Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Protože se mi hodinky pomalu množí (a stárnou), začínám přemýšlet o jejich údržbě.

Jak jsem se dočetl např. v diskuzi pod tímto článkem, měla by se údržba hodinek (vyčištění, namazání), provádět každých 4-5 let a pokud jsou v chodu jen občas, dá se interval prodloužit maximálně o rok. Jinak může dojít k nevratnému poškození.

Ne že bych tomu nevěřil, ale byl bych rád, kdyby někdo mohl trochu rozvést, nakolik je to kritické a co konkrétně hodinkám hrozí, pokud nejsou včas vyčištěny. Setkal se někdo s nějakými nevratnými následky? (Nemám na mysli hodinky utopené kvůli špatnému těsnění.)

Zajímalo be mě taky, jestli se tím řídíte a každých 5 let dáváte všechny své hodinky vyčistit a namazat. Při větším počtu hodinek a využití značkových servisů to může být poměrně finančně náročné. A co s hodinkami, které tu (případně ani jinde) značkový servis nemají? S jednoduššími stroji si asi poradí každý šikovný hodinář, ale co třeba (čínský) tourbillon?

• Odpovědi 40
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Vyprávěj to 30 let starým jdoucím primkám v bazaru, že se už měly nevratně rozbít. :)

Osobně se řídím takovým jednoduchým pravidlem, že když mají hodinky stále stejnou přesnost,

zřejmě nepotřebují hodináře.

Nedokážu si totiž představit, že jim něco je a jdou stále stejně přesně.

Jedině, že by to bylo jako u aut, že po xxxx hodinách se musí vyměnit to a to :)

Bavím se jen o strojku, neřeším třeba potřebu výměny těsnění kvůli vodotěsnosti atd..

No a když máš ještě průhled, můžeš navíc okem kontrolovat, jak strojek vypadá.

Ono se taky může stát, že "šikovný" hodinář jim spíš uškodí.

S hodinkami, které fungují normálně já k hodináři nepoběžím.

Zdejší hodináři mě asi ukamenují.

Odesláno

Je to sice trochu mimo téma,ale jedno moudro si neodpustím.

Když jsem se chtěl v něčem co bez problémů funguje vrtat,tak mi můj bývalý kolega z práce (nyní už důchodce) vždy s žertem říkal,že většinu závad na zařízení způsobí servisní technik. :smile_anim:

Odesláno

vnímám trochu rozdíl mezi seiko 5 v ceně 100 dolarů, kde by servis byl dražší než samotné hodinky, tam to opravdu nemá cenu a nechám to tak. ale když mám hodinky v ceně desetitisíců+ které plánuji předat dalším generacím, nebo hodinky od kterých čekám vodotěsnost, tak ty opravdu potřebují občas vidět hodináře, aby si uchovaly svou hodnotu, nebo vodotěsnost

Odesláno
vnímám trochu rozdíl mezi seiko 5 v ceně 100 dolarů, kde by servis byl dražší než samotné hodinky, tam to opravdu nemá cenu a nechám to tak. ale když mám hodinky v ceně desetitisíců+ které plánuji předat dalším generacím, nebo hodinky od kterých čekám vodotěsnost, tak ty opravdu potřebují občas vidět hodináře, aby si uchovaly svou hodnotu, nebo vodotěsnost

Asi jsem měl hned na začátku napsat, že jsem měl na mysli zejména ten duhý případ, tzn. hodinky v ceně desetitisíců, které plánuji předat dalším generacím. A šlo mi hlavně o to, nakolik kritická je délka intervalu.

Pod nevratným poškozením, ke kterému by teoreticky mohlo dojít, si jako laik dokážu představit dvě možnosti:

1. Olej změní své chemické vlastnosti, stane se vůči kovovým součástkám agresivní a naleptá je.

2. Olej přestane mazat a součástky se ve zvýšené míře opotřebují třením. To by nehrozilo, pokud by hodinky jenom ležely v šuplíku, ale v praxi jsou stejně asi aspoň občas nataženy.

Nevím, nakolik jsou tyto možnosti reálné.

Pokud už k nějakému poškození či nadměrnému opotřebení dojde, výměnou součástek (v autorizovaném servisu) se dá asi řešit vše, ale vždycky tato možnost není.

Zdá se, že převažují názory typu "co není rozbité, nespravuj". Přesto jsem zkusil přidat anketu, třeba se vyjádří víc lidí.

Odesláno

Rád bych hlasoval, ale chybí mi tam možnost, že žádné hodinky nemám tak dlouho, abych uvažoval o pravidelném servise ;)

A když se podívám do sekce Prodej, tak je mi jasné, že asi nebudu sám :)

Odesláno

Olej časem vysychá a je třeba jej "vyměnit" tím že se zbytky odstraní vyčistěním a opětovným namazáním. Na otázku za jak dlouho se těžko odpovídá, dříve se používaly oleje živočišné a složení bývalo docela kolísavé. S nástupem synt. minerálů vyletěla kvalita vzhůru a s tím i servisní interval. U novejch hodinek (Eta a pod.) bych se nebál chodu cca 10-ti let, pak vyčistit. U starších strojků bude záležet na oleji použitým při opravě a pečlivosti při čistění. Tady bych si dovolil použít interval 2-5 let. To že běží hodinky staré 30 let bez vyčistění, neznamená že je uvnitř všechno v pohodě až se jednou zastaví tak bude nejspíš potřeba opravit-vyměnit spoustu věcí. Každý pohyb znamená tření a bez oleje zadření :thumbsup_anim:

Za mě A je správně.

Odesláno
Olej časem vysychá a je třeba jej "vyměnit" tím že se zbytky odstraní vyčistěním a opětovným namazáním. Na otázku za jak dlouho se těžko odpovídá, dříve se používaly oleje živočišné a složení bývalo docela kolísavé. S nástupem synt. minerálů vyletěla kvalita vzhůru a s tím i servisní interval. U novejch hodinek (Eta a pod.) bych se nebál chodu cca 10-ti let, pak vyčistit. U starších strojků bude záležet na oleji použitým při opravě a pečlivosti při čistění. Tady bych si dovolil použít interval 2-5 let. To že běží hodinky staré 30 let bez vyčistění, neznamená že je uvnitř všechno v pohodě až se jednou zastaví tak bude nejspíš potřeba opravit-vyměnit spoustu věcí. Každý pohyb znamená tření a bez oleje zadření :thumbsup_anim:

Za mě A je správně.

Díky, konečně nějaká konkrétnější odpověď. U novějších hodinek se tedy prodložení intervalu na 10 let netřeba obávat?

Je mi jasné, že by šly mnohem déle, než by problém zpozoroval i uživatel hodinek. Ale nerad bych to nechal dojít do stádia, kdy by se pak hodinář při otevření hodinek zhrozil.

Odesláno
Ale nerad bych to nechal dojít do stádia, kdy by se pak hodinář při otevření hodinek zhrozil.

Myslím, že by se k tomu měl vyjádřit nějakej praktik - třeba takovej mechano má určitě fázi zhrození docela dobře osahanou... :)

Odesláno

Za mne varianta A je spravna a obavam se ze az budu mit hodinky tak tech 5 let ze na to zapomenu, zatim si myslim ze je necham vycistit, namazat, pretesnit uz tak za rok az dva.

Odesláno

QUOTE(David_B @ 3.6.2009 - 22:01) 281406[/snapback]
Rád bych hlasoval, ale chybí mi tam možnost, že žádné hodinky nemám tak dlouho, abych uvažoval o pravidelném servise ;)

A když se podívám do sekce Prodej, tak je mi jasné, že asi nebudu sám :)

I když jsou hodinky z ruky do ruky, prospěla by jim jistě údržba. Je mi jasné, že když se na ně člověk dívá s tím, že se jich stejně za chvíli zbaví, tak to neřeší. Jen jestli je to přístup hodný "chronomagora" ;)

Cením si tvé ochoty hlasovat, ale dovolím si pro tento případ novou variantu nepřidávat. Hlasuj případně podle toho, jak se hodláš zachovat v budoucnu.

Odesláno

Já mám u svých hodinek prodlouženou servisní lhůtu. :D

Ale vážně, hodinky které chci předat následujícím generacím jsou většinou ležáky, takže je netřeba servisovat. Pro mě je u nošených hodinek akceptovatelná lhůta 5 let. Ale jak tu zaznělo, buď bude zásah hodináře dražší než hodinky, nebo se budu fakt bát a jen těžko hledat nekoho, kdo to nepokazí. (poškrábe, zasviní nebo odflákne)

Odesláno
Myslím, že by se k tomu měl vyjádřit nějakej praktik - třeba takovej mechano má určitě fázi zhrození docela dobře osahanou... :)

Jéžiši, to je složitý.......všichni mají pravdu. U Primek je nejlepší se na to vykašlat a po zničení strojku si opatřit jiný z bazaru. U Patků je to přesně naopak. Mezi tím jsou stovky variant vzniklé škody a problémů.

Pokusím se o příměr: pokud si někdo koupí hodinky průměrné "lepší" značky v ceně od 150t třeba do 400t, bude pro něj dost nervák nechat je deset let plavat, když při tom s blbým automobilem ve stejné ceně bude v servisu imrvére.

Nejlépe by mohl vyprávět třeba místní majitel hodinek Tutima. Hodinky někdo nosil dokud to šlo a při pokusu o opravu se zjistilo, že firma je vezme do opravy jen tehdy, pokud se stane pilotem Bundeswehru. :suicide_anim:

To ostatní už tu napsali kolega "rmx" a "kubson"

Odesláno (upraveno)

Já bych to cítil tak, že pokud výrobci říkají, že by hodinky měly jít do servisu zhruba po 5ti letech, tak že je v tom zakomponováno i to, že běžný člověk to bude brát tak nějak s rezervou. Myslím, že tím v podstatě říkají: "Není dobré se na údržbu úplně vykašlat, ale není to zase tak kritické". A výrobci se jednak vždy jistí, aby je pak někdo nenařkl, že hodinky jsou porouchané a že měli předepsat, aby se o ně někdo průběžně staral, a za další, výrobci mají, jako u všech výrobků, snahu zásobovat své značkové servisy prací.

Takže podle mě bych to cítil tak, že běžné hodinky by měly jít na prohlídku tak někdy mezi 5 až 10 rokem, speciály (např. chronografy) tak po těch 5ti letech, no a hodinky používané pro potápění (kvůli zajištění potřebné vodotěsnosti) asi i dříve, nebo dle potřeby před nějakou náročnější aktivitou.

Upraveno uživatelem pavča
Odesláno

Jako strojař (ne hodinář) říkám "Funguje to ? TAK SE V TOM NEHRAB ! "

Odesláno
Já bych to cítil tak, že pokud výrobci říkají, že by hodinky měly jít do servisu zhruba po 5ti letech, tak že je v tom zakomponováno i to, že běžný člověk to bude brát tak nějak s rezervou. Myslím, že tím v podstatě říkají: "Není dobré se na údržbu úplně vykašlat, ale není to zase tak kritické". A výrobci se jednak vždy jistí, aby je pak někdo nenařkl, že hodinky jsou porouchané a že měli předepsat, aby se o ně někdo průběžně staral, a za další, výrobci mají, jako u všech výrobků, snahu zásobovat své značkové servisy prací.

Takže podle mě bych to cítil tak, že běžné hodinky by měly jít na prohlídku tak někdy mezi 5 až 10 rokem, speciály (např. chronografy) tak po těch 5ti letech, no a hodinky používané pro potápění (kvůli zajištění potřebné vodotěsnosti) asi i dříve, nebo dle potřeby před nějakou náročnější aktivitou.

Myslím, že prohlídku vodotěsnosti bych z této debaty vynechal, rozumné je nechat zkontrolovat vodotěcnost každý rok - hodinky se při tom ani nemusí rozebírat.

Prosím nějakého odborníka o odpověď na tohle:

Pod nevratným poškozením, ke kterému by teoreticky mohlo dojít, si jako laik dokážu představit dvě možnosti:

1. Olej změní své chemické vlastnosti, stane se vůči kovovým součástkám agresivní a naleptá je.

2. Olej přestane mazat a součástky se ve zvýšené míře opotřebují třením. To by nehrozilo, pokud by hodinky jenom ležely v šuplíku, ale v praxi jsou stejně asi aspoň občas nataženy.

Nevím, nakolik jsou tyto možnosti reálné.

A na tohle:

Pravidelně střídám cca patery hodinky - tzn. každé nosím asi 5x méně než kdybych měl pouze jedny.

Můžu si dovolit dát je do servisu např až po 7-8 letech, nebo je olej již po 5 letech (standardní doba udávaná pro servis) špatný (může dojít k většímu opotřebení součástek) bez ohledu na intezitu používání?

Předpokládám, že kapesní hodinky, které natáhnu tak 3x do roka má smysl servisovat tak po 15 letech

Odesláno

Já mám naplánováno, že nové nebo zánovní hodinky (2x Breitling) pošlu na první údržbu po cca 8 letech a následné další "prohlídky" budou po cca 4 letech. Když na to budu mít. :) U kompletně renovovaných Autávií počítám s dalším servisem zhruba za 6 let.

Odesláno (upraveno)

Určitě záleží na ceně hodinek, takže s drahými to asi chce zajít, jen bude problém, mít důvěru k nějakému hodináři. A čím jsou ty hodinky exkluzivnější, tím to bude větší oříšek.

Předpokládám, že stejně je tam člověk dá už kvůli tomu přetěsnění, no a když už budou otevřené, snad hodinář pozná, jestli nehrozí nějaký začínající průšvih. Ale radši vždy říkám, že strojek běží dobře a pokud není nutnost, tak ať se v tom zbytečně nešťourají.

Každopádně jsem dostal od kamaráda úplně nové Primky ještě v krabičce , které ležely přes 20 let v šuplíku. Stačilo pár nátahů a hodinky okamžitě naskočily. A nevím, jaká mazadla používal Prim, ale ty nejlepší a nejdražší to asi taky nebyly, když šlo o lidové hodinky.

Podle mě je daleko důležitější, aby se do hodinek dostalo co nejméně bordelu, než obava, jestli nevyschne mazání.

Takže jak už jsem jednou psal v jiném vlákně, mám kvůli tomu rád hodinky s velkou vodotěsností.

Viděl jsem jednou u Matouše krásné kapesní IWC, prostě lahůdka, perfektní stav, krásně zdobený kalibr.

Jediný problém byl, že nějaký hodinář šikula udělal přes celý můstek rýhu šroubovákem.

Upraveno uživatelem Ondraj

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...