eskimak Odesláno 12. září 2019 Nahlásit Odesláno 12. září 2019 (upraveno) Edit: nic.Szt, chod vysmazat langose. Upraveno 12. září 2019 uživatelem eskimak
szt Odesláno 12. září 2019 Nahlásit Odesláno 12. září 2019 (upraveno) Prochy mám, ale nenosím, by se v nich ošoupala kolečka Navíc při vyšších teplotách se z nich nadměrně odpařuje olej, výrobce určitě nepočítá s tím že je budu zatěžovat Ale vážně: Mám troje, ale dohromady asi tak v ceně pořádného Xeonu, tak asi se není úplně čím chlubit. A navíc polovina z nich je podraná jak člověk strčí ruku někam do hloubi racku a škrábne se o kolejnici, takové škrábance se blbě rozlešťují. No, jsou někde ve stěhovací krabici, v takové té hromadě kterou už dva roky nebyl čas otevřít. Asi bych je měl začít nosit nebo je prodat, ten mezistav "dva roky v krabici" asi není zdravej. Upraveno 12. září 2019 uživatelem szt
szt Odesláno 12. září 2019 Nahlásit Odesláno 12. září 2019 (upraveno) ad eskimak "Slubujem, naposledy, uz nebudem reagovat:- licencie po hodinachVravel som ze sa nebavim o tvojom hrackarskom cloudiku. - ake stahovanie VM, co fetujes? Ak nemas dost vykonu, tak potrebujes na VM pridat CPU alebo mem. Na beznom os (napr. SuSe) a aplikaciach na to potrebujes downtime. Ktory dostanes bezne napr. raz za 2 mesiace ba par hod." Stěhování se nedělá kvůli výkonu, ale když chci vypnout fyzický server. Update managementu, úspora elektřiny, cokoli. Včetně redistribuce zdrojů. Na VMWaru se to jmenuje vMotion (https://www.vmware.com/products/vsphere/vmotion.html), na Hyper-V Live Migration (https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/virtualization/hyper-v/manage/live-migration-overview). SuSe to samozřejmě umí také: https://www.suse.com/documentation/sles-12/book_virt/data/sec_libvirt_admin_migrate.html Zde je to i s obrázky, ale to si děláš legraci že o hot-add funkcionalitě nevíš: https://www.vmwareblog.org/hot-add-ram-hot-plug-vcpus-vsphere-vms-different-environments/To že obsedantně měříš teplotu ti věřím, moje babička zase každý den opisuje stav plynoměru, každý má nějaké obsese. Ale tvrdit že pro přestěhování VM ji musím vypnout, to fakt ne. Tomu o hračkách nerozumím, VMWare je leader virtualizace, to jsi dost ustřelil, nedivím se že jsi to zeditoval. Upraveno 12. září 2019 uživatelem szt
szt Odesláno 12. září 2019 Nahlásit Odesláno 12. září 2019 2geometr: Vypadá to tak, snad vyjma toho prvního snad před deseti lety, za který se dnes stydím. To bylo v době kdy jsem snad i já kupoval ASUSy, mladická nezkušenost. Ale dost jsem jich tu o hodinkách přečetl, neboj. To že nepřispívám k hodinkovým tématům může být tím že jsem se naučil mlčet, když něčemu nerozumím.
eskimak Odesláno 12. září 2019 Nahlásit Odesláno 12. září 2019 ...že jsem se naučil mlčet, když něčemu nerozumím.To jedine si sa nenaucil.
geometr Odesláno 12. září 2019 Nahlásit Odesláno 12. září 2019 (upraveno) szt, já Tě nechci nějak hodnotit, nebo laborovat nad tim, kdo má kam a kolik přispívat, to chraň příroda. Jenom jsem mrknul na Tvůj profil na příspěvky, pak na jejich počet (mimochodem tomu číslu taky nepřikládám žádnou váhu), a to po tom, když se Prochy ptal na ty hodinky a překvapilo mě to, tak jsem se zeptal, nic víc. Upraveno 12. září 2019 uživatelem geometr
eskimak Odesláno 12. září 2019 Nahlásit Odesláno 12. září 2019 Jeden dar musim szt uznat. Napise dlhy text ktory na prvy pohlad pre laika moze vyzerat akoze vie o com hovori. Pritom len povybera z kazdeho rozka nieco co prave vygooglil a nadrbe to sem, bez rozmyslu.Szt, pises rad, ale nerozmyslas pri tom. Pisal som SuSe a aplikacie. Napr. dnes najpouzivanejsia DB pre SAP, a to HANA. Na jej nasadenie a rozumny vykon musis mat adekvatne nakonfigurovany VMWare. Co z dovodu vykonu znamena zapnutie vNuma co sa vylucuje s Hot Add CPU. Zaroven HANA DB na SuSe zaroven vylucuje Memory Hot Add.Uz ma nebavi vyvracat kazdu blbost co sem nagrcias.Ty pises o tom co si za 3min vygooglil, ja Ti vravim ze realny svet je inde chlapce, a tymto sposobom nikdy nezistis kde presne.
szt Odesláno 12. září 2019 Nahlásit Odesláno 12. září 2019 Inu, SAP HANA jsem viděl poprvé v době kdy SAP tvrdil že se nesmí virtualizovat a že musí běžet přímo bare metal na certifikovaném HW, pak jen v nějakém testovacím virtuální prostředí kde výkon nikoho nezajímal, SAP není moje specializace. Ani tu nepíšu o SAPu, řešíme abstraktní problém chlazení, ne okrajové případy jakože někdo má počítač na vrátnici v prašném kamenolomu nebo SAP HANA. Obecně víme že SAP byl vždy náročný na zdroje, a to nejen ty výpočetní, dávat jej jako měřítko sem mi také nepřijde úplně přiléhavé. Pořád ale nevím jak dle tebe souvisí změna alokace zdrojů s live migrací. V každém případě díky že jsi sem snad poprvé napsal něco malinko odbornějšího než jaký notebook má jaké panty.
szt Odesláno 12. září 2019 Nahlásit Odesláno 12. září 2019 2geometr: V pohodě, většina příspěvků je beztak z poslední doby, a je jasné že to nebude pokračovat lineárně dále. Až se vyležím z nachlazení, brzy to tu nechám klasickým diskusím o tom jaký notebook má jaké panty :-)
eskimak Odesláno 12. září 2019 Nahlásit Odesláno 12. září 2019 Ty si proste sasek. Jedneho takeho som niekedy davno mal, zil uplne vo svojom svete. Nezaujimalo ho ze to o com dookola toci je nepodstatne, okrajove, ze svet je ovela vacsi. On to proste povazoval za jadro vesmiru. Obtazoval tym vsetkych.Vyrazil som ho.
siwi Odesláno 12. září 2019 Nahlásit Odesláno 12. září 2019 szt : Až do teď jsem tě považoval za člověka, který tomu, co píše, rozumí, akorát to nedokáže vhodně podat. Svou reakcí na můj poslední post jsi mi ale pomohl pochopit, že jsi schopen podávat "zaručené" rady i v případě, kdy neznáš vstupní podmínky problému. Ty si je prostě domyslíš sám: Mám přemístit PC ze země na stůl. Jenže on tam stojí od samého počátku. Mám pod ním mít podložku. Je to all-in-one a na stole stojí ještě na 15 cm vysokém kovovém podstavci, který je zespodu dobře odvětraný a teplo odvádí ůčinně. Prach v počítači je důsledkem toho, že mám doma bordel. Tady jsi zašel až příliš daleko, nemyslíš? Nutíš mě si myslet, že jsi nikdy neviděl otevřený pár let používaný domácí počítač. Shrnuto: Tvé rady jsou zcela bezcenné, neboť nevycházejí ze znalosti reálné situace, ale opírají se o tvé vlastní představy. Pokud takto přistupuješ k problémům svých klientů/zákazníků, je mi jich líto. S takovou si na ten Bavorák fakt do smrti nevyděláš a nezbude ti, než svému spolužákovi bazarníkovi po zbytek života jen tiše závidět. Odesláno z mého ASUS_Z01RD pomocí Tapatalk
RomanP Odesláno 13. září 2019 Nahlásit Odesláno 13. září 2019 Na druhou stranu jsme přece schopni filtrovat informace, které se k nám z internetu dostanou, ne? A to obecně.Pokud se budu starat o serverovnu, vychlazenou na 20 stupnů, nebudu na tom nic měnit i když někdo poukáže na fakt, že na tom specifikace netrvá a zařízení morálně zastará dříve, než se teplotou odepíše. Naproti tomu jsme ve vlákně, kde zkušenější radí tragédům a nikdo jiný mi tolik věcných rad neposkytl.Když jsem se minule zeptal na rozdíl v interpretaci RAW souborů ze zrcadlovky při náhledu v defaultním apple programu vs. programu pro konverzi fotek, dozvěděl jsem se v podsatatě, že se nemám do RAWu montovat když tomu po osmi letech jeho používání nerozumím :-)
szt Odesláno 13. září 2019 Nahlásit Odesláno 13. září 2019 Siwi, já domácnostní počítač zevnitř neviděl asi dvacet let, a asi deset let jsem neviděl zevnitř žádný počítač. Proč? Prvních pět let života počítače do nich lozí technik výrobce v rámci záruky, a po pěti letech mne počítač nezajímá. Konfiguraci si naklikám před objednáním, takže nejspíš už ani nevím jak se do počítačů strkají RAMky. Mí zákazníci to vědí a jsou s tím srozuměni, lovím v jiných vodách než ti kdož se živí periodickým vysáváním a ?upgrady? dávno ekonomicky mrtvých PC, zákazníka můj přístup nakonec vyjde levněji. Tím že jsem nebyl uvnitř žádného počítače už přes deset se dokonce nepokrytě chlubím, někdo pochopí proč, někoho to odradí, dokonce to vědomě používám jako filtr. Těm které to odradí beztak nemám co nabídnout, trh je naštěstí dost velký. Někdy i žertovně říkám že až se mne budou chtít zbavit, stačí říct kouzelnou větu ?chci vyčistit počítač? a já uteču sám, dobrovolně a nebudu řešit výpovědní dobu. Zatím této možnosti nikdo nevyužil, ačkoli ji vlastně myslím vážně. V datacentrech jsou prachové filtry, a na mnoha pracovištích a v mnoha domácnostech je řízená cirkulace vzduchu s filtrem nebo alespoň čistička vzduchu. Když tak přemýšlím v jakých domácnostech jsem se naposledy vyskytoval, asi by si tam majitelé klepali na čelo kdybych se jich ptal zda se jim práší na počítač, některé by to i urazilo, to je úplně mimo mou představivost. Ano, před dvaceti lety jsem pracoval ve firmě kde v jedné kanceláři seděl těžký kuřák který měl klávesnici nečitelnou a plnou popela, tomu se myslím počítač vysával a byl to fakt humus. Než dotyčný umřel na karcinom plic, pak už ne. Zda máš nebo nemáš doma bordel nevím, ale marně přemýšlím nad vysvětlením jak se stane že se v čistém udržovaném bytě zapráší allinone PC umístěný metr vysoko and podlahou do té míry, že vrstva prachu ovlivní jeho výkon. Sorryjako, ale v takové domácnosti to musí být o zdraví, a to co bych v takovém bytě řešil jako první by rozhodně nebyl počítač. Uvědomuješ si že ten prach i dýcháš? Racionálně: Buď je to velmi nešťastná konstrukce toho PC, nebo nějaké mastné výpary typu olej, cigarety. Nebo s výkonem nic nebylo, ona sugesce dokáže divy. Ale příběh tak jak ho prezentuješ není možný. A pokud se tam vážně tolik práší, řeš potenciální zdravotní následky pobytu v takovém prostředí, tvé zdraví má větší hodnotu než sebelepší PC.
Prochy68 Odesláno 13. září 2019 Nahlásit Odesláno 13. září 2019 Tak si siwi doma hezky uklid a nebudes nuset chodit do IT vlakna :-)))
siwi Odesláno 13. září 2019 Nahlásit Odesláno 13. září 2019 Děkuji za cenné rady, szt. Odesláno z mého ASUS_Z01RD pomocí Tapatalk
Liqid Odesláno 13. září 2019 Nahlásit Odesláno 13. září 2019 Ještě k tomu prachu, mám kamarádku, které ntb používá zásadně v posteli, na stole ho snad nikdy zapnutý neměla. Po dvou letech jí ntb (nějaký ProBook) pár minut po startu pustil větráček na plné obrátky a je jak start letadla. Pokles výkonu pozorován nebyl, protože na fb a office stejně prd poznáš. Nicméně po vysátí a vyfoukání byl v hlučnosti a teplotě šasi zcela zásadní rozdíl. Já bych v některých situacích čištění úplně nezatracoval.
siwi Odesláno 13. září 2019 Nahlásit Odesláno 13. září 2019 Liquid: Tohle je přesně to, co jsem chtěl říct. Že z praktických zkušeností tam ta souvislost mezi čistotou vnitřku PC a jeho teplotou prostě je. Ale pozor! V peřinách je prach, který ten notebook nasává. Takže ať si kamarádka pořídí čističku vzduchu. Jinak se přece nedá žít. Vždyť už ji maj všude, kde szt za posledních x let byl. Odesláno z mého ASUS_Z01RD pomocí Tapatalk
eskimak Odesláno 13. září 2019 Nahlásit Odesláno 13. září 2019 To mi pripomina, Liquid, kedy si naposledy videl kamaratku (tu z perin)? Pri tolkom prachu, pochybujem ze je este medzi zivymi. Normalne sa budem bat vetrat, bez filtrov...
szt Odesláno 13. září 2019 Nahlásit Odesláno 13. září 2019 Liqid jasně, i u onoho kuřáka vysátí také pomohlo a ne že ne. Ale i tady platí že v prvé řadě bych v takovéto posteli spát nechtěl. Moje babička každé ráno vynesla peřiny hezky na sluníčko, prostěradlo vyklepala a věřím že kdyby používala notebook v posteli, problém s prachem by neměla. Já používám notebook v posteli také (a nejen v posteli) a problém nemám. Možná je to konstrukcí notebooku, možná intervalem měnění ložního prádla, čert ví. Až kamarádka vyleje do notebooku kafe, budeme se bavit o tom že je normální notebooky vysušovat ? :-) Jistě, za určitých okolností ano, ale není to IT služba která dělá ajťáka ajťákem. Tedy ano, tam kde je problém s čistotou může mít problémy cokoli, nejen IT technika. Ale téma začalo týden starým Mikrotikem, jeho majitel na tom předpokládám není tak špatně aby na něm měl po týdnu provozu vrstvu prachu :-)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se