Přejít na obsah

Digi fotaky, foceni a vsechno kolem toho..

odklizec

Doporučené příspěvky

Další pokusná fotka, to, že je rozsah ostrosti při použití všech mezikroužklů a objektivu Helios tak malý, je vlastnost, nebo mám něco špatně nastaveno?

Je to vlastnost. Čím větší zvětšení, tím menší hloubka ostrosti. Zkus zaclonit, co to jde. Ostření vůbec neřeš, přepni na manuál a ostři posunem foťáku. Bez stativu to ani nezkoušej. :)
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neví někdo , jak se dá zjistit, kolik má digitální zrcadlovka Nikon nacvakáno snímků? V menu jsem to nikde nenašel a nevěřím, že lidi, co v bazarech uvádějí počty cvaků, si je počítaj...:-))

Pusť program, otevři si poslední fotku z foťáku a koukni na řádek Celkový počet snímků. Vynulování čítače ve foťáku to neovlivní.

4nikonexview.zip

Upraveno uživatelem VS
Odkaz ke komentáři

To půjde, to chce natrénovat. Koukni se sem, jak se dá s Heliosem ( a co se dá ) vyfotit : http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=336929&gal=photo

Existuje taky technika skládaných fotek, na zvětšení hloubky ostrosti. viz.: http://www.wonderfulphotos.com/articles/macro/focus_stacking/ Je tam uvdeden i celkem dobrý soft CombineZM. Pokud budeš k tomu něco hledat, tak google a hledat Focus Stacking.

Odkaz ke komentáři

To půjde, to chce natrénovat. Koukni se sem, jak se dá s Heliosem ( a co se dá ) vyfotit : http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=336929&gal=photo

Existuje taky technika skládaných fotek, na zvětšení hloubky ostrosti. viz.: http://www.wonderfulphotos.com/articles/macro/focus_stacking/ Je tam uvdeden i celkem dobrý soft CombineZM. Pokud budeš k tomu něco hledat, tak google a hledat Focus Stacking.

Díky za info, je vidět, že to jde.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník km.kmk

Pusť program, otevři si poslední fotku z foťáku a koukni na řádek Celkový počet snímků. Vynulování čítače ve foťáku to neovlivní.

Super!!! Díkj moc.
Odkaz ke komentáři

Dobrá volba, 430 EX II je fajn blesk, budeš spokojen. Zkusím se zamyslet nad alternativami k ST-E2 a dám vědět

Včera jsem koupil ten ST-E2, tak se s tím učím pracovat. Hlavně polohu blesku a závislost síly záblesku na tom, co mu přes TTL určí foťák, aniž by znal vzdálenost od blesku.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem si trochu hrál se stativem a je to o malý kousek lepší.

Pořád se mi ale nelíbí, že nemám zaostřený celý ciferník, i když u poslední fotky jsem si dal záležet na tom, abych měl objektiv i ciferník hodinek vůči sobě rovně.

Může to být nedostatkem světla?

post-1538-033194500 1330271332.jpg

post-1538-056985700 1330271346.jpg

post-1538-042317900 1330271358.jpg

Odkaz ke komentáři

Nedostatkem světla to určitě nebude. Ale clonu f/7 jak říká Josef01 tam taky nedávej. Když to fotíš ze stativu, přepni si u Canonu EOS 10D na režím Av a clonu nastav ne na f/1.4 jak je na fotkách, ale třeba na f/2.8, nebo f/3.5. Uvidíš značný rozdíl.

Pokud dáš clonu 7, tu fotku tím zabiješ, protože nebudeš mít tak hezký bokeh na pozadí.

Odkaz ke komentáři

Nedostatkem světla to určitě nebude. Ale clonu f/7 jak říká Josef01 tam taky nedávej. Když to fotíš ze stativu, přepni si u Canonu EOS 10D na režím Av a clonu nastav ne na f/1.4 jak je na fotkách, ale třeba na f/2.8, nebo f/3.5. Uvidíš značný rozdíl.

Pokud dáš clonu 7, tu fotku tím zabiješ, protože nebudeš mít tak hezký bokeh na pozadí.

Díky za rady kluci, ale myslel jsem že clonu volím jen na tom psrstenci na Heliosu (jsem trouba).

Asi ještě teď večer pár fotek zkusím.

Odkaz ke komentáři

Vit : taky že volíš clonu jenom na objektivu. Ti co radí něco jiného neví s čím přesně fotíš. Na takovéto detaily může být i clona 16 málo(korunka), takže clonit dle potřeby. Ale spíš víc než méně. Nelekni se, když zacloníš naplno, může fotka být trochu měkčí, to je normální.

Odkaz ke komentáři

Díky za rady kluci, ale myslel jsem že clonu volím jen na tom psrstenci na Heliosu (jsem trouba).

Asi ještě teď večer pár fotek zkusím.

Tak jsem to zkusil, clonu na těle nenastavím, foťák na moje snažení nereaguje a furt tam svítí 1,4.

Když nasadím Helios bez mezikroužků, tak je změna clony, kterou nastavím na objektivu zřetelná (první a druhá fotka).

Když přidám nejmenší mezikroužek, tak změna clony skoro nejde poznat (třetí a čtvrtá fotka).

post-1538-030002200 1330283836.jpg

post-1538-064907400 1330284587.jpg

Upraveno uživatelem Vit
Odkaz ke komentáři

Vit : taky že volíš clonu jenom na objektivu. Ti co radí něco jiného neví s čím přesně fotíš. Na takovéto detaily může být i clona 16 málo(korunka), takže clonit dle potřeby. Ale spíš víc než méně. Nelekni se, když zacloníš naplno, může fotka být trochu měkčí, to je normální.

Diky náčelníku, že jsi se mě zastal.

Přidávám třetí a čtvrtou fotku (to jsou ty s mezikroužky), nějak mě zlobí internet.

post-1538-098085200 1330285190.jpg

post-1538-037543300 1330285196.jpg

Upraveno uživatelem Vit
Odkaz ke komentáři

Ešte si daj pozor na vyváženie bielej. To dokáže znehodnotiť aj inak celkom slušnú fotografiu. Odporúčam fotiť do RAW formátu, ľahko sa to potom dá doladiť v počítači.

Z tvojich posledných fotiek sa zdá, že máš žiarivkové osvetlenie, vtedy je RAW skoro nutnosť.

Odkaz ke komentáři

S medzikrúžkami sa dá docieliť použiteľný výsledok iba ak má objektív dobrú kresbu detailov. Ak ju nemá, čo sa dá povedať o väčšine lacných setových objektívov, snaha použiť medzikrúžky je zbytočná. Za najlepšie cenovo výhodné riešenie považujem kúpu staršieho použitého makroobjektívu, ktorý ani nemusí mať automatické zaostrovanie.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...