Přejít na obsah

Dobrovolne darcovstvi krve  

249 hlasů

1. 1. Darujete krev?

• Ano (pravidelne nebo nepravidelne).
      129
    • Rad bych, ale jeste jsem se neodhodlal.
      47
    • Nedaruju.
      75

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dal jsem jednou a byl to technicky nekvalitní odběr, takže krev zpracovali na něco jiného, nevím na co, snad se tak vyrábí živočišné uhlí? Už jsem ji i potřeboval - po havárii na motorce 3 operace, plno oceli v noze a potom 3 x vak s erymasou. Děkuji tímto neznámému rakouskému dárci (dárcům), na odběrech mě už nechtějí, i když jsem se poctivě snažil. Leč vracím to lidem jiným konáním dobra

• po měsíci...
  • Odpovědi 476
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Zatím jen stříbrná Jánského plaketa, ale pilně pracuji na zlatu. Jen to nějaký ten rok ještě bude trvat. Darovat chodím pravidelně a pokud mi to zdravotní stav dovolí tak i nadále hodlám pokračovat ve stanoveném tempu.

Odesláno

Dřív +- pravidelně, teď mám kv. zdrav. důvodům pauzu. Až to bude ok, uvažuju i o registraci jako dárce kostní dřeně.

Pro nerozhodnuté - mám vzácnou skupinu, často mi volali (a stále volají), že potřebují právě mou krev, většinou pro operace. Můj otec má stejnou skupinu a v dobách komunismu pro něj jela 2x sanita, že zrovna jeho krev je akutně potřebná. Velmi příjemný pocit, když můžete udělat něco konkrétního pro někoho jiného a třeba mu tím zachránit život. Stojí za to vyzkoušet ;)

Mimo to, každý můžeme někdy být právě na té druhé straně, jak psal Snow...

Odesláno

Já bych řekl že ano AB Rh- je nejméně častá. Až 90% české populace má Rh faktor pozitivní, a kombinaci AB má mít kolem 5% takže AB Rh- je nevzácnější. Člověk s AB Rh+ je označován za univerzálního příjemce, a člověk s krví typu O- jako univerzální dárce.

Odesláno
Já bych řekl že ano AB Rh- je nejméně častá. Až 90% české populace má Rh faktor pozitivní, a kombinaci AB má mít kolem 5% takže AB Rh- je nevzácnější. Člověk s AB Rh+ je označován za univerzálního příjemce, a člověk s krví typu O- jako univerzální dárce.

AB rh- se dělí ještě na A1B tu mám já (asi 1% populace) a úplně nejvzácnější je AB1, tu má cca 0,5 % lidí, tato krevní skupina se do Evropy dostala odněkud z východu.

Odesláno
Dřív +- pravidelně, teď mám kv. zdrav. důvodům pauzu. Až to bude ok, uvažuju i o registraci jako dárce kostní dřeně.

Pro nerozhodnuté - mám vzácnou skupinu, často mi volali (a stále volají), že potřebují právě mou krev, většinou pro operace. Můj otec má stejnou skupinu a v dobách komunismu pro něj jela 2x sanita, že zrovna jeho krev je akutně potřebná. Velmi příjemný pocit, když můžete udělat něco konkrétního pro někoho jiného a třeba mu tím zachránit život. Stojí za to vyzkoušet ;)

Mimo to, každý můžeme někdy být právě na té druhé straně, jak psal Snow...

Neuvažuj a zaregistruj se, je to chvilka. Ja se registroval pred mnoha lety. Asi pred 2 roky mi volali, ze se vyskytl potencialni prijemce. Podstoupil jsem nejake podrobnejsi testy. Pak uz se neozvali. Nepasovalo to. Ale chci tim rict, ze registraci nic nezkazis, neboli a trva chvilku, tak ji neodkladej.

Odesláno

Celkem 46x, naposledy minulý týden (tedy dobrovolně). Jako majitel méně obvyklé skupiny navíc s Rh- jsem poměrně žádaný objekt vysávání.

Jinak dost často nedobrovolně - jedinců, co mi pijou krev, taky pár je :alien1:

Odesláno

Ja osobne darovavat nechodim, lebo mi ta ihla v zile moc dobre nerobi... Nehovorim zas, ze by som to neprezil... Len taku zaujimavost k tejto teme doplnim, ze u nas v prahe na intraku je novy sport chodit darovat krvnu plazmu za 400kc :P

Odesláno

Jay Doll: Přesně tak, A1B Rh- Že je až tak málo zastoupená jsem ani nevěděl, jen že jí není v populaci mnoho.

Budo: Samozřejmě nejde až tolik o tu registraci, jako o ten samotnej odběr. Rizika drobný budou, to mě tak netíží, jako spíš hypotetická otázka - pokud by mou dřeň potřeboval po odběru např. někdo z rodiny, budu mu ji po předchozím odběru moct dát? Obnoví se po nějakém čase dřeň i pro případný další odběr?

Ale samozřejmě kdyby takhle uvažoval každej, nedaroval by nikdo nic, stačí se asi zeptat přímo tam. Jen mám teď doma prcka, tak člověk přemejšlí trošku jinak. Asi je dost obtížný přesvědčit kohokoliv k darování krve, natož pak třeba krevních destiček nebo dřeně...

Jak říkám, až budu moct, jdu do krve znova určitě a dřeň reálně zhodnotím a nejspíš se zaregistruju, už o tom přemejšlim asi zbytečně dlouho.

Jak to tu tak čtu, skoro by stálo za to zorganizovat tu povánoční akci, něco jako třeba: Daruj kapku času...když už letos nebyla sbírka...

Odesláno

Napadlo mne, že tady je asi dost potenciálních dárců, ale bohužel je o tomto "sportu" mizivá informovanost. Mohl by tady někdo zkusit stručně shrnout, jaké nemoci, či léky brání tomu aby se člověk stal dárcem? Už tady padla žloutenka, mononukleóza, kongenitální hyperbilirubinémie... A léky by mne obzvlášť zajímaly.

Odesláno (upraveno)
Napadlo mne, že tady je asi dost potenciálních dárců, ale bohužel je o tomto "sportu" mizivá informovanost. Mohl by tady někdo zkusit stručně shrnout, jaké nemoci, či léky brání tomu aby se člověk stal dárcem? Už tady padla žloutenka, mononukleóza, kongenitální hyperbilirubinémie... A léky by mne obzvlášť zajímaly.

Podivej se na stranky www.darujkrev.cz. Tam bys mel najit vsechny potrebne informace.

Upraveno uživatelem skalis
Odesláno
Podivej se na stranky www.darujkrev.cz. Tam bys mel najit vsechny potrebne informace.

Přesně tak, je toho docela dost. Dárce musí být v podstatě naprosto zdravej. Z vlastní zkušenosti vím, že vadí léky, které se např. ukládají v krevní plasmě. Ale od toho je tam dotazník a poté doktor, s kterým to dárce prokonzultuje. Je klidně možné tam i zavolat a zeptat se telefonicky, jestli ten či onen lék vadí či ne. Já mám výbornou zkušenost na Královských Vinohradech v Praze.

Odesláno (upraveno)

Zrovna jsem pročetl vlákno a říkal jsem si, že bych mohl překonat odpor k jehlám a jít do toho, ale pak jsem koukl do odkazu od Skalise a viděl tohlev kolonce nežádoucí: pasivní imunizace proti žloutence typu B (např. u zdravotnického personálu pro úraz)-jelikož se při svém studiu dostávám na infekční oddělení v nemocnici (především dialýzu), tak se budu nechávat očkovat (bohužel je to nutné). To si tím zaříznu možnost darovat krev?

Upraveno uživatelem Trňák
Odesláno
Zrovna jsem pročetl vlákno a říkal jsem si, že bych mohl překonat odpor k jehlám a jít do toho, ale pak jsem koukl do odkazu od Skalise a viděl tohlev kolonce nežádoucí: pasivní imunizace proti žloutence typu B (např. u zdravotnického personálu pro úraz)-jelikož se při svém studiu dostávám na infekční oddělení v nemocnici (především dialýzu), tak se budu nechávat očkovat (bohužel je to nutné). To si tím zaříznu možnost darovat krev?

Tak to je zajímavej dotaz, já se totiž letos nechal očkovat proti hep. A, B. Upřímně, vůbec mi případná souvislost s darováním krve nedošla!! Je tedy pasivní imunizace totéž, co očkování? Já tam napíšu a hodím sem pak odpověď.

Odesláno

No pasivní imunizace je vpravení přímo protilátek do těla (tedy ne oslabeného viru/bakterie a následného vytvoření protilátek=aktivní), takže o očkování jde, ale nikdy jsem neslyšel, že lidé očkovaní na B nemohou dávat, krev. Takže za odpověď budu vděčný.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...