Přejít na obsah

Dalekohled

African

Doporučené příspěvky

Kluci tech 8x25 je dostacujici na bezne koukani pri turistice? Nevyznam se, proto se ptam, diky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dělal jsem porovnání 10x25 Nikon Sport Line a Swarovski - naprosto neskutečný rozdíl v kvalitě obrazu, podání barev a jasu (rozdíl jako kdybych koukal dalekohledem o 25% větším), takže záleží opravdu na kvalitě.

Odkaz ke komentáři

Pepo, vzhledem k tomu, že se dobře orientuješ v optických vlastnostech dalekohledů, a Nikon nevychází ve srovnání s jinými výrobci nijak slavně, mám otázku: jak to v současné době vypadá s Nikonem na dalších bojištích? Pokud jde o fotografické objektivy, představu mám,zajímá m? spíše mikroskopická a přístrojová optika používaná ve výzkumu a zdravotnictví (mám pocit, že k tomuhle oboru máš také blízko - pokud ne, pardon). Sorry za OT, ale ono to zas takové OT není, pomůže to udělat si komplexní představu o významném výrobci optiky, který před deseti a více lety patřil k významným hráčům a dělal velmi kvalitní výrobky a najednou se nechá "předběhnout" jinými výrobci.

Děkuju

Odkaz ke komentáři

Kluci tech 8x25 je dostacujici na bezne koukani pri turistice? Nevyznam se, proto se ptam, diky.

Ano, na malem dalekohledu a vubec všeobecně je toto zvetseni postačující. Čím větší zvětšení tím obtížnější je udržet stabilní obraz. Člověk neznalý se muze domnívat, ze vyšši čísla znamenaji nezbytne lepší uživatelské parametry.

Odkaz ke komentáři

martar: s technikou ve zdravotníctví zkušenost nemám, v těch dalekohledech se opravdu nechali předběhnout, respektive se tomu tolik nevěnují. Podle mě je současná (nakonec i minulá) špička Zeiss. Stačí se podívat na odkaz posledních testů. Meopta si sice vede celkem slušně, ale nedaří se jim tak dokonalá propustnost optiky a zvládnutí nejen chromatické ale i dalších aberací optiky jako např. Swarovski, ovšem cena je velmi příjemná. Já jsem asi přehnaně náročný, takže pokud bych měl kupovat např. 10x56 tak bych volil Zeiss Victory a nebo 10x44 Kowa Genesis (cena/výkon výborná). Jak jsem již minule psal, Leica mě osobně docela zklamala tam bych dal přednost Swarovski.

http://www.birdwatching.com/optics/2012highendbins/chart_2012.html

Odkaz ke komentáři

Dělal jsem porovnání 10x25 Nikon Sport Line a Swarovski - naprosto neskutečný rozdíl v kvalitě obrazu, podání barev a jasu (rozdíl jako kdybych koukal dalekohledem o 25% větším), takže záleží opravdu na kvalitě.

Pokud myslíš Nikon Sportlite (neznám řadu Sportline), pak je to v pořádku. Dalekohled za patnáct stovek nabízí co by měl ve své kategorii nabízet - vfm. Asi by bylo pro uživatele Swarowskeho nemilym překvapením, kdyby nabízel stejné pokoukani při desetinasobné ceně.

Odkaz ke komentáři

Máš pravdu špatné písmenko Sport Lite. Jenže to je právě ono, volba podle peněženky je vždy velký kompromis, který je hodně znát a tuhle cestu jsem dávno zavrhnul. Určitě se dá najít i podstatně levnější 10x25 s výbornou kvalitou (možná Meopta). Nikon 8x20 (8x25) HGL je už taky o jiných penězích a blíží se skoro cenově k Leice.

Upraveno uživatelem Josef01
Odkaz ke komentáři

Ano, na malem dalekohledu a vubec všeobecně je toto zvetseni postačující. Čím větší zvětšení tím obtížnější je udržet stabilní obraz. Člověk neznalý se muze domnívat, ze vyšši čísla znamenaji nezbytne lepší uživatelské parametry.

Diky, tak pro mne, jako uplne obyc. spotrebitele 8x25 nebo 10x25? Na koukani z okna:), na prochazce a dovolene, 1 muj snad opravneny pozadavek je vodotesnost, abych ho nemusel schovavat, kdyz bude poprchavat.

Edit: Nikon nebrat kuci? Co nejaky Bresser? Ja vim kulovy :(.

Pak jeste to 8x- vim, ze je zvetseni a ta druha hodnota x25- to je zorne pole? K cemu to je? Jeste 1 diky, vim ze Vas stvu.

Upraveno uživatelem tano
Odkaz ke komentáři

Tak vodotěstnost splní Meopta. Udělal jsem jen z okna foto přes mobil za stejných podmínek - optika mobilu není zázrak, ale na dvou dalekohledech je to myslím vypovídající. A teď tano řekni, přes co se chceš koukat?.

post-11110-0-77161000-1430068289_thumb.jpg

post-11110-0-15855400-1430068297_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Josef01
Odkaz ke komentáři

Josef01: Jen tak, jako laik. Ma pani z okna:), ja spis sledovat kopce, pocasi a nejakou prirodu na prochazce, nebo na chate. Jen nechci resit, nejaky ten desticek a aby to nebyl uplnej ksunt.

Jinak jako uply laik vidim, ze Tve foto c.2 je rozhodne lepsi :).

Upraveno uživatelem tano
Odkaz ke komentáři

Na té fotce vidíš nejen jinou ostrost, ale i to, že ten Nikon má mizerné antireflexní vrstvy (te je ten závoj přes fotku), tím je i snížen kontrast, pak má sklenuté pole (neostrost dále od středu) a i chromatickou aberaci, která dále snižuje ostrost obrazu.

Odkaz ke komentáři

Pepo, vzhledem k tomu, že se dobře orientuješ v optických vlastnostech dalekohledů, a Nikon nevychází ve srovnání s jinými výrobci nijak slavně, mám otázku: jak to v současné době vypadá s Nikonem na dalších bojištích? Pokud jde o fotografické objektivy, představu mám,zajímá m? spíše mikroskopická a přístrojová optika používaná ve výzkumu a zdravotnictví (mám pocit, že k tomuhle oboru máš také blízko - pokud ne, pardon). Sorry za OT, ale ono to zas takové OT není, pomůže to udělat si komplexní představu o významném výrobci optiky, který před deseti a více lety patřil k významným hráčům a dělal velmi kvalitní výrobky a najednou se nechá "předběhnout" jinými výrobci.

Děkuju

Dovolím si zareagovat byť otázka nebyla položena mně. Vzhledem k tomu, že naše firma byla distributorem medicinálních přístrojů Nikon do té doby, než se Nikon z medicíny před cca 10 lety vycouval tak mi snad bude prominuto. Ve své době se skutečně jednalo o velmi respektovanou a pokrokovou značku. Optika na špičkové úrovni, mnohé přístroje šlapou jako hodinky dodnes. Nikon tam ale neviděl zřejmě dostatečnou ziskovost a tak to opustil. Před pár měsíci však koupil http://optos.com/en/, a vyvíjí další akviziční aktivity,  tak se chystá zřejmě velký comeback, doufejme.

Takový Olympus prakticky drží nad vodou jen medicinální divize (endoskopie) , foto a optika je ve ztrátě. Jednoznačnou jedničkou celosvětově je Zeiss - pokud půjdeš do nemocnice na operaci v ČR tak na 100% operační mikroskop bude od firmy z Oberkochenu.

Máš pravdu špatné písmenko Sport Lite. Jenže to je právě ono, volba podle peněženky je vždy velký kompromis, který je hodně znát a tuhle cestu jsem dávno zavrhnul. Určitě se dá najít i podstatně levnější 10x25 s výbornou kvalitou (možná Meopta). Nikon 8x20 (8x25) HGL je už taky o jiných penězích a blíží se skoro cenově k Leice.

Někdo je rád, že našetří na Octavii a jiný se nad ní ušklíbne, auto s menším výkonem jak 200 koni "je o ničem". Je to o možnostech i potřebách. Jsou mezi námi tací, co cenu spotřebního zboží řešit nemusí, podstatná je pro ně vlastní satisfakce s produktem,takový zákazník je pro prodejce ideální. Ale posledních pět žádostí o radu si tady stanovovalo limity jako asi  většina populace, která volbu podle peněženky zavrhnout nemůže.

Odkaz ke komentáři

Diky, tak pro mne, jako uplne obyc. spotrebitele 8x25 nebo 10x25? Na koukani z okna:), na prochazce a dovolene, 1 muj snad opravneny pozadavek je vodotesnost, abych ho nemusel schovavat, kdyz bude poprchavat.

Edit: Nikon nebrat kuci? Co nejaky Bresser? Ja vim kulovy :(.

Pak jeste to 8x- vim, ze je zvetseni a ta druha hodnota x25- to je zorne pole? K cemu to je? Jeste 1 diky, vim ze Vas stvu.

Význam označení, které naleznete na dalekohledech :

Zvětšení :

Zvětšení reprezentované numerickou hodnotou je vztahem mezi reálnou velikostí objektu a jeho zvětšenými rozměry.

Objekt vzdálený 700 metrů a pozorovaný při zvětšení 7x vypadá jako objekt pozorovaný okem bez optické pomůcky ve vzdálenosti 100 metrů.

Zvětšení nižší než 5x nejsou obecně dost výkonná pro externí použití.

Překročí-li zvětšení hodnotu 12x, je obraz vlivem chvění rukou nestabilní a pozorování je tak nekomfortní. Pro běžné použití se doporučují zvětšení 6x až 9x.

Zorný úhel :

Reálný zorný úhel je aktuální úhel zorného pole měřený z optického středu objektivu.

Všechny dalekohledy používají číselná označení svých vlastností. Např. v hodnotě "8 x 40 8,8°" reprezentuje údaj 8,8° reálný zorný úhel.

Zdánlivý zorný úhel* odpovídá úhlu pod kterým by se zvětšený objekt pozoroval okem bez optické pomůcky.

Reálný zorný úhel na 1000 metrů je určen šířkou viditelné oblasti ve vzdálenosti 1000 metrů.

Průměr objektivů :

Efektivní clona je určena vnitřním průměrem tubusu objektivu (v mm). Čím větší je průměr objektivu, tím vyšší je jeho rozlišovací schopnost a tím jasnější je obraz.

Objektivy s větším průměrem však vedou k vyšší hmotnosti dalekohledů, proto jsou běžným limitem pro dalekohledy určené pro pozorování z ruky objektivy o průměru 50 mm.

Výstupní pupila :

Výstupní pupilu tvoří obraz formovaný optikou okulárů. Průměr výstupní pupily (v mm) se určí vydělením průměru efektivní clony zvětšením dalekohledu.

Průměr oční zornice (pupily) lidského oka je 2-3 mm za denního světla a až 7 mm za tmy.

Výstupní pupila o průměru 7 mm proto poskytuje maximum světla rozšířené oční zornici a je ideální pro pozorování ve tmě.

Světelnost :

Relativní světelnost je hodnota vypočtená jako druhá mocnina výstupní pupily. Čím vyšší je relativní světelnost, tím jasnější je obraz.

Tyto hodnoty však neodpovídají přesně nárůstu jasu u oka bez optické pomůcky, protože světlo procházející dalekohledem je stoprocentně efektivní pouze v případě, kdy má výstupní pupila dalekohledu totožný průměr jako oční zornice.

Odkaz ke komentáři

Dekuji mnohokrat.

Odkaz ke komentáři

Někdo je rád, že našetří na Octavii a jiný se nad ní ušklíbne, auto s menším výkonem jak 200 koni "je o ničem". Je to o možnostech i potřebách. Jsou mezi námi tací, co cenu spotřebního zboží řešit nemusí, podstatná je pro ně vlastní satisfakce s produktem,takový zákazník je pro prodejce ideální. Ale posledních pět žádostí o radu si tady stanovovalo limity jako asi  většina populace, která volbu podle peněženky zavrhnout nemůže.

Děkuji za informace ohledně Nikonu, zajímavé!

Co se týká peněženky, měl jsem namysli to, že raději si budu na stranu dávat 30 měsíců 600,- Kč měsíčně, než urvat z prémií 1800 a koupit něco s podprůměrnou kvalitou.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...