Přejít na obsah

Solární napájení


Beladona

Doporučené příspěvky

  • po 2 týdnech...
  • Po roku...
Návštěvník Chilliluk

Když jsme u toho solárního napájení - mám takový praktický poznatek - v současné době mám dvoje g-shocky na solár, a to GW-M850 a GX-56. Nikdy se solárem nebyl problém, ale je to jen asi měsíc, co jsem se přestěhoval do historického centra města, kde jsou domy hodně u sebe a úzké uličky a není tu prostě tolik světla ani přes den, kolik měly dřív (tím, že začíná zima, je to ještě horší). No a hned se to projevilo, že oboje už z H(odkud se dříve nehnuly) klesly na M. Vůbec se mi to nelíbí, protože tuším, že s tím budu mít časem problémy a nechce se mi je hlídat a strkat pořád někam ven nabít. Takže řešení bude asi, že půjdou oboje pryč a zůstanu jen u klasických bateriových.

 

Takže kdyby měl někdo zájem o výše zmiňované géčka, napište a já pošlu fotky..oboje jsou v hodně dobrém stavu.

Upraveno uživatelem Chilliluk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Můj postřeh za několik let s Casio Tough Solar /GX56 + AQ-S90/ je ten, že je to s nimi vždy přes zimu trochu horší. v létě se to srovná, i za cenu přeskoku z H na M i L /tzv. regenerace akumulátoru/. Pobyt v hodinkovnici jim celkově nikdy nesvědčí, je nutno je dávat za okno při každém náznaku slunce, třeba jen i na 15-20 minut, pokud nejsou pravidelně nošeny...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobne tyto hybridy nemam moc rad. Jak uz bylo napsano, baterie se stejne musi menit i kdyz v o neco delsim cyklu (na druhou stranu dnes neni problem dat do hodinek baterii, ktera vydrzi 10 let, spis vyrobci se snad domluvili, ze do hodinek daji mikrostrojek s jeste mensi baterii a vice nez pul pouzdra tak bude vzduch :( ).

Jeste horsi kombinaci vidim u mechanickeho dobijeni (rotor nabiji akumulator), tak se pridava jeste vyssi cena spolu s mensi mechanickou odolnosti a poruchovosti.

Jedine smysluplne vyuziti dobijecich (at uz solarem, teplem nebo mechanicky) clanku v hodinkach vidim u tech s vysokym odberem energie - radiem rizene, s kompasem, barometrem, gps,... Pokud ale jen ukazuji cas, tak to povazuji za zbytecne kurvitko.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zcela souhlasím s Patrikem.

 

Chilliluk: Najdi si to, někde jsem tu psal, že H je asi jenom 10% kapacity, M je pak snad 70% , takže na M se dostaneš rychle a M je pak straaaašně dlouho.

Edit: Ajo, je to na předchozí stránce a adresované tobě :D

Upraveno uživatelem ggrand
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Chilliluk

ggrand: já vím, že M pokrývá tak 70% kapacity a L jen asi 10%. Pravděpodobně by do jara vydržely a pak bych je dal zase nabít a o žádnou tragédii by nešlo, ale jde o to, že teď máme doma opravdu daleko méně světla a už se to projevilo. Dřív jsem nabijení neřešil, i přes zimu jim stačilo ležet na stole u okna, teď už ale nestačí. Časem by se prostě vybily, je jedno, že teď jsou na tom pořád dobře, ale když byly na H a spadly na M, aniž bych na ně sahal, tak jim prostě denní přísun světla nestačí k chodu a berou si z baterky.

Upraveno uživatelem Chilliluk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Chilliluk

Asi si počkám na sluníčko, to je nejjistější. Halogen by je taky mohl utavit, už jsem to viděl někde na netu, jak chlápek chtěl nabít hodinky halogenem a nevratně mu teplem zčernal displaj.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...
Návštěvník LONGINES

Zdravím,

náhodou jsem narazil na toto téma, tak chci jen upřesnit, jak to ve skutečnosti je se solárním napájením. Budu mluvit z vlastní zkušenosti s hodinkami Casio. Těm, kteří zvažují koupi jednoznačně doporučuji. U mě vše začalo před asi 3 roky poměrně základním modelem, tuším Casio WS 200 Tough Solar. 3 roky bez jediného problému bez náznaku vybití či jakéhokoli poklesu napětí. Dalšími hodinkami, na kterých jsem si mimochodem vybudoval naprostou závislost, pro své funkce, jsou Casio PRG240 - ProTrek Tough Solar. Již 2 roky je dennodenně "mučím" neustálým používáním sensorů (5x denně kompas, 8- 10 x denně barometr s teplměrem a tak 4x denně výškoměr)+ samozřejmě denně budík a nějaké do podsvětlení AEL. A co na to solární napájení? Celou dobu na H, pouze koncem zimy na M. Stačí se pouze projít s lehce povyhrnutým rukávem venku a už jsou zase nabity na H, kde zůstanou zase až do konce příští zimy. Solární napájení je naprosto skvělá věc, to mohu potvrdit. Nemám zkušenost se Seiko, Citizen nebo případně jinými výrobci, ale Casio to má zmáklé na jedničku. Na co si dát pozor, pokud se někdo rozhoduje koupit? 1) Akumulátor - moje ProTreky mají typ akumulátoru CTL1616. Je to (pokud nemá nějakou výr.vadu) nezničitelný akumulátor. Nejsou omezeny počty cyklů nabití, výkon neklesá atd. Casio se k hodinkám s tímto typem akumulátoru o tom zmiňuje. Ne náhodou je CTL1616 tak drahá..! Takže zjistit si, jestli vybraný model disponuje CTL1616. Totiž zdaleka ne všechny Solar a Tough Solar hodinky od Casia jsou poháněny CTL1616! 2) Typ, resp. výkon solárního panelu - doporučuji si před koupí stáhnout manuál vybraných hodinek v .pdf formátu a srovnávat tabulkové hodnoty (například výkonnost solárního panelu mých ws200 vs. ProTrek je neporovnatelná - ve prospěch ProTreků samozřejmě). Osobně mylím, že solární napájení je bezkonkurenčně nejlepší. Krásně bezstarostné, vždyť jen co je trochu hezky, bereme si všichni trička s krátkým rukávem a Slunce+Solar už za nás automatcky vše udělá sám. A od posledního sluníčka je baterie plně nabitá na 6 měsíců :-) Toť jsou mé postřehy z používání solárních hodinek značky Casio. Jak jsem říkal, tak s jinými výrobci nemám zkušenosti. Snad to případným zájemcům o solární hodinky pomůže udělat si jasno.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to já zase tak nadšen ze soláru u Casia nejsem. Mám tři modely: AL180, AL190W a G5600EB. Ty AL190 mají podle mě "malou nádrž" protože se indikátor "rezervy" objevuje dost často. Došlo to tak daleko že už ani nebydlí s ostatními ve vitrínce, ale musím je mít položený na parapetu u okna. Zajímavé je, že starší AL 180 jsou v té samé vitrínce ještě déle a symbol rezervy jsem na nich ještě neviděl. S géčkama G5600EB jsem byl spokojenej jen do chvíle kdy se jejich status změnil z H na M v té samé vitrýnce. A to po žádnejch hodinkách z této trojce nepožaduji žádné budíky stopky a pod. Kdyby tam bylo málo světla tak by měly problém i ty AL180 jenže ty jedou furt OK. Takže za mě je lepší baterka s dlouhou výdrží.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník LONGINES

Aha, no tak ty první dvoje (AL 180 a 190) tam je to jasný. Nemají baterii jako takovou (píše na nich batteryless), ale mají nějaký kondenzátor či co, který uchová energii od jednoho týdne do 14-ti dnů. Mě osobně přijdou zajímavé, ale vyžadují doopravdy denně značný přísun světla. Pár lidí na netu si stěžuje, že proto že je měl prodejce měl ve tmě, nedokázaly je plně nabít. Nevím, nemám zkušenost, ale hodinky se mi moc líbí, také jsem o nich uvažoval. O G - Shock jsem nedokázal najít info o použité baterii, takže bohužel nemůžu poradit. Jen rada, která je asi zbytečná, protože to stjně asi všichni víme: umělé světlo je na solárních hodinkách k ničemu. Nikdy jím například nenabijeme batrku z pozice M do H, to se stane až při kontaktu se slunečním světlem. Jinak jak jsem ještě od někoho jiného četl, že mu vadí, když není ukazatel na H, ale na M: já osobně jsem rád. Alespoň vidím, že solar doopravdy funguje jak má. Vždyť mi to přijde tak úžasný - nejen, že to jsou krásný hodinky ty solární obecně, ale ještě jsou si i samy elektrárnou, která si sama vyrobí el. energii na svůj pohon. Opravdu mi to přijde snad dokonalé a to už mě vlna prvního nadšení dávno přešla. Je to naprosto soběstačný kus elektroniky. Mě by skutečně nebavilo měnit baterii, měl bych takový špatný pocit, že jsem se buď já, nebo někdo jiný v hodinkách šťoural, že byly otevřené atd atd...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Chilliluk

Nejlepší jsou nakonec hodinky, který maji baterku a nejsou vodotěsný. Dojde baterka- vytočím 4 šroubky a za 5 minut tam je nová, vodotěsnost neřeším, když tam stejně nikdy nebyla..světlo neřeším, výdrž baterie neřeším (protože je stejně delší než životnost celých hodinek) a je to. Takže zlatý digi s kalkulačkou, žádný stres :D

 

 

Samozřejmě, pokud má někdo takové zaměstnání nebo se kvůli sportovním aktivitám nebo něčemu jinému bez vodotěsných hodinek neobejde, tak mu tento přístup moc nepomůže.

 

Ale já myslím, že platí taková jednoduchá rovnice, že kdo nepotřebuje vodotěsné hodinky, nepotřebuje ani solární napájení.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Domácí výměny baterky se nebojím. Měnil jsem třeba v SPF 100 nebo i v Géčkách a po výměně jsou stále vodotěsný. Mě vrtá v hlavě spíš to, že starý AL180 jsou za stejných podmínek ok a nové AL190W to nezvládaj. Toto mě odradilo od koupě HDD s100.

Upraveno uživatelem t2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Chilliluk

To já taky měnil baterky ve vodotěsných hodinkách sám a nikdy jim nic nebylo, ale přece jen se na ty mnou otevřené už koukám jinak než na ty originál.

 

Já se už u Casia nedivím tomu, když prostě to starší je lepší - to tak bývá docela často :)

 

Četl jsem někde na zahraničním fóru názor, že u Casia za kvalitu, která třeba ještě před 10-ti lety odpovídala řekněme ceně 100 dolarů, musíme dnes zaplatit 250 dolarů nebo víc, aby to byl výrobek na stejné urovni - schválně jsem tam nechal ty dolary, protože to tam takhle bylo.

 

A to nemluvím o absolutní předraženosti jakýchkoli náramkových hodinek v českých E-shopech i kamenných obchodech, která snad nemá obdoby.

 

jinak řečeno: to, co je na E-bay za 500,- drahé, se tu prodává za 1500,- v supervýhodné akci, slevě a výprodeji současně :)

Upraveno uživatelem Chilliluk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Měl jsem Risemany s CTL1616, nabito na high, po pár hrátkách, nic brutálního, s tlakoměrem mi na chvíli hodily koma a to byly nabité na H. Jak si akumulátor odpočinul, vše bylo ok. Ne nadarmo mají soláry kratší osvětlení než bateriové moduly. Zajímalo by mě, za jak dlouho se nechá utahat CR2032 v nových GD-350.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...