romulada Odesláno 19. března 2009 Nahlásit Odesláno 19. března 2009 Ahoj "Chronomagoři",dnes jsem měl v práci trošku víc volna, tak jsem spáchal tento další pokus o minirecenzi.Rolex Oyster Perpetual Date EXPLORER II - tak je psáno na číselníku pod logem firmy.Nejdřív opět letmý pohled do historie modelu.Počátkem padesátých let, po velikém úspěchu automatických hodinek "bubble back", které byly velice oblíbeny pro svou "trvanlivost" při sportu i dalších "venkovních" aktivitách, si firma Rolex uvědomila, že bude přibývat více zákazníků, kteří provozují tzv. "aktivní" životní styl a rozhodla se vyjít vstříc jejich potřebám. Koncem roku 1952 byly prototypy prvních Explorerů testovány expedicemi horolezců přímo v "terénu" - tyto hodinky byly vlastně jakési upravené "bubble-backy" s bílými číselníky.Na obrázku z knihy "Vintage Rolex Sports Models" (Martin Skeet & Nick Urul), je prototyp hodinek Explorer - referenční číslo 6098. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Několik členů horolezecké expedice "Everest" Sira Johna Hunta, bylo v květnu 1953 také vybaveno těmito hodinkami. Od té doby se také traduje legenda, že "Explorery" měl na ruce šerpa Tenzing Norgay, při svém úspěšném zdolání vrcholu Everestu 29.3.1953. Později bylo potvrzeno Jamlingem Norgayem (synem Tenzinga Norgaye), že otec měl v den dobytí Everestu na ruce zlaté "bubble-backy", které kdysi dostal od švýcarského horolezce Raymonda Lamberta. Sir Hillary měl prokazatelně v den výstupu na ruce hodinky značky Smith, ale naštěstí pro Rolex a jeho marketingové oddělení - nebylo dlouho "odtajněno", které z hodinek se dostaly na vrchol Everestu jako první.Obě značky - Smith i Rolex - samozřejmě zdůrazňovaly svůj podíl na tomto velikém "vítězství", ale skutečným vítězem bude už navždy Rolex - firma, která je už neodmyslitelně spojená s dobytím Everestu.Teprve v roce 1990 Hillary vypověděl, že to byl právě on, kdo stanul jako první na samotném vrcholku Everestu - což znamená, že Rolex byl opravdu "až" na druhém místě. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Od roku 1953 do roku 1971 bylo vyrobeno mnoho různých variant modelu Explorer s bílými i černými číselníky, včetně modelu 5500, který měl v průměru pouhých 32mm a byl opatřen tahem o šířce 19mm-tento model nezískal nikdy větší oblibu - na vině nebyla snad ani tak jeho velikost, ale spíše fakt, že jej mnoho lidí považovalo za pouhou kopii skutečných "Explorerů".Model 5500 - opět z výše jmenované knihy. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. V roce 1971 byl poprvé uveden na trh model 1655 - Explorer II, což byla vlastně jakási úprava modelu GMT Master - hodinky s černým číselníkem byly vybaveny navíc další ručičkou, která ukazovala na 24-hodinovou stupnici na pevné lunetě, jenž umožňuje speleologům, kteří se nacházejí několik dní pod zemí bez přístupu denního světla, rozlišit, jestli je venku den nebo noc - což není nic jiného, než šikovně marketingově podchycený nesmysl! Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Model 1655 byl koncem roku 1985 nahrazen modelem 16550, který se v mnohém odlišoval od svých předchůdců. Model 16650 byl opatřen novou lunetou s tučnějšími čísly a černými trojúhelníčky namísto lichých číslic, ručky byly ve stylu "Mercedes" a sklíčko bylo oproti dřívějším Explorerům - safírové, poprvé si mohl zákazník také vybrat mezi černým a bílým číselníkem. Hodinky s bílým číselníkem z tohoto modelu jsou dnes velice ceněny sběrateli - číselník získal časem lehkou patinu a má jemně krémový nádech. Ručky a okraje okolo hodinových indexů byly z bílého zlata. Od roku 1989 Rolex změnil bílé číselníky na "bělejší-bílé" , ručky a okraje indexů zůstaly sice z bílého zlata, ale zbarvily se do černa a čísla na lunetě mají odlišnou typografii. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Moje hodinky jsou model č. 16570 z roku 2001 s "dírami" po stranách - pro uchycení tahu k pouzdru pomocí "stěžejek" - tuším, že někdy kolem roku 2005 už se vyráběly bez "děr". Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Tento model jsem si pořizoval jako svoje druhé "Rolexky" - první byl model Submariner s datumem. Explorery nejsou moc prodávaným modelem - snad proto, že na první pohled nepůsobí jednoznačně "Rolexovsky" a člověk, který se pro tuto značku rozhodl většinou touží nosit na zápěstí skutečnou "ikonu" firmy (možná je to hloupé, ale ze stejného důvodu jsem se pro Submarinery rozhodl také). Explorery s bílým číselníkem jsou opravdu trochu jiné než ostatní modely - bílá barva působí - alespoň podle mě - velice čistým a uklidňujícím dojmem. Hodinky se dají nosit téměř ke všemu a ke všem aktivitám - jsou velmi nenápadné. Snad nikdy se mi nestalo, že by je někdo s kolegů na mé ruce okomentoval - "černé" Rolexky naopak nikdy neuniknou bez povšimnutí. Nevážil jsem je, ale na ruce je člověk téměř necítí - nosí se velice pohodlně. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Flip-lock spona je oproti nynějším modelům ještě vyrobena z tenké - prolisované oceli, ale přesto jsem s její funkcí nebo odolností neměl zatím žádný problém - s hodinkami chodím na šutry(sbírám zkameněliny), v létě s nimi plavu, vrtám se s dcerou v písku... vše zatím přežily i s ocelovým tahem a "lehkou" sponou bez újmy. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Ve tmě Explorery svítí snad nejvíc ze všech mých modelů Rolex. Přesnost je úžasná - denní odchylka je cca dvě vteřiny do plusu. Zatím byly jen jednou na přetěsnění - jinak nebylo potřeba dolaďovat nic. Červenou 24-hodinovou ručku jsem zatím popravdě nevyužil, jenom když mám dlouhý pracovní den, tak mi neúprosně ukazuje, že už je opravdu víc hodin, než je "zdrávo" setrvávat v kanclu. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Doopravdy myslím, že ty 24-hodinové ručičky skutečně využije málokdo - snad někdo, kdo často létá do destinací s časovým posunem, což já se svojí jednou zahraniční dovolenou v roce zvládnu i bez ukazatelů duálního času.Od několika lidí jsem slyšel, že by si hodinky Rolex nekoupili nebo je ani nechtěli, protože jim přijde "blbá" ta lupa nad datumem. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale myslím, že to jsou ve většině případů jen hloupý a závistivý řeči. Mně "lupa" blbá nepřijde-naopak se mi docela líbí-i kdybych pominu funkčnost, tak ji beru jako jeden z typyckých znaků firmy (tuším, že poprvé se objevila na modelu DateJust někdy v roce 1948). Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Vodotěsnost hodinek je stejná jako u GMT Master nebo Daytona - tedy 100 metrů, korunka je chráněna tzv. Twin-lock systémem - na korunce je logo Rolex a pod ním vodorovná čárka.Hodinky jsou vybaveny automatickým "in-house" kalibrem Rolex 3185, 28 800 kmitů za hodinu, 31 kamenů, s rezervou nátahu cca 50hod. , stroj je certifikovaný chronometr - COSC (i když Rolex ke svým hodinkám tento certifikát nepřikládá).Rozebraný strojek je k vidění zde:Díky za pozornost. Rozumy jsem čerpal z výše uvedené knihy, internetu a něco taky z vlastních zkušeností.Jakékoliv doplňky či jiné podnětné příspěvky s díky uvítám! 1
Ghill Odesláno 19. března 2009 Nahlásit Odesláno 19. března 2009 Cau, pekne napisana recenzia. A hlavne ma zaujala ta fotka z luminiscenciou, nikdy som si nevsimol, ze 24 hodinova rucicka svieti inak ako ostatne. Musim vecer pozriet. Inak GMT komplikacia je uzasna vec, ja som ju teda vyuzival casto. Je to bre vediet kolko je hodin, ked ako ET 'volam domov'.
Gilius Odesláno 19. března 2009 Nahlásit Odesláno 19. března 2009 pěkné,pěkné.....holt Rolex.......chlape....Tebe budu muset "namasírovat",abys taky měl nějaký digitálky........
Kupa54 Odesláno 19. března 2009 Nahlásit Odesláno 19. března 2009 Díky za obě "rolexácké" recenze, moc hezky napsané (o fotkách ani nemluvím), podstatně jsi přispěl ke změně mého názoru na produkci Rolex.
vojt Odesláno 20. března 2009 Nahlásit Odesláno 20. března 2009 Díky za obě skvělé Rolex recenze! Explorery v bílé jsou příjemně decentní, přitom nezapřou svůj sportovní charakter. Doufám, že už brzo se budu moct podělit o zkušenosti s plánovanými ikonickými Explorery 114270.
Peta-Biker Odesláno 20. března 2009 Nahlásit Odesláno 20. března 2009 romulada: Díky za super recenze a i za fotky, klobouk dolů před Tvými příspěvky
Cyber Odesláno 20. března 2009 Nahlásit Odesláno 20. března 2009 Jako vždycky výborná recenze. Hezký fotky, i kus historie. Skvělý. Díky.
xlaque Odesláno 15. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 15. dubna 2010 Zopar krasnych fotiek aj s jednotkami
volfda Odesláno 15. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 15. dubna 2010 Zopar krasnych fotiek aj s jednotkami Nádherné fotky, kolikrát si říkám, co víc, než Rolex člověk potřebuje...?
skalis Odesláno 15. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 15. dubna 2010 Zopar krasnych fotiek aj s jednotkami Moc pekne fotky. Jednotky jsou moje oblibene (ze by kandidat do budoucna na dalsi R?).
NIGHTinGALE Odesláno 16. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 16. dubna 2010 Díky za další parádní počtení! Ta bílá je zajímavá, elegantní a vážně taková uklidňující. Prostě pohodový hodinky.
bandicoot Odesláno 16. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 16. dubna 2010 Zopar krasnych fotiek aj s jednotkami fotky jsou excelentní, nejvíc se mi líbí ta s tou sirkou v ruce, to je nápad jako prase a ještě lepší realizace
cigi Odesláno 16. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 16. dubna 2010 (upraveno) vynikající recenze, zejména historická ouvertura, ale je na nich taky něco blbý ? takže to musím doplnit já: Zříce, kterak šipčička GMT ručky má jiný odstín luminiscenční barvy než zbytek, mohu říci, že buď je to schválně a vychytávka, nebo dodatečně domontovaná (viz níže), nebo prim se již na rolex dotáhl ..... Tohle jsou myslím bohužel nejnudnější rolexky vůbec ( někdo musí být poslední, že) , taková kompilace jiných modelů bez nápadu. Přijde mi to, že jim prostě něco zbylo, tak udělali mezityp - další věc, co je s primem spojuje . Pro mě osobně to do velké míry zachraňuje ten kyklop, který považuju když ne za praktický ( o tom se asi nechá diskutovat), tak určitě za estetický kontrapunkt. Co jim však opravdu nedokážu odpustit, je luneta, která ve mně pořád vzbuzuje dojem, že se otáčí, nemůžu si pomoct. Bílá jim velmi svědčí, musím uznat, je to asi další důvod, proč se pro ně mezi bráškama rozhodnout, v rolexu opravdu kolekci dělají přepečlivě. Ty černobílé fotky jsou fakt perfektní, kromě sirky bych vyzdvihl i karabinku a taky ta, jak je ciferník celý jeden velký reflex se mi móc líbí, další námět na zlepšení, ukazuje se, že bez vnějšího AR to prostě nepůjde. Upraveno 16. dubna 2010 uživatelem cigi
NIGHTinGALE Odesláno 16. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 16. dubna 2010 Ty fotky z linku jsou fakt pecka. Něco tak působivého jsem snad ještě neviděl. Klobouk dolů.
here Odesláno 29. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 29. dubna 2010 Další krásné fotky Explorer II v akci http://forums.timezone.com/index.php?t=tre...62340&rid=0
tombed Odesláno 29. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 29. dubna 2010 bože to je onanie... kráása, to zas dneska nebudu moct usnout.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se