Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Tady jsou fotky mého kusu:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem Foundryman
Odesláno
Já to tedy asi možná zkusím, nicméně bych měl tím pádem asi sehnat expozimetr a hlavně ty prehistorický filmy :)

časem stejně zjistíš že exposici umíš udělat odhadem

Odesláno
Mám takový problémek - při stěhování tchyně vyplul na světlo fotoaparát Flexaret v NOS stavu - klasická skříňová dvouoká zrcadlovka. Co s tím? Má cenu s tím něco podnikat, nebo je nejvhodnější jej pietně umístit do popelnice?

Ja bych do nej pietne zakoupil nejaky film a zkusil cvaknout par fotek, co ty vis, treba te to zacne bavit ;)

Odesláno

...a pak negativ protočíš v tanku,vypereš,usušíš. Vytáhneš zvětšovák,zapneš červenou lampu a papíry budeš máchat v miskách. K tomu si otevřeš červené a budeš se divit jak rychle u toho ubíhá čas.

Odesláno
taky jednu mám, model Va. S redukcí na kinofilm a makropředsádkami a ještě fotoblesk s homemade měničem pro napájení z baterií. Odpočívá to ve skříni ale zbavovat se toho určitě nebudu. Při použití na kinofilm to má trochu nevýhodu ve formátu nastojato a taky jsem musel vyrobit takové čudlíky na hřídelku kazet. Ty staré kinokazety měly trošku jiné díry v cívce. Svitkové filmy jsou běžné, používají se na profi práci. Ten větší formát má výhodu že se nemusí tolik zvětšovat takže to prospívá kvalitě. Ten čtverec 6x6 cm má své kouzlo, některé modely myslím umožňovaly 6x4 nebo tak nějak. Myslím že Saudek tím taky fotí.

Saudek se s tím nechává fotit, ale fotí s Pentaconem six. Rozdíl je viditelný například na kontaktech. Zatímco Flexaret snímal jednotlivé expozice na film vertikálně, a bez poškození filmu, tak Pentacon Six smímal horizontálně, a pomáhal si malým ozubeným kolečkem, které na filmu zanechávalo, mimo expoziční oblast, jemné tečky. Jinak je pravda, že se ještě v malé míře používá svitkový film v profifotografii, i když rok od roku méně.

Odesláno
Jak to tak čtu, tak focení tímhle přístrojem by vyžadovalo přístavbu k baráku :)

Neklesej na duchu, mohu nabídnout kompletní vybavení fotokomory, zvětšovák, hodiny, misky, červenou lampičku, papíry ... :pope:

Odesláno

tak až zjistiš, že není kam, tak se ozvi a já to do Flexoše pomohu. Dokonce umím jako příslušník staré generace vyvolat svitkový film v tanku a příležitostně to dělám....Ale digi je digi, od kompu nemáš hnědý ruce jako od vývojky.

Odesláno
tak až zjistiš, že není kam, tak se ozvi a já to do Flexoše pomohu. Dokonce umím jako příslušník staré generace vyvolat svitkový film v tanku a příležitostně to dělám....Ale digi je digi, od kompu nemáš hnědý ruce jako od vývojky.

No, já si říkal, že bych proces rozdělil - nechat negativy vyvolat ve fotolabu a pak fotky doma. Až se k tomu tedy někdy dostanu (a pokud) :)

Odesláno

Hlavně než rozložíš válce, připravíš tank, teploměr, rozmícháš, a natemperuješ vývojku, ustalovač, než nasoukáš film do tanku, než proběhne proplach a oplach se smáčedlem, než film uschne, a než ho poprve dáš na prosvětlovák pod lupu, nebo do zvětšováku, tak příjdeš o půlden, kdy jsi mohl fotit. Komu chybí vůně vývojky a atmošky ve fotokomoře, ať si rozdělá ustalovač do zásoby do rozprašovače, sedne si potmě na záchod, ustalovač v rozprašovači nastříká na kapesník, a potmě na záchodě patnáct minut poctivě inhaluje. Pocit bude mít stejný a ještě ušetří půlden. :wacko:

Odesláno
No, já si říkal, že bych proces rozdělil - nechat negativy vyvolat ve fotolabu a pak fotky doma. Až se k tomu tedy někdy dostanu (a pokud) :)

...nedostaneš

Odesláno

Není cesty zpět, vyčisti ho a naaranžuj si ho do knihovny. Jako dekorativní fotohistorický artefakt :angel: :spam:

Odesláno

Nezahazovat a neprodávat!!!!! Kdysi to měl doma každý a je to kus nádherné nostalgie. Co bych já dal za to, kdyby ho máma tenkrát nevyhodila do popelnice když koupila "supermoderní" kinofilmovou Smenu...:-((

Odesláno

Taky si myslim ze patri do vitrinky pekne vypucovanej.

Jinak ja na nem (nebo podobnem) zacinal ve fotokrouzku na zakladce a pamatuju, ze se z boku do te lyziny nasouval tzv. bocni hledacek. Vypadalo to jako kolimator na zbrani. Dokonce si pamatuju ze tenhle bocni hledacek mel otocne kolecko pro nastaveni vzdalenosti foceneho obektu, aby si mel jistotu ze na to koukas i vyfotis. Zkusim u mamy prohrabat veci a jestli ho najdu hodim ti foto. Jako komplet by to byla ozdoba kazde pracovny ci tak neco.

• Po letech...
Odesláno

ahoj, chtěl bych oprášit pro zábavu Flexaret V, asi je tam zaseklá závěrka + chtělo by to vyčistit.

Máte někdo tip na osvědčeného opraváře?

díky 

Laďa

Odesláno

Zkus v Brně na Mendlově náměstí fotokino, mají tam svého praváře. No a kdy to neklaplo, tak mám ještě jeden tip v Brně, ale to spíš do SZ.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...