Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Vážení,

rád bych Vám přiblížil nákup svých prvních mechanických hodinek jako poděkování zdejším členům za to, že jsem se zde na fóru mohl konečně dozvědět, za co vlastně chci utrácet své horko těžko vydělané peníze ;)

Jak jsem vybíral

Po velmi dlouhém seznamování se s tématikou, výrobci, modely, technikou atd. především zde na fóru jsem stanovil několik kritérií pro výběr svých prvních mechanik:

- lépe ruční nátah + průhledné dýnko

- průměr pouzdra nejlépe 40-42mm (má ruka je 19,5 cm)

- osvědčený kalibr (ETA, Unitas)

- spíše kožený pásek než tah

- především ? univerzálnost nošení, tj. k džínám i k obleku, spíše nenápadné než výrazné na první pohled

- německá či švýcarská produkce

- cena kolem 10tis kč

V této cenové relaci je výběr omezený, zejména vyloučil-li jsem (doufám, že jen prozatím) diversky a pilotky. Mezi prvními favority byly: Stowa Antea, Archimede Arcadia (bílé s modrými ručkami) - tímto děkuji Kubsonovi za poskytnuté info a ochotu - a Doxa California Automatic. Navzdory doporučení zdejších členů jsem Stowy vyloučil jako první, a sice pro jejich příliš ?oblekový? vzhled. Ze stejného důvodu po delším rozvažováním padla volba i na vyřazení Arcadií.

Zjistit nějaké relevantní informace o modelu California Automatic dalo celkem práci, což mě nejprve zarazilo a od nákupu téměř odradilo. Po čilé korespondenci s výrobcem jsem zjistil o hodinkách tyto informace:

Doxa California Automatic je model určený jen pro některé trhy, např. Polsko, ČR. Nelze jej tedy najít na webu výrobce (http://www.doxawatches.ch/). Vzhledem k tomu, že dealerem Doxa pro ČR je pouze FAST ČR (prodejny Planeo Quick Time), obrátil jsem se s dotazem tam. Zaslány mi byly produktové listy, kde jsem shlédl všechny barevné modifikace včetně verze na tahu a mohl se rozhodnout, které chci vidět v reálu. MOC stanovena na 9.290,- Kč s koženým páskem.

Specifikace

- kalibr ETA 2824 Automatic (dle katalogu, v reálu ETA 2824-2!), dle mého vcelku hezky zdobená (modřené šroubky, nápis DOXA 1889 + ženevské pruhy na rotoru)

- průměr leštěného pouzdra bez korunky 40mm

- průhledné dýnko

- safírové sklíčko

- řemen z černé kůže s motýlovou sponou, průměr u pouzdra 19mm

- WR 10 ATM

- Swiss made

Nákup

Nákup v prodejně (pravděpodobně lze říci v prodejnách) Planeo má svá specifika, která mě překvapila, lépe řečeno rozladila. Prodavačka v Letňanské pobočce na můj dotaz, o jaký kalibr se v těchto hodinkách jedná, odpověděla nejprve Ronda (!!!), druhá prodavačka při příští návštěvě již správně diagnostikovala ETU. Na můj dotaz, zda lze tento kalibr natáhnout i ručně, odpověděla, že nikoliv. (Ačkoliv to není vhodné, ETA to umí.) Na dotaz, jaké sklíčko je v dýnku, jsem nedostal odpověď dodnes. Druhým ?specifikem? je, že chcete-li v reálu shlédnout více modelů této řady, musíte navštívit více prodejen Planeo po celé Praze, jelikož v každé prodejně mají k vidění pouze jeden dva modely téže řady!! Proč např. v OC Letňany nemají vůbec diversky od Doxy, je mi záhadou. Třetí zarážející skutečností je rozdíl cen v jednotlivých pobočkách (Planeo Letňany ? 9.290Kč, Planeo Flora ? 11.000Kč, i když v jiné barvě ciferníku, jinak totožné). Nakonec jsem usoudil, že hodinky za to nemůžou a vytrval B)

DOXA - něco málo o výrobci

Společnost Doxa byla založena roku 1889 Georgem Ducommunem. V průběhu své historie společnost zahrnovala rovněž značky Armbanduhren, Montres (náramky), Brunner, Gisbert L, Pfeiffer-Belli, Christian, Koneman.

V 60. letech minulého století se Doxa soustředí na vývoj a následně výrobu potápěčských hodinek. Navazuje tak na produkci Rolex Submariner a Blancpain Fifty Fathoms z předchozího desetiletí, vnímá rovněž stoupající popularitu Jacquese-Y. Cousteaua ? výzkumníka v podmořských hlubinách ? a všeobecný vzestup zájmu o sport.

Prováděné testy poukazují na vhodnost užití oranžového ciferníku pro potápěčské hodinky pro její lepší viditelnost v příšeří hlubin (zkoušky byly prováděny v - v té době - nepříliš čistém Ženevském jezeře). Vývoj je konzultován s potápěči, včetně J.-Y. Cousteaua, předsedou organizace ?U. S. Divers? a Claudea Weslyho (spolupracovník J.-Y. Cousetaua, první muž, který strávil 7 dní 33 stop, tj. ccá 10m, pod vodou). Výsledkem spolupráce inženýrů s potápěči vznikají r. 1967 hodinky Sub 300t, které se v USA okamžitě stávají prodejním hitem.

post-4097-1231443766.jpg

Kromě typicky oranžového ciferníku model disponuje patentovanou dvojitou otočnou lunetou s vyrytou oficiální stupnicí US námořnictva k odečtu doby nutné pro ne-dekompresní vynořování. Hodinky jsou dimenzovány pro ponoření do hloubky 300m.

Pozdější verze umožňují ponoření až do hloubky 600 m, 750 m, 1000 m, přibývá chronograf. Doxa rovněž představuje první veřejně dostupný model hodinek s heliovým ventilem Sub300t Conquistador (Heliový ventil je patentem spol. Rolex z r. 1969, nicméně prodej Rolex omezuje pouze pro Commercial Diving Companies jako COMEX. K veřejnému prodeji hodinek s tímto ventilem Rolex přistupuje r. 1972. Heliovým ventilem jsou rovněž v této době vybavovány modely Omega Seamaster.)

Krátce po představení modelu Sub 300t postihují Švýcarsko ekonomické dopady ?quartzové revoluce?, Doxa po svém prodeji kolem r. 1980 ukončuje výrobu.

Od srpna roku 2002 je značka Doxa revitalizována současnými vlastníky práv, věnuje se převážně výrobě reedicí svých nejslavnějších potápěčských modelů v omezených sériích. Mnoho z nich věrně kopírují původní modely jak po stránce designu, tak po stránce konstrukce, využívaje vždy Švýcarských kalibrů (především ETA).

Pro zajímavost ? nomenklatura Doxy:

Professional ? potápky s oranžovým ciferníkem

Sharkhunter ? potápky s černým ciferníkem

Searambler ? potápky se stříbrným (kovovým) ciferníkem

Caribbean - potápky s modrým ciferníkem

Divingstar - potápky s žlutým ciferníkem

Conquistador ? potápky s heliovým ventilem

Informace převzaty, přeloženy a upraveny z:

http://en.wikipedia.org/wiki/Doxa_S.A.

http://www.vtm.cz/Modules/_Common/Print.as...=1943&sid=5

Obrázek Sub 300t převzat z: http://www.doxawatches.com/images/doxa_vint1.jpg

Hodinky

K hodinkám v celkem hezké matově černé krabičce z tvrdého papíru 10 x 12 cm, uvnitř potažené koženkou, jsem obdržel ještě mezinárodní garanční kartu a český návod.

post-4097-1231443945.jpg

post-4097-1231443986.jpg

post-4097-1231444015.jpg

Pouzdro je z nerezové oceli (předpokládám klasika 316L), leštěné, dle mého názoru střídmé, klasického tvaru, vysoké ccá 10 mm, široké 40 mm bez korunky, 43 mm s korunkou, 48 mm mezi nožičkami. Safírové sklíčko má průměr 33 mm, je ploché a celé zapuštěné do ?lunetky?.

Ciferník je tmavo-šedo?stříbrný, plastický. Po jeho vnějším obvodu je ve stejné úrovni proužek s označením minut, moc hezky velice jemně rýhovaný (něco jako LPíčko). Indexy jsou ?stříbrné?, plastické s luminiscenčním proužkem, IMHO hezky ladí k ručkám, které jsou vyvedeny ve stejném stylu. Nápisy DOXA, Automatic i číslice 12 a 6 jsou plasticky nanesené, číslice luminiscenční. Ve tmě svítí zřetelně, ale decentně, délku svícení jsem netestoval.

Osobně bych uvítal jinou kombinaci barev datumovky, umím si představit bílé indexy a černé pozadí.

post-4097-1231444117.jpg

post-4097-1231444194.jpg

Dýnko je průhledné, šroubovací, materiál sklíčka nezjištěn. ETA 2824-2 má modřené šroubky, rotor je zdoben ženevskými pruhy a logem DOXA 1889.

post-4097-1231444271.jpg

post-4097-1231444292.jpg

post-4097-1231444314.jpg

Korunka má průměr 5 mm, je zapuštěna ve výstupcích pouzdra, signována DOXA, celkem obtížně vysunutelná. Funkce je klasická pro tuto ETU: 1 poloha ? seřízení data, 2 poloha ? hacking a seřízení času. Co mě trochu zaráží je, že při vytažení korunky se pohne ciferník (celý strojek?), při domáčknutí se pohne opačným směrem, při nošení či pohybu se už nehýbe. Zda je to normální nevím, spíš až hodinky půjdou po pár letech na vyčištění atd., nechám to prověřit.

post-4097-1231444140.jpg

Řemínek je kožený, z jakého zvířete netuším, zatím vcelku nepoddajný, šířka u stěžejek 19 mm. Spona je signována DOXA, motýlová, bohužel už lehce odřená, ale tomu se samozřejmě vyhnout nelze.

post-4097-1231444350.jpg

Přesnost zatím pozoruji +10 sec/den, což mi nijak zvlášť nevadí, ale na druhou stranu ? čím větší přesnost, tím větší potěcha duše :rolleyes: Hodinky mám chvilku, počkám pár měsíců a uvidíme. Rezerva nátahu je plus minus 40 hodin, samozřejmě podle intenzity nošení, resp. natažení nošením.

Jediné, co mě opravdu překvapilo je, že IWC obšlehává Doxu :thumbsdown_anim: :

post-4097-1231444454.jpeg

Ale na druhou stranu, beru to jako inspiraci (něco jako Precista Italien a OP atd.).

Hodinky jsem si poměrně rychle zamiloval a přilnul k nim (já tak vůbec lnu ke krásným věcem a lidem :wub: ), dostal jsem je k významné životní události darem od mých nejbližších, kterým tímto děkuji!

Poděkování

Závěrem bych rád poděkoval členům Chronomag fóra za vyčerpávající informace, které lze zde najít a mému příteli (ve smyslu kamarád, registrovaní nejsme) dawe009, který mě na Chronomag přivedl a s výběrem prvních mechanických hodinek pomohl a poradil. A dále pak učitelce v mateřský školce, babičky bratru synovo neteři?vždyť to znáte :P

post-4097-1231444597.jpg

Odesláno

Pěkné čtení o Doxe a gratulace k prvním mechanikám.

Ale jseš si jistý, že IWC obšlehává tento tvůj model? :thumbsup_anim:

Odesláno
Doxy vede i Koscom Na Poříčí a mají docela výběr .

Na webu je nemají a v prodejně jsem zatím ještě nebyl. Z Doxy, když jsem se pídil po nějakých informacích, mě odkázali na Fast jako výhradního zástupce pro ČR, Koscom je pravděpodobně tedy nakupuje někde jinde nebo madam z Doxy neměla přehled. Každopádně je to jedno, já osobně bych hodinky radši kupoval v prověřeném obchodě, který nemá tolik "specifik" jako Planeo. Krom toho je mi Koscom sympatický už tím darem jedněch hodinek Leontince :thumbsup_anim:

Díky za info!

Odesláno

Hezky napsaná recenze, nejen k samotným hodinkám, ale i Doxám obecně. A také pěkné fotky. Je vidět, že sis dal práci s výběrem a nešel cestou "pokus omyl". Super, gratuluji.

Odesláno

Gratulace k peknym hodinkam!

Jinak kdyby ti material skla dynka porad vrtal hlavu a vis ze vrchni je safirove, zkus "celovy test" a za 10 sekund budes vedet na cem jsi. Zatim mi vzdy fungoval spolehlive. Nejlepe postup popsal Kamil ve starsim clanku na titulni strane chronomagu.

Odesláno

Děkuji všem za kladné hodnocení, velmi mě to (zejména zde) těší!

Drummer: Úplně chápu, on i aktuální remake SUB 300T je u nás k dostání za 53K :thumbsdown_anim:

M916: No, to já většinou vybírám, až z toho taky někdy přeberu :)

Cody: Díky za tip, dle čelového testu by to mohl být i safír, přišlo mi to stejně studené jako sklíčko vrchní a obě chladnější než sklíčko mých starých quartzek. Ale ruku do ohně bych za to pochopitelně nedal.

Odesláno

Ja bych za tenhle test ruku do ohne klidne dal... Jen pozor na jednu vec, nejspis jsi to porovnaval s plastovym sklem, to je teplejsi. Porovnej to radsi jeste s mineralnim a pak to mas na tuty.

Odesláno (upraveno)
Hodinky se mi fakt líbí, ale u mě to jsou jasný oblekovky ... ;)

To se mi snad zdá! Tak já je koupím kv. jejich univerzálnosti, abych se tu pak dozvěděl, že jsem koupil pravej opak :thumbsup_anim: Ale ne, to zavisí na vkusu každého soudruha. Sportovní určitě nejsou, ale jako typický oblekovky bych je taky neviděl. K džínám/kraťasům a tričku to asi není úplně ono, ale ke košili či ke svetru, prostě neformálně, myslim v pohodě.

Cody: Aha, to bude nejspíš tím. Musím teda ještě koupit jedny hodinky s minerálem, abych měl s čím porovnávat. Dobrá výmluva, jen nevim, jestli doma zabere :D

EDIT: Drummer - Tak tu cenu SUB 300T jsem zvrtal, 53K je cena SUB 600 T-Graph, odkaz tu: http://www.vtm.cz/Modules/_Common/Print.as...=1943&sid=5

Upraveno uživatelem jorix
Odesláno

Musis ji to postavit politicky, jinak ti neprojde ani novej remen:-(

Drzim palce:-)))

• po 2 týdnech...
Odesláno

Jen doplňuji zajímavý odkaz na WUS v angličtině. Kdo je Viktor nevím, ale každopádně někdo odtud.

Cody: Tak jsem to zkusil, zlehka, a asi nejsem moc dobrej politik :suicide_anim: Ale uvidíme, ono se to poddá ;)

Odesláno
Kdo je Viktor nevím, ale každopádně někdo odtud.

Viktor je Viktor je Viktor :D.

Půjčil jsem si tvoji fotku, máš je copyright-ovaný, snad se nezlobíš. Fotky máš moc hezký, hodinky taky.

Odesláno (upraveno)
Viktor je Viktor :D.

Jsem hledal, ale blbě :D Naopak, pokud se někomu moje fotky líbí, jsem samozřejmě rád! Největší radost bys mi udělal, kdyby sis jí vytisk a pověsil doma na zeď :thumbsup_anim: Ale každopádně byl dobrej nápad tam to vlákno založit, mě to nenapadlo. Dneska jsem se např. dozvěděl, že stránky www.doxa.ch, tedy lépe řečeno jejich on-line help-chat , není ve Švýcarsku, ale v USA (!!!), tedy usuzuju, že i stránky jsou obsahem zaměřeny na USA trh!! Na .CH doméně tomu fakt nerozumim :gun_bandana: Čili dotaz na informace o řadě California předávají do Švajcu do fabriky a ta se mi (prý) ozve...

pro mne to je stejně těžce pochopitelný přístup výrobce, takto uměle dělit trhy, podobná situace je u seika

Já jsem 4 roky dělal ve firmě prodávající elektroniku (centrála francouzská, později francouzko-čínská) a bylo to totéž. Dělení trhu na Východní Evropu, Západní Evropu, USA atd. Ještě pochopim USA - má jiný standard např. pro TV (NTSC), je to úplně jiný trh, jiný zvyklosti, jiná koupěschopnost apod., ale dělení Evropy?? Oddělit finančně, marketingově, servis atd, prosim... Ale produktově? Dneska, kdy je pomalu jednodušší přes net objednat něco z EU než dojít do obchodu ve vedlejšim městě, zbytečně ořezat nabídku?? Taky nechápu :sad01_anim:

Omlouvám se ostatním za OT.

Upraveno uživatelem jorix

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...