Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

tady na fóru jsou chytrý hlavy z různejch oborů. netušíte která banka do budoucna nebude vnucovat svým klientům bankovní identitu (její založení) pro přístup do elektronickýho bankovnictví?

a podotázka - tušíte jestli půjde u nějaký banky založení bankovní identity zakázat, nebo omezit její založení jen na variantu - osobně na pobočce?

Odesláno

Musíš se pohlédnout mimo prostor EU. Tam je většinou svět ještě v pořádku, byť se odsud, pohledem nám  určených (rozuměj povolených, mainstreamových),informací, tak nejeví.

Odesláno

kacířskej dotaz, páč sem to neštudoval, v čem je problém s bankovní identitou?

Odesláno (upraveno)

To uz banka vi. O to nejde. V tomhle pripade si klient proste nepreje mit jedny prihlasovaci udaje do tak rozdilnych sluzeb (jako je obsluha svych penez a komunikace se statem) z bezpecnostnich duvodu. 
a nejvic me mrda zpusob, ktery csob zvolila - bez upozorneni mi zablokovala pristup do ebankovnictvi tim, ze tam visi mezikrok schvaleninrady dokumentu, souvisejicich se zalozenim bidentity, ktery jsou odted "povinny". Banka mi bez upozorneni uzavrela dvere ke sluzbe - obsluze mych penez. 
pro nechtit vysvetleno tady

https://www.lupa.cz/clanky/bankovni-identita-je-dobry-sluha-existuji-ale-i-duvody-proc-ji-nechtit/

Upraveno uživatelem maama
Odesláno (upraveno)
před 52 minutami, nickolas napsal:

Banka, potažmo stát, bude vědět kdo doopravdy seš.

To stát od banky už dávno ví. Banka má zákonnou povinnost tě identifikovat a pak státu (respektive ČNB), respektive ostatním bankám hlásí hodně údajů o tobě. Existuje totiž centrální evidence účtů, centrální registr úvěrů a nově i Anacredit, kde se do ČNB posílají velmi detailní informace o  jakýchkoliv úvěrech včetně nepovolených debetů pro právnické osoby a od 2023 také i pro fyzické osoby podnikatele (A kdo ví, kdy se to rozšíří i na fyzické osoby nepodnikatele). Navíc banky mají povinnost nahlásit informace o klientovi při dotazu exekutorů, policie atd... 

Takže bankovní identita nic moc už nezmění. Navíc k řadě státních služeb se už hlásíš přes datovou schránku a jiné přístupy, kde jsi jednoznačně identifikován. 

Jinak souhlas s odkazovaným článkem, z bezpečnostního pohledu je lepší mít dva oddělené účty - jeden pro banku a druhý pro stát.

Upraveno uživatelem safi
Odesláno

díval by som sa po menších, "neretailových bankách", ktoré na bankovej identite v podstate nevedia postaviť biznis model a sú viac menej len príjemcom služby - Trinity, JaT...

a Sberbank napríklad do dnešného dňa neimplementovala ani platby telefónom, takže tiež je možné, že banková identita je v nedohľadne 😀 

Odesláno
před 8 minutami, AweOne napsal:

díval by som sa po menších, "neretailových bankách", ktoré na bankovej identite v podstate nevedia postaviť biznis model a sú viac menej len príjemcom služby - Trinity, JaT...

a Sberbank napríklad do dnešného dňa neimplementovala ani platby telefónom, takže tiež je možné, že banková identita je v nedohľadne 😀 

Neplatí pořád, že v J&T musíš mít minimálně půl mega, aby ti otevřeli účet? 

Odesláno
před 15 minutami, nickolas napsal:

Ok, ok, ok, ty důvody v článku zní rozumně. Ode mě to byl jen takový příprc. 

úplně v pohodě. 

prostě mi nesedí, že by komerční subjekt (pravidenej cíl hackerů) měl bejt správcem mýho připojení ke státu.

malý banky mě moc nezajímají. komunikuju s unicredit a reiffkou, tak snad...

Odesláno
před 5 minutami, maama napsal:

úplně v pohodě. 

prostě mi nesedí, že by komerční subjekt (pravidenej cíl hackerů) měl bejt správcem mýho připojení ke státu.

malý banky mě moc nezajímají. komunikuju s unicredit a reiffkou, tak snad...

Mě osobně přijde, že díky intenzivní regulaci od státu, různým registrům atd.. jsou banky defakto prodlouženou rukou státu. Protože stát / ČNB určuje jak moc nebo málo a komu můžou banky půjčovat (přes "doporučení" ohledně výše vlastních úspor, atd), ČNB na základě obchodů s nimi i přes úrokovou sazbu ovlivňuje celkové množství peněz v ekonomice..

Málokteré odvětví je tak silně regulováno....

Odesláno (upraveno)

Uz jsem ten nazor slysel z vicero mist, ze nekteri proste nechteji elektornicky přístup ke statnim sluzbam, z ruznych duvodu (tlaceni datových schranek, mensi bezpecnost, az se hekri jednou oprou do uzavirani smluv na dalku) a proto by meli radi jistotu, ze ani pres banky neni otevrena moznost dálkového pristupu... proste chteji sve veci řídit jen osobne, pripadne s pravnikama..

Upraveno uživatelem petr_cha
Odesláno
Před hodinou, petr_cha napsal:

Uz jsem ten nazor slysel z vicero mist, ze nekteri proste nechteji elektornicky přístup ke statnim sluzbam, z ruznych duvodu (tlaceni datových schranek, mensi bezpecnost, az se hekri jednou oprou do uzavirani smluv na dalku) a proto by meli radi jistotu, ze ani pres banky neni otevrena moznost dálkového pristupu... proste chteji sve veci řídit jen osobne, pripadne s pravnikama..

To dává smysl. Obávám se, že ale tomu doba nepřeje.... Kdysi, když jsem byl mladý a blbý mi přišla centralizace údajů super nápad. Teď už jsem starší a ne tak blbý, tak vidím tu snadnou zneužitelnost.

Odesláno

Musím se někdy zeptat estonských kolegů jaký na to mají názor. Jeden je 60+ a jeden 30+, tak jsem zvědav na názory. :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...