Guest YPO? Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 ... už se tu dvě hodiny dohaduji s manželkou, o nejdelší řece na světě ... já říkám amazonka a ona nil ... tak mě podpořte
New X-Bob Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 1. Amazonka vč. přítoku Apurímac 2. Nil s Kagerou Nějak mi to utkvělo v paměti z dob gymnázia
lolohh Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 bohužel zdroje, které jsme prohledávali, se v otázce nejdelší řeky světa také nedokáží shodnout. Některé z nich uvádějí jako nejdelší řeku Nil (6670 km, někdy uváděno 6695 km nebo 6690 km apod.), v některých zdrojích byla zmíněna jako nejdelší řeka světa Amazonka (7025 km). O délce Nilu se v jedné z těchto publikací píše: "Oficiálně udávaná délka toku druhé nejdelší řeky světa Nilu je 6 671 km, ve skutečnosti je však o něco kratší. V r. 1971 se za hrází Asuánské přehrady rozlilo Násirovo jezero a tím se původně klikatý tok Nilu zkrátil. Geografové však při měření délky řek neberou takové detaily často do úvahy". (Všechno o Zemi: místopisný průvodce světem. Praha: Reader´s Digest Výběr, 1998. ISBN 80-86196-01-1). Zdroj: http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/ab...elsi-reka-sveta Jinak dle wiki je to Amazonka.
Guest YPO? Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 wikipédie říká: Řeka Nil je nejdélší řekou světa bez přítoků. Amazonka (španělsky Río Amazonas, portugalsky Rio Amazonas, v domorodých jazycích Parana Tinga [bílá řeka] nebo Parana Guasu [Velká řeka]) je nejvodnatější a pravděpodobně i nejdelší řekou na Zemi. ... no a teď si vyber
Diamondking Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 Kdysi dávno na základce jsem se učil, že Amazonka tak to je Amazonka a HOTOVO
dknespl Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 (edited) wikipédie říká: Řeka Nil je nejdélší řekou světa bez přítoků. Amazonka (španělsky Río Amazonas, portugalsky Rio Amazonas, v domorodých jazycích Parana Tinga [bílá řeka] nebo Parana Guasu [Velká řeka]) je nejvodnatější a pravděpodobně i nejdelší řekou na Zemi. ... no a teď si vyber Ano takto přesně se to za nás na gymplu učilo, aspoň prof. Skalský to takto tvrdil EDIT: bez toho červeného, NIL nejdelší, Amazonka nejvodnatější Edited November 16, 2009 by dknespl
jirka404 Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 (edited) Vždy byla nejdelší řekou světa Amazonka. Vyserte se na současné metody. Už i komunisti to říkali a to už je něco Jediný problém je v tom, že dodnes nebyl její skutečný pramen objeven a vědci se hádají. Edited November 16, 2009 by jirka404
Guest YPO? Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 Ano takto přesně se to za nás na gymplu učilo, aspoň prof. Skalský to takto tvrdil EDIT: bez toho červeného, NIL nejdelší, Amazonka nejvodnatější zajímá mě délka né kubíky tak která ? - he he
New Milis Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 Tak co tam teda mám zaškrtnout????
Guest YPO? Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 Tak co tam teda mám zaškrtnout???? ještě počkej
dknespl Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 Pre-Internet éra autorita č. 1, Encyclopedia Britannica (kvůli tomu jsem vstal a vytáhl hnilobou páchnoucí svazek z regálu). Vydání 1960: "AMAZON: ... the largest in the world in in volume although exceeded in length by the Nil ..."
jirka404 Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 Pre-Internet éra autorita č. 1, Encyclopedia Britannica (kvůli tomu jsem vstal a vytáhl hnilobou páchnoucí svazek z regálu). Vydání 1960: "AMAZON: ... the largest in the world in in volume although exceeded in length by the Nil ..." Dle posledních vědeckých průzkumů se každou výpravou k pramenům Amazonky její délka prodlužuje - podle toho kam až se dostanou
Diamondking Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 Tak co tam teda mám zaškrtnout???? ...wolle....
Guest YPO? Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 Dle posledních vědeckých průzkumů se každou výpravou k pramenům Amazonky její délka prodlužuje - podle toho kam až se dostanou no to už vlastně postnul lolohh ... to je v prdeli - montblanc už je prej taky nakloněnej do itálie nebo kam - to je bordel
Diamondking Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 no to už vlastně postnul lolohh ... to je v prdeli - montblanc už je prej taky nakloněnej do itálie nebo kam - to je bordel No počkej až bude rok 2012..to bude teprve bordel..júesej to ukazovaly v tom filmu..dokonalý maras
PepaSFI Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 no já bych řek že nejdelší řeka je ......................kurevsky dlouhá :-)
spiderer Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 Zil jsem vzdycky v domneni ze nejdelsi reka na svete je Berounka, ale koukam, ze je vsechno jinak, tak nic..
tyfo Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 za mne Amazonka a kouknutim do WIKI mi moji teorii potvrdilo a jsem spokojen
tarmi Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 no mohlo by to být tak, že se za nejdelší řeku považoval Nil, ale pak nějací vědci, tuším, že češi, našli "jiný" pramen Amazonky a tím se stala nejdelší řekou Amazonka. Ale taky to může být úplně jinak :-)
bandicoot Posted November 16, 2009 Report Posted November 16, 2009 dal sem nil, přestože je amazonka s apurímacem delší - a v tom to je - v tom názvu, "nějakej" přítok se prostě jinak jmenuje a počítaj ho tam jen aby byli nej
Recommended Posts