Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nikon 1 jsem měl. Opoti NX 300 jinde. Úroveň detailů na 12 MPx dobrá, rychlost AF dobrá, ALE jen za dobrého světla - v horším světle nezaostříš (dementní MF). Podání obrazu takové nemastné, neslané - 1" potřebuje vyšší světelnost na srovnatelný bokeh jako APS-C a světelnějších skel se tam nedostává, takže nějaké hrátky s DOF nula. A slebej externí blesk (o tom vestavěném se nedá ani mluvit).

Zato NX300 (měl jsem před ní i NX200):

Dobré zpracování s milionem funkcí. Jeden roler mě nevadí, fotím na prioritu clony a auto ISO. V horším světle na M s fix iso. Snímač je fantastický - parádní prokreslení s pevnými objektivy kterých má SAM celkem dost k mání (16mm f2,4, 20mm f2,8, 30mm f2, 45mm f1,8, 60mm macro), vysoká dynamika. A hlavně externí blesk SEF20 který utáhne bleskat o strop a tak i v mizerném světlem se dobře fotí.

2 negativa - ISO by mohlo být lepší, ale tím myslím 3200 a více a tragický jpeg (moc odšumuje). Ale fotím do RAW a tam je všechno v pořádku :-)

Sony se mi taky líbilo, ale sklama je na tom bídně (16mm f2,8 trága, 16-50 ještě horší), zbytek poměrně průměrný....

Odesláno (upraveno)

to musí pod vodu stačit, na běžné focení (možná na Facebook) ale asi ne a v interiéru vůbec.. Takže už nepotřebuješ WR, to ušetří spoustu peněz a rozšiřuje výběr.

WR určitě není priorita, kdyby něco, dá se půjčit v rodině, ale pořád mluvíš celkem v hádankách. Vždy řekneš A a nedáš B - co bys vybral, kdyby to nemuselo být vodotěsné v ceně 10-15k

Zato NX300 (měl jsem před ní i NX200):

Dobré zpracování s milionem funkcí. Jeden roler mě nevadí, fotím na prioritu clony a auto ISO. V horším světle na M s fix iso. Snímač je fantastický - parádní prokreslení s pevnými objektivy kterých má SAM celkem dost k mání (16mm f2,4, 20mm f2,8, 30mm f2, 45mm f1,8, 60mm macro), vysoká dynamika. A hlavně externí blesk SEF20 který utáhne bleskat o strop a tak i v mizerném světlem se dobře fotí.

2 negativa - ISO by mohlo být lepší, ale tím myslím 3200 a více a tragický jpeg (moc odšumuje). Ale fotím do RAW a tam je všechno v pořádku :-)

Sony se mi taky líbilo, ale sklama je na tom bídně (16mm f2,8 trága, 16-50 ještě horší), zbytek poměrně průměrný....

Ten samsung se mi začíná zamlouvat čím dál víc...

http://snapsort.com/compare/Samsung-NX300-vs-Sony-Alpha-A5000

Upraveno uživatelem Lamiczka
Odesláno

Tohle vlákno je naprd, začínal jsem u Sony RX100, pokračoval přes RX100II a III až k úvahám o Panasonic LX8, pak mi začala hlodat v hlavě ergonomie a ovládání i za cenu velikosti a zahrnul jsem Panasonic FZ1000 a teď, po pár hodinách, už mám v hlavě a širším výběru Sony RX10, protože je kovový a odolává prachu a vlhkosti...

Odesláno

WR určitě není priorita, kdyby něco, dá se půjčit v rodině, ale pořád mluvíš celkem v hádankách. Vždy řekneš A a nedáš B - co bys vybral, kdyby to nemuselo být vodotěsné v ceně 10-15k

no právě něco v kategorii :D

nevím co, probírá se toho ve vlákně dost - konkrétní doporučení už si musíš poskládat sám dle priorit.

Odesláno

Tohle vlákno je naprd, začínal jsem u Sony RX100, pokračoval přes RX100II a III až k úvahám o Panasonic LX8, pak mi začala hlodat v hlavě ergonomie a ovládání i za cenu velikosti a zahrnul jsem Panasonic FZ1000 a teď, po pár hodinách, už mám v hlavě a širším výběru Sony RX10, protože je kovový a odolává prachu a vlhkosti...

a divíš se? S naším přístupem k hodinkám?? :lol2:

Odesláno

tady: http://www.marcelkonecny.com/jak-vybrat-fotoaparat/  je takový povídání, který by si měl přečíst každej kdo hledá ten svůj aparát

já bych z toho vypích snad jenom level 1: mám pro Vás špatnou zprávu ? dobré fotky z 90% nevznikají kvalitou foťáku ale fotografem 

Super, první 3 otázky jsem sice trochu podváděl, ale řekl bych, že to přesně sedí, dost mě překvapuje, že byl někdo ochoten psát autorovi vypruzený maily :)

Sám se cítím někde v bodě 1,3 (dvojku mám ještě daleko) -> znám teorii, ale rozhodně ne všechno, pár fotek, za který se nestydím se podařilo a jen se mi potvrdilo, co jsem psal předtím - na DSLR je čas, půjdu do kompaktu s výměným objektivem a budu se zas učit, třeba k tomu dorostu :D

Odesláno (upraveno)

Gougy - to je fakt, nedivím.

YPO - zajímavé čtení, jsem level 1... Přečetl jsem i odkazy v odkazu a vychází to na profikompakt, což potvrzuje mou volbu. Z 80% by stačila kategorie s menším zoomem, v mém výběru Sony RX100I/II/III nebo Panasonic LX8, zbylých 20% je ale sport, auta, motorky, letadla, zvířata apod., kdy se zoom hodí, což je RX10 nebo FZ1000, bůhví, proč se jim říká kompakty když váží skoro kilo...

Nepodváděl jsem, ale ten škodolibý čertík našeptávač mi stejně občas říká "hele, kup si ten větší, budeš vypadat jako odborník". Vždycky ho zaženu, ale jak mi ty větší fotáky připomíná, uvědomuju si, že umí to co ty malé, ale ještě dost věcí navíc. Kdyby vážily 30 deka a vypadaly jako větší krabička od cigaret, neřešil bych to, takhle mám stále dilema...

Mám dotaz - lze dosáhnout stejně malé hloubky ostrosti s fotákem s rozsahem zoomu 28-200 i s fotákem 24-70, když mají oba objektivy s výbornou světelností a nastavitelnou clonou?

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Návštěvník YPO
Odesláno

Já myslím, že hlavní poselství je v tomto: dobré fotky z 90% nevznikají kvalitou foťáku ale fotografem 

a v tomto : A jako příklad za všechny, dávám odkaz na ****** která je schopna udělat geniální fotky i s krabičkou od sirek vloženým filmem a dirkou 
------------------------------------------------------------------------------------

*já svojí LX 5 přenechám synovi a koupím si cokoliv s hledáčkem, páč zrak se horší a displej na aparátu už moc nedávám 

prostě to co nevidíte (dosaďte si co chcete) , nevyfotíte pánové, je to o nápadu, světle, momentálních možnostech atd.atd.atd. aparát je to poslední co využijete pro moment radosti ..... když se fotilo na drahý film, tak si každý rádoby i opravdový fotograf 10x rozmyslel než zmáčknul spoušť

doba je jiná a tak vznikají fotografové naučivšíse jednoho režimu viz ****, ****, **** 

***nebudu jmenovat pro klid můj i váš :-)
Odesláno

Ty vlastně chceš diversky ve zlatě s tvrdostí oceli od Sinnu s tourbillonem, stopkami a měsíční fází, co jdou (i nejdou) vidět a rezervou nátahu měsíc. Gps synchronizaci také, samozřejmě vše v mechanice ;) .

No, jako každej :cheers:

Odesláno

Prodal jsem svuj Nikon D7100, skvely fotak s paradnim vystupem a poridil maly FF Sony A7. Zejmena foceni na manual + stara minolti skla, to je parada. Kdyz chci neco hodne prenosneho, nasadim Sony 35mm a je to lehoucke, male. Ja proste nedavam moc argument, ze vetsi telo se lepe drzi :) U me je to presne naopak.

Odesláno

Prodal jsem svuj Nikon D7100, skvely fotak s paradnim vystupem a poridil maly FF Sony A7. Zejmena foceni na manual + stara minolti skla, to je parada. Kdyz chci neco hodne prenosneho, nasadim Sony 35mm a je to lehoucke, male. Ja proste nedavam moc argument, ze vetsi telo se lepe drzi :) U me je to presne naopak.

však o tom to je, jak co komu vyhovuje, já zase s foťákem, co nemá kilo, kilový objektiv nemám šanci udržet jakž takž v rovině, třepu se jak ratlík, asi málo slivovice nebo co..

Odesláno (upraveno)

Tak jsem ještě díky blogu narazil na srovnávací scénu pro různý foťáky a je to celkem zajímavý i v kontextu jak se který model vyrovnává se šumem při vyšší citlivosti.

Musím říct, že Fujifilm subjektivně vede, hlavně při vyšších ISO.

http://www.dpreview.com/reviews/studio-compare?#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20comparison&masterCamera=fujifilm_xe1&masterSample=dscf6518&slotsCount=4&slot0Camera=fujifilm_xe1&slot0Sample=dscf6518&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=canon_eos60d&slot1Sample=img_0243&slot2Camera=sony_nex5n&slot2Sample=dsc00790&slot3Camera=canon_sx230hs&slot3Sample=3200&x=-0.30187770823302834&y=0.25257142857142856

EDIT: Je zajímavý srovnání, jak se s tím vypořádává můj malý kompakt, což mi zároveň pomohlo si odpovědět na otázku, proč chci něco jinýho...

Upraveno uživatelem Lamiczka
Odesláno

Prosím odborníky, jak je to vlastně s tou hloubkou ostrosti - lze dosáhnout stejně malé hloubky s foťákem se zoomem 28-200 i s fotákem 24-70, když mají oba objektivy s výbornou světelností a nastavitelnou clonou (narážím nyní na Sony RX100III a RX10)?

Odesláno

tady: http://www.marcelkonecny.com/jak-vybrat-fotoaparat/ je takový povídání, který by si měl přečíst každej kdo hledá ten svůj aparát

já bych z toho vypích snad jenom level 1: mám pro Vás špatnou zprávu ? dobré fotky z 90% nevznikají kvalitou foťáku ale fotografem

Skvelej odkaz, ktery cloveku otevre oci.

Jdu studovat: -)

Odesláno

Prosím odborníky, jak je to vlastně s tou hloubkou ostrosti - lze dosáhnout stejně malé hloubky s foťákem se zoomem 28-200 i s fotákem 24-70, když mají oba objektivy s výbornou světelností a nastavitelnou clonou (narážím nyní na Sony RX100III a RX10)?

Teoreticky podobné ano, ale stejně to vypadat nebude protože DOF a kvalitu bokehu určuje konstrukce objektivu. Navíc u rx10 budeš dosahovat daleko nižší DOF u 200mm a f2,8, ALE: musíš použít kratší čas a bůh ví jaká bude kresba na takové hraně a jak se s tím popere AF

Sent from my iPhone using Tapatalk

Návštěvník Kamil
Odesláno

Kurňa, proč nepíšete česky? Jsme fórum o hodinkách, tam bych zkratky a cizí slova chápal, ale nemusí každej vědět co znamená bokeh a DOF. :(

Odesláno (upraveno)

jencekgs - jo, včera jsem nad tím strávil 2 hodiny, je to dobré vodítko, ale neberu to jako dogma, úhlů pohledu může být víc a dělit fotografy do několika škatulek je zjednodušené, je asi víc typů fotografů ale určitě mnohem víc situací (jak, co, kde, jak často, jaké mají nároky, finanční možnosti atd.), které fotografují. Souhlasím, že většina lidí chce foťák, který je o třídu výš, než co a jak oni fotí, ale koneckonců, proč ne. Foťák může sloužit hodně let a časem třeba dorostou. Často si lidé kupují sportovní auto, na které řidičsky nemají a až časem se naučí jeho schopností využívat. Jak někdo napsal, největší poselství je "nezáleží na nástroji, ale na hudebníkovi" a kdo to myslí s focením vážně, měl by pracovat i na sobě.

exBURN - díky, dokonce vím, že DOF je hloubka ostrosti (Dept of Field nebo tak nějak), ale jaký je tedy Tvůj názor - "Teoreticky podobné ano" nebo "..u rx10 budeš dosahovat daleko nižší DOF u 200mm a f2,8" s otazníkem, jak ale bude fotka při tak velkém zoomu vypadat?

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odesláno (upraveno)

Obecně při stejné cloně čím deší ohnisko, tím nižší DOF

Srovnávat kvalitu bokehu u kompaktních zoomů je o štěstí a různých světelných podmínkách. 

Edit: Slovníček:

DOF  depth of field (hloubka ostrosti)  

bokeh - nemá český výraz, nazvěme to "rozostření okolo zaostřeného objektu v souvislosti s hloubkou obrazového pole) 

Upraveno uživatelem gougy

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...