boo-beek Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 No právě že to tak není. U aut, hodinek, jídla, počítačů atd...je mnoho srovnatelně dobrých firem, ale na trhu digitálních zrcadlovek zbylo všehovšudy 6 větších výrobců, z nichž však jen jeden je o mnoho let napřed. A nejde jen o to stále zmiňované rozlišení. Jde i samotné rozdíly v čipech, velikosti pixelu, rychlosti zpracování dat, příslušenství, výdrži a ceně baterií, životnosti závěrky, a v neposlední řadě dostupnosti a rychlosti servisu. Olympus má například řadu špičkových řešení, jako první přinesl čištění čipu, zajímavý 2/3 formát, zajímavé skla, ale zase mu chybí čipy,a větší paleta skel. Foťák ( zrcadlovku ) právě nekupuješ na rok, takže by měl člověk uvažovat v souvislostech a s výhledem do budoucnosti. Mno, ty cipy, to je docela bolistka, ale verim, ze to se zlepsi... A ten format je 4/3 (a ne 2/3) Jinak vidim pozitiva - hlavne ty skla... Je jich sice porad docela malo, ale to je hlavne tim, ze zatim jedina dalsi firma krome Zuika, ktera je dela ve vetsim mnoztvi, Zuika Leica. Oboje jsou ale hodne rozumny skla, maj slusny jmeno a tradici i na analogu. A ta nabidka je dostatecna. Akorat boli vysoka cena, ktera je ale vyvazena vyhodama 4/3 standardu - velikost a z toho vyplyvajici skladnost a dobry opticky vlastnosti i na zoomech. Navic 4/3 je dost progresivni zalezitost, takze si myslim, ze do budoucna to smysl rozhodne ma. To jen k tomu olympusu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Cubert Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 (upraveno) Proc by sis ty skla nennechal? Moc lidi neprejde hned na marka, prejdou na 30D nebo 5D, i kdyz maji profi ambice. A pokud ho foceni chytne, tak zjisti ze Lkova rada ma neco do sebe a ty skla jsou navic vpodstate nesmrtelny. A konkretni kombinace? Treba 30D + 24-85, ta by mohla byt do 30 tisic. Upraveno 4. září 2007 uživatelem Cubert Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
boo-beek Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 Proc by sis ty skla nennechal? Moc lidi neprejde hned na marka, prejdou na 30D nebo 5D, i kdyz maji profi ambice. A pokud te foceni chytne, tak zjistis ze Lkova rada ma neco do sebe a ty skla jsou navic vpodstate nesmrtelny. A konkretni kombinace? Treba 30D + 24-85, ta by mohla byt do 30 tisic. OK, diky za info, na to se podivam! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cigi Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 (upraveno) hele boobeeku - to jsi na tom asi jako já. A já si samozřejmě koupil nikon D 40 se seťákem (cyber se mi bude posmívat). Nestálo to snad ani 10.000,- a má to všechno, co to má mít. Kvůli ambicím si teď 20 ku a 50 tku, jak radí cyber, koupím asi v bazaru a jsem z toho venku. Hele, jaký výhody má 3/4 formát - vidím jenom nevýhody - tedy pro zrcadlovky, ale do kompaktů ho ještě nikdo nedává, ne ? Upraveno 4. září 2007 uživatelem cigi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lolohh Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 Proc by sis ty skla nennechal? Moc lidi neprejde hned na marka, prejdou na 30D nebo 5D, i kdyz maji profi ambice. A pokud ho foceni chytne, tak zjisti ze Lkova rada ma neco do sebe a ty skla jsou navic vpodstate nesmrtelny. A konkretni kombinace? Treba 30D + 24-85, ta by mohla byt do 30 tisic. Zrovna tato kombinace mi nepřipadá úplně ideální, vzhledem k dlouhému začátku. Přecijen, začínat na 36 mm není (dle mě) dobré. A zrovna 5D je na objektivy velmi náročná, mnoho jich má problémy s kresbou do rohů. Nechci kecat, ale jsem si skoro jist, že i některá L-ka, bohužel nevím z hlavy, jaká to jsou. Naprosto souhlasím s tím, že L-ková skla jsou skoro nesmrtelná. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lolohh Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 hele boobeeku - to jsi na tom asi jako já. A já si samozřejmě koupil nikon D 40 se seťákem (cyber se mi bude posmívat). Nestálo to snad ani 10.000,- a má to všechno, co to má mít. Kvůli ambicím si teď 20 ku a 50 tku, jak radí cyber, koupím asi v bazaru a jsem z toho venku. Hele, jaký výhody má 3/4 formát - vidím jenom nevýhody - tedy pro zrcadlovky, ale do kompaktů ho ještě nikdo nedává, ne ? Výhody 4/3 čipů taky neznám, ty čipy zato mají jednu nevýhodu, jsou malé, menší než poloviční formát u C nebo N. Seťáky (hlavně Nikoní 18-70) bych zas tak kategoticky nezatracoval, mě sloužil velmi dobře dva roky... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
boo-beek Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 hele boobeeku - to jsi na tom asi jako já. A já si samozřejmě koupil nikon D 40 se seťákem (cyber se mi bude posmívat). Nestálo to snad ani 10.000,- a má to všechno, co to má mít. Kvůli ambicím si teď 20 ku a 50 tku, jak radí cyber, koupím asi v bazaru a jsem z toho venku. Hele, jaký výhody má 3/4 formát - vidím jenom nevýhody - tedy pro zrcadlovky, ale do kompaktů ho ještě nikdo nedává, ne ? A jsi s tim spokojenej? Pokud jo, tak neni co resit... 4/3 - hlavne to, ze skla jsou dost maly, diky tomu jsou skladny a na dlouhejch zoomech maj lepsi opticky vlastnosti (prej )... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cigi Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 (upraveno) Teď jsem mimo - lolohh, chceš říct, že ty drahý canon L objektivy mají potíž s kresbou v rozích? Kolik pixlů má ten 5D, že je to vidět ? Páni, už jsem zase u nikonu! Nevím, jestli jsem s D40 spokojenej, jen jsem viděl fotky v počítači, nic jsem ještě netisknul, ale vzhledem k nízkému prahu mých rozlišovacích schopností (doteď mi plně stačil kinofilm ze sklepa ) předpokládám, že budu. Ostatně, na rohy fotek se obyčejně zrovna nezaměřuju, pakliže mi děti neutečou ze záběru , takže snad i ten canon..... No nejsou skla pro ten 2/3 crop formát stejně velký? Moje D40 je malinká a lehoučká, jen sklo (sorry - plast 18-55) by mohlo bejt kratší - strašně vyčuhuje. Není to s tím dopadem paprsků co nejkolměji už překonaná námitka? Nebo je to příčina toho nestíhání canon objektivů na těch velikých čipech? Jeden fotograf, co jsem s ním nedávno hovořil, to bral smrtelně vážně - že jako vyloučeno širokoúhlý objektiivy pro film používat na digi. Upraveno 4. září 2007 uživatelem cigi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Cubert Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 Zrovna tato kombinace mi nepřipadá úplně ideální, vzhledem k dlouhému začátku. Přecijen, začínat na 36 mm není (dle mě) dobré. A zrovna 5D je na objektivy velmi náročná, mnoho jich má problémy s kresbou do rohů. Nechci kecat, ale jsem si skoro jist, že i některá L-ka, bohužel nevím z hlavy, jaká to jsou. Naprosto souhlasím s tím, že L-ková skla jsou skoro nesmrtelná. Zacatek je trosku delsi,to je pravda. Ale to stim 5D me zajima. To co sem testoval problemy nemelo. Pokud bys to nekde nasel, budu rad. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lolohh Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 Teď jsem mimo - lolohh, chceš říct, že ty drahý canon L objektivy mají potíž s kresbou v rozích? Kolik pixlů má ten 5D, že je to vidět ? Páni, už jsem zase u nikonu! 5D je fullframe, má čip velký jako kinofilmové pole (tedy 36x24mm). A na takto velký čip musí být dobré sklo, zdaleka ne všechna na něj stačí. Doufám, že za chvíli někdo napíše, která to jsou, abych to nemusel hledat. Kolik má pixlů je nepodstatné, podstatná je jen ta velikost čipu. Můj názor na válku mezi C a N je jednoduchý. Kdo chce dát do focení hodně peněz, jde po Canonu a je třeba uznat, že ve třídě profesionálních přístrojů (ty nejvyšší modely) je Canon napřed. Ale kdo má focení jen jako koníčka, tak si myslím, že Nikon mu za několik málo desítek tisíc může dát víc. Nikoní setový objektiv 18-70 je opravdu velmi slušný a valné většině fotografů stačí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník maxigabrielg Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 5D je fullframe, má čip velký jako kinofilmové pole (tedy 36x24mm). A na takto velký čip musí být dobré sklo, zdaleka ne všechna na něj stačí. Doufám, že za chvíli někdo napíše, která to jsou, abych to nemusel hledat. Kolik má pixlů je nepodstatné, podstatná je jen ta velikost čipu. Můj názor na válku mezi C a N je jednoduchý. Kdo chce dát do focení hodně peněz, jde po Canonu a je třeba uznat, že ve třídě profesionálních přístrojů (ty nejvyšší modely) je Canon napřed. Ale kdo má focení jen jako koníčka, tak si myslím, že Nikon mu za několik málo desítek tisíc může dát víc. Nikoní setový objektiv 18-70 je opravdu velmi slušný a valné většině fotografů stačí. myslim ze to nie je len tvoj nazor na valku medzi C a N - je to dost vseobecne uznavany nazor a tiez Ta v tom podporim! V nizsej cenovej hladine ma Nikon vyborne sety a D80 uspokoji za tie peniaze vela narocnych fotografov! Nie raz som to aj cital v odbornej tlaci ze canonisti mozu len zavidiet tie skla.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza49 Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 Asi se vloudila chybička. Nemůže to být 4/3, protože by to mělo větší rozměr než kino. Když chceš aby to kreslilo až to rohu, tak požij skla z kinofilmových zrcadlovek. Jenom nevím, jestli to bude chodit na digitálním foťáku. Vůbec me se...ou, protože nová ředa těl dost často nepodporuje starší skla. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Cyber Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 (upraveno) ... Upraveno 18. března 2011 uživatelem Cyber Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lolohh Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 (upraveno) Zacatek je trosku delsi,to je pravda. Ale to stim 5D me zajima. To co sem testoval problemy nemelo. Pokud bys to nekde nasel, budu rad. Není to vlastně 36, ale 38mm. Odpusťte prosím zmatenému Nikoňákovi. Fakt umíš sehnat tu kombinaci do 30-ti tisíc? Můžu vědět kde? Třeba tady http://www.paladix.cz/clanky/canon-eos-5d-potreti.html v kapitole 3.3 se o problému Canonu 5D a 17-40/4 L jedná. Je to celkem viditelné. Před pár týdny jsem se ženil, fotograf měl 5D (byl to jeden z důvodů, proč jsem si vybral jeho) a je to vidět i na některých fotkách od něj. Přesto si nestěžuju a nedovolil bych si Canon 5D z toho důvodu zavrhnout! Obrazově je to foťák výtečný. Obecně, když 5D "vylezlo", tak byly trochu problémy se širokýma ohniskama (jako je 16 nebo 17 mm) na zoomech, hlavně nonL-kových. Tenkrát jsem ještě četl "fotodiskuze" a utkvělo mi to v paměti. Když jsem dělal na papír fotky ze svatby, tak toho, že je občas rozmazaný roh si nikdy nikdo nevšiml! Jen já, a to proto, že jsem to našel v počítači, kde jsem to vyloženě hledal (ze zvědavosti). Takže není třeba se nijak znepokojovat, nechtěl jsem říct, ba ani naznačit, že je 5D průser. Naopak, foťák je to velmi dobrý, jen trochu pomalu ostří Upraveno 4. září 2007 uživatelem lolohh Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lolohh Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 Asi se vloudila chybička. Nemůže to být 4/3, protože by to mělo větší rozměr než kino. Když chceš aby to kreslilo až to rohu, tak požij skla z kinofilmových zrcadlovek. Jenom nevím, jestli to bude chodit na digitálním foťáku. Vůbec me se...ou, protože nová ředa těl dost často nepodporuje starší skla. Kdepak, chybička se nevloudila. Výraz "4/3" nijak nemluví o velikosti čipu, ale mluví o poměru velikostí jeho stran. Ten čip je velký jen něco jako 17x13mm. Na Canon 5D jiné než FF objektivy (např. staré z kinofilmových zrcadlovek) samozřejmě použít nelze. Nemyslím si, že nové řady těl nepodporují stará skla. Má nějaký příklad, jiný než Nikon D40(x), kde je ten důvod zcela jasný? Neviděl jsem nikdy objektiv od Nokonu, který bych nenamontoval na Nikon D50, D70, D200 a který by nefungoval. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Cyber Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 (upraveno) ... Upraveno 18. března 2011 uživatelem Cyber Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lolohh Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 Pomalu ve srovnání s čím? S cenově srovnatelnými Nikony? To asi ne? Ve srovnání s Marky, ano jistě je o něco pomalejší. S jakým sklem? S pevným, se zoomem, se zapnutou stabilizací, s jakou světelností s 4 a výše?. V jaké hladnině osvětlení, na jakou vzdálenost, jak kontrastní předmět? Nedá se řícz šmahem, že je něco pomalejší a neříct ve srovnání s čím. BMW 320 je taky pomalejší ( třeba oproti 911 ). :-) S cenově srovnatelnými Nikony? Jaké máš na mysli? Mě napadá jen D2Hs. Ten jsem v ruce nikdy neměl, ale myslím si, že je rychlejši než 5D, i když to je starší pán. Se srovnatelnými objektivy. Ve srovnání s Nikonem D200 (a motorovými teleobjektivy 70-200/2.8) je pomalejší. Například při focení koní na dostizích. Tam to vím jistě. Clony 4-9. Hladina osvětlení? Od "před bouřkou" po jasnou oblohu a tedy slunečno. Bez zapnuté stabilizace. Nasadí-li se na Nikon D 200 17-35/2,8 AF-S a na 5D 16-35/2,8 L USM, tak je Nikon taky rychlejší. Na většinu vzdáleností. Na "všechny vzdálenosti" napsat nemůžu, protože jsem všechny nezkoušel. Dělali jsme celkem podrobné zkoumání na toto téma. Nevím, jestli tě zajímá výsledek. Pokud ano, tak byl takový, že Nikon D200 je rychlejší. Tečka. A Canon 5D dává (po zaostření) lepší výstup. Tečka. Podle mě je to jednoduché. Někdo potřebuje rychlé ostření, někdo větší kvalitu výstupu. Kolega, s kterým jsme to srovnání dělali (vlastník 5D) se focením živí. A na tomto závěru jsme se shodli. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Cubert Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 Není to vlastně 36, ale 38mm. Odpusťte prosím zmatenému Nikoňákovi. Fakt umíš sehnat tu kombinaci do 30-ti tisíc? Můžu vědět kde? Hmm, jak na to tak koukam, tak v CR asi ne. Ceny moc v oku nemam, ve statech je telo 30D kolem 1000 dolaru a ta 24-85 kolem 300. Moje blbost, musiv vic koukat nez neco placnu. Co se tyka te 17-40 na 5D, mozna bude zalezet kus od kusu. U te moji sem to nepozoroval, ale zrovna tohle sklo je potreba otestovat, nektery jsou horsi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lolohh Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 Hmm, jak na to tak koukam, tak v CR asi ne. Ceny moc v oku nemam, ve statech je telo 30D kolem 1000 dolaru a ta 24-85 kolem 300. Moje blbost, musiv vic koukat nez neco placnu. Co se tyka te 17-40 na 5D, mozna bude zalezet kus od kusu. U te moji sem to nepozoroval, ale zrovna tohle sklo je potreba otestovat, nektery jsou horsi. Aha, ve Státech to asi bude možné, u nás bohužel nikoliv. Ale zrovna tělo zrcadlovky bych v cizině spíše nekupoval. Objektivy ano. Nevím, zda jsem se nevyjádřil ve smyslu, že 5D+17-40 je šmejd. Jestli to tak vyznělo, tak se omlouvám, nemyslel jsem to tak. Určitě je super kombinace. Co se kusové odlišnosti objektivů týče, to je pravda. Neznám zkušenosti u Canonu, ale u Nikonu bych mohl vyprávět. Nemluvě o Sigmě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lolohh Odesláno 4. září 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2007 Zacatek je trosku delsi,to je pravda. Ale to stim 5D me zajima. To co sem testoval problemy nemelo. Pokud bys to nekde nasel, budu rad. Ještě jeden testík je tady http://www.fotografovani.cz/art/forec_pris...n1635_1740.html Je tam i 16-35/2,8L. Jsou tam obrázky, kde je vidět ostrost ve středu a ostrost v rozích. Opravdu celkem ubývá. Myslím si, Canon udělal nový EF 16-35 mm f/2,8 L II USM právě jako reakci na tu neideální ostrost v rozích při nejširčích ohniscích. Ale je jen moje špekulace... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se