miguel Odesláno středa v 08:57 Nahlásit Odesláno středa v 08:57 před 7 minutami, ATOM napsal: Rozumim. Bylo by skvele, kdyby ve fabrice slo naprosto kazdy kus vyladit na +5, paklize ma ten strojek tu schopnost takto fungovat. Mas pravdu, stare strojky 66 a 68 mely velkou toleranci, nicmene i ty, se v rukou sikovneho hodinare staly presnym strojkem a ten muj ze 60 let je toho dukazem. Ale porad pred odchylkou upredostnim stabilitu chodu, odolost konstrukce, dlouhodobou spolehlivost a jak dlouho vydrzi bez zasahu. A pokud je filozofie soucasych strojku stejna, jako tech starych poctivych 66 a 68, tak ji beru. Jazdim na Trabante. Pred komfortom uprednostnim stabilitu chodu, odolnost jednoduchej dvojtaktnej konstrukcie a dlhodobu spolahlivost motora. Vydrzi dlho bez zasahu. Len lejes benzin s olejom! A neviem sa stotoznit s filozofiou sucasnych priamovstrekovych preplnovanych nespolahlivych suniek. Prepac - samozrejme prehanam - a namiesto Trabantu tam pokojne daj nejaky iny vyrobok, ktory ma 50 rokov... ale zamysli sa nad, ci tam nenajdes paralely.
ATOM Odesláno středa v 08:58 Nahlásit Odesláno středa v 08:58 @miguel ale tady nejde prece o to, ze ten kalibr jde "od buka do buka". Je jasne, ze pokud takto bude chodit, stoji za houby a neco je na nem spate. Bud samotna konstrukce, paklize tak chodi kazdy kus, nebo je spatny konkreti kus. Na jednu stranu pises, ze si neumis predstavit korigovat hodinky kazdy tyden (coz me prijde u jakychkoliv mechanickych hodinek uplne normalni), coz znamena vytahnout koruku a pootocit (ukon na par sekund), zaroven ti ale nevadi je natahovat, coz je myslim casove narocnejsi.
lukassob Odesláno středa v 09:03 Nahlásit Odesláno středa v 09:03 (upraveno) před 13 minutami, miguel napsal: Priatelia, aj ja dakujem za diskusiu. Prim tu vzdy polarizoval miestne osadenstvo. Nechcem znovu vyvolavat flame, ale aj ja suhlasim, ze presnost hodiniek za 120 tis CZK by mala byt jednoznacne lepsia ako + - 30 s. Argument, ze si mechanicke hodinky nekupujem na to, aby som vedel, kolko je hodin je proste absurdna. Neviem si predstavit, ze by som svoje Speedy mal len na paradu. Niesiahol som na nich uz par mesiacov a predstava, ze by som mal cas korgiovat kazdy tyzden je otravna. Chvilu by ma to bavilo - a potom by to uz liezlo na nervy. Nemozem na jednej strane produkt predavat ako "legendarne spolahlivy" vyrobok - a na druhej strane jeho presnost "lieta od buka do buka". Takto to skratka nie je. A tu suhlasim s @Bert, ze Prim potrebuje novy kaliber ako sol. A nechapte ma zle - fandim ceskej manufakture a stale ju povazujem za nieco vynimocne (minimalne v strednej Europe). Inovacia a continuous improvement vsak pokulhava... Ale zekon7302 psal, že norma je - 6 s až + 28 s. A člen martin_muc nepsal, že jdou od buku k buku. Upraveno středa v 09:03 uživatelem lukassob
ATOM Odesláno středa v 09:04 Nahlásit Odesláno středa v 09:04 před 3 minutami, miguel napsal: Jazdim na Trabante. Pred komfortom uprednostnim stabilitu chodu, odolnost jednoduchej dvojtaktnej konstrukcie a dlhodobu spolahlivost motora. Vydrzi dlho bez zasahu. Len lejes benzin s olejom! A neviem sa stotoznit s filozofiou sucasnych priamovstrekovych preplnovanych nespolahlivych suniek. Prepac - samozrejme prehanam - a namiesto Trabantu tam pokojne daj nejaky iny vyrobok, ktory ma 50 rokov... ale zamysli sa nad, ci tam nenajdes paralely. Ta paralela s trabantem je vtipna ale nesedi. Ja nerikam, ze stare veci jsou automaticky lepsi, nez nove. Rikam ze u mechanickych hodinek je pro mne dulezitejsi stabilita chodu, robustnost konstrukce a dlouhodoba spolehlivost nez jestli jdou +5 nebo +25
miguel Odesláno středa v 09:38 Nahlásit Odesláno středa v 09:38 @lukassob Tie primacke kalibre lietaju hore-dole ako americka letka. Mal som dvoje hodiniek - a toto je bohuzial fakt. Ak niekto so mnou nesuhlasi, nech sa pokojne povola na informacie aj tu na fore. Je to toho mrte... @ATOM Samozrejme, ze s tym Trabantom som trochu prehanal a ze nieco, co je stare neznamena, ze je automaticky zle... Ale nemozem suhlasit, ze v pripade mechanickych hodiniek nam v ramci kvalitativnych charakteristik nezalezi na presnosti chodu. A zopakujem to, co tu uz niekolkokrat padlo: Hodinky za 100 litrov + skratka nemozu ist + 25 s za den do plusu. Nemozu! 1 1
Pivas Odesláno středa v 09:52 Nahlásit Odesláno středa v 09:52 Hodinky mají deklarovanou toleranci +28,tak můžou jit +25 a ty jako zákazník si s tím obeznámen. Pokud se ti to nelíbí,můžeš zvolit jinou značku a jiné hodinky. Pokud je to dobrá hodnota to je věc druhá,spoustě lidem to bude vadit,spoustě ne. Ty hodinky bych si klidně koupil,jsou krásné,tu toleranci bych jim klidně odpustil. A i Zekon by raději dával strojek s toleranci jak Rolex,bohuzel to ted asi neni v silách Eltonu. Tak to proste je. 1 1
Pivas Odesláno středa v 09:54 Nahlásit Odesláno středa v 09:54 @Chosef76- Mas krasne hodinky se super příběhem,nenech si pokazit radost. 1
cali Odesláno středa v 10:04 Nahlásit Odesláno středa v 10:04 Ja by som bol rad keby tato debata priniesla co najviac tvrdych data typu "Dal som svoje Orliky na vibrograf a toto je vysledok:..." (asi lepsie v separe vlakne) Casom pri dostatocnom mnozstve vzorkov musi pravda prevazit a uvidi sa jasne ci ist od buka do buka je u Orlikov a dalsich eltonackych strojov vynimmka, alebo pravidlo. Ze treaba mat super merak za pol vyplaty a co tri dni ho odborne kalibrovat,... no tak to proste nie je vobec pravda. V kazdom mobile su dnes oscilatory bambilion krat presnejsie nez treba na zmeranie mechanickych hodiniek inak by tie mobily nemohli vobec fungovat. 1
miguel Odesláno středa v 10:15 Nahlásit Odesláno středa v 10:15 @cali Absolutny suhlas. Ked tvrdim, ze primacke kalibre su pre mna synonymom nepravidelneho chodu, opieram sa o "hard data", ktore som zbieral prakticky denne. Mal som Prim Sport s manualnym natahon aj Orliky. Na merania som pouzival aplikaciu WatchTracker. Na hrube orientacne merania pokojne staci. Netreba mat pristroj za miliony. Vysledky boli pre mna neprijemnym prekvapenim. Denne to lietalo + 8, -4, +24, - 15 atd... Neviem najst lepsiu symboliku ako - lietalo to od buka do buka... Teraz tu istu apku pouzivam na trackovanie Speedov. Vysledok - denne +0, +1, +0,2, +2 ... Skratka ina liga. Pokojne si namiesto Speedov dosad ktorykolvek sucasne predavany kaliber. Dovolim si tvrdit, ze aj lacna sunka Miyota bude na tom lepsie. A toto vnimam ako problem. Samozrejme to nic nemeni na tom, ze povazujem Orliky za prekrasne hodinky s pribehom symbolikou a odkazom. Ako nastroj, ktory by som mal pouzivat denne su vsak pre mna "No-go"... 1
ATOM Odesláno středa v 10:20 Nahlásit Odesláno středa v 10:20 před 24 minutami, miguel napsal: Samozrejme, ze s tym Trabantom som trochu prehanal a ze nieco, co je stare neznamena, ze je automaticky zle... Ale nemozem suhlasit, ze v pripade mechanickych hodiniek nam v ramci kvalitativnych charakteristik nezalezi na presnosti chodu. A zopakujem to, co tu uz niekolkokrat padlo: Hodinky za 100 litrov + skratka nemozu ist + 25 s za den do plusu. Nemozu! Dobre jeste jednou Netvrdim, ze na presnosti nezalezi. Rikam, ze presnost je jeden z parametru kvality strojku. A pokud je odchylka stabilni, rozdil mezi +5 +28 neni problem a rozhodne to neznamena, ze je strojek spatny. A cena vs presnost ? Tady prima umera prece neplati. 1
skalis Odesláno středa v 11:41 Nahlásit Odesláno středa v 11:41 Zas nebuďme princezny, nikdo nikomu radost nekazí. Ty hodinky jsou fakt pěkný, já osobně mechanický hodinky podle přesnosti nevybírám, a kdyby jo, tak Elton svoji přesnost transparentně deklaruje. No problemo. Ale na hodinkovým fóru je debata o přesnosti strojků a investic domácího výrobce do zpřísnění výrobních tolerancí naprosto v pořádku. Je super tady mít Zekona jako insidera a zároveň na něj budeme mít kritičtější pohled a vyšší nároky, protože za to jako zákazníci nabízíme vyšší loajalitu než člověk z ulice. 8
lukassob Odesláno středa v 12:46 Nahlásit Odesláno středa v 12:46 V 9. 2. 2026 v 20:48, martin_muc napsal: moje robia +28s/den. mam to reklamovat? Ahoj, a jak tedy jdou ty tvoje hodinky z hlediska vyrovnanosti chodu, jdou alespoň každý den přibližně stejně těch +28 s/den. Nebo jdou jednou +28 s/den, pak +10 s/den, pak -1 s/den, nebo jak tedy jdou? Ať tady máme všichni přehled. Dík. L.
miguel Odesláno středa v 13:06 Nahlásit Odesláno středa v 13:06 (upraveno) Před hodinou, skalis napsal: Zas nebuďme princezny, nikdo nikomu radost nekazí. Ty hodinky jsou fakt pěkný, já osobně mechanický hodinky podle přesnosti nevybírám, a kdyby jo, tak Elton svoji přesnost transparentně deklaruje. No problemo. Ale na hodinkovým fóru je debata o přesnosti strojků a investic domácího výrobce do zpřísnění výrobních tolerancí naprosto v pořádku. Je super tady mít Zekona jako insidera a zároveň na něj budeme mít kritičtější pohled a vyšší nároky, protože za to jako zákazníci nabízíme vyšší loajalitu než člověk z ulice. Skalis, palec nahore za Tvoj prispevok. Suhlasim, ze mat zekona na tomto fore je neskutocnou pridanou hodnotou. Na mieste je tiez vecna diskusia - Prim ma svoje plusy, ale bohuzial aj minusy. Pokulhavala nielen presnost, ale aj zakaznicka podpora a kvalita vyrobkov ako taka. Toto bol stav spred styroch rokov. Ako je to teraz - neviem. Co ale viem je, ze ako hodinkovi nadsenci urcite nepriamo poskytujeme velmi dobry feedback samotnemu Primu. A to je dobre! Upraveno středa v 13:06 uživatelem miguel
Fade Odesláno středa v 13:15 Nahlásit Odesláno středa v 13:15 Taky bych rád dodal, že já mám ty hodinky fakt rád (asi iracionálně) a hlavně Orlíky a Igeny se mi fakt moc líbí. Teď na mě vyskočila fotka mých bývalých Igenů po renovaci, které mi přidaly asi tisíc šedivých vlasů než jsem si vydupal aby to v Eltonu dali správně dohromady, ale stejně jsem si na ně vzpomněl s láskou a dokonce napsal borci, kterému jsem je prodal, jestli je nechce odprodat po letech zpět Nechce, had Ale je nutné mít i tvrdou lásku a ne jen hladit po hlavě a říkat si, že je všechno vlastně fajn a zbytečně se ty věci řeší. Já bych si moc rád zase Primky pořídil, kdyby mi dávaly smysl. 5
p3k Odesláno středa v 18:21 Nahlásit Odesláno středa v 18:21 (upraveno) To, že je tady Prim cupován za velký rozptyl v přesnosti nebo za kvalitu je naprosto v pořádku. Chci věřit tomu, že tato kritika nebude novému majiteli fabriky lhostejná. Důkaz doufám uvidíme v roce 2027. Oba tábory této diskuze chápu, protože jsem na obou stranách . Po dlouhodobé zkušenosti s Grand Seiko, kde u SD dělala denní odchylka pár desetin vteřiny (u Snow třeba pravidelně 0,2) jsem si nedávno pořídil nové Orlíky. Tak dlouho jsem to odkládal, až... ale naštěstí jsem se s cenou ještě vešel po 100kKč. Takže mých denních +19 je vlastně OK ! Proto si to @Chosef76 neber ve zlém, toto fórum je fajn a je dobře, že se tu umíme pobavit o hodinkách i kriticky. Přeci se tu nebudeme uspávat v dokonalosti, ne? Tvoje i Jan_Jan hodinky jsou parádní Zekonovi držím palce, je to fanda, do Primek už dlouho, kope tady za fabriku, což je sympatické. Ale i ty rozpaky (když to teď běží furt v telce...) náčelníka občas nejsou myšleny ve zlém . Abych jen nerozumoval, zkušenost s mými ani ne před měsícem pořízenými Orlíky (105....) - výborné, kvalita zpracování a celkový dojem je perfektní. Odchylka je stabilní, což je dobrá známka. Jelikož jsem O chtěl, pořídil jsem je i s vědomím toho, že pokud budu chtít větší přesnost, můžu si je nechat seřídit, dělá se to i s jinými značkami. Ten kdo toto neumí přijmout, koupí si za ty prachy starší Moony a bude taky spokojen PS: na ně mj. taky přijde jednou řada, už to bylo párkrát nahnuté... A abych jen nechválil, trochu mne sere ten kaučukový řemen, furt se mi vyvlíká... Upraveno středa v 18:29 uživatelem p3k 3
miguel Odesláno středa v 18:39 Nahlásit Odesláno středa v 18:39 @p3k a @Fade to pekne zhrnuli. Chlapci, ked budete niekedy v Krakove, ozvite sa - zoberiem Vas na najlepsie pivo v meste. Samozrejme to bude ceskoslovenska hospoda, kedze miestne pivo stoji za h**no 3
Chosef76 Odesláno středa v 20:49 Nahlásit Odesláno středa v 20:49 Ahoj kluci, upřímně, mně nikdo kazit radost z hodinek nemůže. Hodinky kupuji kvůli sobě a jestli se někomu můj výběr líbí, nebo ne, vůbec neřeším. Ano, někdy bych chtěl reagovat kritičtěji k Bertovi, přiznám, že se mi občas nelíbí jeho tón komunikace. Sorry, Berte. Zrovna tady jsem měl potřebu podpořit Zekona, pač se k tomu vyjádřil fakticky. Nemyslím, že by neznal slabiny Eltonu. Opravdu jsem hodně zvědavý, jaká bude další strategie nového vedení. Peace a dobrou...[emoji41]Sent from my iPhone using Tapatalk 2 3
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se