Přejít na obsah

Prim Sport 2

Doporučené příspěvky

Lupou by to mělo být vidět, navíc by měl být vidět nepravidelný pohyb vlásku. Opravit se to dá jednoduše. Demontuješ můstek setrvačky a vyndáš ven i se setrvačkou. Necháš setrvačku volně prověsit a namontuješ zpátky. Tím by se mělo pdstranit slepení vlásku. Je-li zmagnetizovaný, tak je potřeba ho odmagnetovat. Buď v originál strojku na odmagnetování, nebo to jde pájkou - dát větší očko a vytvarovat tak, aby jím setrvačka prošla. Pak demontovaný můstek setrvačky někam upevni, setrvačku nech volně viset na vlásku a provleč přes ni očko pájky až k můstku a zpátky(pozor - nedoknout se!). Pak namontuj zpět a mělo by to být vyřešené.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no, tak problém s tím rozhozeným časováním vyřešen. Vlásek byl zmagnetizovaný a ta pájka asi teda pomohla :-)

Ale...šroubek na můstku setrvačky má zdá se již vychozený závit a vůbec nedrží přitažený. Takže ať tam setrvačku dám sebe lépe, tak pak stačí lehce ťuknout a přeskočí taková ta západka na setrvačce a hodinky stojí :-/

Nebo to dělám blbě a ten šroubek takhle má být?

Odkaz ke komentáři

Takže ať tam setrvačku dám sebe lépe, tak pak stačí lehce ťuknout a přeskočí taková ta západka na setrvačce a hodinky stojí :-/

Ahoj , nevím jakou západku myslíš.Ten šroubek na můstku setrvačky by měl být dotažen na doraz.Pokud nejde , tak ho zkus vyměnit,možná je stržený závit.Vlepším případě bude stržený šroubek.Pokud to nepůjde ani na jiném šroubku, tak je to strhaný na základně a to by se pak musela celá základna vyměnit.Teda za předpokladu,že je použit ten správný šroub se správným závitem.No a co se týká té západky , nemáš na mysli ten rubín,co je u spodního čepu a zapadá do vidličky kotvy ,která svími rubíny a kyvadlovým pohybem pohání krokové kolo atd? To v případě, že není můstek setrvačky napevno a správně usazen na základně způsobuje , že pri sebemenším otřesu ten rubín vyskočí z vidličky a dostane se mimo , a při zpětném rotačním pohybu setrvačky narazí na bok vidličky kotvy ,která už dál nemůže vykonat kyv v tom směru a zablokuje tím setrvačku na pevno.V žádném případě se nepokoušej popohnat setrvačku ručně.Mohlo by dojít k poškození čepů(ulomení nebo ohnutí) a nebo k ulomení rubínu. Zkrátka ten můstek tam musí být na pevno a setrvačka umístěna ve vidličce kotvy.Jinak to nikdy tikat nebude.Přeji mnoho zdaru při opravě a doufám ,že jsem to napsal alespoň trochu srozumitelně.

Odkaz ke komentáři

Obávám se, že bude strženej závit na základně. Jinej šroubek možná pomůže, ale jak to utáhneš víc tak to bude zase v háji. Delší šroubek by to mohl zachránit, otvor se závitem je skrz základnu a do půlky je závit. Ještě malé doplnění, pro informaci. Taková ta západka na setrvačce se jmenuje popudný kámen.

Odkaz ke komentáři

Ještě mi napadla jedna možnost. U hodinek jsem to ještě nepoužil, ale jinak tak občas stržené závity léčím. Je-li stržený závit v základně, tak si vezmi novej/jinej šroubek. Dále si najdi klasický kabel k stolní lampičce - takový ten 2 x 0.5mm až 2 x 1mm. Kus jednoho drátu ohol od izolace a uvnitř je žíla(licna) složená s kupy tenkých měděných drátků. Jeden si uštípni, naměř si délku tak, aby vyšel otvorem pro šroubek v můstku až do závitového otvoru v základně a kousek aby zůstal zahnutý přes otvor v můstku. Hlavně v žádném případě nesmí být delší a přesahovat na druhou stranu základny. Pak sesaď dohromady můstek na základnu a s citem tam ten šroubek zašroubuj. Mělo by to fungovat.

Edit: chybka

Upraveno uživatelem Honza.manta
Odkaz ke komentáři

Děkuji vám za rady. Omlouvám se za mé neodborné výrazy, ale jsem v tomhle úplný začátečník.

skodna: Ano, myslel jsem ten rubín ze spodu setrvačky, napsal jsi to myslím dost srozumitelně :-)

Šroubek jiný nemám, tak se zkusím poptat v parexu za by nebyl k dostání a zkusím to s tím drátkem, protože na výměnu celé základny bych si asi netroufnul :-)

Ještě se chci zeptat, když tam dávám zpět setrvačku, tak ta se tam dává tak jak je? Nemusí se setrvačkou třeba několikrát otočit aby vlásek byl napnuťější?

Odkaz ke komentáři

jj, už vím, asi o dvě stránky z5 jste mě na to upozornili :-) ale nechám si je takhle, docela mi to k tomu taky sedí ;-)

Jinak jakej "základ" ? Dejte pokoj, víc ani ťuk! :D

Hezký základ. :smile_anim:

Jenom tenhle model by měl být v pouzdru s černým armovacím kroužkem - ty s těmi sytějšími indexy jsou v pouzdru od staršího modelu.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Prim Sport 2.4 - "potapěč"

Všimli jste si, že jsou modely se zelenámi a s modrými indexy?

post-5320-053056200 1328014290.jpg

post-5320-025051600 1328014298.jpg

Já jsem si tvého postřehu už všiml v "prim v inzerci" a byla to pro mě novinka. Viděl jsem už potápek hodně, ale převážně na fotkách, které barvy často zkreslují. Nikdy jsem neměl možnost je vidět takhle u sebe v přímé konfrontaci. Takže budu muset sbírku obohatit o další kusy s kterými jsem ani nepočítal Posted Image

Odkaz ke komentáři

Dneska jsem byl v jedné zastavárně a měli tam ty černé "potápky" (teď si jen nejsem jistý jestli se zelenými nebo modrými indexy, ale spíše zelené), měly docela zachovalé pouzdro, tedy bez prosvítající mosazi, ze spodu pár ďubek od potu, nic hrozného, sklíčko by potřebovalo rozleštit.Chtějí za ně 800kč. Vím, že se to bez fotky těžko určuje, ale myslíte že to je normální cena? Na aukru teď žádné nejsou, tak nemám s čím porovnat :-) Jo a byly funkční. Kdyby jste měl o ně někdo zájem, můžu sdělit kde přesně to je (Hradec Králové), případně koupit a poslat, ale mám to přes půl města a zkoušky na krku, tak by to nebylo hnedka :-)

Odkaz ke komentáři

800 Kč,tak to by byla myslím normální cena. Teď jsou ceny dole, takže se moc neprodává. Jinak já si myslel že ta změna barev je způsobená časem, jako tomu je u leteckých. Když si vezmu že každé potápky můžou být ještě vyvedeny v provedení s naklapávacím dnem, tak to je hned 8 variant a to už je taky pořádná sbírka :). V tom černém provedení jsou hezký.

Odkaz ke komentáři

Mně spíš udivilo - a toho jsem si všiml až na fotce, když byly hodinky v párech vedle sebe - že jsou k indexům i barevně sladěné ručky. Nezdá se mi, že by to někdo v Eltonu takhle třídil, ale opravdu jsou sladěné a já každý kus koupil jindy, jinde a od někoho jiného a ručky jsem fakt neměnil.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...