Martin J. Odesláno 19. února 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2011 To : pevoNo a myslíš že to bylo fakt tou teplotou a nebo spíš tím žes na sklíčko moc přitlačil? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pevo Odesláno 19. února 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2011 Fakt nevím, ale je to dost u okraje a zase tak moc jsem netlačil, takovým tlakem by musela být popraskaná sklíčka jedna dvě... Hlavně mě zarazilo, že tady kluci leštili ručně pastama 2,5 a 1 mikron, a šlo to a já 10-ti mikronovou (schválně, protože ty vrypy jsou hluboký) po 5-ti minutách na skle ani stopu...No teď už si uklidňuju nervy vínem , ale zítra to zkusím znova různýma otáčkama, tomu sklíčku už nemám jak ublížit.Podám zprávu.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Martin J. Odesláno 19. února 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2011 To je pravda, sklíčko je prasklé, teď už máš prostor na experimentování. Možná by bylo dobré občas to sklíčko ochlatit přiložením na nějaký chladný předmět, aby se vyloučilo že to fakt prasklo vinou přílišného teplotního namáhání.Držím palce abys přišel na nějaký optimální způsob. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pevo Odesláno 20. února 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. února 2011 Tak jo, tak jsem tomu věnoval dopoledne. Celkem velmi rychle jsem ověřil včerejší nehodu dalším pokusem při 10000 otáčkách na už odepsaném sklíčku na starých seikách s 10 mikronovou pastou. Po necelých 8 minutách prdlo rovněž. Vysvětluju si to teplem a nemožností sklíčka v rámu se roztáhnout. Nevím, k fyzice mám daleko... Takže růčo... velmi se mi osvědčil nástroj ze zlomeného párátka, do lomné plochy se pasta krásně chytá a dá se s tím slušně šmrdlat. Po asi půl hodině jsem zaznamenal rozdíl okem sotva postřehnutelný, takže dodatečně skládám poklonu všem předešlým šmrdlačům, to je fakt práce pro vraha... Tak jinak - znovu Dremel, bohužel nejmenší počet je 5000 otáček, co nejmenší šmrdlátko, aby nebyla velká styčná plocha, po 3 minutách pauza a kontrola teploty sklíčka. Asi po 20 minutách je šlic opravdu pryč... Při pohledu v protisvětle kolmo na bývalou rýhu je znát mělký žlábek - nerovnost, který pasta ze skla ubrala, bez velmi podrobného pozorování a šaškování ve světelných úhlech si toho ale nemůže nikdo všimnout. Chvíli nechápu, co ještě dál leštit pastami 4 a 2,5 a 1 mikron, které jsem taky pořídil, protože i po 10 mikronové mi připadá okem minerál na pulsarech zcela hladký. Běžná lupa - nic. Šup pod mikroskop, a tam skutečně pod 60x zvětšením jsou zřetelné drobné stopy po broušení. Takže pro detailisty asi skutečně ještě přebrousit něčím jemnějším. Zbytek dopoledne věnován ledabylým pokusům o rozleštění dalších různě hlubokých šrámů na už zničeném minerálu pulsarů... Závěr: ručně bych se pouštěl skutečně jen do malých, okem málo patrných, vlasových a nehlubokých šliců. Pokud vysokootáčkovým nářadím, tak se dají při opatrnosti zlikvidovat i delší škrábance v rozumném časovém horizontu. Určitě co nejmenší otáčky, co nejmenší šmrdlátko a přestávky na ochlazení skla. Hlubší kolejnice na skle, do kterých pro představu třeba při přejetí párátkem jeho špička téměř vjede jako do stopy, jsou podle mě řešitelné jen za ceny mraků pasty, najmutí námezdní síly a výsledek - budou na skle místo kolejnic rozsáhlá lesklá údolí... Poslední poznámka, pokud někdo uvažujete o pastách, nebojte se vícemikronových. I tou desítkou mi dalo hodně práce vůbec něčeho docílit, takže si koupím ještě větší kalibr, alespoň pro počátek leštění... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 20. února 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. února 2011 diamantová pasta 40/28 <br class="clearBoth" style="clear: both; ">100,00 KČ100,00 KČ diamantová pasta 20/14 <br class="clearBoth" style="clear: both; ">169,00 KČ169,00 KČ diamantová pasta 2/8 <br class="clearBoth" style="clear: both; ">100,00 KČ100,00 KČ co řikaš na tuhle leštící sestavu? nerozumím těm mikronům, je to první nebo druhé číslo? diky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Foundryman Odesláno 20. února 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. února 2011 (upraveno) vyborne, moc dekuji. kdybys tady potom mohl hodit kratkou zpravu, az to vyzkousis, tak bys byl uplne nejlepcejsi borec na konec edit: odstranena citace Tak už jsem brusku vyzkoušel, minerál tím jde vyleštit naprosto luxusně, nic nepraská, používám cylindrické kotoučky (E-bay, 10 ks asi za 2 USD). Pastu jsem koupil v ČR, hrubosti 4/10 a 3/2. Ta 4/10 je hrubší, sklíčko pak má lehounce matný nádech, ale po přeleštění 3/2 je jak psí kulky. Přitom byla rýha dost hluboká. Při pohledu z určitého úhlu je na světle pořád vidět prohlubenina, ale zase jsem nechtěl sklíčko moc zeslabovat. Pokud bych pozůstatky rýhy speciálně nehledal, jsou neznatelné. Jen nevím, co to znamená 4/10 a 3/2 převedeno na mikrony, přivítal bych, kdyby mi to někdo mohl osvětlit. Edit: Ještě jsem přejel i pár plastových sklíček, jen tak lehce tou jemnější pastou a rozdíl proti výchozímu stavu je ohromující. Upraveno 20. února 2011 uživatelem Foundryman Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ramon Odesláno 20. února 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. února 2011 pozůstatky rýhy speciálně nehledal, jsou neznatelné. Jen nevím, co to znamená 4/10 a 3/2 převedeno na mikrony, přivítal bych, kdyby mi to někdo mohl osvětlit. Znamená to rozmezí velikosti diamantových zrn. Jsou tam šutry o velikosti 4 - 10 mikronů. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Foundryman Odesláno 20. února 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. února 2011 Znamená to rozmezí velikosti diamantových zrn. Jsou tam šutry o velikosti 4 - 10 mikronů. Dík, já jen, abych se zorientoval, co jsem to vlastně na hodinky naplácal :-) Každopádně to funguje uspokojivě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radimk Odesláno 21. února 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. února 2011 (upraveno) Tak přidám svou trošku do mlýna:Sklo Seiko hardlex, pasta tu koupená 2,5 mikronu. Nástroj aku šroubovák, 400 otáček, s filcovým kotoulčem od Dremla, o průměru cca 10mm.Je fakt, že rýhy byly sotva znatelné, spíš takové 3-4 otisky, nebo mikrorýhy, viditelné jen vurčitém úhlu. Ruční šmrdluňk moc nepomáhal, ale po použití nástroje je v relativně krátké době (10-15min) sklo jako zrcadlo.Při těchto otáčkách je ale nutno pořádně vše naokolo oblepit. Jako nástroj není ruční aku šroubovák nejvhodnější. Je dost "těžký" a občas dojde k uklouznutí až na lunetu, nebo hranu pouzdra. Osvědčila se mi krycí papírová malířská páska ( žlutá). Je dost silná a dobře drží.Na železe udělá pasta velmi rychle velkou paseku. Zkoušeno na nerez nádobí, které je asi z měkčí oceli, ale i tak.. Jak to opravit to už sem nezjistil páč mi žena sebrala hrnec k přípravě menáže.. ( její komentář vynechám)Tlak - ani málo, ani moc, je to o citu. Filcový kotoulček má nevýhodu, že je přidělán našroubovaným kovovým trnem, takže pozor na něj, měkká část se slehne a pak už je to docela tvrdá věc. Teplota jde nahoru překvapivě rychle, radši sem nijak nepřichlazoval, nechal sem to přirozeně opakovaně prochládat.Doporučil bych buď přidělání aku věcí ke stolu držákem, nebo použití drobnějšího (lehčího) nástroje, třeba již zmiňovaného Dremla.Spotřeba pasty - pár "kapek"Zkusil sem i přejet sklo na starých Primkách - minerál, to je zřejmě měkší než Hardlex, takže po pár minutách jako nové. Závěrem - do větších a velkých oprav bych se asi moc nepouštěl, a to z důvodu možnosti prasknutí skla vlivem teploty a zeslabení v místě vrypu.Nicméně drobné opravičky lze zvládnout i při základní manuální zručnosti a za vynaložení drobných investic docela dobře.Já si dávám 1* Upraveno 21. února 2011 uživatelem Radimk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimir72 Odesláno 25. září 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. září 2011 Nejlepší je modelářská mikrobruska DREMEL. http://www.naradionline.cz/dremel-shop/?utm_medium=cpc&utm_source=sklik&utm_campaign=dremel-shop-sklik Taky mám dotaz - nevíte někdo, jestli existuje malá bruska nebo leštička (třeba aku), aby to člověk nemusel šudlat prstem? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lindys Odesláno 25. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. března 2012 (upraveno) Zdravím,mám dotaz. Podařilo se mi poškrabat Hardlex, není to nějak extra hluboké, ale viditelné a štve mě to :-). Nemáte někdo zbytek 2,5 mikronové pasty, popř. odkaz, kde jí u nás seženu? Díky. Edit: Ehm. Pardon, už jsem četl výše omlouvám se. Upraveno 25. března 2012 uživatelem lindys Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
locki Odesláno 13. dubna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2012 pasty na ebay lze koupit zde:http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l2736&_nkw=DIAMOND+POLISH+%2F+GRIND+PASTE+FOR+METAL jen by to chtělo něco jemnějšího než 2,5 mikronu ... měl jsem na telefonu takový náznak čkrábance (sklo gorila glass) a to jsem neměl dělat. teď je to v místě "leštění" matné pod jistým úhlem a víc na tom ulpí mastnota a jde to vidět jinak na hodinky super. kolegovi jsem tím přetáhly škaredě obitý minerál a byl naprosto nadšen, na hrubé črámy co tam měl on by to chtělo tak 40 mikronu jinak to jde ručně strašně pomalu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sashator Odesláno 23. května 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. května 2012 Mám dotaz na zkušenější lěštiče- mám jemně škráblý safír u lunety (několik nehlubokých rýh). Jak co nejlépe zakrýt lunetu, abych neleštil i ji? Mám pastu 2.5mikronu. Napadla mě ochranná fólie co se dává na displeje mobilů, apod. Bude pod ní luneta v bezpečí? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JakubS Odesláno 6. června 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. června 2012 Musím poděkovat Horhemu za tip na nákup pasty, ten Čínskej kluk je spolehlivej, 7 dní od zaplacení po doručení Na leštění jsem prubnul u kamaráda v garáži nějakej bazmek připojenej na kompresor, něco jako vrtačka u zubaře a filcovej kotouček (2 ks za 76 kaček) z OBI, výsledek je super. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
exBURN Odesláno 17. července 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. července 2012 Tak já jsem na radu Horheho zakoupil 2,5 micronu pastu a zkusil tím prvně přejet lehké škrábance na minerálu u mých orientů. Než jsem nasadit do akce Dremel, tak jsem to zkusil lehce uchoštourou a k mému překvapení všechny škrábance zmizeli - je fakt že byly úplně minimální, ale že to bude tak jednoduché jsem nečekal. Leštil jsem snad ani ne 10 minut :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sashator Odesláno 3. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. srpna 2012 Tak přidám i já svoji zkušenost- koupil jsem přes eBay 2.5micronovou pastu. Nejprve vyzkoušena na minerálním sklu u svých Nighthawků- mám na nich několik i hrubších vrypů. Po asi půl hoďce leštění prstem měly vrypy hladké hrany, po dalších asi 20 minutách už bylo sklo téměř bez šrámů. Jak už zde bylo napsáno, při správném použití elektrických pomocníků to musí jít jedna radost. Pak jsem zkusil pastu i na drobné vlásečnice na safíru a ty šly poměrně lehce- použil jsem na ně uchošťouchy, jelikož byly škrábance blízko lunety a nechtěl jsem leštit i jí. Určitě tedy mohu doporučit pro lehké opravy safíru a při troše trpělivosti i při opravách větších šrámů na minerálním sklu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martin3333333333 Odesláno 4. dubna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. dubna 2013 Nevím jestli to tady patří, ale teď jsem zkoušel rozleštit jednu půlku hodinek POLJOT - vlastně ani nevím jestli mají minerální sklíčko...Vzal jsem zubní pastu Paradontax, leštil jsem asi 10 minut pouze polovinu sklíčka a jsem překvapený, rozdíl je znatelný. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HonzaNav Odesláno 2. března 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. března 2014 Dobrý den, opravil jsem takto poškrábané minerální sklíčko u hodinek Suunto Core. Samotné sklo se nedá sehnat, prodávají to pouze v setu za cac 2000,- Kč. Diamantová pasta 2,5 mne podle vašeho návodu stála asi 260,- Kč a asi 30min práce s vrtačkou a minileštícím válečkem z bavlny. Sklo vypadá jako nové super. Nemusím to ani dolešťovat 0,5. Tímto chci poděkovat za návod, jak na to všem co přispěli. S pozdravem HonzaNav Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kesko Odesláno 19. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. března 2016 Diky Banane! Tohle jsem presne potreboval... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiří Dragoun Odesláno 20. července 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2017 Zdravím všechny, zkoušel jsem díky vašim radám, jestli půjde zachránit něco v tomhle stavu a i když jsem se ještě nepropracoval k dokonalosti, zatím jsem s výsledkem víc než spokojený. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se