Přejít na obsah

Akvaristika...

Návštěvník Hammer_Time

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 513
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

To ani ne, ale přítelkyni se hodila na to místo skříň a já mám za to dovolený koupit si nové hodinky. Aneb něco za něco :clap:  Jo ale ještě musím pošéfovat tu skříň na míru a zaplatit. No a potom si místo akvárka koupím želvy na ruku :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já už jsem si taky zprovoznil akvárko. Nakonec mám 250 litrů a zatím tam mám nějaké neonky, amazonské skaláry atd.. (potom hodím i fotku)

Měl bych dotaz, prodejce od kterého jsem objednával techniku mi poslal špatný rozměr vrchního krytu s osvětlením a ČP to následně rozbila, takže mi ještě v akvárium chybí. Nějaký tip co vzít ? Rozměry 100*40 a mám venkovní filtraci, tak by tam měly být nějaké otvory tomu přizpůsobeny. Jo a z akvária se mi týdně odpaří přes 20 litrů vody, absolutně nechápu jak je to možné. Je teda fakt, že mám topení nastaveno na 27c - rád bych jednou přidal terčovce, takže jsem tomu už vše přizpůsobil. (skaláry samozřejmě půjdou předtím pryč) - asi by bylo lepší ještě větší akvárko, ale 4 tam být můžou a u většího bych měl strach o nosnost podlahy....

Případně nějaký dobrý tip na automatické krmítko bych taky uvítal. 

Odkaz ke komentáři

To ani ne, ale přítelkyni se hodila na to místo skříň a já mám za to dovolený koupit si nové hodinky. Aneb něco za něco :clap:  Jo ale ještě musím pošéfovat tu skříň na míru a zaplatit. No a potom si místo akvárka koupím želvy na ruku :-)

Tvl to je snad epidemie. Exka si taky na místo plánované parádní nádrže prosadila skříň na míru, kterou jsem směl zaplatit :D Nutno ale říct, že tím definitivně uzavřela téma společné budoucnosti...

Odkaz ke komentáři

Vojta1: A to jsi zprovoznil na základě inspirace zde?

Dal bych tam jen krycí skla a světlo do duralového profilu. Myslím, že to vypadá lépe, ale záleží, kde to máš umístěné, návaznost na další nábytek apod.

Ale nezakryté akvárium má taky něco do sebe. Když z něj leze nějaká rostlinka, kus kořenu...

Odkaz ke komentáři

Vojta1: A to jsi zprovoznil na základě inspirace zde?

Dal bych tam jen krycí skla a světlo do duralového profilu. Myslím, že to vypadá lépe, ale záleží, kde to máš umístěné, návaznost na další nábytek apod.

Ale nezakryté akvárium má taky něco do sebe. Když z něj leze nějaká rostlinka, kus kořenu...

Nn už jsem si ho od našich přivezl nějakou dobu zpět. Ale vlákno super. 

Odkaz ke komentáři

Vypadá to skvěle, Vojto, o tom žádná. V reálu se takhle ale dají provozovat spíš jen aquascaping akvária s minimem ryb. Jakmile bude v nádrži klasická rybí osádka, kterou je nutno denně krmit, budeš u otevřené verze trochu bojovat s několika nevýhodami: akvárium bude čas od času vydávat pach, vyvolaný látkovou výměnou ryb i /de/nitrifikačními procesy ve dn? a případně ve filtru (bude zkrátka násobně náročnější na pravidelnou hygienu, okamžité odstraňování zbytků potravy, odumřelých listů a živočichů, atd, atd); bude třeba počítat s rizikem, že ryby a bezobratlí budou mít tendence opouštět akvárium; značně se zvýší odpar vody (zejména při teplotách kolem 27st C), což nepovede jen k nutnosti dolévání, ale bude se muset řešit problém postupného zasolování nádrže a problém bílých nánosů solí na horním okraji skla v míst? kolísání hladiny; v případě umístění akvária v obytné části, kde se třeba vaří nebo kouří, hrozí i vznik různých povlaků hladiny, které se při silnějším rozčeření hladiny filtrem sice naruší, ale de fakto dojde jen k jejich zašlehání do vody; při tebou udané zamýšlené teplotě vody budeš mít navíc značně omezený výběr vodních rostlin tuto teplotu snášejících; z estetického hlediska je pak ještě třeba zmínit fakt, že kryt akvária směřuje světlo pouze do nádrže a kryje tu silně osvícenou a nevzhlednou část nádrže nad hladinou, takže v místnosti umožňuje přítmí, velice komfortní pro sledování života v nádrži.... zatímco u otevřených akvárií toho úplně nedosáhneš ani při použití odstín?ných světel směřovaných jen na hladinu (moderních LED, HQI zdrojů apod..), vždycky se odrazem o hladinu a horní části nádrže dostává do okolí nepříjemný světelný "smog".

Pěkná otevřená akvária, které jsem v životě viděl, byla obvykle jen na výstavách nebo nejakých veřejných prostorách nebo ve sklenících, bylo v nich minimum ryb a teplota vždy byla nižší, kvůli pomalejším rozkladným procesům, pomalejší látkové výměně a pomalejšímu růstu rostlin.

Nechci t? strašit :) jen upozorňuji na pár úskalí, která možná nejsou z těch hezkých obrázků na první pohled patrná.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

je fakt, že se odpařuje akvárko brutálně rychle, viz jak jsem psal výše. Zasolování mi tím pádem příjde logické a zatím jsem řešil tak, že jsem vyměnil část vody. Je pravda, že dlouhodobě to může být asi problematické. S těma kytkama máš určitě pravdu, nicméně jsi teď jdu v neděli vyzvednout druhou část kytek (potom dám fotku) a jakžtakž se to dá. Teplotu nicméně asi trochu shodím, protože zatím není žádný důvod tolik topit. Chtěl jsem zkusit jak je jiné to akvárium v chodu kvůli terčovců, kteří tam ale zatím nejsou a v nejbližší době ani nebudou. Kryt k tomu tedy nějaký vymyslím, ten typ světla je ale v pohodě ne ? 

Odkaz ke komentáři

Musela by se dolévat upravená měkká voda, aby nedocházelo ke koncentraci solí, pražská voda není zrovna nejm?kčí. Hustá vegetace by ro ale mohla řešit.

Světlo je principielně v pořádku, pokud bude mít správný výkon, vlnovou délku a pokud se dokáže uchladit i pod krytem. Nedovedu posoudit.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

Musela by se dolévat upravená měkká voda, aby nedocházelo ke koncentraci solí, pražská voda není zrovna nejm?kčí. 

Tohle výměna větší části vody docela řeší ne ? 

Jinak k tomu zbytku, to je jasné. To světlo doporučovalo několik lidí na rybičky.net ve fóru. Ještě to proberu s pěstitelem co od něj kupuju ty kytky. Myslím, že by mělo být v pohodě. Jinak akvárium už mám díky dodavatele funkční bez krytu skoro dva měsíce a zatím krom odpařování jsem žádné problémy nezaznamenal. Jednou jsem vyměnil teda asi 1/3 vody. 

Odkaz ke komentáři

Vojto, moje příspěvky jsou šedá teorie - uvedl jsem problémy, které můžou, ale také nemusí nastat. Klidně zůstaň u konceptu otevřené nádrže a dokaž, že to bez problémů jde :) Pokud máš dost času se tomu věnovat, myslím, že by to klidně dlouhodob? mohlo fungovat. Sám vycházím z toho, že je dobře hned na začátku vymýšlet projekt tak, aby makal co nejlépe i ve chvílích, kdy se mu člověk nemůže věnovat úplně naplno.

Odkaz ke komentáři

Ja se mozna spatne vyjadril :) Ja jen poukazoval na to proc me tohle nenapadlo. Ja uz jsem se dostal do veku, kdy si uvedomuji, ze jsem jeste pomerne mlady a na druhou stranu umim poslechnout starsi a zkusenejsi. Muj otec to nazval, ze jsem uz konecne dostal rozum, ja bych tak optimisticky nebyl :) Dnes jsem treba v praci kolegu trefil papirovou kulickou do hlavy a udelalo mi to fakt radost. Na moji obranu on si zacal ;)

Odkaz ke komentáři

Vojto to je paráda. Zrovna na těch rybičkách je spoustu otevřených akvárií a zjevně jim to funguje. Takže bych se toho držel dál. Já spíš vidím, že tu ztracenou vodu musíš mít někde v bytě. :-) Ale tohle se mi vážně moc líbí. Co tam máš/budeš mít za ryby?

Já jsem dneska pořídil vzduchování, malé akvárko mám a jestli se mi zase vytřou skaláry, tak jsem připraven. :-)

Jo, kdyby někdo z místních měl zájem o nějaké běžné rostliny, ozvěte se do SZ, roste to jak divé.

Odkaz ke komentáři

Vojto to je paráda. Zrovna na těch rybičkách je spoustu otevřených akvárií a zjevně jim to funguje. Takže bych se toho držel dál. Já spíš vidím, že tu ztracenou vodu musíš mít někde v bytě. :-) Ale tohle se mi vážně moc líbí. Co tam máš/budeš mít za ryby?

Já jsem dneska pořídil vzduchování, malé akvárko mám a jestli se mi zase vytřou skaláry, tak jsem připraven. :-)

Jo, kdyby někdo z místních měl zájem o nějaké běžné rostliny, ozvěte se do SZ, roste to jak divé.

Mám neonky červené, amazonské skalary, nějaké na požírání řas co nevím jak se jmenují :), a ještě si jdu te´d pro tetry modré a tetry černé + chci jednoho krunýřovce asi síťovaného. Jinak jsem trochu naddimenzoval venkovní filtr který je na 450l, já mám 260l, nějaké vzduchování, topení atd....až bude hotové, nafotím. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...