyho Omegách) - tj. spolu se strojkem v případě podobného "hardtuningu" počítat rovnou i s výměnou ciferníku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miguel Odesláno 28. prosince 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. prosince 2020 @Radek124 Ja viem, ze temu trochu nasmerujem off-topic, ale ak by sme si zhrnuli sucasne kalibre "nizsej" skupiny Swatch, existuje este niekto, kto pouziva "klasicku staru dobru ETU"? Tissot bol nuteny ist do Powermaticov, rovnako Certina a Mido. Co zvysok? Hamilton tam ma svoje H - kalibre, ale je to este ETA? A co Longines a Rado? Budem vdacny za informaciu... Este raz vdaka za super poucne vlakno! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karussell Odesláno 28. prosince 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. prosince 2020 Diky za super dokumentaci odvazneho pokusu, je to radost se na to divat a smekam Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 28. prosince 2020 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 28. prosince 2020 @miguel Možná to chtělo uvědomit si včas realitu - tradiční značky jako Tissot, Hamilton, Certina, Mido, RADO, Omega, Longines a spousta dalších = SWATCH GROUP. NIKDO je do Powermaticu nutit nemusel, protože jde o přímou INHOUSE evoluci dřívějších kalibrů ETA 2824/2836 - které naopak "monopolista" Hayek MUSEL dodávat (a nadále dodává) za regulovanou cenu i ostatním SWISS producentům. Podobné fígle s prodloužením rezervy chodu (na bázi "prémiové" 2893) používá už delší dobu třeba Omega - akorát to nikdy nemělo takový záběr jako Powermatic 80, který byl výslovně určen ke "zmizení konkurence neschopné vyrobit vlastní Inhouse" (tímto odsouzené k používání oné 60 let přesluhující "staré dobré Ety")... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eLzyx Odesláno 28. prosince 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. prosince 2020 (upraveno) před 5 hodinami, Radek124 napsal: @eLzyx Jedna věc by asi byla pořízení strojku C07.661 a vhodné extra ručky, druhá jestli/jak se nová sestava do stávajících hodinek vejde (výška hřídelky, prostor pod sklem) - a třetí jak k původnímu ciferníku doplnit 24-hodinovou stupnici, pokud neexistuje něco jako výměnná (vnitřní nebo vnější) GMT luneta z alternativního modelu. A je-li poslední odpověď kladná, tak jestli by se předem nevyplatila rovnu výměna za onen GMT model. Totéž asi platí i pro případné BigDate a Power Reserve variace, u kterých by bylo potřeba vrtat/frézovat/záplatovat/domalovat původní ciferník, což i při nejlepší snaze může skončit jako amatérský bastl (viz někdejší aféra s Tondakovým šroufkem v Clockyho Omegách) - tj. spolu se strojkem v případě podobného "hardtuningu" počítat rovnou i s výměnou ciferníku. šlo mi o Traser P68. Ty 24h stupnici mají resp. aspoň quartzový model, ten je i v GMT verzi. Ale netuším, jestli mají shodné pouzdro s tím, které používají s ETA2824. Nicméně asi je to pasé - právě jsem vydražil Speedy od Omegy. Takže tak na rok mám pokoj Pokud mi je tedy prodejce prodá. Upraveno 28. prosince 2020 uživatelem eLzyx Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ONYX servis hodinek Odesláno 10. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. ledna 2021 Ahoj Radku, s odstupem času, bych se tě chtěl zeptat. Zkoušel si rezervu chodu u tohoto konkrétního stroje co jsme spolu měnili? Jen jestli je to v pořádku.... Dík Ruda. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 10. ledna 2021 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 10. ledna 2021 Ahoj Rudo, zatím ne úplně důkladně - ty Fortisky možná nejsou úplně fotogenické, ale tím jak jsou výrazné (a mimo winder) i teď v zimě vyloženě lákají k nasazení na ruku Zastavit se mi za celou dobu stihly snad jenom teď přes silvestra, tuším po necelých 70 hodinách od odložení (tj. +/- totéž co Rolex 3225, Panerai P.4000, SpringDrive v GS a inhouse GO odpočívající tou dobou v trezoru) - nicméně to neberu jako "rigorozní měření", protože na ruce byly ten den jenom pár hodin a nebyly předem dotažené ani winderem, ani korunkou. Subjektivně mi přijde že ten náš Powermatic 80 má při mém laxním "home-office" tempu podstatně efektivnější nátah než 2824/2836 (které se mi přes den na ruce natahovaly sotva na 20 hodin) a nebo nový Rolex 3225 (který se ve winderu nemá problém natáhnout na 70 hodin, zatímco na zápěstí mu to nestačí ani na 2 dny). Zhruba srovnatelně efektivní mi naopak v tomhle ohledu přijdou jak staré (2893-based inhouse) Breitling Chronomatic 24, tak nové GO i GS - tj. kousky z podstatně vyšší třídy. U mě tedy zatím naprostá spokojenost - a @ONYX servis hodinek i POWERMATIC chválím kudy chodím Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ONYX servis hodinek Odesláno 11. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. ledna 2021 Radku, děkuji ti za vyčerpávající odpověď. Jsem rád, že Powermatic splnil tvé očekávání. Teď, ale z jiného soudku. Mám na servisu problém s jedněma Panerai Luminor Marine 3 days Manual. Myslím že je to kalibr 312. Ať je to hloupé nebo není, já jako odborník se obracím o radu na Vás všechny, nejenom na tebe Radku. Problém spočívá v tom, že mimostředná sekundová ručka se každou hodinu předejde cca o 10 sekund, ale hodinová a minutová ručička ukazuje stále správný čas. Na vibrografu je přesnost taktéž pár sekund za den. Hodinky jsou LE a mají nulování vteřinky na pozici dvanáct, vždy po vytažení korunky. Na servis přišly právě kvůli závadě nulování. Byla tam ohnutá nulovací pružinka. Po opravě se nulování chová tak jak má, jenom to předcházení sekundové ručky. Spekulovali jsme nad tím, že by ručka mohla být volná na náboji, ale není. Pak jsme taky přemýšleli o tom, že by mohla prokluzovat třecí spojka sekundového kola, ale to by se ručka nepředcházela, ale opožďovala. Nesetkali jste se někdo s tímto problémem? My si s tím už nevíme rady a počítat zuby a následně převodové poměry se mi fakt nechce. Radku pokud tě mohu poprosit, nedostal by jsi to tady na fóru někam, kde by si to přečetlo více lidí. Děkuji Ruda. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se