Přejít na obsah

Poklady mezi veteší


romulada

Doporučené příspěvky

Jsem blázen do hodinek - asi ne ojedinělý případ na tomto fóru. Pracuji v Praze a pokud mám volnou chvilku - vyrážím do ulic a navštěvuji starožitnosti, bazary ale i vetešnictví a pokaždé se těším, že objevím nějaký nerozpoznaný skvost v podobě vzácného modelu. Párkrát se mi to už povedlo - naštěstí pro nás šílence, kteří propadli tikajícímu kouzlu jsou šance objevit pěkný kousek hodinek stále ještě veliké. Nechtěl bych všechny prodejce házet do stejného pytle, ale moje zkušenosti jsou spíš takové, že ve většině případů opravdu nedokážou vytřídit "zrno od plev". Stačí navštívit několik "renomovaných" starožitníků v centru města a troufám si tvrdit, že narazíte na následující:

hodinky jakékoliv značky - ovšem "vyvedené" ve zlatě jsou vrcholem starožitníkovy nabídky - tomu samozřejmě odpovídá také cena (přitom je známo, že materiál z jakého jsou hodinky vyrobeny ovlivňuje jejich cenu asi tak z cca 10% - pokud se samozřejmě nejedná o hodinky osázené drahými kameny, pouzdra nebo číselníky zdobené zvláštními technikami a podobně.)

Na druhém místě v žebříčku "hodnoty" nabízených kousků většinou objevíte hodinky značky Omega - není přitom vůbec směrodatné o jaký model, provedení, stáří a dokonce ani stav se jedná. Omegy jsou prostě "kvalita".

Někdy je prodavačem dokonce stanovena cena u "starožitných" hodinek Omega podle toho - za kolik je dnes prodávají u "Dušáka"(pro ty, kdo nejste z Prahy nebo tento obchod neznáte - jedná se o prodejnu s luxusními hodinkami a šperky v centru města). Několikrát se mi stalo, že se mi po údivném dotazu na nesmyslně vysokou cenu hodinek dostalo odpovědi, ať se zajdu kouknout, kolik dneska stojej Omegy a prodavač se odvolával na jemu zřejmě jediný známý model "James Bond".

Nejvyšší meta je samozřejmě to, když jsou starší Omegy ve zlatém pouzdře - to už se snížením ceny opravdu počítat nemůžete. Zlaté Omegy jsou prostě vrcholem nabídky, i v případě, že zlaté pouzdro není originální.

Naštěstí- to je vlastně pro nás hodinkové úchyláky na tom to nejlepší.

 

Jednou jsem koupil několik nádherných hodinek, ve dnes již zrušeném krámku se starožitnostmi v Perlové ulici. Vedle několika bezcenných "Omeg" ze sedmdesátých let v žalostném stavu, které byly v nabídce za ceny od 10 - 15 000 Kč, jsem objevil krásné ocelové "Zenitky" s modřenými ručkami a mimostřednou vteřinovkou v nenošeném stavu(s původním dokonale zachovaným koženým řemínkem) za cenu 4000,-, kterou se mi podařilo ještě o tisícovku usmlouvat. V jiném obchůdku v centru Prahy jsem jednou objevil dvoje letecké hodinky značky Cortébert s cibulovými korunkami a dokonale zachovalými číselníky a pouzdry za 3500,- za kus, v témž krámku jsem jindy koupil vojenské Omegy o průměru 39mm za 5000,-.

I na tomto posledním příkladu je vidět, jak je značka Omega tuzemskými prodavači preferována před ostatními, i když v případě zrovna tohoto modelu značky Omega by byla vyšší cena oproti jiným logická, kdyby ovšem prodavač věděl, že se jedná o vojenské hodinky a navíc o nezvykle velký průměr pouzdra na svou dobu(Omegy byly z roku 1935). Vyšší cena však byla stanovena jen proto, že se jedná o "známou" značku. Pro dokreslení nesmyslnosti cen nabízeného zboží: reálná cena leteckých hodinek Cortébert byla v době, kdy jsem je koupil cca pětkrát vyšší než kupní cena, u hodinek Omega to byl také zhruba pětinásobek. Naproti tomu se v krámku prodávali např. ocelové, zcela běžné hodinky Marvin ze sedmdesátých let za cenu 7500 Kč.

 

Chtěl bych ještě podotknout, že netrpím žádnou záští nebo nelibostí vůči značce Omega - naopak, hodinky o jejichž příběh se s vámi chci podělit nesou rodokmen právě této renomované švýcarské firmy.

Správný hodinkový úchyl hledá hodinky všude, kde se vyskytne - třeba na dovolené. V létě minulého roku jsme s rodinou procházeli naším oblíbeným městem - Českým Krumlovem. Samozřejmě, že by to nebyla správná návštěva města, kdybych nevymetl všechny "Antiky", které jsme cestou potkali. V jednom útulném krámečku jsem hned zamířil ke své oblíbené vitrínce s hodinkami (nebyl jsem zde poprvé-dokonce prodavač si mě i po několikaleté odmlce pamatoval-asi podobných blbů, co civí několik minut bez hnutí do jedné vitríny moc neviděl). Mezi vystavenými hodinkami nebylo celkem nic zajímavého - kromě "Omeg" na nejčestnějším místě, zcela běžné směsi digitálek, Primek, Poljotů a bezcenného harampádí. Uplně v rohu se krčila trojice chronografů - jedny "Aureoly" s ošoupaným pozlaceným pouzdrem, jedny "Chronographe Suisse" s chybějícím tlačítkem a do třetice - poklad!!! Chronograf Omega v oceli se dvěma sčítači! Ještě chvíli jsem nevěřícně zíral do vitrínky, potom jsem požádal prodavače, aby mi ji otevřel. Nechtěl jsem na sobě nechat znát přílišné nadšení, ale když jsem prohlížel hodinky v ruce - věděl jsem, že musí být moje. Sklíčko bylo na několika místech popraskané a číselník byl v docela žalostném stavu-na několika místech po obvodu byl lak sedřený. Modlil jsem se, aby alespoň strojek nebyl nějak nenapravitelně poškozen, ale k mému údivu hodinky po natažení fungovaly perfektně - tedy alespoň co se startování chronografu a následné vynulování vteřinovky týče. Půjčil jsem si od prodavače nožík a opatrně otevřel zaklapávací víčko - následný pohled mi doslova vyrazil dech - strojek byl na první pohled v dokonalém stavu a ani na spodním víčku hodinek ještě nebyla žádná vyrytá značka od hodináře - zdálo se, že hodinky snad ještě nikdy nebyly otevřeny nebo alespoň opravovány! Po dotazech jsem zjistil, že jsou zde hodinky v komisi od dnešního dne, kdy je přinesl nějaký starší pán. Cena byla pevná: 10500,-, ale ze staré "známosti" jsem dostal pětistovku slevu. Tolik jsem u sebe neměl a kreditku jsem nechal na pokoji ve dvanáct kilometrů vzdáleném penzionu, kde jsme byli s manželkou a dětmi ubytovaní. Hodinky jsem si nechal odložit do příštího dne, ale poté co jsem vyšel z krámku a vylíčil manželce svůj objev - bylo jasné mně i jí, že se budu vracet ještě dnes. Odvezl jsem rodinku do penzionu a s kreditkou jsem vyrazil zpět do Krumlova, kde jsem bleskurychle zaparkoval a uháněl jsem shánět bankomat. Po pár minutách jsem konečně spocený dorazil ke starožitníkovi a držel v ruce tento nádherný stroj.

 

Po návratu z dovolené jsem pomalu po internetu začal pátrat po firmě, která by dokázala vrátit číselníku jeho původní podobu. Od známých hodinářů jsem věděl, že nechávají renovovat číselníky kdesi v německu, ale s výsledky, které jsem u nich viděl jsem nebyl moc spokojen - všechny číselníky vypadaly tak nějak stejně a na první pohled bylo vidět, že jsou nové. Věděl jsem, že zrovna u těchto hodinek se nebude jednat o nějaký složitý proces, protože číselník byl celý tištěný, bez vystouplých indexů nebo loga, ale přesto jsem chtěl mít jistotu, že to nikdo "nezvorá". Kontaktoval jsem několik firem v Německu, v Anglii a dokonce za oceánem. Ozvali se mi tři.

Nakonec jsem ještě narazil na stránky španělské firmy DANAFI, které mě svými ukázkami prací mile překvapili a pro tuto firmu jsem se nakonec po několika mailovýchh konzultacích rozhodl. Původně jsem chtěl nechat opravit jenom číselník, ale nakonec jsem si řekl, že nebude špatné nechat zrestaurovat celé hodinky, včetně vyčistění strojku. Celková cena byla stanovena na 460Eur, včetně pojištěného poštovného. Peníze jsem poslal bankovním převodem a hodinky pečlivě zabalil do několika vrstev bublinkové folie a vložil do krabičky od videokazety, vystlané zmuchlaným papírem, vše jsem ještě obtočil několika vrstvami široké lepící pásky a konečně odesla na adresu firmy. Po několika dnech přišel mail s potvrzením, že hodinky v pořádku dorazily a firma se pouští do práce. Zakázka měla být hotová asi za 45 dnů. Krátce před uplynutím této doby mi přišel mail s omluvou, že se oprava ještě o nějaký čas protáhne, protože zlobí mechanismus chronografu. Byl jsem už natěšený na výsledek, ale co se dalo dělat. Asi po dalším týdnu přišla konečně zpráva, že hodinky jsou v pořádku a byly odeslány zpět. Dorazily asi čtyři dny poté.

Jsem z výsledku opravdu nadšený - myslím, že se renovace dokonale povedla. Jediné, co se liší od originálního číselníku jsou tři chybějící prodloužené indexy na pravém sčítači, ale vzhledem k tomu, že se v době vzniku hodinek vyrábělo několik různých variant číselníků s různými odchylkami - myslím, že se nejedná o zásadní nedostatek.

 

Nakonec pár technických detailů k hodinkám:

referenční číslo modelu: 2393/2

rok výroby: cca 1944, výrobní číslo strojku: 9602391

ocelové pouzdro ze tří částí - spodní, zaklapávací víčko signováno logem Omega

stříbrný číselník se dvěmi sčítači - vteřinový ukazatel a 30-ti minutový sčítač

ručky z "modřené" oceli

"olivová" tlačítka chronografu

strojek - kalibr 33.3 CHRO T5 PC (17. kamenů)

průměr pouzdra: 37.5mm

tloušťka pouzdra: 12.5mm

 

Totožné hodinky, stejného referenčního čísla, stejného kalibru s jinou variantou číselníku byly prodány na aukci Antiquorum Auctioneers v New Yorku na sklonku roku 2008 za 14 000$, přičemž odhadní cena byla stanovena na 12 - 18 000$

 

Děkuji, pokud Vás čtení zaujalo a všem podobně postiženým úchylům přeji hodně štěstí a zdárný lov! Pořád někde čekají ty pravé skvosty!!!

post-2985-1235649655.jpg

post-2985-1235649747.jpg

post-2985-1235649857.jpg

post-2985-1235649902.jpg

post-2985-1235649877.jpg

 

 

 

 

romulada

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 60
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Opravdu krásný. Jen na tu fotku se strojkem jsem čuměl asi 20 minut. Opravdu neuvěřitelný úlovek a velké štěstí. Mě zatím nic podobného nepotkalo, narážím přesně jak píšeš na Omegy, nejlépe ještě pozlacené, bez jakékoliv historické hodnoty a v otřesném stavu (nebo ještě hůře - po velmi nepovedeném pokusu o renovaci)..samozřejmě za velký peníze. Tohle je sen. Velká gratulace, renovace se povedla na jedničku. Určitě by bylo pro nás všechny přínosem, kdybys udělal reklamu firmě, která odvedla takovou práci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opravdu krásný. Jen na tu fotku se strojkem jsem čuměl asi 20 minut. Opravdu neuvěřitelný úlovek a velké štěstí. Mě zatím nic podobného nepotkalo, narážím přesně jak píšeš na Omegy, nejlépe ještě pozlacené, bez jakékoliv historické hodnoty a v otřesném stavu (nebo ještě hůře - po velmi nepovedeném pokusu o renovaci)..samozřejmě za velký peníze. Tohle je sen. Velká gratulace, renovace se povedla na jedničku. Určitě by bylo pro nás všechny přínosem, kdybys udělal reklamu firmě, která odvedla takovou práci.

 

 

Firmu uvádím už ve story - je to Španělská firma DANAFI, sídlící v Barceloně. www.danafi.com

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ty jsou opravdu nadherney. Ta firma, ktera Ti delala renovaci, nema vlastni webove stranky? Nebo pripadne nejaky jiny kontakt. Protoze ten cifernik je zrestaurovany velmi precizne. Takze by to mohla byt eventualne moznost pro moje zoxidovane doxy. Predem diky za jakykoliv kontakt (klidne kontakt posli sem do vlakna, myslim, ze ho oceni i pripadni dalsi zajemci).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ty jsou opravdu nadherney. Ta firma, ktera Ti delala renovaci, nema vlastni webove stranky? Nebo pripadne nejaky jiny kontakt. Protoze ten cifernik je zrestaurovany velmi precizne. Takze by to mohla byt eventualne moznost pro moje zoxidovane doxy. Predem diky za jakykoliv kontakt (klidne kontakt posli sem do vlakna, myslim, ze ho oceni i pripadni dalsi zajemci).

 

www.danafi.com mam pocit, ze ji tu uz kdosi kdysi zminoval. myslim ze to bylo v souvislosti s jinaou restauratorskou firmou z polska.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tady se zmůžu jen na citoslovce: ááááááááááááááááááááááááách! krása!

(jinak renovaci samotnou by určitě šlo udělat i u výrobce...)

 

U výrobce by to bohužel nešlo-renovací historických modelů se nezabývají-už jsem to zkoušel dříve.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...