Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  Karlos napsal:
To je tlačítko na seřizování ručiček. Stiskne se a teprve pak jdou otáčením korunky nařídit ručičky. Kapesní klasika.

Díky za vysvětlení, to jsem nevěděl. Mám kapesní omegy a ty se seřizují klasicky vytažením korunky.

• Odpovědi 71
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Moc pěkný projekt, taky bych chtěl časem k něčemu podobnému dospět. Jen bych se přidal na stranu zastánců jednoduchých ruček bez "kudrlinek". ;)

Odesláno
  Dalik napsal:
Díky za vysvětlení, to jsem nevěděl. Mám kapesní omegy a ty se seřizují klasicky vytažením korunky.

To je vývoj. Postupně se objevovaly různé systémy, přes ta tlačítka a páčky, až se vymyslelo a jako jediné zůstalo, seřizování povytažením korunky. Odhaduju, že k tomu došlo někdy po roce 1910.

Tady je pohled pod ciferník mého druhého, stejného strojku (v poloze pro seřizování). Přesně tak to bylo i v mých hodinkách, ale místo páčky jsem použil tlačítko. Takováhle vytahovací věc se mi moc nelíbila, nejspíš bych o ni zachytával oblečením. Naštěstí výrobce na to pamatoval a tenhle typ strojku umožňuje i použití bočního tlačítka.

A ručičky asi časem budou, jen je musím někde sehnat.

post-291-1266183061.jpg

Odesláno
  Karlos napsal:

Jo, to je jeden z plánů na další drobné úpravy. Tyhle ručičky jsou originál a zatím jiné nemám. Ale chvílema váhám, jestli je nechat, nebo dát takové jako tady na obrázku.

EDIT: jinak ale archaický vzhled mám rád a nemám nejmenší zájem, aby hodinky vypadaly jakkoliv moderněji. Naopak přemýšlím, jak je udělat ještě "starší" a tak nejspíš nechám vyměnit skoro rovné sklo za obyčejný vypouklý plast

Opravdu pěkné,jen bych tam dal možná menší(jinou korunku),jinak smekám.

Odesláno

Tak to je velká paráda!! Ten retro styl v novém provedení nemá chybu!! IMHO by jim slušel i nápis International bla bla bla, ale parádní jsou i takhle!!!

Odesláno

Jo, ciferník s nápisem by se mi taky moc líbil, ale jsem rád, že jsem sehnal, co jsem sehnal. Ale třeba časem. Plánuju, že tyhle hodinky budou taková nikdy nekončící předělávka. Prostě to postupně, kousek po kousku nějak doupravovat a dovylepšovat. Vždyť to je na tom stejně to nejzajímavější. Konec cesty a hotové hodinky doma na stole, to je pak spís už jen nuda a sleduju, že to tak nemám jen já - proč je tady pořád tolik hodinek na prodej? :)

Odesláno (upraveno)

Já to úplně chápu, cesta je cíl, to je fakt v prodejích vidět :) Ale tohle je fakt povedený, já už bych to asi nechal tak, jak to je teď. Ono se to nesmí přehnat, pak ten výsledek často chápe jenom tvůrce :D

edit: typo

Upraveno uživatelem jorix
Odesláno
  Karlos napsal:
...až se vymyslelo a jako jediné zůstalo, seřizování povytažením korunky. Odhaduju, že k tomu došlo někdy po roce 1910...

z historie Jaeger-LeCoultre

1847 ? Invention of the crown winding system

Antoine LeCoultre makes a revolutionary system doing away with the need for a key to wind the watch and set it to time. A single "lever" crown serves these two purposes.

Today, almost all mechanical watches comprise this type of system.

Odesláno

Aha, děkuju za info, zase jsem chytřejší. Zkusím tedy svoji větu úplně přeformulovat nějak takhle: Až odhadem kolem roku 1910 byly všechny ostatní systémy seřizování vytlačeny systémem založeným na povytažení korunky. Snad už moc nelžu.

Odesláno

já tě nechtěl mentorovat, jen jsem si tu korunku coby jeden ze zlomových hodinářských patentů od JLC pamatoval ;)

neopochybně od vynálezu a patentu až masovému k použití to trvalo desítky let

jinak ty hodinky jsou špičkový - líbí se mi, že je chápeš jako cestu - o to víc tu cestu vnímáš a užiješ si jí

Odesláno (upraveno)

První patent na natahování hodinek korunkou je z roku 1840, patří firmě Raymond. Samotný čas se seřizoval ještě klíčkem. V roce 1842 je zaznamenán první patent natahování a seřizování hodinek korunkou pro Adriena Philippa. Ve stejné době byl patentován nátah pod názvem Remontoir Lecoultre /český technický výraz pro toto řešení je "řídící ústrojí tlačítkové"/ a ten se jako první masově rozšířil, je to přesně to, co má Karlos na své předělávce, seřizování páčkou, nikoli tlačítkem je pouze drobný rozdíl mezi stroji pro dvou a tříplášťové hodinky /typy Lépine a Savonette/. První konstrukci s přeřizováním ruček pomocí povytažení korunky publikoval v odborném časopise Revue chronometrique Adrien Philippe, systém se ale pro svou pracnost výroby neujal. Řešení, o kterém píše Karlos pochází z posledních let 19 století, kdy jej začalo používat více výrobců najednou bez jakýchkoli patentových práv. Masové rozšíření je tedy skutečně záležitostí doby do první světové války, s příchodem náramkových hodinek tlačítkový systém vymizel úplně, souviselo to s praktickou nemožností přeřizovat čas hodinek na ruce....

Upraveno uživatelem mischa
Odesláno

Hodinky vypadají úžasně, parád!

Asi by skutečně stálo za to vyzkoušet stříbrné ručky bez parádiček. A samo menší korunku, vím, že po ní stále pátráš.

Holt jak píšeš, člověk potřebuje mít něco v plánu :)

Odesláno

Nene, korunka musí být "jako kráva" :) Jednak se mi to líbí a kulatou korunkou se moc příjemně natahuje a jednak je to i potřeba, natahování má dost velký odpor. S menší korunkou bych se asi moc pral, ale samosebou chci vyzkoušet pár jiných korunek. Jak velikostně, tak tvarově.

Odesláno

To je "výrobní tajemství" :) Ale nebyla to nijak závratná částka. Záleží hlavně na tom za kolik a v jakém stavu si člověk sežene strojek. U mě to trochu nabobtnalo tím, že jsem postupně koupil strojky dva.

Odesláno
  Karlos napsal:
To je "výrobní tajemství" :) Ale nebyla to nijak závratná částka. Záleží hlavně na tom za kolik a v jakém stavu si člověk sežene strojek. U mě to trochu nabobtnalo tím, že jsem postupně koupil strojky dva.

Mně by zajímalo kolik si za to dalo, servis, ciferník, ručky atd. Prozradíš mi to SZ :) ? Já že uvažuju o renovaci hodinek co tu mám po dědovi nebo si schrastim nějaký starý oblekovky a dám je do kupy.

Odesláno

No, moje ceny by ti ke tvé renovaci asi stejně nic neřekly. V takovýchhle případech je to naprosto individuální. Záleží nejen na tom o jaké hodinky jde, ale hlavně co se s nima dělá a taky kdo to dělá.

A taky nijak neberu v úvahu tu spoustu času u netu, hledání, shánění informací (například mechano už mě má plný zuby a já mu tímto moc děkuju za informace a rady), shánění dílů (já si pro strojky jezdím zásadně osobně, poště tohle nesvěřím), následné ježdění k hodinářům apod. Ono to naskáče.

Jestli uvažuješ o nějakých vintage hodinkách, tak zapátrej, nejlíp v zahraničí, kde jsou k vidění u nás nevídaný kousky. Pak uvidíš sám, co tě bude lákat. A od toho se budou odvíjet zase tvoje ceny.

Odesláno
  Karlos napsal:
No, moje ceny by ti ke tvé renovaci asi stejně nic neřekly. V takovýchhle případech je to naprosto individuální. Záleží nejen na tom o jaké hodinky jde, ale hlavně co se s nima dělá a taky kdo to dělá.

A taky nijak neberu v úvahu tu spoustu času u netu, hledání, shánění informací (například mechano už mě má plný zuby a já mu tímto moc děkuju za informace a rady), shánění dílů (já si pro strojky jezdím zásadně osobně, poště tohle nesvěřím), následné ježdění k hodinářům apod. Ono to naskáče.

Jestli uvažuješ o nějakých vintage hodinkách, tak zapátrej, nejlíp v zahraničí, kde jsou k vidění u nás nevídaný kousky. Pak uvidíš sám, co tě bude lákat. A od toho se budou odvíjet zase tvoje ceny.

Ok :) až něco vymyslím tak se možná ozvu o radu

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...