Přejít na obsah

Komu smrdí rum, tomu smrdí práce.


Conrad

Doporučené příspěvky

Před hodinou, Irwinek napsal:

Rozšiřte si trošku své obzory - i Japonsko pěstuje cukrovou třtinu a vyrábí RUM ( Rhum, Ryoma - jak chcete ).

 

Proc ne? A jaky to je? Neni na info od zdroje 😁.

Ja ted byl jeste pro nejaky blbiny v Bille a maji tam v akci ruzne verze Plantation, vcetne solidniho XO. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám ještě jeden druh. Jaký to je? No jak bych to jen ......

Kdyby mi někdo řekl,  že je to Japonská pálenka, řeknu zajímavá chuť. Ale rum má tak nějak člověk zažitý, a tohle je jiný, výrazně jiný. Jemný, ale strašně z toho leze alkohol. Je úplně potlačená ta hutnost té třtiny, cukru, karamelu, prostě jen alkohol. Ten druhý chutná jak bylinný likér, zase jemňoučký, ale do rumu daleko. Tady mne Japonci zklamali. Vodku ( tedy tu pšeničnou, k rýžové jsem se ještě nedostal ) maj excelentní,  všechny 3 druhy Ginu, které jsem od nich ochutnal, vynikající, ale rum

velké zklamání 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A tady je ten druhý. Etiketa na ručním papíru, a to je tak asi všechno. Barva odpovídá bilinnému likéru z Jeseníků, vůně desinfekci z ordinace a chuť , no trošku anýz, trošku pelyněk bez hořkosti, není z něj tolik cítit alkohol, zato ta jemnost vám připomene, kolik chuťových pohárků na jazyku máte, a každý je zmatený. 

Možná,  že někdo uvyklejší japonské kuchyni by to vyspecifikoval jinak, ale rum, jak jej známe to prostě není 😞

20241225_115906.jpg

20241225_115942.jpg

20241225_120021.jpg

  • Like 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 25 minutami, Irwinek napsal:

A tady je ten druhý. Etiketa na ručním papíru, a to je tak asi všechno. Barva odpovídá bilinnému likéru z Jeseníků, vůně desinfekci z ordinace a chuť , no trošku anýz, trošku pelyněk bez hořkosti, není z něj tolik cítit alkohol, zato ta jemnost vám připomene, kolik chuťových pohárků na jazyku máte, a každý je zmatený. 

Možná,  že někdo uvyklejší japonské kuchyni by to vyspecifikoval jinak, ale rum, jak jej známe to prostě není 😞

 

 

A nemůže to být třeba tím, že za "tradiční" rum tu považujeme destilát z třtinové řepy, doslazený cukrem, obarvený karamelem a případně ještě dochucený nějakým kořením? Pokud je to čistě jen třtinová pálenka ze sudu bez přísad, tak bude vždycky jiná.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jistě, pálenka bude vždycky jiná, než rum, ale tohle je rum, a pro ten platí určitá pravidla, konec konců, máme tuzemák a ne rum .

Ale třeba je to jako s koňakem - koňak se podává tak a tak, má takovou barvu, takovou chuť, a pak najednou Codet - koňak, který je čirý a podává se podchlazený 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobře je to popsané tady na https://www.alkohol.cz/novinky/nova-rumova-legislativa-2021/ co se v EU považuje za rum. Základ je vždycky destilát a pak marketing 🙂

Rum může být slazen k dotvoření konečné chuti. Konečný výrobek však nesmí obsahovat více než 20 gramů sladidel na litr.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 13 hodinami, KurtCz napsal:

Jaký je chuťově ten DosMaderas Atlantic? Třeba v porovnání s DosMaderas 5+5, který mám rád. :)

Měl jsem ho na ochutnání a je to takový rum "o ničem". Na klasický "uleželý" rum 40%+ to nemá, na spirity 40%- je to slabota. Na nějaké opravdu smysluplné ležení v sudech (sherry tuším?) se mi nezdá. Kdyby mi ho nalili na návštěvě, neurazím se, ale ani nijak nevychutnám, a kdyby mi někdo dal jako prezent láhev, poslal bych ji dál a ani neotvíral. Aby bylo jasno - není úplně špatný, jen v této sortě a od této firmy dle mého úplně zbytečný počin ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem se dostal v Barcelo Imperial ke dnu  potěšil ,dále zkusím Plantation 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...