Přejít na obsah

Dalekohled

African

Doporučené příspěvky

Harry já nebýt tak angličtinář dobrá, jen co google povědět překlad, ale tohle být špatné ne (co já myslet):

"What?s more, looking at the tested binoculars from the perspective of its price there is really nothing to criticize. After all, the score above 100 points is not bad ? in our tests we consider it to be a medium level. We get what we?ve paid for. The binoculars don?t look shoddy - it won?t fall apart after a year of usage, a prism won?t come off if the instrument falls down on a table (such things do happen in the case of the cheapest devices). The Leader 8x56 has an excellent chromatic aberration correction level, its prisms are of high quality and its edge brightness loss is very slight. In all different test categories it achieved average or a bit lower than average results and evident slip-ups are just few. We can count among them weak work against bright light, low transmission in the blue and green part of the visible spectrum and truncated pupils."

Takže jsem si jako laik myslel, že nebude zase tak špatný (navíc má psané stejné hranoly BaK-4 jako ta Meopta).

:cheers:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Meopta je opticky úplně někde jinde.V testech německých časopisů se umisťuje za Zeiss a Swarovski při nejlepším poměru cena - výkon.Mám možnost srovnání Zeiss Victory 10x56 a Meopta 10x50 a rozdíly jsou minimální,cenový rozdíl víc jak dvojnásobný.Meopta se nechá sehnat za cca 18 000.

Odkaz ke komentáři

Harry: prošlo mi rukama i dost drahých špásů jako Zeissy,Leicy,Canony,Swarovski atd. a zdaleka to není zas taková hrůza jak popisuješ(když to porovnám s mojím rusákem a olympusem). Ty popisuješ spíš šmejdy z tržnice.

Jinak z dalekohledu tě budou vždycky bolet oči, proto se taky pozorovatelé(snipeři) střídají.

Ale je pravda, že dobrý dalekohled stojí peníze a nemalé. Ale i mezi dalekohledy do 5k se dá najít naprosto vpohodě použitelné kousky.

Odkaz ke komentáři

Každopádně díky tomuto tématu jsem si vybral pozorovací (spotting) dalekohled a objednal. Zjistil jsem, že se u nás dá koupit (díky akci -25%) za cenu v USA, tak jsem zvědav.

Vortex Razor HD

Vzhledem k tomu, že má velmi slušné parametry, tak pokud v recenzi nelhali, tak by to mohlo být pěkné.

Tabulka porovnání dalekohledů

Odkaz ke komentáři

Ricous: já jsem spíš hádal že jsi tu jejich recenzi nedočetl do konce :D Závěr je jasný, ale musí napsat i něco pozitivního (jako že se to zřejmě do roka nerozpadne na kusy), jinak by je prodejci a výrobce sežrali za živa... Vzpomínám jak jsem kdysi napsal negativní recenzi (a těžce zaslouženou!!!) a pak mi jeden inženýr vyhrožoval, podával žalobu a podobně.

Napsat že mají hranoly ze skla Bak4 sice můžou, ale v tomto jsem velmi skeptický - jak už jsem psal dřív, cena skla je přímo úměrná kvalitě. Aby měli srovnatelné sklo za cenu několikanásobně nižší prostě není možné...

ggrand: mám (měl jsem), měl jsem půjčeno nebo jsem přímo testoval poměrně slušnou řádku dalekohledů, puškohledů, pozorováků, dálkoměrů, noktovizorů nebo kolimátorů. Přímo se tím neživím, ale považuji se za "odbornou veřejnost" :) Nikdy jsem nebyl v tomto směru zaměřený pouze na různé data, údaje a měření, ale větší důraz dávám na osobní zkušenost a srovnání. Tyto optické pozorovací přístroje mají umožnit co nejlepší pozorování pro naše oči, ne pro přístroje. A tak se může stát, že subjektivní dojem není zcela přesně stejný s různými měřeními. Rozdíly v tom samozřejmě nejsou dramatické, ale jsou. Další kritérium které zahrnuji do hodnocení je odolnost a spolehlivost optiky a také praktická stránka. Názor na některé optiky už jsem psal výše...

Dám příklad: pozorovací dalekohled pro střelce na větší vzdálenost. Při srovnání Zeiss 20-60x85 a Leupold Mark4 12-40x60. Pro účely střelby na střelnici je určitě lepší Zeiss - má lepší sklo a tedy obraz a větší zvětšení i průměr objektivu. Ale na safari bych si vzal Leupolda. Proč, když je "horší"? Má sice menší zvětšení a horší sklo, ale je mnohem menší, lehčí a odolný (spadl mi i z metru na asfalt a není to poznat ani na funkci, ani na vzhledu!). Pro pozorování na vzdálenosti okolo 500m a víc je samozřejmě to menší zvětšení nevýhoda, ale velmi často na takovou vzdálenost je pozorování detailů ztíženo povětrnostními a světelnými podmínkami (šero, déšť, prašno, tetelení vzduchu a podobně), takže ta lepší kvalita obrazu a větší zvětšení nejsou vždy využitelné... Takže v někteých situacích bych paradoxně upřednostnil "horší" optiku. To "horší" je samozřejmě ve srovnání se Zeissem, jinak je to kvalitní a velmi odolná optika (která mimochodem vyhrála výběrové řízení na pozorovák u US Army).

Měl jsem i starší vojenskou Meoptu pozorovák 20x40 tuším. A raději jsem používal ten malý Nikon 8x36, se kterým jsem viděl víc... Takže legendy dřívějších dob jsem se rád zbavil... Ona ta "legenda či glorifikace" starých Zeissů či Meopt (což bylo srovnatelné) je značně přehnaná. Doba prostě pokročila a máme nové technologie a materiály atd...

Co se týká delšího koukání do nějakého dalekohledu - tam se kvalita projeví nejvíce. Oči mám opravdu jen jedny a chci je uchovat co nejdéle v dobré kondici. Proto každého varuji před "levnými" kousky. Nejen že méně vydrží, je v nich hůř vidět, ale také unavují oči. Není nic horšího než dalekohled ze kterého bolí a slzí oči a po deseti minutách koukání s ním dalších deset minut mžouráte jako novorozeně a marně se snažíte zaostřit pohled...

U menších dalekohledů se dá vybrat rozumný základ řekněme od 8000,- u větších od 10000,- (větší = více skla, tedy dražší při stejné kvalitě).

Josef01: Tyhle nové Razor HD jsou velmi dobré a ta cena (kterou zřejmě máš na mysli) je super. Když se vezme v úvahu že Zeiss, i když je o něco lepší, tak stojí dvakrát tolik... Mám zkušenost s puškohledem Razor HD a opticky je bezva.

Odkaz ke komentáři

Harry : Kamarád má toho Zeisse, tak jsem chtěl otestovat něco jiného, každopádně to provonáme na extrémních objektech jako Měsíc nebo planety :)

K ostatním : V zásadě je to opravdu tak, že cena u optiky jde ruku v ruce s kvalitou. Jsou jisté vyjímky u dalekohledů z Číny, ale ty potvrzují pravidlo. Po čase vás každý kompromis bude štvát a ve výsledku to bude stát více, než když rovnou zvolíte rozumnou kvalitu.

Odkaz ke komentáři

Dantechno: No fakt že jo, když si vezmu řadu příspěvků zpětně, úplnej googleman :)

admira: Tak ten obrázek dalekohledu Meopta (mnoho příspěvků zpět) je sice fajn, bohužel je bez popisu, ale ten poslední je naprosto k ničemu.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník admira

Dantechno: No fakt že jo, když si vezmu řadu příspěvků zpětně, úplnej googleman :)

admira: Tak ten obrázek dalekohledu Meopta (mnoho příspěvků zpět) je sice fajn, bohužel je bez popisu, ale ten poslední je naprosto k ničemu.

Josefe, neni az tak uplne bez popisu, klikni na obrazek a budes mit odpovidajici popis:-)

Odkaz ke komentáři

Tak jsem se zastavil ve foto Skoda abych mrknul na Swarovski 8x32 WB a musim rici ze to na Meoptu nema. Do Meteostaru se podstatne lepe kouka diky malinko vetsi vzdalenosti vystupni pupily a dovolim si tvrdit, ze i zkresleni a chromaticka aberace je u Meopty krapet mensi. Rad se zucastnim jakehokoli osobniho porovnani.

Dival jsem se timto dalekohledem : http://www.topoptika.cz/profesionalni-dalekohledy/dalekohled-swarovski-el-8x32-wb

Upraveno uživatelem Josef01
Odkaz ke komentáři

Tak jsem si dnes objednal dalekohled, ale jakej Vám říkat nebudu, nechci se ztrapnit :P Čučel jsem do něj asi půl hodiny v lese, a bude stačit, ani ten zoom mi něják nevadil, když jsem se zapřel za strom, tak byl velmi příjemný" Já ho stejně rozsekám nebo ztratím :D

Odkaz ke komentáři

Při rozhodování jsem dlouhou dobu porovnával Docter a Meopta oba 8x56,a i přes větší váhu vyhrál Docter,a naprostá spokojenost :sleeping_03anim:

Odkaz ke komentáři

Návštěvník admira

Zdarec, to já jsem si - na radu Harryho - dnes objednal Meostar B 1 10 x 50,

byl jsem si jej vyzkoušet v obchodě, a jeví se mi super !!!

Už se na něj moc těším .....

Gratuluji! Take mam Meoptu a vrele jej doporucuji

Odkaz ke komentáři

Gratuluji! Take mam Meoptu a vrele jej doporucuji

Jooo, ještě minipost.... pokud to tu ještě nešlo..

Záruka na ten Meostar je 10 roků a po garanční registraci na

tom jejich spešl.port. meoptasportoptics

je záruka prodl na 3O roků !!!

To nemá chybu..... Super.!

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...