Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum

Doporučené příspěvky

Omlouvám se - furt nějaký problémy a nestíhám...

Nicméně návod - je to jednoduché, ale zabere to nějaký ten čásek.

Základem je vepřové - je na vašem uvážení, jak moc chcete mít výslednou konzervu tučnou a jaké tedy dáte maso. Já mám raději "light" verzi a tak dávám kýtu a podobně libovější verze, kterou stejně ještě očistím od "tlustýho" a nakrájím na kostičky. Je potřeba koupit i bůček s kůží(opět raději libovější). A zase okrájím větší kusy sádla a kůži - z té udělat proužky (cca 1 x 7 cm), zbytek libovějšího bůčky nakrájím na kostičky. Nakrájené maso promíchám, osolím a nechám chvíli odležet. Pak jím plním připravené skleničky, do každé navrch přidám jeden proužek kůže (má to být kvůli rosolu - při vlastní konzumaci vyhazuji). Uzavřené skleničky vložím do hrnce s vodou a nechám 2 hodiny vařit. Poté vyjmu z vody a nechám stát do druhého dne, kdy je opět vložím do hrnce a vařím hodinku. Po vychladnutí dám do ledničky, cca po týdnu jsou vhodné ke konzumaci - namazání na chleba či základ pro další jídla (guláš, směs k těstovinám atd.).

Tak nějak jsem to předpokládal. Dáváš tam normální sůl, nebo pragandu?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak nějak jsem to předpokládal. Dáváš tam normální sůl, nebo pragandu?

Normální, i když někde doporučují nějakou "rychlosůl". U nás to dělám tak jednou za dva měsíce - cca 10 sklenic, vše se brzo zožere a nebo rozdá jako dárek. Vozí mě za to třeba z hospody "můj" taxikář, kterej si to nemůže vynachválit...
Odkaz ke komentáři

V poslední době se právě taky chystám udělat svoji vlastní vepřovku, páč to v konzervě se nedá žrat a ty domácí mi příjdou předražený. Akorát by mě zajímala trvanlivost, ale stejně to asi sežeru hodně dlouho přel limitem. Tu rychlosůl jsem používal na sušná masa, ale nebude to úplně ideálka na játra atp. Sice si maso zachová pěknou barvu, ale o ničem jinym to asi neni. Prdnu tam normálně mořskou a uvidíme. Pepř, kmín, česnek nedáváš?

Odkaz ke komentáři

Pepř, kmín, česnek nedáváš?

Kmín jsem dával ze začátku, stejně jako jsem dříve nechal převařit ve vodě pepř celý, nové koření a bobkový list a poté jsem ten "vývar" dával do sklenic k masu. Nakonec jsem ale začal dělat "only meat".
Odkaz ke komentáři

Takhle když to člověk vidí a čte, tak ho mrzí, že se živí výhradně rostlinnou stravou. Možná si udělám to samý, akorát místo vepřovýho tam dám lilek.

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Ty jsi jedinný příkladný vegan, kterého znám. On Milis ani ovoce a zeleninu netrhá, pouze to co samo upadne, aby rostlině neublížil. :goof: :goof: :goof: :goof:

Odkaz ke komentáři

Kmín jsem dával ze začátku, stejně jako jsem dříve nechal převařit ve vodě pepř celý, nové koření a bobkový list a poté jsem ten "vývar" dával do sklenic k masu. Nakonec jsem ale začal dělat "only meat".

Tak první pokusná várka po dvou hodinách vaření - nevypadá to úplně vábně..:)

No a podle spotřebovaného materiálu a energie jsem zjistil, že ty domácí nejsou předražený. Pro orientaci, tyto tři malé skleničky jsou 700g kýty a 300g bůčku.

post-8501-061658300 1286116845.jpg

Upraveno uživatelem Horhe
Odkaz ke komentáři

no určitě to nesežeru hned, ještě mám z minulýho tejdne 1.5 sklenice výpečků :) Kdybych tam dal tu rychlosůl, tak to bude mít krásnou barvu, ale ty orgány fakt trpěj. Ono stačí, kolik toho člověk do těla dostane v běžně kupovanejch uzeninách, tak aspoň doma si to dám bez chemikálií.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Snow

Kdybych tam dal tu rychlosůl, tak to bude mít krásnou barvu, ale ty orgány fakt trpěj.  

Tak žer piškoty jako já a budeš mít od rychlosole pokoj.

• Dát hlas 1
  • Hlasovat proti 1
Odkaz ke komentáři

Tak jsem dorazil kachýnku-naprostá špica- pekl jsem ji celkem 6.5 hodiny- 6 hodin při 110 stupních-jen osolenou a pokmínovakou-položenou na mřižce bez podlejvání a odkrývání pekáče a pak pod horním topením naplno za 15 minut na každé straně jen dal kůžičce tmavozlatavou barvu.Vřele doporučuji  :smile_anim:

Upraveno uživatelem Conrad
Odkaz ke komentáři

V pátek na srazu Baker tak básnil o tvarůžkové pomazánce, že jsem v sobotu musel do obchodu a tvarůžky naložit. Dneska je za odměnu výborná večeře....a ani to dokonce nesmrdí........ :thumbsup_anim:

Recept už jednodušší být nemůže: balíček najemno nakrájených tvarůžek smíchat s 1 zakysanou smetanou. Pak nechat 3 dny uležet a hotovo.

post-11054-069346700 1286297328.jpg

Odkaz ke komentáři

Vážení kolegové, na jaře jsem zkušebně vysel semena citronové trávy /Cymbopogon citratus/. Musím se pochlubit, že roste na záhoně i v našich podmínkách, je stejně aromatická, jen ty stvoly nejsou tak silné jako ta z dovozu. Je asi tak poloviční. Bezvadná je i do čaje - krásně ho provoní. Na podzim zkusím jeden trs přesadit do květináče a přenesu to do tepla. Snad poroste /je to trvalá travina/. Mohu všem, kdo mají možnost, doporučit její pěstování. Je nenáročná a roste velice rychle.

Ještě připojím fotky mých výpěstků chili. Je velice aromatické, sladké, ale pálí jako čert. Je třeba být velice opatrný, jak s přidáváním do jídla, tak i manipulací s ním. Z pokožky se se kapsaicin obtížně odstraňuje :-) /nejen z pokožky, ale i z ....../

edit: překlep

post-277-090363200 1286364112.jpg

post-277-052261700 1286364138.jpg

Upraveno uživatelem gandalf
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...