gas Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 včera jsem "vařil" večeři, koupil jsem v italském krámku parmskou šunku san daniel velmi tence nakrájenou, pět druhů sýrů ( kozí, ovčí a výrazné kravské ), zralé olivy s peckou, v pekárně teplé bagetky a hotovo, DOP oliváče jsou doma kvanta a Barolo nesmí ve vinotéce chybět, žena si chrochtala a já mohl místo vaření bloumat na chronomagu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pavča Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 Když čtu o těch výrazných sýrech - nevíte náhodou někdo, čím to je, že syrečky (Olomoucké tvarůžky) už nejsou co bývaly? Nesmrdí, nemají svoji typickou chuť, jsou takové jakoby tvarohové. Nechali jsme je i delší dobu zrát, že třeba dojdou, ale pořád to není to, co to bývalo tak před dvaceti třiceti lety. Pamatuji, když si je dával táta a když zvedl poklop od dózy, tak že to tedy byla síla, ale ta chuť! No a teď nic. Napadlo mě, zda zase Evropská unie nevydala nějaká pošamšaná hygienická opatření, která by nabořila tradiční výrobu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gas Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 ony ty tvarůžky vyrábí min dvě firmy, kupuju klasiku z loštic, zásadně ty nejstarší dle záruky co najdu na regále a chuť je skvělá, nakrájím na kousky, šupnu je na žitný chleba s domácím máslem, nahoru trocha kmínu a jarní cibulky, mooc dobrý Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
carpaccio Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 včera jsem "vařil" večeři, koupil jsem v italském krámku parmskou šunku san daniel velmi tence nakrájenou, pět druhů sýrů ( kozí, ovčí a výrazné kravské ), zralé olivy s peckou, v pekárně teplé bagetky a hotovo, DOP oliváče jsou doma kvanta a Barolo nesmí ve vinotéce chybět, žena si chrochtala a já mohl místo vaření bloumat na chronomagu Tak to jsem rad, ze nejsem jediny flakac, ktery takto "vari" nejradeji. Za chvili se chystam cestou z kanclu na podobny nakup. At zije italska produkce! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gas Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 Tak to jsem rad, ze nejsem jediny flakac, ktery takto "vari" nejradeji. Za chvili se chystam cestou z kanclu na podobny nakup. At zije italska produkce! jj, já tam dva roky studoval a nechalo to na mě následky jinak dnes se přemůžu, koupil jsem mozzarellu ( samozřejmě z buvolího mléka ) a krásně sladké cherry rajčátka, "uvařím" na véču caprese, k tomu svěží a lehký vlašáček, svět je najednou nějak hezčí Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Kamil Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 jj, já tam dva roky studoval a nechalo to na mě následky Tuhle jsem se s někým dohadoval, ty bys to měl vědět. Napiš mi výslovnost "gnocchi", prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gas Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 noči, ale já byl ve škole v Meranu, kde se dost mluví německy, přijedeš dole na jih a výslovnost je odlišná, je to podobné jako u kaštanů, přijedu z vídně k hatím a místním vesničanům rozumím každé třetí slovo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
utrejch Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 Tuhle jsem se s někým dohadoval, ty bys to měl vědět. Napiš mi výslovnost "gnocchi", prosím. http://forvo.com/word/gnocchi/ http://www.merriam-webster.com/cgi-bin/aud...h02.wav=gnocchi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gas Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 tuhle spisovnou italštinu tam moc nepotkáš, byl jsem třeba na sicílii a tam jsem byl z místních zcela mimo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 Když čtu o těch výrazných sýrech - nevíte náhodou někdo, čím to je, že syrečky (Olomoucké tvarůžky) už nejsou co bývaly? Nesmrdí, nemají svoji typickou chuť, jsou takové jakoby tvarohové. Nechali jsme je i delší dobu zrát, že třeba dojdou, ale pořád to není to, co to bývalo tak před dvaceti třiceti lety. Pamatuji, když si je dával táta a když zvedl poklop od dózy, tak že to tedy byla síla, ale ta chuť! No a teď nic. Napadlo mě, zda zase Evropská unie nevydala nějaká pošamšaná hygienická opatření, která by nabořila tradiční výrobu. on je to živý materiál a tak se může projevit cokoliv. I přehnaná hygienická opatření můžou mít vliv že to nezraje jak by mělo. Obecně pozoruju že se prodávají nezralé, myslím že to je tím že v obchodě to dávají do chlaďáku a tak se ten proces zastaví. Když jsme u těch syrečků tak přidám dva jednoduché recepty. První je pomazánka. V mlýnku nameleme škvarky a do nich rozmícháme olomoučáky. Poměr dle vlastní chuti a pro vylepšení můžeme přidat třeba cibuli nebo pažitku. Občas dělám takovou home made tvarůžkovou náhražku. Kostku tvarohu do misky, sůl, kmín případně jiné koření dle vkusu každého soudruha. Dále přidáme jako startovací nálož kousek tvarůžku, stačí půl kolečka a dobře promícháme. Přikryjeme misku aby si v tom mouchy nepořádaly festival a dáme do mírně chladné místnosti. Přílišný chlad zastaví proces, vyšší teplota zas způsobí že to zraje rychle a nerovnoměrně. No a teď na to tak na dva týdny zapomeneme. A až si vzpomeneme tak klasika, čerstvý chléb, máslo a hurá na věc. Není to tuhé jako tvarůžky, spíš pomazánka a nejspíš v tom budou hrudky tvarohu ale to zas tak nevadí. kdyby to bylo moc tvarohové tak trochu promíchat a dát ještě na pár dní zrát. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pavča Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 on je to živý materiál a tak se může projevit cokoliv. I přehnaná hygienická opatření můžou mít vliv že to nezraje jak by mělo. Obecně pozoruju že se prodávají nezralé, myslím že to je tím že v obchodě to dávají do chlaďáku a tak se ten proces zastaví. Když jsme u těch syrečků tak přidám dva jednoduché recepty. První je pomazánka. V mlýnku nameleme škvarky a do nich rozmícháme olomoučáky. Poměr dle vlastní chuti a pro vylepšení můžeme přidat třeba cibuli nebo pažitku. Občas dělám takovou home made tvarůžkovou náhražku. Kostku tvarohu do misky, sůl, kmín případně jiné koření dle vkusu každého soudruha. Dále přidáme jako startovací nálož kousek tvarůžku, stačí půl kolečka a dobře promícháme. Přikryjeme misku aby si v tom mouchy nepořádaly festival a dáme do mírně chladné místnosti. Přílišný chlad zastaví proces, vyšší teplota zas způsobí že to zraje rychle a nerovnoměrně. No a teď na to tak na dva týdny zapomeneme. A až si vzpomeneme tak klasika, čerstvý chléb, máslo a hurá na věc. Není to tuhé jako tvarůžky, spíš pomazánka a nejspíš v tom budou hrudky tvarohu ale to zas tak nevadí. kdyby to bylo moc tvarohové tak trochu promíchat a dát ještě na pár dní zrát. To bude dobrý !!!!! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Kamil Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 Občas dělám takovou home made tvarůžkovou náhražku. Kostku tvarohu do misky, sůl, kmín případně jiné koření dle vkusu každého soudruha. Dále přidáme jako startovací nálož kousek tvarůžku, stačí půl kolečka a dobře promícháme. Přikryjeme misku aby si v tom mouchy nepořádaly festival a dáme do mírně chladné místnosti. Přílišný chlad zastaví proces, vyšší teplota zas způsobí že to zraje rychle a nerovnoměrně. No a teď na to tak na dva týdny zapomeneme. A až si vzpomeneme tak klasika, čerstvý chléb, máslo a hurá na věc. Není to tuhé jako tvarůžky, spíš pomazánka a nejspíš v tom budou hrudky tvarohu ale to zas tak nevadí. kdyby to bylo moc tvarohové tak trochu promíchat a dát ještě na pár dní zrát. Já tam ještě zezačátku cvrnknu trochu piva. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gas Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 (upraveno) z těch rychlovek miluju ještě souvlaki po hanácku naložím nakrájené a okořeněné ( sůl, pepř, rozmarýn, citronová kůra ) kousky kuřecích prsou do olivového oleje, mezitím udělám tzaziky, všichni znáte ale ( řecký jogurt, pokud není tak 18% kysaná smetana z globusu, nakrájená a odkapaná okurka, bílý pepř, trocha soli, česnek, čerstvý kopr a kapka olivového oleje ) chce to pak na hodinku do lednice a máme skoro hotovo maso dáme na špejle ( nacpat úplně na sebe ) a ogrilujeme, jako přílohu dáme připravené tzaziky, pita chleba a černé olivy, k porci masa na pokapání půlku limetky k tomu flašku kvalitní bílé Retsiny a připadám si blaženě Upraveno 30. května 2009 uživatelem gas Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kalifx Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 U nás doma máme zase po nějaké době "víkend svíčkový báby"... Asi před týdnem jsem zakoupil šálu pravé svíčkové z 18ti měsíčního býčka, nechal ji "slehnout" a dnes jsem cca 450g oddělil a jal se škrabat. Trvalo to cca hodinku, ale stálo to za to. Tatarák skoro jako od těch pajtášů, co si ho vozili pod sedlem Konzistence byla taková, jakou ji mám nejraději - čili téměř pyré. Pak už jenom trochu pepře, soli, kapar, malinko vorčestru a ještě míň kečupu, drcený kmín, sladkou papriku, na jenmno nakrájenou cibulku pro případný finální posyp a samozřejmě jedno dobré, domácí vajíčko. A nezbytný talíř klasických, mastných topinek s česnekem. Někdo preferuju bagetku, já jsem konzerva. A zítra budu dělat stejky - špalíčky na výšku cca 4 cm a pak po každé straně cca 2 a půl minuty (přičemž první minutu na každý straně pro "zatažení" masa). Jako příloha pouze rozumné množství zeleniny... Už se těším Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
carpaccio Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 Tuhle jsem se s někým dohadoval, ty bys to měl vědět. Napiš mi výslovnost "gnocchi", prosím. Samozrejme je to "ňoki" s durazem na prvni slabice. A je to poprve, co bych slysel, ze by se to v nejake casti Italie vyslovovalo jinak - vetsinou je to spis americko-evropska lidova tvorivost... Tak ci tak, rozhodne "ňoki". Fuj, ten fonetickej zapis je ale HNUSNEJ! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gas Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 Kalifx: člověče tatarák jsem nejedl sto let Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Kamil Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 (upraveno) Tak ci tak, rozhodne "ňoki". Fuj, ten fonetickej zapis je ale HNUSNEJ! Až to takhle řeknu obsluze někde v pizzerce, budou si myslet, co je to za vola: Upraveno 30. května 2009 uživatelem Kamil Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
carpaccio Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 Až to takhle řeknu obsluze někde v pizzerce, budou si myslet, co je to za vola: :olo2: Ano, to je pravda. Stejne, jako Te "zaruceni odbornici" budou opravovat, ze Lamborghini preci neni "lamborgíny", ale "lambordžíny"... V ramci lidove tvorivosti si Cesi vytvorili vlastni parodii na italstinu. Kazdopadne - v restauraci, kde bych neocekaval znalost spravne vyslovnosti ("Dáte si tu picu fundži?", cappucino, capuccino, capucinno, kapuccino, kappucino, kapučíno, expresso, picolo, ristreto - ano, to vse jsem jiz zazil ), bych si pravdepodobne pekne pocesku objednal noky - kdyz to jako gnocchi nechutna a nevypada, proc by se to tak melo vyslovovat, zejo...? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kalifx Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 Kalifx: člověče tatarák jsem nejedl sto let No, já si ho dávám taky výjimečně. V hospodě jsem ho měl snad jen dvakrát nebo třikrát (ten z Jagušky na Palmovce můžu doporučit) a doma je to více než sváteční záležitost. A možná právě proto je to pro mě vždycky takovej zážitek. Obvykle totiž maso moc nevyhledávám a pokud je k mání kvalitní pesto ze sušených rajčat (mimochodem zcela náhodou jsem objevil v Intersparu jejich vlastní, které je vynikající - občas jsou i mimo specializované italské krámky k mání opravdové perly), trocha česneku, feferonka, kapari a nějaká ta hrstička zelených a černých oliv tak jsem vždycky spokojenej. Samozřejmě v kombinaci s dobrou těstovinou, ale to už dnes není žádnej problém. Ale čas od času mě posedne potřeba masa a pak je tatarák ta nejlepší volba... Teď už jenom dolaďuju ten skvělý chuťový zážitek výtečným Cabertnet Sauvignon Pirgue Estate a můžu potvrdit názor z jednoho tvýho příspěvku, že svět je tak nějak hezčí... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gas Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 jo těstoviny můžu pořád, čím méně surovin tím lépe, takže pesto ano, ale právě jsem dostal chuť na dobré lasagne Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se