Přejít na obsah

Digi fotaky, foceni a vsechno kolem toho..

odklizec

Doporučené příspěvky

Obávám se, že nikoliv 18mm na full frame obvykle dává 90° nebo méně v horizontálním úhlu. Každopádně výše doporučený Rokinon / Samyang  ( je to jedna a tatáž firma) dá pěkných 167° na Canon (pokud to není Full Frame) tam by to nasadit nešlo...

Já tomu nerozumím, proč je tedy v parametrech té "krytky" Olympus uvedeno 18mm po přepočtu na kinofilm?

Edit ahá, to je pseudorybka, tak to jó, to širokáč nedá.

Upraveno uživatelem gougy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ide v podstate o krytku tela pre fotoaparáty štandardu micro4/3 (olympus & panasonic) a zároveň naozaj minimalistický fisheye. Pri hrúbke čosi viac ako 1 cm skrýva v sebe 5 optických členov. Zaostrovanie je len manuálne, čo v podstate pri stálej clone f8 nepredstavuje žiadny problém. Tiež som mu neodolal a môžem povedať, že je to kopa zábavy za super cenu. Kvalita je obstojná.

Nejaké ukážky (kvalita najviac dostala na frak pri zmenšovaní v iOS)

attachicon.gifimage.jpg

attachicon.gifimage.jpg

Krásná fotka chalupy /?/ Tvojí? Mám rád když jsou vidět kachláky a staré dřevěné stropy,paráda.Hoď nějaké další fotky /kachláků/ ,ať se můžeme pokochat.

Odkaz ke komentáři

Krásná fotka chalupy /?/ Tvojí? Mám rád když jsou vidět kachláky a staré dřevěné stropy,paráda.Hoď nějaké další fotky /kachláků/ ,ať se můžeme pokochat.

Bohužiaľ nie mojej chalupy. Kachle mám takisto rád. V takejto peknej chalupe sú centrom, srdcom celej stavby a v podstate bez nich by to nebolo ono. Mám ich na fotke ešte z druhej strany.

Akurát očividne neviem v tablete zmenšovať, takže to vyzerá ako fotené cúvacou kamerou...

post-9515-0-05743100-1414649795_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Moje holky taky "berou" panoramata, mne moc ne, i když těch 120° ještě ujde. Na 360° bych potřeboval speciální prohlížeč, třeba otočnou židli v sudu nebo tak něco.

Předevčírem jsem taky vyrazil vyčistit si hlavu, vzal jsem Sony RX100III i Alphu A77II, abych udělal pár srovnávacích fotek. Po prvních pokusech s A77 se mi zdálo, že občas nedělá tak ostré fotky jako RX a chtěl jsem získat shodné fotky z obou foťáků. Přišel jsem na to, že to je a není pravda. Fotím většinou s ostřením na střed a ostřící zóna je u RX větší než u A77II. RX si tedy vždy najde nějaké kontrastní místo nebo hranu, které se při ostření chytí, zatímco miniaturní čtvereček u A77 s tím má občas problém. Když ho ale posunu někam poblíž, na co se zaostří a pak přesunu zpět, je to lepí. Problém může někdy být, že "náhradní" ostřící bod je nepatrně jinak daleko a bod, který jsem chtěl mít ostrý, není úplně podle mých představ. Když se to povede, výsledek je dobrý, ale zatím se to nedaří vždy, no, učím se a jak říká kamarád profesionální fotograf - nejseš profík, nepitvej každý pixel a řiď se celkovým dojmem kompozice-expozice-ostrost...  

post-3283-0-76576200-1414661981_thumb.jpg

post-3283-0-83133700-1414662017_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Moje holky taky "berou" panoramata, mne moc ne, i když těch 120° ještě ujde. Na 360° bych potřeboval speciální prohlížeč, třeba otočnou židli v sudu nebo tak něco.

Taky panoramata nefotím, bo se to blbě prezentuje. Ale na novém foťáku mě zaujalo, jak jednoduše si s tím poradí. Prostě stisknu spoušť, otočím se dokola, foťák celou dobu fotí 12 snímků/s a to panorama si sám poskládá.

Odkaz ke komentáři

Taky panoramata nefotím, bo se to blbě prezentuje. Ale na novém foťáku mě zaujalo, jak jednoduše si s tím poradí. Prostě stisknu spoušť, otočím se dokola, foťák celou dobu fotí 12 snímků/s a to panorama si sám poskládá.

Vždyť na tom technicky nic není, prostě si tam nastaví ohnisko s relativně malým zkreslením a jen spojuje :)

Jinak nápad se sudem a otáčecí židlí je super, vidím to stejně :D , ale takové projekční brýle, hmm, to bude skvělé :smile_anim:  

Odkaz ke komentáři

Předevčírem jsem taky vyrazil vyčistit si hlavu, vzal jsem Sony RX100III i Alphu A77II, abych udělal pár srovnávacích fotek. Po prvních pokusech s A77 se mi zdálo, že občas nedělá tak ostré fotky jako RX a chtěl jsem získat shodné fotky z obou foťáků. Přišel jsem na to, že to je a není pravda. Fotím většinou s ostřením na střed a ostřící zóna je u RX větší než u A77II. RX si tedy vždy najde nějaké kontrastní místo nebo hranu, které se při ostření chytí, zatímco miniaturní čtvereček u A77 s tím má občas problém. Když ho ale posunu někam poblíž, na co se zaostří a pak přesunu zpět, je to lepí. Problém může někdy být, že "náhradní" ostřící bod je nepatrně jinak daleko a bod, který jsem chtěl mít ostrý, není úplně podle mých představ. Když se to povede, výsledek je dobrý, ale zatím se to nedaří vždy, no, učím se a jak říká kamarád profesionální fotograf - nejseš profík, nepitvej každý pixel a řiď se celkovým dojmem kompozice-expozice-ostrost...  

Keď čítam Tvoje príspevky, vždy mám chuť odpísať niečo ironické, alebo inak -ické. Pokúsim sa ale byť trochu konštruktívny.

Kamarát Ti hovorí dobre. Kompozice - expozice. Zabudol na jednu vec a to je svetlo. Ak nemáš dobré svetlo, tak nemá význam fotiť čokoľvek s ambíciami pustiť to na verejnosť, maximálne tak fotky do rodinného albumu. Pozri si svoju fotku tej sochy. To je fotka úplne nahovno, tam nie je ani kúsok zaujímavého svetla, je to mdlé, nezáživné. Zapamätaj si prosím, že svetlo kreslí, to je základný postulát pri fotografovaní. Ak neveríš, pozri si fotky továrne, ktoré poslal VS. Kreslí? Jendoznačne. Ak chceš chytiť dobré svetlo, tak vhodná doba je východ a západ slnka. Slnko je nízko, nie je ostré, objekty vrhajú tiene a scéna je prekreslená.

Druhá vec, kompozícia. Buď máš oko, alebo sa to musíš naučiť. Oko nemáš, takže študovať. Pokús sa na začiatku vyhnúť chaotickým scénam, ktoré tak obľubuješ (hodinky v kríkoch medzi kopou lístia a konárikov, socha v brečtane), pretože na jednoduchej scéne sa kompozícia ľahšie uprace. Pozri si v galérii fotky ostatných členov. Tie jednoduchšie sú obyčajne lepšie. Mrakodrap, gougy, jencekgs, Alda, Blinker, sashator, prischera ako pár príkladov (kopa ďalších členov má parádne fotky, určite sa nehnevajú, že ich tu všetkých nevymenujem). Je dobre učiť sa od druhých.

Tretia vec, ostrenie, ktoré stále riešiš. Príklad dvoch metód:

1, ak je bod na ktorý chceš zaostriť ďaleko od bodov v hľadáčiku a pri posune naň sa zmenia svetelné podmienky:

- kompozícia

- zamknutie expozičných parametrov

- výber vhodného ostriaceho bodu

- presun ostriaceho bodu na želané miesto

- zaostrenie (namačkneš)

- prekomponovanie na pôvodnú scénu

- expozícia

2, ak je bod na ktorý chceš zaostriť blízko od bodov v hľadáčiku a pri posune naň sa nezmenia svetelné podmienky:

- kompozícia

- výber vhodného ostriaceho bodu

- presun ostriaceho bodu na želané miesto

- zaostrenie (namačkneš) + expozičné parametre

- prekomponovanie na pôvodnú scénu

- expozícia

Ak chceš mať dobré fotky, odporúčam prestať sa nimrať v technických parametroch foťákov, naučiť sa zvládnuť základné expozičné režimy (full auto, priorita clony pre prácu s hĺbkou ostrosti, priorita času pre scény s dynamikou) a prácu s ostriacimi bodmi. To stačí. A venovať sa kompozícii, prípadne postprocesu. Potom už prídu aj také veci, že budeš vedieť oddeliť jeleňa od pozadia tak, aby sa mu parožie nestrácalo v lese.

Odkaz ke komentáři

Keď čítam Tvoje príspevky, vždy mám chuť odpísať niečo ironické, alebo inak -ické. Pokúsim sa ale byť trochu konštruktívny.

jsi na nej moc tvrdy :) kazdy nejak zacinal... ikdyz, jak tvrdi sibik - nejlepsim pritelem zacinajiciho fotografa je odpadkovy kos :)

Upraveno uživatelem IzTaPa
Odkaz ke komentáři

jsi na nej moc tvrdy :) kazdy nejak zacinal... ikdyz, jak tvrdi sibik - nejlepsim pritelem zacinajiciho fotografa je odpadkovy kos :)

Tak áno, už strýko mi kedysi hovoril "Nikto učený z neba nespadol. Ale takých ako ty zhadzovali".

Inak som starý dobrák a na ľudí tvrdý byť neviem. Snažil som sa iba v časovom strese čo najefektívnejšie vysvetliť, že fotku nerobia parametre foťáku, plus poskytnúť pár rád. Inak ma netreba brať moc vážne, som len samouk a väčšina mojich fotiek končí v koši :)

Odkaz ke komentáři

Dnes je fotograf každý kdo udrží mobil, v dobách mého mládí, každý kdo udržel správnou teplotu vývojky. Technika pokročila, to je dobře, ale myslím, že někdy působí na začínající fotografy kontraproduktivně - místo na subjekt se soustřeďují na nářadí. Tu větu o nejlepším příteli koši  jsem rovněž přijal za svou a když jsem v začátcích (první dva roky) vyřadil 30 až 33 snímků z celého filmu do stoupy, bylo mi profesionály řečeno, že mám ještě dobré výsledky. Člověka to vycvičilo, že si dal záležet na každém políčku, což se mi pak hodilo na 6x7, kde bylo 10 snímků na film. Zvládl jsem pak po letech například exponovat dia filmy i v mezních světelných situacích bez bracketingu - prostě přemýšlet (i když na zonální systém A. Adamse jsem se nedopracoval). V digitální době začátečník koukne na displej s histogramem a hotovo, ale proč mu snímek nevyšel nepopřemýšlí.

Mám ještě někde doma schované číslo National Geographic s projektem fotografa, který pobýval jeden měsíc někde v lesích Severní Ameriky. Měl pouze jeden film a každý den si dovolil pouze jeden snímek. Všechny ty snímky z té reportáže byla mistrovská díla na jednom filmu!

Odkaz ke komentáři

Návštěvník maxigabrielg

klobadysek - ja som sa vcelku dost zamerne nezapajal do tejto temy ( kedze sa zivim fotografiou ), ale s tvojim prispevkom si mi pripomenul stare dobre casy.

PS - McStinger - to je velka pravda že fotku nerobia parametre foťáku.

Odkaz ke komentáři

Bohužiaľ nie mojej chalupy. Kachle mám takisto rád. V takejto peknej chalupe sú centrom, srdcom celej stavby a v podstate bez nich by to nebolo ono. Mám ich na fotke ešte z druhej strany.

Akurát očividne neviem v tablete zmenšovať, takže to vyzerá ako fotené cúvacou kamerou...

attachicon.gifimage.jpg

Z toho opravdu sálá klid a pohoda.Sice na sedačku bych si asi bílou nedal /jsem praktik mám dvě děti/,ale jinak líbí moc.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...