Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Kupoval jsem ho v Alze, výdejní místo v místě bydliště, tak nevím jestli to má cenu. Ale zkusím to, případně dotaz na jejich stránkách.

Odesláno (upraveno)

Na mém deset let starém záručáku je velkým tiskacím písmem zezadu napsáno Nikon ten-year limited warranty. Na přibalené kartičce také. Určitě si to nech přímo v obchodě potvrdit. Já jsem na tom bazíroval kvůli tomu, že jsem se bál toho plnění dusíkem, neměl jsem s tím tehdy žádnou zkušenost. Říkal jsem si, aby mi dusík neutek :) a dalekohled se nezačal zamlžovat :) Kupoval jsem u Škody. Pokud by se cukali, kontaktuj české zastoupení Nikonu.

Upraveno uživatelem martar
Odesláno

Pro desetiletou záruku nebylo nutné se registrovat. Prostě vyplněný originální záručák stačil. To bylo ještě tak před 3-4 lety a jestli se to změnilo, nevím. 

Závadu na dalekohledu pokud nepřišel se špatnou kolimací z výroby, jsem nezažil, tak žádný strach. Pokud ho sami nepoškodíte, tak pochybuji, že by jste 10-letou záruku využili. 

A k tomu dusíku, stejně časem vyprchá, ověřit jeho přítomnost v domácím prostředí jen tak nepůjde. Podstatné je však to, že je dalekohled maximálně utěsněn - snižuje se tak množství vlhkosti a prachu, které by se do něj mohly po letech dostat.

Odesláno

U optických přístrojů jsem žádnou záruku v průběhu používání nikdy neuplatnil. Buď byl problém hned na začátku, nebo vůbec, ovšem vyloučit se nějaká mechanická závada nedá. Co se týká dusíku a jiných inertních plynů, mě se nikdy žádný dalekohled uvnitř nezarosil (myslím tím dalekohledy bez inertních plynů), pouze se zarosí z venku a tomu žádný ochranný plyn nepomůže. Podle mě je to víceméně marketingová věc, protože i do skvěle utěsněného prostoru začne časem pronikat vlhkost a musí se odtamtud odčerpávat např. pomocí silikagelových kapslí. Samozřejmě proti prachu a pylu je to utěsnění fajn, ale prach nemám ani v 35 let starých Zeissech, které žádnou super těsností nevynikají.

Odesláno (upraveno)
  V 31. 5. 2015 v 20:17, martar napsal:

Kluci, trochu vám tu naruším akademické debaty - říkám si, že tu dost chybí živé fotky dalekohledů. Já bych se rád podíval na fotky vašich kousků, jak vypadají po XX letech provozu, nebo na co je věšíte u statické ornitočumendy.

Jak už jsem psal, já mám nižší střední třídu Nikon Monarch 10x42 DCF (asi první generace), kupovaný v r. 2004. Stál tehdy kolem devíti tisíc, pokud si dobře pamatuji. Montuju ho na klasický fototripod Manfrotto 055 Nat s třícestnou hlavou 141RC Nat. Dalekohled drží na stativu držáček Pentax. Na tu moje sledování hnízdících zpěvných ptáků to úplně stačí.

A takhle dalekohled vypadá po více než deseti letech provozu:

attachicon.gifMonarch 1.jpg

attachicon.gifMonarch 2.jpg

attachicon.gifMonarch 3.jpg

Až teď jsem si všimnul, že se dva obrázky nenahrály... Tady jsou. Chlapi, hoďte sem taky nějaké fotky příslušenství a tripodů a monopodů, ať je nějaká praktická inspirace.

post-30813-0-22286200-1433253379.jpg

post-30813-0-21393300-1433253398.jpg 

V 1. 6. 2015 v 8:40, Klotzman napsal:

Hele, koukám že máš Senssona a že Svojtkovo vydání bylo v tvrdých deskách. Ale dost ho pomlouvali kvůli překladu. Já mám druhý vydání od Ševčíka, jenže to je zas jen brožovaný. Jinak Monarch čekám každým dnem, už se nemůžu dočkat.

V 1. 6. 2015 v 11:44, Klotzman napsal:

No nevim, já mám rád, když kniha drží pohromadě, co není svázaný, to je časopis. A desky to přece jen trochu chrání, u té brožované stačí když máš v baťohu ještě flašku s pitím nebo něco a dostává hašte.

Těch 10 let Nikonní záruky jsem při rozhodování taky přihodil na váhu, i když doufám, že to nebude potřeba.

Jinak kniha je od Svenssona, kdyby to někdo hledal, vypadlo mi písmeno.

K té knize, abychom byli úplně přesní: Autory jsou dva tvůrci textu (Peter J. Grant a Lars Svensson) a dva malíři (Killian Mullarney a Dan Zetterstrom). Ale všichní jí říkají Collins (vydavatel) nebo Svensson :) Kniha vznikala patnáct! let, během té doby zemřeli oba nakladatelé a jeden z autorů. Přes vytýkané nedostatky je to monumentální dílo nabité drobným textem a fantastickými ilustracemi. Malá ukázka z čtyřset stran knihy - ptáci včetně geografických variet v různých typických polohách na zemi i v letu, vyobrazena jsou obě pohlaví i mladí jedinci. Sorry za OT, ale dobrou knihu není nikdy chyba pochválit.

post-30813-0-27551200-1433253405.jpg

post-30813-0-82959600-1433253440.jpg

post-30813-0-04347400-1433253467.jpg

Odesláno

Hele, koukám že máš Senssona a že Svojtkovo vydání bylo v tvrdých deskách. Ale dost ho pomlouvali kvůli překladu. Já mám druhý vydání od Ševčíka, jenže to je zas jen brožovaný. Jinak Monarch čekám každým dnem, už se nemůžu dočkat.

Já pro poznávání ptáků používám toto :

post-1729-0-03612200-1433280997_thumb.jpg

Odesláno (upraveno)

Hm, neznám. Kouknu se po ní. Znám ale hodně jiných titulů od Dorling Kindersley /hlavně o rybách/ a přijdou mi moc populární, spíš takové obecné atlásky než určovací příručka. Mimochodem, když už jsem zmínil ryby... dalekohled často používám i ke sledování ryb, zvlášť tloušťů a pstruhů. Přitom vždycky myslím na to, jak by bylo fajn mít vepředu na dalekohledu přírubu se závitem pro osazení polarizačních filtrů :)

Odesláno

Doporučíte nějaký dalekohled z tohoto obchodu binox.cz ? Váha mi nevadí, bude v kanclu a bude sloužit na občasnou kontrolu pláště výškové budovy, zvětšení ? - budou ho používat i starší kolegové, tak aby se dalo "udržet" bez stativu, a byl trošku odolnější,

Odesláno

Záleží také na typu dalekohledu, ceně a požadované kvalitě - zda má být rovné zobrazené pole, vysoký kontrast, zvětšení apod. Do ruky je ideální zvětšení 7x, maximálně 10x. Výborný dalekohled se skvělou sníženou cenou je např. tento Dalekohled MeoStar B1 7x42mm, pak s větším průměrem Dalekohled Delta Optical Titanium 8x56ED, nebo levnější Dalekohled Delta Optical Titanium 7x50. Pokud je potřeba sledovat např. jemné praskliny, pak je kontrast a kvalita dalekohledu důležitý parametr. Pokud mám jenom viděl, že odlétlo kus desky, pak je to asi jedno, stačí ten nejlevnější. Dobré je si dalekohled před nákupem vyzkoušet, ne každému sedí na očích každý dalekohled, bohužel všem kolegům každý asi nesedne.

Odesláno
  V 2. 6. 2015 v 14:05, martar napsal:

K té knize, abychom byli úplně přesní: Autory jsou dva tvůrci textu (Peter J. Grant a Lars Svensson) a dva malíři (Killian Mullarney a Dan Zetterstrom). Ale všichní jí říkají Collins (vydavatel) nebo Svensson :)

Jasně, my ornitologové odborníci  :cool02:  jí říkáme zkráceně Svensson - tuhle jsem počítal, kolik vtáků bezproblémů identifikuju a došel jsem k ostudnému číslu 16...vlastně 17, zapomněl jem na slepici :)

Ale ten stativ by se mi teda tahat nechtělo, to už chce nadšení. Zato by se mi líbil adaptér, kterým se dá fotit přes dalekohled mobilem. Ale nevím, jestli na Nikony někdo něco takovýho dělá. Na Meopty se dá koupit tahle věc v USA (u nás ne).

Odesláno (upraveno)

:D teď kecáš, 16 až 17 ptáků poznají mé tříleté dcery nebo absolutně ornitologií nepoznamenaný jedinec :D

Schválně: holub, hrdlička, straka, sojka, havran, čáp, vrabec, datel, sýkora modřinka & koňadra, racek, kachna, labuť, výr, poštolka, bažant, kos, konipas, ledňáček, dudek, vlaštovka... atd atd a to nemluvím o známé exotice jako kakadu, plameňák, páv, pštros... jasně, pokud mluvíme o přesné identifikaci, latinském pojmenování a vyloučení vzácného příbuzného druhu (třeba vlaštovka horská...), je to něco jiného, tam je ta jistota samozřejmě menší a založená na vedomostech, zkušenostech a pozorovacích i komparativnich schopnostech... a abychom se vrátili k tématu vlákna, také na kvalitní optice :)

V 3. 6. 2015 v 5:32, hopkirk napsal:

Takhle vypadá uvnitř. Není tak podrobná jako tvoje, ale v tvé mi chybí trajektorie letu ptáka

Máš pravdu, koukal jsem do Svenssona a let u všech druhů popsaný není. Obvykle se tam popisuje obecněji v rámci čeledi nebo u některých druhů, u kterých je způsob letu charakteristickým určovacím prvkem.

Odesláno
  V 3. 6. 2015 v 6:45, Josef01 napsal:

Záleží také na typu dalekohledu, ceně a požadované kvalitě - zda má být rovné zobrazené pole, vysoký kontrast, zvětšení apod. Do ruky je ideální zvětšení 7x, maximálně 10x. Výborný dalekohled se skvělou sníženou cenou je např. tento Dalekohled MeoStar B1 7x42mm, pak s větším průměrem Dalekohled Delta Optical Titanium 8x56ED, nebo levnější Dalekohled Delta Optical Titanium 7x50. Pokud je potřeba sledovat např. jemné praskliny, pak je kontrast a kvalita dalekohledu důležitý parametr. Pokud mám jenom viděl, že odlétlo kus desky, pak je to asi jedno, stačí ten nejlevnější. Dobré je si dalekohled před nákupem vyzkoušet, ne každému sedí na očích každý dalekohled, bohužel všem kolegům každý asi nesedne.

díky, koukal jsem na to a myslím, že na to co potřebuju bude stačit ten levnější Delta Optical Titanium 7x50 a ještě jsem koukal na tenhle Delta Optical Titanium 8x56? Dojdu se tam na nč podívat. Tu cenu jsem předpokládal, tak mezi 5 - 7tis. Kč.

Odesláno (upraveno)

Ja som si objednal monokular Vortex Solo 8x25, chcel som nieco male a lahke, tu je video:

Upraveno uživatelem noro.svk
Odesláno

Máš ho už doma? A jakýho sis objednal ?

Odesláno

Nakonec jsem zalakotil a koupil jsem pětku, 8x42. Kouká krásně, obrovský rozdíl hlavně za šera, jsem spokojenej. Ale už mi začalo vrtat hlavou, jestli přece jen není velkej. Do kapsy to není a při mý lenóře...no uvidíme.

Odesláno (upraveno)

Vortex Solo  8x25 ,uz je doma a je super, som spokojny, chcel som nieco male a lahke s max 8x zvadcenim,  z 10x sa mi uz trasu ruky, puzdro nieje idealne ,ale davam monokular do vrecka na okuliare a cele to davam potom do toho puzdra.

video: 

post-38493-0-60760500-1433514062_thumb.jpg

post-38493-0-92681200-1433514081_thumb.jpg

Upraveno uživatelem noro.svk

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...