Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

V nazve bolo povedane vsetko... ale len pre upresnenie zaujimalo by ma ze ci este nejaka firma dodava dnes hodinky s ladickovym strojom (myslim nove).

Neokukanost je dnes v hodinarstve vyhladavana zalezitost a miestami uz vyrobcovia nevedia co by takze resurekcia ladicky by myslim tiez svoj odbyt nasla. Co viem tak to byvali na pohlad celkom pekne strojovne a tu a tam sa v nich aj co to hybalo mysim ze nejaky luxusny ladickovy stroj s nejakou lahodnou frekvenciou by bol rozhodne lepsim kandidatom na dnes tak oblubeny priehlad nez napr eta2824.

Takze,... existuju?

Upraveno uživatelem cali
Odesláno

Jestli se ještě dělají nevím, spíše ne. Mimochodem, zná někdo jiný strojek než ten Bulova Accutron? Bylo jich pár verzí, ale nikdo jiný to myslím nedělal, resp.jen v licenci Bulovy. Mám doma dvoje ladičkový Eterny a brumí nádherně. Jedny mají dokonce průhledné dýnko, ale popravdě řečeno, nic se tam nehýbe, teď je mám v ruce. (Mimochodem víte, že starej Josef Bulova byl Čech?)

Odesláno

Nie som expert na ladicky ale myslim ze Bulova nebola urcite jednia v case slavy ladiciek kazda lepsia firma mala svoj ladickovy kusok. (omega eterna longines movado...... ostatne aj Elton)

Odesláno
  cali napsal:
Nie som expert na ladicky ale myslim ze Bulova nebola urcite jednia v case slavy ladiciek kazda lepsia firma mala svoj ladickovy kusok. (omega eterna longines movado...... ostatne aj Elton)

No to prave vsecko jsou licence = Eterna, Omega, atd.

Odesláno

S viacerými ladičkami napr. Longines, Tissot, Omega, čo boli na predaj za prijateľnú cenu som sa v bazároch a záložniach stretol, bohužiaľ som sa ešte vtedy tvrdohlavo držal zásady - čo nie je mechanika, to ma nezaujíma. Uvedomujem si, že u vintage hodiniek to bola odo mňa nenapraviteľná chyba, ale bál som sa prípadnej poruchy či funkčnosti tohoto pohonu a o možnosti servisu ani nehovorím.

Odesláno

Jedny ladicky mam po dedovi. Dostal jsem je v zalostnem stavu a se spalenym stojkem. Dalo mi sakra praci, nez jsem sehnal nejaky funkcni do nich, protoze tento strojek je prakticky neopravitelny.

Odesláno
  Jakubisko napsal:
Jedny ladicky mam po dedovi. Dostal jsem je v zalostnem stavu a se spalenym stojkem. Dalo mi sakra praci, nez jsem sehnal nejaky funkcni do nich, protoze tento strojek je prakticky neopravitelny.

Prosim vás, a co to vlastně je, ten ladičkový strojek ?

Odesláno
  Jakubisko napsal:

Taky bych rád věděl, co jsou ty strojky zač. Jediný, co jsem zatím zaslechnul je, že to pracuje na frekvenci stovek Hz?

Odesláno

Ladičky jsou elektronický hodinky. Oscilátor, který nahrazuje klasický nepokoj, má dva elektromagnety a mezi nima běha jádro a přepínání je zajištěno tranzistorem. (Možná bych to přirovnal k eletrickému zvonku). Lineární pohyb magnetu je pak převáděn krokovým kolem na pohon ručiček.

Vymyslel je Max Hetzel, kterého později zaměstnal Bulova, takže myslím, že ti mají patent. Strojek vypadá takhle, zepředu ve skeletových hodinkách, tam už se asi něco i hýbe.

SwissCRSV.jpg

To nahoře jsou ty dva elektromagnety co se přetahují o jádro a vytvářejí tak oscilátor. (Možná trochu něco jako lineární motor).

Ladičky (tuning fork, Stimmgabel) se jmenují, podle toho oscilátoru, a taky protože oscilují na 360 Hz, což je blízko komorního "a" 440 Hz a zní to podobně jako ladička co ji znáte z hudebky. Tu ladičkovou vidličku má právě Bulova Accutron ve znaku. Když si dáte hodinky na spánkovu kost je to jako když si tam dáte tu pravou ladičku.

Stimmgabel.jpg

Jinak jsem to hledal a i ti japonci (Citizen) mají Accutron.

Bohužel po pár letech byly ladičky překonány quartzem, který nejen že netiká ale už ani nebrumí.

Speciální stránky o Accutronech třeba na http://www.accutron214.com.

A tady pěkně nákres všech součástek http://www.accutron214.com/AccutronParts/PartsChart.jpg.

Odesláno (upraveno)

dknspl - díky za osvětlení termínu, o tomhle jsem teda slyšel prvně...to ještě nemám...jdu na e-bay

Edit : apropoux - když nemají korunku, jak se nastavuje čas ?

Upraveno uživatelem Klotzman
Odesláno

Jenom bych se ještě opravil - že je lineární pohyb převeden krokovým kolem není správné- ratchet wheel jak jsem koukal je správně "rohatka", prostě je to ráčna. Tam to jde a spátky to nejde. Proto se taky ladičky seřizují jen směrem dopředu.

Odesláno (upraveno)
  cali napsal:
Este kym uplne utecieme od povodneho zameru vlakna ..... zaver je teda ze ladicky uz dnes nikto nerobi?

Bulova výrobu zastavila již v r. 1977

Tady ještě schématko

9162s.gif

a další informace.

A na chronomagu byl loni článek zde a diskuse pod ním.

A ještě tady z timezone.

Upraveno uživatelem dknespl
Odesláno
  Klotzman napsal:
dknspl - díky za osvětlení termínu, o tomhle jsem teda slyšel prvně...to ještě nemám...jdu na e-bay

Edit : apropoux - když nemají korunku, jak se nastavuje čas ?

Whow, to tedy taky cumim jak puk, zajimave, diky za rozsireni obzoru!

To Klotzman : vzhledem k tomu, ze presny chod zajistuje freqence komorniho A a ma to racnu, pujde to seridit pouze dopredu a to preladenim na c+++ :)

Si delam srandu, samo nevim, ale kluci na to tady jiste reknou...

Odesláno

kdysi ještě v učení jsem viděl kuchyňáky jakési tuším francouzské značky. Ta ladička tam měřila asi deset centimetrů. V principu to je vlastně stejné jako hodiny s elektrickým pohonem setrvačky nebo kyvadla jakých bylo v osmdesátých letech spousta. Jen tam místo vrtící se setrvačky kmitá ten pružný vehement a západkou hýpe do ráčny.

• po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...