Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ciferník má cifry a číselník čísla a pak by ještě mohl být třeba indexovník :)

Klasičtější výraz je ciferník. Většinou se říká "rozbiju ti ciferník ne číselník" :)

Odesláno
Díky, ale zeptám se jinak - jaké je obecné označení plochy, kde jsou cifry nebo čísla?

Dial. :-)

Odesláno

A poslední otázka: co jsou cifry (římské číslice?), co jsou čísla (arabské?), co jsou čárky (indexy?)

Díky moc za odpověď

Odesláno

Ve škole nás v názvosloví učili říkat číselník s tím, že ciferník je přejato z němčiny a nemáme tento výraz používat.

Mě by ovšm zajímalo jestli někdo neví proč se na číselníku s římskými čísly píše římská čtyřka takto IIII a ne správně takto IV.

Odesláno

Na Svatováclavských Prim ovšem používá "IV".

50.jpg

Častěji se však na hodinových číselnících používá "IIII", což bylo starší římské označení čtyřky, ze kterého se až později vyvinul kratší symbol IV. Někde jsem četl, že používání staršího způsobu zápisu římské čtyřky na hodinách souvisí se snahou odlišit označení čtvrté hodiny od symbolu pro římskou bohyni Juno (latinsky IVNO) a od ní odvozeného označení čtvrtého měsíce v římském kalendáři tímto symbolem (římský kalendář začínal březnem - Martius), tedy nepoužívat stejný symbol pro čtvrtou hodinu a označení čtvrtého měsíce. Existuje i teorie, že by používání znaku pro jednu z nejvýznamnějších římských bohyň na hodinách nebylo důstojné, ale to se mi moc nezdá. :)

Odesláno

Římská IIII na číselníku se převzala ze slunečních hodin. Římané nechtěli používat začáteční písmena Jupiterova jména IV. Na soudobém číselníku je navíc IIII symetrická s VIII.

Odesláno

A co třeba numerovník od numera? To by byl zajímavý novotvar. Ale bral bych to třeba tak, že číselník je na kdejakém přístroji, ale ciferník jen na hodinkách a hodinách. Takže máme aspoň něco extra.

Odesláno
Ve škole nás v názvosloví učili říkat číselník s tím, že ciferník je přejato z němčiny a nemáme tento výraz používat.

Mě by ovšm zajímalo jestli někdo neví proč se na číselníku s římskými čísly píše římská čtyřka takto IIII a ne správně takto IV.

Nejpíš proto, že to graficky vypadá lépe.

• Po letech...
Odesláno (upraveno)

tak to jsem jestě neviděl, máš nějaký pict?

Je to naprosto bezne. Viz. moje pendlovky Gustav Becker:

DSCN3055.JPG

Mimochodem, hod si do google vyhledat obrazky na vyraz "vezni hodiny" a zkoukni fotky, uvidis, ze je to fakt naprosto bezne.

(LOL, odpovidam na vlakno z roku 2006 :-) Inu stane se...)

Upraveno uživatelem JeromeHeretic
Odesláno

Ciferník je nespisovné, správně má být číselník, to ale používají jen hodináři, protože jsou na to naučeni, laik používá ciferník.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...