Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

před 13 hodinami, Jone napsal:

…u nás taky česká klasika: bác (čili vošouch neboli kramflek); jsem holt ze skromnějších poměrů než @Maxel 😉 jako příloha kysané zelí 

IMG_0171.thumb.jpeg.45cb3f7dfc563a81afd68fb55222bfa8.jpeg

Tuto není vošouch. Tuto je ňáká bramburová buchta.

vošouch je placka na sádlu smažená nepřátelskými kmeny zvaná bramborák:)

 

 

IMG_2427.jpeg

Upraveno uživatelem vwtyp11
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

…nějakej vwtypojc mě bude poučovat🤣🤣🤣 Tuto smažený je cmunda. To samý těsto vylepšený o kvasnice a pečený na vymaštěným plechu v troubě je bác čili vošouch. Howgh! 😇   

Je fakt, že debata nad různými názvy pro "bramborák" je na dlouhé zimní večery…😁 Nicméně milý krajane @vwtyp11 o vošouchu jsem ochotný debatovat - tam nemáme úplně jasno ani v rodině: otcova matka tak nazývala smažený placky a babička od maminky tu buchtu v pekáči; takže ať to mod klidně upraví a nechá tam jen bác😎

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 10 minutami, Jone napsal:

…nějakej vwtypojc mě bude poučovat🤣🤣🤣 Tuto smažený je cmunda. To samý těsto vylepšený o kvasnice a pečený na vymaštěným plechu v troubě je bác čili vošouch. Howgh! 😇   

Je fakt, že debata nad různými názvy pro "bramborák" je na dlouhé zimní večery…😁 Nicméně milý krajane @vwtyp11 o vošouchu jsem ochotný debatovat - tam nemáme úplně jasno ani v rodině: otcova matka tak nazývala smažený placky a babička od maminky tu buchtu v pekáči; takže ať to mod klidně upraví a nechá tam jen bác😎

 

Jéé, můžu poprosit o recept na bác? Teta, kam jsem jako dítě jezdil na prázdniny, ho pekla a bylato mňamka. Dík

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bác pro @vanuska: do čtvrt litru vlažného mléka rozdrolit kostku droždí a nechat vzejít. Cca 3/4 kila brambor nastrouhat, půl na jemno, půl na hrubo. Další čtvrt litr mléka přivést k varu a spařit jím půlku nastrouhaných brambor a nechat vychladnout. Nasekat škvarky (množství dle chuti, za mě čím víc, tím líp😌) nebo vyškvařit na kostičky krájenou slaninu a nechat vychladnout. V míse smíchat všechny brambory, dvě vejce, mléko s droždím, čtvrt kila hladké a čtvrt kila polohrubé mouky, škvarky/slaninu, jemně nastrouhaný česnek (nešetřit), majoránku (nešetřit a rozemnout v dlaních), osolit, opepepřit. A nechat vykynout na dvojnásobný obejem. Vyšší plech nebo pekáč vymazat řádně sádlem a vlít vykynuté těsto. Předehřát troubu na 200 °C. Mezitím těsto na plechu nechat ještě tak 20 minut kynout a pak šup s ním do trouby. Peče se zhruba 3/4 hodiny (to podle výšky těsta a jak kdo má rád přifrclé😉).  K jídlu pak doporučuji přehrávat desku Tisíc mil nebo předčítat Otu Pavla🙂 Dobrou chuť!IMG_0170.thumb.jpeg.b6573fa268ec642f3e0fafa98627f64f.jpeg

  • Like 4
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 31 minutami, Maxel napsal:

Soused včera dovezl zvěřinu, tak oběd byl celkem jasná volba. 
Dančí řízky, štouchačky se slaninou a jarní cibulkou, naložená hruška. 

IMG_7349.jpeg

To je skoro jak z restaurantu 420, Escoffier s nakládaným angreštem, pěkná práce🤤

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 7 hodinami, Jone napsal:

…nějakej vwtypojc mě bude poučovat🤣🤣🤣 Tuto smažený je cmunda. To samý těsto vylepšený o kvasnice a pečený na vymaštěným plechu v troubě je bác čili vošouch. Howgh! 😇   

Je fakt, že debata nad různými názvy pro "bramborák" je na dlouhé zimní večery…😁 Nicméně milý krajane @vwtyp11 o vošouchu jsem ochotný debatovat - tam nemáme úplně jasno ani v rodině: otcova matka tak nazývala smažený placky a babička od maminky tu buchtu v pekáči; takže ať to mod klidně upraví a nechá tam jen bác😎

 

Depa by to byla cmunda, Copa povidáš:)

tuty placky sou vošouchy jak z magazínu😂

debata na dlouhý večery k pívu ✌️

  • Haha 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...