Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum

Doporučené příspěvky

před 20 hodinami, Lamiczka napsal:

Tak jsem tady prošel ty poslední 2 roky co jsem neviděl a zvládl jsem u toho nevyžrat lednici, to považuju za malé osobní vítěztví :D

Potřeboval bych poradit od někoho zkušenějšího. Máme nově indukci  a nádobí co máme, byť by mělo na ni být vhodné, tak vede k tomu, že na vyšší stupně (11-14) ta deska strašlivě drnčí. Trochu to ovlivňuje, jak přesně se na desku umístí, ale i když to vyladím, je to fakt rachot.

Koupil jsem i na test novej hrnec z Ikea, kterej drnčí taky. Už jsem si myslel, že to je jen deskou (electrolux 700 flex bridge), ale vzal jsem v Ikea i ocelovou pánev z uhlíkovky (mimochodem mi za tu cenu přijde skvělá) a tu i když pustím na plnou pecku, tak je úplný ticho. Přijde mi, že to tedy dělá nekvalitně zpracovaný vrstvený dno u těch nerezových, není to žádná top značka. Na nižší stupně jen max lehce vrní a to mi přijde normální.

Nemáte prosím někdo podobnou zkušenost, případně tip na fakt dobrý hrnce. Narazil jsem na Fabini, ale pak zjistil, že je to marketingem nahoněná čína. Snažil jsem se hledat v místní diskusi, objevovali se tu němci (WMF, Zwilling, ...), ale vůbec netuším, zda by to bylo lepší a případně není něco rozumnějšího v poměru cena/výkon.

Představa je něco celo nerezovýho, ať se s tím může do myčky i trouby.

Druhá věc jsou příbory, jsem fanda podpory lokálních výrobců a bydlíme nedaleko Moravské Třebové, takže všichni v rodině mají Toner. Už máme jednu sadu Toner Melodie, ale s myčkou to nestačí. Upřímně brutálně podražli a nevím jestli se mi chce dávat 5k za doplnění dalších 24ks, protože z těch rukojetí tak moc designově odvařenej nejsem a cena začíná být nesmysl.

Nemáte někdo tip na dobrý příbory, který není problém mýt v myčce, jsou z nerezi 18/10, jsou dobře tvarovaný (jde mi hlavně o tvar vidličky a lžíce)

Uz hodne dlouho (cca 24 let) mam pribory od Robert Welch. Jedou v mycce skoro obden a super, beze zmen. Tezsi, dobre se drzi. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@LamiczkaS drnčící indukcí neporadím, ale zajímá mě co máte za problém s příborama Toner a myčkou? Už 25 let "v ekonomických baleních" (obsah je stejný a od "prémiových" se liší akorát v načančaném balení) průběžně  dokupuju díly do jejich lehčí řady Gothic, žádný "nerez" samozřejmě nevydrží věčně, ale každopádně nemám pocit že by u nich "důlková koroze napadala tubus" dramaticky víc než u čehokoliv jiného co máme doma "v provozu" :huh:

Odkaz ke komentáři

@Micey 🤣 ale že jsi se načekal, že 🤣 máš recht, kluci s tou myčkou tu pointu nepobrali

Jde o to, že s myčkou (v nájemních bytech jsme ji nemívali) člověk potřebuje větší sady nádobí, protože po obědě všechno nahází do myčky a pak 2 hodiny čeká, než se umyje. Když potřebujete talíř nebo lžíci, tak není šance ji vytáhnout jako ze dřezu....

Varování - vím, že jsem náročnej a detailista, ale to jsou hodinkáři skoro všichni :D

Toner mi kvalitou vyhovuje, bohužel jako spousta jiných českých značek (třeba Thun) zamrzli v 90. max 2000. Jsem příznivce tradicí, ale mám trochu problém si vybrat design, nový věci co udělali mi bohužel nesedí. Chci něco ideálně jednoduchého s těžší rukojetí bez zbytečných kudrlinek, kde má vidlička 4 dlouhý hroty a oblejší tvar, nůž má delší plynulejší "ostří" a rozumnej tvar lžíce - spíš delší jak širší. A rád bych to z nerezi 18/10 kvůli myčce. 

Designem bych nejvíc bral asi Amor, jenže ten je jen v řadě basic a nerez 18/0
Melodii ještě taky celkem dávám, byť teda ty kudrlinky nejsou úplně můj šálek čaje a jedna sada vylezla z necelých 2k za 24ks na víc jak 5k (to by tak nevadilo, kdyby se mi to fakt líbilo). Ostatní v řadách economy nebo exclusive mi vždy něčím vadí, třeba řada Progres, která má být zjevně ta moderně jednoduchá je pro mě tvarem příborů naprostý peklo.

Pokud se vykašlu na podporu lokálních výrobců, tak vemu fiskars functional form, který mi za 2k sada pro 6 přijde dobrá jak cenou, tak designem.

Ad hrnce a indukce - jak dle návodu, tak dle zkušeností v mým okolí každá indukce trochu hučí/vrní při vaření, s tím jsem počítal, ale tahle s těma hrncema vyloženě nahlas drnčí na plnej výkon. Zjevně je to ale hrncema, protože jak jsem psal, tak s pánvičkou z uhlíkovky nevrčí. Vím, že hrnce na indukci musí být magnetický, proto mají v tom vrstveným dně kus oceli, aby to fungovalo. Hrnce co nejsou magnetický na ní ani nezkouším...

Upraveno uživatelem Lamiczka
Odkaz ke komentáři

@Micey Mea culpa - tak to dopadá když jeden leze na internet v době kdy už by měl chrápat. Nicméně přiznávám že po pořízení první myčky do baráku (dneska už máme dvě 😅) jsem řešil úplně stejný "problém prázdného příborníku" jako @Lamiczka - a řešením bylo právě dokoupení té "superekonomické soupravy" (12 sad "pro restaurace", baleno v hnědé vlnité lepence, tehdy za nějaké 3 litry) + kýblu malejch lžiček (které díky dětičkám a jejich zvyku brát si je ke svačinám do školy "mizely" svého času nejrychleji), takže i po úplném zaplnění příborového šuflíku v běžící myčce bývá pořád z čeho brát.

PS: Pokud má někdo zdejší problém s cenovkou nerez příborů, ať nejdřív koukne co za nesmysly se tady platí za blbou "signovanou sponu" k Roládám :smoke:

Odkaz ke komentáři

A ten Kolimax je za me fajn. Já jak jsem celý život ve financích, tak mám takovou profesní úchylku, že když něco kupuji neboi vidím firmu co neznám. Tak otevřu justici a kouknu na výsledovku. Česká firma se supr produktem a historií, vyrábí to ručně v Jeseníkách a je taktak v zisku, protože oproti úplné sračce fabini neumí marketing a nemají instagram....tak jsem tam koupil hned celou sadu k velkému hrnci, který jsem kupoval jako první. 

Odkaz ke komentáři

Nemám problém s cenou, ale že se mi to za tu cenu úplně nelíbí a to co by se mi líbilo, nedělají z 18/10. Upřímě mi fakt jak Toner tak Thun přijde designově ztracenej a přitom bych si to od nich rád koupil, protože mi to co dělají přijde kvalitní a rád podporuju lokální výrobu.

Jako by tam nový produkty navrhoval někdo, kdo se fakt zasekl před 20-30 lety. Všechno je komplikovaný a zdobený. Kolikrát i koupit obyčejnej bílej nekomplikovanej talíř tradičního střihu, rozumný velikosti a bez ničeho je skoro nereálný :D

Odkaz ke komentáři

25 minutes ago, Lamiczka said:

Nemám problém s cenou, ale že se mi to za tu cenu úplně nelíbí a to co by se mi líbilo, nedělají z 18/10. Upřímě mi fakt jak Toner tak Thun přijde designově ztracenej a přitom bych si to od nich rád koupil, protože mi to co dělají přijde kvalitní a rád podporuju lokální výrobu.

Jako by tam nový produkty navrhoval někdo, kdo se fakt zasekl před 20-30 lety. Všechno je komplikovaný a zdobený. Kolikrát i koupit obyčejnej bílej nekomplikovanej talíř tradičního střihu, rozumný velikosti a bez ničeho je skoro nereálný :D

A to nejsou jen oni. Obecně mi to příjde strašná škoda u Moseru a Preciosy. Ty firmy jedou pořád nesmyslné věci a mohli by být světové. 

Řídí je totální jelita. Pokud to nepřevezme někdo schopnější, tak budou postupně umírat. Koukněte například jak to oproti nim dělá Lasvit. Dobrý příklad je pak ta sklárna Květná, totálně to posrali. O tomhle toho vím poměrně hodně. Ostatně jsem se na jednu sklárnu koukal. Dtto jsem zvažoval koupi merkuru (ale to jiné téma). To by mohla být taky pěkná firma, kdyby si člověk zaměřil na vývoj, prodej a nějaké řízení. Ne že si řekl, takhle je to dobrý a nechal to postupně chcípnout....

Odkaz ke komentáři

Protože na stránkách to není, tak jsem si tam zavolal a výroba na Slovensku už není, takže klasika, koupenej starej tradiční brand ale výroba v číně...

Nicméně příbory mají pěkný, asi mě stejně nic jinýho nezbyde. Škoda že podobný věci nedělá ten Toner, potenciál by to mělo...

A taky je na tom sakra vidět, jak mají vypadat pořádný webovky s produktovou prezentací a e-shopem. Dobrý fotky, nafocený rozumný detaily, ...

Upraveno uživatelem Lamiczka
Odkaz ke komentáři

To není úplně o pokračovateli. Ty firmy patří často prostě zvláštním lidem. Ono se to často stalo i u nových firem. Xkrát jsem zažil společnost, která například v dubnu zjistila, že zisk z minulého roku není 3,4mil eur ale 900ths. Protože jim zdražily vstupy atd..tady je to přerostlo. Tyhle firmy jedou samospádem a někdy je řídí neschopní hajzlové, kteří týrali politické vězně (Preciosa). Mi by to bylo jedno, trh to vyřeší, ale u nějakých řemesel s fajn historií a řemeslem mě to mrzí.... jiní by pak mohli být Louis Vuitton skla (moser), ale krom hrušky a pár dalších povedených modelů vyrábějí skleničky natřeny zlatem pro Rusko atd...... peklo. 

Odkaz ke komentáři

A co zkusit nějaké retro z bazaru? Používáme pravidelně sadu příborů z šedesátých let https://sola-cutlery.com/ (asi nejvíc podobná současné Baguette / Hollands glad). Co je to za nerez netuším, ale posledních 15 let jsou příbory umývané v myčce bez ztráty kytičky.

Odkaz ke komentáři

Dělám se s tím už druhý den... Ještě není hotovo.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...