Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Jen už vím, že není příliš dobré, brát léta zaprášené chilli papričky ze zdi :)

 

Hm, celou dobu zvyklý na obyč z krámu, jsem koupil loni u čongů v tržnici nějaký jejich chilli papričky. Jsem normálně myslel, že se pos... Neskutečný. Pak jsem to ještě pro jistotu, jestli nejsem měkkota, dával ochutnat kamarádovi, kterej se v tomhle vyžívá a pěstuje si doma vlastni chilli - změnil kvůli tomu stupnici. Doma mi z toho zakázali vařit, takže jsem to využíval přesně jak píšeš - po tahu :) A cenově to vycházelo taky super - takovej ten bílej polyst. tácek s X desítkama papriček stál dvacku.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

a když není prosciutto, tak stačí i kousek slaniny :-) a sem tam bych si ještě přisadil špetku parmazánu, anebo pro ty, kterým nevadí kozí sýr, tak pecorino :-) - alternativ je spousta ale jak říká klasik, méně je mnohdy více

 

a k tuňákovi - osobně bych volil jen čerstvá rajčata / spařit, oloupat /, čerstvou bazalkou, dobrý oliváč a tuňáka a klidně ho dejte z konzervy na pánev až na konci, potřebuje jen ohřát - upravený už je :-) - bohatě stačí a olizovat se budou všichni

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hm, celou dobu zvyklý na obyč z krámu, jsem koupil loni u čongů v tržnici nějaký jejich chilli papričky. Jsem normálně myslel, že se pos... Neskutečný. Pak jsem to ještě pro jistotu, jestli nejsem měkkota, dával ochutnat kamarádovi, kterej se v tomhle vyžívá a pěstuje si doma vlastni chilli - změnil kvůli tomu stupnici.

 

asi to sem úplně nepatří, ale myslíš tuhle stupnici stupni chilli

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

a když není prosciutto, tak stačí i kousek slaniny :-) a sem tam bych si ještě přisadil špetku parmazánu, anebo pro ty, kterým nevadí kozí sýr, tak pecorino :-) - alternativ je spousta ale jak říká klasik, méně je mnohdy více

 

a k tuňákovi - osobně bych volil jen čerstvá rajčata / spařit, oloupat /, čerstvou bazalkou, dobrý oliváč a tuňáka a klidně ho dejte z konzervy na pánev až na konci, potřebuje jen ohřát - upravený už je :-) - bohatě stačí a olizovat se budou všichni

 

 

Petře, pozor.

 

Dovolím se Tě kapku opravit - pecorino, není kozí sýr anóbrž ovčí. Velmi podobný parmazánu, akorát kapku slanější.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Petře, pozor.

 

Dovolím se Tě kapku opravit - pecorino, není kozí sýr anóbrž ovčí. Velmi podobný parmazánu, akorát kapku slanější.

 

Ono je to s Pecorinem ještě trošku složitější... viz třeba zde. Je to trochu zjednodušený, protože Pecorina se ještě rozlišuje podle chuti třeba na dolce atd. Při nákupu Pecorina určitě doporučuju nekupovat strouhaný. Mimochodem zrovna včera jsem trošku vařil a teď si dávám rigatoni s ančovičkou, rajčaty, lilkem, cuketou, trochou kapar, rajčat, česneku a právě s významným množstvím Pecorina romano, vmíchaným do směsi chvilku po odstavení z plotny. :)

 

EDIT: Mimochodem pokud máte rádi právě kozí sýr, rozhodně doporučuju přestárlé Caprino. Je skvělé jak k lehčímu vínu, tak pro použití v kuchyni.

 

post-1975-1279709188,67.jpg

Upraveno uživatelem Kalifx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ono je to s Pecorinem ještě trošku složitější... viz třeba zde. Je to trochu zjednodušený, protože Pecorina se ještě rozlišuje podle chuti třeba na dolce atd. Při nákupu Pecorina určitě doporučuju nekupovat strouhaný. Mimochodem zrovna včera jsem trošku vařil a teď si dávám rigatoni s ančovičkou, rajčaty, lilkem, cuketou, trochou kapar, rajčat, česneku a právě s významným množstvím Pecorina romano, vmíchaným do směsi chvilku po odstavení z plotny. :)

 

EDIT: Mimochodem pokud máte rádi právě kozí sýr, rozhodně doporučuju přestárlé Caprino. Je skvělé jak k lehčímu vínu, tak pro použití v kuchyni.

 

post-1975-1279709188,67.jpg

 

tak uz vim odku se bere ta lahodna vune na smichove :)az si pujdu zacvicit tak se stavim na gablik :))

 

panove, delate si nekdo vlastni pralinky, pripadne veci z cokolady?

Upraveno uživatelem 911
  • Dát hlas 1
  • Hlasovat proti 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kamil

..., že jsem byl koupit chilli a bazalku a jdu do nich.:)

Tak report. Dopadlo to poměrně dobře, jen jsem česnek s papričkami měl udělat trochu míň a nakonec dát víc bazalky.

 

Ještě dotaz pro PepuSFI: Solíš to ještě?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Tada

Kamil: S tím česnekem se musí opatrně no, rychle se pálí. Zkus ho tam kdyžtak dát větší kousky, ty se hned tak nespálí. Solit se to nemusí, musíš mít ale hoooodně slanou vodu na těstoviny.

 

Já si zítra udělám klasické špagety pomodóro: osmahnout česnek na pánvi, na to přihodit nakrájená rajčata, rozvařit, bazalka, sůl, parmazán a je to :) Krásné lehké letní jídlo.

  • Dát hlas 2
  • Hlasovat proti 5
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kamil: S tím česnekem se musí opatrně no, rychle se pálí. Zkus ho tam kdyžtak dát větší kousky, ty se hned tak nespálí. Solit se to nemusí, musíš mít ale hoooodně slanou vodu na těstoviny.

 

Já si zítra udělám klasické špagety pomodóro: osmahnout česnek na pánvi, na to přihodit nakrájená rajčata, rozvařit, bazalka, sůl, parmazán a je to :) Krásné lehké letní jídlo.

 

Ještě můžeš přidat recept na svůj vyhlášený Longinský guláš.

  • Dát hlas 6
  • Hlasovat proti 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle vlákno číst je docela utrpení poté, co mne na každé léto v Sofii opouští žena s dětmi a odjíždí do CZ.

Sice je v BG neskutečně výborná kuchyně, ale znáte to - 14 dní oběd, večeře v hospodě - to se za chvíli přejí.

Takže to sem-tam končí takto, protože při svých kulinářských schopnostech na víc nemám :sad01_anim:

 

PS: G-čko si vozím, koupit se tam na rozdíl od jiných CZ piv nedá...

post-8128-127980774545.jpg

Upraveno uživatelem Murphy97
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Tada

Tak přidávám jeden recept i s fotonávodem. :)

 

Jedná se o italskou klasiku. Tagliatelle al pomodoro. Obyčejně to bývají spaghetti al pomodoro, ale já špagety nerad.

 

Potřebujete: Rajčata, bazalka (nejlépe čerstvá), těstoviny, parmazán českek a olivový olej.

 

Postup: Připravíme si hrnec s osolenou vodou, kterou si necháme tak v klidu vařit, vodu pořádně osolit. Na pánvičce osmahneme na olivovém oleji pár stroužků česneku, jak česnek dostane zlatou barvu přihodíme nakrájená rajčata, pokud použijete cherry rajčata, stačí je nakrájet na půlky a ani je nemusíte zbavovat slupky, z vělkých rajčat slupku radši sundejte a dejte je na čtvrtky. Česnek můžete buď nechat na pánvi nebo vyndat, pokud se připálí je lepší ho vyndat. Rajčata necháme ná pánvi uvolnit tekutinu a pak je veřačkou trošku rozmačkáme, pokračujeme ve vaření a mačkání, dokud z toho není omáčka. Pokud by se vám odvařilo moc vody, dolívejte lžící osolenou vodu kterou máte na těstoviny. zhruba v polovině vaření omáčky do ní přidejte natrhané listy bazalky. Omáčka se dělá nějakých 15-18minut, záleží na množství. Až bude připravená, dejte vařit těstoviny. Těsně před tím, než budou těstoviny hotové do omáčky přidejte parmazán, zamíchejte a ochutnejte, v případě nutnosti přidejte sýr/dosolte, ale pokud jste dolévali slanou vodu z těstovin, nemělo by být potřeba přisolovat. Až se těstoviny uvaří, slijte je a přeceděné hoďte na pánev do omáčky. Důkladně promíchejte, vyklopte na talíř, posypte parmazánem a na vrch pár lístků bazalky. A je to.

 

Nejde na tom nic zkazit, maximálně tak rozvařit těstoviny. Výsledká chuť se samozřejmě odvíjí od kvality použitých surovin. Když seženete dobrá rajčata a čerstvou bazalku, tak to nemá chybu!

 

EDIT: Ještě jsem narazil, že tam někdo dává cibuli, nevím jestli je to origo italskej postup nebo nějaká zprdelená verze, do které se někdo snažil narvat kvantum chutí. To jsem ještě nezkoušel. Příště zkusím.

 

EDIT 2: Tak Pohlreich říká, že cibule ne, ale za to tam mrsknul máslo :D Ale to bych nedělal.

post-4392-127981100254.jpg

post-4392-127981100693.jpg

post-4392-127981101824.jpg

post-4392-127981102601.jpg

post-4392-127981103441.jpg

post-4392-127981103993.jpg

post-4392-127981104973.jpg

post-4392-127981105745.jpg

post-4392-127981106493.jpg

post-4392-127981107052.jpg

post-4392-127981108342.jpg

post-4392-127981108911.jpg

post-4392-127981109426.jpg

post-4392-127981110046.jpg

post-4392-127981110574.jpg

Upraveno uživatelem Tada
  • Dát hlas 1
  • Hlasovat proti 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jedná se o italskou klasiku. Tagliatelle al pomodoro. Obyčejně to bývají spaghetti al pomodoro, ale já špagety nerad.

Potřebujete: Rajčata, bazalka (nejlépe čerstvá), těstoviny, parmazán českek a olivový olej.

 

Tado, jak můžeš ty jako dokonalost sama použít při přípravě italské kuchyně tak hnusná rajčata z Hytlermarketu a původem z Holandska a ne originál čerstvá San Marzano, koupená dnes ráno na trhu? To ti Pohlreich neřek? :sad01_anim:
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Tada

Tado, jak můžeš ty jako dokonalost sama použít při přípravě italské kuchyně tak hnusná rajčata z Hytlermarketu a původem z Holandska a ne originál čerstvá San Marzano, koupená dnes ráno na trhu? To ti Pohlreich neřek? :sad01_anim:

 

Já vím. Když já se na trh prostě nedostanu, tak se alespoň snažím vzít co je, rajčata kupuju po čuchu - musí vonět jako rajčata, jinak je to nahovno. Ale až budou u nás italské trhy, tak tam určitě půjdu a rajčata tam nakoupím. Nebo ještě líp - udělám si záhonek!

 

A ten parmazán taky musím kupovat v celku a ne sypaný.... :(

  • Dát hlas 2
  • Hlasovat proti 4
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...