Přejít na obsah

Panerai článek(y) na chronomagu

safi

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 156
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď
Ahoj, sorry za OT, ale možná mi poradíte. Nejsa "blb" však celý život řeším zda velké či malé písmeno v následujících případech (dopis, mail):

1) .....do vaší (Vaší) firmy.... - oslovený není majitel, jen zaměstnanec, myslím malé, možná i kdyby byl majitel?

2) .....vám všem......- oslovení více lidí

Díky za objasnění.

1) Jak pises ve sve otazce, tak uz sis odpovedel - je to dopis a osloveni je tedy "uzavreneho/soukromeho" razu - postaveni cloveka ve firme proto neni opravdu dulezite

2) Je to oznaceni obecne: napr.: A teď vam vsem ukazu!

A uz mne nezkousej :thumbsup_anim:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj - tak za prve - temer nikdy tyhle gramaticke pindy nehledam a neresim v komentarich - nebot se vzdycky najde nekdo jako ty, ktery vezme reakci komentare a obrati ji do mrti proti pisateli a tim se debata zcela presune do polohy - "ty si dovolujes kritizovat a sam jsi neandrtalec".

......................................

A hlavne - clanek neni vysledek max. 3 minutove vsuvky - komentare. Pro mne temer vyhradne bez diakritiky - nebot aplikace se obcas hadaji. Sam povazuji napriklad email s diakritikou jako spise projev technologicke neznalosti pisatele, ktera muze vyrobit necekane a necitelne problemy. A musim rict, ze temer vzdy se to odrazi i na obsahu a myslenkach takovych, co mne pisou podobne emaily - jsou s nimi nejen technologicke potize :thumbsdown_anim:

No teda, když spolknu svou otázku na důvod Fristovy sebemasážní ventilace na Chronomagu i tady, tak mě velmi pobavila logika úvahy o pisatelích "diakritických" e-mailů. Fristo gratuluji a přeji Ti, aby i podobné úvahy pomáhaly plnit ten Tvůj účet. :D :D :D

Odkaz ke komentáři

No teda, když spolknu svou otázku na důvod Fristovy sebemasážní ventilace na Chronomagu i tady, tak mě velmi pobavila logika úvahy o pisatelích "diakritických" e-mailů. Fristo gratuluji a přeji Ti, aby i podobné úvahy pomáhaly plnit ten Tvůj účet. :D :D :D

Na masaze chodim k thajkam :wheelchair: - ale jinak si precti (nebo to treba necti vubec) zrod me ventilace. Delka byla dana snahou podrobne rozebrat nejakou filipiku, ktera tady nastala.

Copak emaily - mas pocit, ze lide co ti napisou v diaktritice nejsou vadni? Ja jo - aktualne zvlast jeden pripad,kdy jsem si psal s exotem ze statniho zarizeni (psal na woknech 95!). Mel problemy snad se vsim a nevyresil zadny ukol, ke kteremu byl zamestavatelem zamestnan.

Odkaz ke komentáři

je to nepsane pravidlo, ze na forech, mailech se nemusi pouzivat diakritika. je to dano i historicky. jeste nedavno tu byly BBSky, maily atd a neslo pouzivat diakritiku. navic jeste dnes jsou pripady, kdy diakritika se nezobrazi korektne.

dalsi vec je ta, ze spousta lidi se uz proste naucila psat rychle bez diakritiky a proto ted proste nechce presedlat. navic, spousta lidi z IT ma eng klavesnice a porad to prepinat taky neni zadny med. vetsina z nich programuje na eng klavesnici.

takze psat na forech, mailech bez diakritiky je normalni. pokud nekdo chce diakritiku, ok ale at neremca kdyz to nepouzivaji ostatni.

P.S. pisete vsichi, co tu obhajujete diakritiku, sms s diakritikou?

Odkaz ke komentáři

je to nepsane pravidlo, ze na forech, mailech se nemusi pouzivat diakritika. je to dano i historicky. jeste nedavno tu byly BBSky, maily atd a neslo pouzivat diakritiku. navic jeste dnes jsou pripady, kdy diakritika se nezobrazi korektne.

dalsi vec je ta, ze spousta lidi se uz proste naucila psat rychle bez diakritiky a proto ted proste nechce presedlat. navic, spousta lidi z IT ma eng klavesnice a porad to prepinat taky neni zadny med. vetsina z nich programuje na eng klavesnici.

takze psat na forech, mailech bez diakritiky je normalni. pokud nekdo chce diakritiku, ok ale at neremca kdyz to nepouzivaji ostatni.

100% souhlas.

Jeste podotykam, ze dnes uz dost lidi pouziva komunikatory s Windows Mobile a instalace lokalizace (zbytecne zasirani) kvuli par hackum mi neprijde jako dobry napad. A lidi co maji hardware klavesnici (jinou pak uz nepouzijes) si o diakritice muzou nechat jen zdat :thumbsdown_anim:

Odkaz ke komentáři

95% lidí na Chronomagu píše s diakritikou.

90% lidí na Chronomagu píše bez chyb.

Ti všichni jsou vadní.

Frista píše bez diakritiky a s chybami.

Psaní ho velmi slušně živí.

Ergo Frista není vadný.

Uff, Safi promin - jiz nikdy vice na tema plus gramatickych. Ja osel - nabehl si na bodlak. Inu moje chyba. Tyhle finty proste nejde vyhrat. Mas pravdu - vadny jsou vsichni, ale ja vic :-) staci nightINgale? :war:

Odkaz ke komentáři

Safi, sloh máš srozumitelný a od formální gramatiky se oprosti - beztak se často mění, diakritika je opravdu zbytečnost a v globálním světě nemá místo, stejně jako celá čeština. Když frista píše bez diakritiky, je to prostě jeho imidž a to já zase beru. Taky bych to rád uměl.

Ale jedna věcná: hodinky vídeňských čističů kanálů nejsou omega. ROLEX a breitling !!! Jak ti to mohlo ulítnout safi ??? :D :D

Odkaz ke komentáři

Tak, tak ...

Odkaz ke komentáři

Safi, sloh máš srozumitelný a od formální gramatiky se oprosti - beztak se často mění, diakritika je opravdu zbytečnost a v globálním světě nemá místo, stejně jako celá čeština. Když frista píše bez diakritiky, je to prostě jeho imidž a to já zase beru. Taky bych to rád uměl.

Ale jedna věcná: hodinky vídeňských čističů kanálů nejsou omega. ROLEX a breitling !!! Jak ti to mohlo ulítnout safi ??? :D :D

Funkce hledání mi toto spojení v jenom vláknu našla...myslím, že nebylo od tebe :D :D :D Omega Rolex, Breitling...vždyť to je vše na jedno brdo..ale taková Marina Militare od Helenarou ....hmmmmmmmm :D :D

Odkaz ke komentáři

Ahoj - tak za prve - temer nikdy tyhle gramaticke pindy nehledam a neresim v komentarich - nebot se vzdycky najde nekdo jako ty, ktery vezme reakci komentare a obrati ji do mrti proti pisateli a tim se debata zcela presune do polohy - "ty si dovolujes kritizovat a sam jsi neandrtalec".

Budes se divit - neandrtalec nejsem a take nejsem nepritel safiho komentaru, ci clanku - naopak je to jeden z nejpilnejsich a nejprijemnejsich glosatoru na tomto foru. Ergo - duvod proc na forum rad chodim a ctu jej. Takove ty pindy nekterych radoby glosatoru jsou nekdy na odstrel, ale i s temi se nekdy rad popasuji. Netvrdim, ze se vzdy bavim jen o technologiich (nebot k pochopeni techniky jsem asi nebyl zrozen), ale rad diskutuji o vsem, co mne zajima !

Tak tedy za druhe - domnivam se a jsem si jisty, ze v kometarich, ci podobnych forech cestina mozna zije (nekdy trpi) trochu jinym zivotem, nez je cestina v clancich. Sam to dobre chapu, nebot nejdulezitejsi je predevsim strukturovat myslenky a argumenty (jde tedy spise o jakysi pisemny zapis toku myslenek - nic min, nic vic).

Budes se divit, ale profesionalni psani a napady mne docela dobre plati ucty - a presto nemusim byt dokonalym psavcem dle gramatiky do uplneho zmrtveni a za vsech okolnosti. Clanek, stat, ci noticka - to je predevsim formulovani a struktura myslenek, ktere predkladas ctenarum po delsi uzitny cas a s vetsi dulezitosti, nez je na druhe strane strucny kometar pod clankem.

A hlavne - clanek neni vysledek max. 3 minutove vsuvky - komentare. Pro mne temer vyhradne bez diakritiky - nebot aplikace se obcas hadaji. Sam povazuji napriklad email s diakritikou jako spise projev technologicke neznalosti pisatele, ktera muze vyrobit necekane a necitelne problemy. A musim rict, ze temer vzdy se to odrazi i na obsahu a myslenkach takovych, co mne pisou podobne emaily - jsou s nimi nejen technologicke potize :thumbsdown_anim:

Clanky a gramatika:

Nicmene je dobrym zvykem, ze drive, nez se neco publikuje na strankach,nebo v novinach - tedy predkladas nejaky "verejny projev" (pisemny), tak prochazi text korektorskym procesem - skrtanim a opravovanim. Delat by to mel nekdo jiny - nebot ten ktery pise, muze uz byt tzv. "slepy" vuci chybam, kterym se neda (opravdu ne) vyhnout. Nekdy je k tomu i nejvhodnejsi ten nejblizsi clovek, kteremu veris (treba safiho manzelka). Vi o tve povaze i vyjadrovani = je tedy schopny se na text podivat co nejblize k tvym ocim a myslenkam.

Proto jsem tedy za to, kdyz uz se o necem pise, aby se treba i samoregulacni formou upozornilo na neco, co jeste treba dohotovit. Coz se stalo a safi se ozval s "gentlemanskym" podekovanim, resp. ohlasenim upravy. OK? Yes!

Ano, přijde mi divné, že kritizuješ a sám děláš stejné chyby. Větu ?Skoda jen, ze prece neni napsan gramaticky a zurnalisticky korektne??. nepochopilo víc lidí, věta "Je to i pro ty co nejsou ve foru cleny:-)" mi přijde taky otřesná. O možná chybějící čárce jsem ti psal, nějak se ti nechtělo odpovědět.

Naznačil jsem někde, že si myslím, že jsi neandrtálec a že jsi nepřítel safiho článků? Myslím si, že ne, tak nechápu, proč o tom mluvíš. Naznačil jsem, že když píšeš na stejné stránce, kam se dostaneš bez kliknutí, jako je úvodní článek a kde kritizuješ gramatiku a spol, tak že si myslím, že bys měl psát taky gramaticky a stylisticky správně. Jinak by to pro mě bylo v případě, kdyby se diskuze zobrazila až po kliknutí, třeba na nápis "Diskuze" nebo "Komentáře". Ty si to nemyslíš, takže to neděláš. Každý to prostě vidíme jinak a navzájem se nepřesvědčíme.

Že tě psaní živí považuji v kontextu této debaty za zcela nepodstatné.

Já si myslím, že články na chronomagu nemusí procházet korektorským procesem. Jsem rád za každý článek, i kdyby tam bylo X chyb a, jak píšeš - žurnalistických nekorektností, bylo by mi to putna. Pokud by se mi něco nelíbilo hodně, napsal bych to autorovi SZ, jak napsal bandicoot.

Já tvé myšlení nechápu, ale co bych taky od sebe čekal, když dle tvé teorie jsem vadný. A všichni moji příbuzní jsou taky vadní. My jsem asi rodina dementů, jak o tom tak přemýšlím. Snad všichni mí kamarádi mi píší taky s diakritikou, takže já vlastně žiju ve společnosti vadných lidí. Do teď jsem si toho nevšimnul, ale tys mi otevřel oči.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

• Vytvořit...