Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• po měsících...
Odesláno

Mozna to hodim radsi sem. Foti tady nekdo s x-systemem od FujiFilm. Planuju X-T1 a chtel bych slyset nejake nazory jak nejlepe sestavit objektivy. Cim zacit, za co zbytecne neutracet.<br />

Odesláno

pořád jsem nekoupil ten "foťák na pláž", ale už se to blíží. Teď vyšel nový Nikon aw120 (konečně  objektiv alespoň 2,8 na nejširším ohnisku).

Nemáte někdo zprávy o případném nástupci Olympusu TG-2 (to je žhavý kandidát, společně s Nikon aw1, kde je ale cena i velikost foťáku kapku jinde), nebo jiném prima vodotěsném kompaktu (co ale nevypadá jako Pentax Optio :D )

cíl: kabelkový foťák, co se dá vytáhnout na sjezdovce, v restauraci, na párty i v moři - ideálně s dobrým videem pro zpomalené záběry.

Odesláno

sony rx100 asi rok a ? fajn vybavený možnosťami. drbol mi na zem pri otvorenom blesku a nic, telo super ALU odrelo ale drží exklusiv. Nakolko som si myslel že zastreší ako tak zrkadlo tak musím zkonštatovať že kto mal v paprči poloprof zrkadlo tak kompakt je len ako doplnok a slovo kompakt to vystihuje. dam do vačku a vyberiem cvak cvak a cvak a schovam. a nie šup, širokáč a teraz portretak a inú ohniskovu a blesk a baterky a potobne. mal som si radšej kupiť dalšie pevné sklo ako utratiť 700? za hračku :D aj keď sa rád hrám

Odesláno

Patrí to síce trochu aj do nasieracieho vlákna, no tematicky sa to hodí dobre aj sem. Na inzerát s predajom mojej fototechniky sa ozval starý známy aj z príbehu tohoto fóra - Michael Ocean (michaelocean1@gmail.com), spomenutý konkrétne tu: http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/63621-nikon-d3000-18-55-af-s/

Stále teda tento fiškus funguje a poluje na miestnych fotografov. Takže páni majte sa na pozore ;)

Inak k téme, plánujem moju výbavu trochu minimalizovať a vybrať sa smerom mirrorless do micro4/3 a skúsiť OMD radu od Olympusu. Sú tu nejakí fotografi, ktorý majú s týmto systémom hlbšie skúsenosti? Nie som si zatiaľ celkom istý voľbou objektívov, telo v podstate vybraté mám...

Odesláno

Mozna to hodim radsi sem. Foti tady nekdo s x-systemem od FujiFilm. Planuju X-T1 a chtel bych slyset nejake nazory jak nejlepe sestavit objektivy. Cim zacit, za co zbytecne neutracet.<br />

Mam asi pul roku X-E1, ale objektiv jsem zatim zkousel jen jeden - ten zakladni zoom. S nim jsem spokojenej, opticky i mechanicky velmi, velmi dobrej, navic stabilizovanej. A srovnani myslim docela mam, vcetne Nikkoru 80-200/2,8. Az budou prachy, mozna priberu neco pevnyho sirokyho, nebo ten dlouhej zoom, ale zatim mi to jako fotak na cestovani nalehko bohate staci takto.

Odesláno

Ok. Ja premyslim, ze siroko bych sestavil z pevnych, 14, 27, 52 a dalku bych vzal novy vode odolny a stabilizovany 50-140/2,8. Druha moznost by byla vzit to nove tele a k tomu taky novy wode odolny a stabilizovany 16-55/2,8. Ale ony ty zoomy jsou oba dost velke, takze nejake male, pevne, svetle sklo bych asi taky chtel a aby to pak nedopadlo tak, ze ten siroky zoom by pak lezel doma. <br />

Odesláno

14 je k nicemu, rek bych, ricoh sem mel pevnej 28 a  spis sem fotil pevnou 50kou, sony ma pevnou 35ku a ono to i staci. pevna 52urcite, pevna 27 se taky hodi, pak az velky tele a mas pokoj.

Odesláno

Ten můj zoom je 18-55/2,8-4 v kombinaci se stabilizací a tím, že čip slušně zvládá vysoký citlivosti mi to stačí i na rockovejch koncertech a podobně, takže necítím potřebu něčeho pevnýho v tomto rozsahu. Když už, tak něco širšího, mám docela rád 24 (na kinofilmu), ale to bych v tvým případě spíš řešil tím 16-55/2,8,  nebo naopak ještě druhej delší zoom. Nebo tu 14, ekvivalent 21 bych si taky uměl představit, že využiju. Na APS-C DSLR jsem si udělal v podstatě záklaďák z Tokiny 12-24/4. 

Odesláno (upraveno)

14 je na FF 21. V mistnostech se takove siroko nekdy hodi. Tech 14, 27, 52 je na FF vlastne 21, 41, 80. Maji skvelou 23, tedy 35 na FF, ale ta je draha, jak cyp a dost tezka a velka. Ale zase ma F1,4. Uvidime. 23 (35), 52 (80) a tele bude asi ideal.<br />

Upraveno uživatelem Hasňa
Odesláno

Já mám k 35 ohnisku dost ambivalentní vztah. Kdybych musel mít jen jedno pevný sklo, bude to pětatřicítka. Skvělej univerzál, širokej, ale zase ne tak, aby to na plným formátu rušilo a aby se nedalo dosáhnout pohledu záklaďáku mírným výřezem. Na druhou stranu když mám na výběr víc ohnisek, tak 35 nepoužiju skoro nikdy. Ani ryba ani rak...

Odesláno

Já mám pade a na to sklo sem snad nic nefotil...vezmu ho možná tak na nějaké kytky, kde chci brutálně něco vytáhnout dopředu...
To je tím cropem 1.6, je to hrozně dlouhé.

Odesláno (upraveno)

Univerzalnost a svetelnost te 23(35) me prave laka. Neni to pancake, ale proti zoomu porad pohoda.<br /><br />Tady jsou obrazky s tou 23(35), 52(80), ta ma donce F1.2, a s tim novym svetlym zoomem.<br /><br />y8udened.jpg<br /><br />a8ezama6.jpg<br /><br />vadyjumy.jpg<br />

Upraveno uživatelem Hasňa
Odesláno

Asi jo. Ja jen, ze jsem mel zatim vzdy zoomy. Je to prakticke, clovek se tak nenabeha, frejmovani a kompozice jsou pohoda. Jenze mirrorless si clovek kupuje kvuli mensi velikosti a ty svetle zoomy jdou proti teto filozofii. Jsou z principu velke a to si pak muzu hned koupit D610. Asi to dopadne jak pises. Pevne 23 a 52. Aspon pro start. Smutne je, ze tyhle dve skla jsou jejich nejlepsi, nejsvetlejsi, nejnovejsi a tedy nejdrazsi. S telem je to pomalu kilo. Samo ze to nemusim kupovat vsechno najednou. Uvidim. Omacam, az to bude na pultech. Zoom by to prolevnil, zjednodusil a zvodotesnil, ale zvetsil a ztmavil (to by castecne kompenzoval IOS).

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...