Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Zdravím, vzhledem, že v tomto oboru jsem zcela nováčkem, postrádám tu (v případě, že jsem jej nepřehlédl) topic, kde by bylo sesumírované základní info k hodinkám. Mám namysli například terminologii, protože i zde (stejně jako v mnoha odvětvích) jsou slova zcela specifická a neznalému člověku dělá potíže se vyznat v jednotlivých topicích, kde se něco řeší.

Co jsem postupem času vyčetl a vypozoroval, existuje rozdělení - řemen, tah atd., dále jsem konečně pochopil, že quartz není značka ( :blush02: ) a tak bych mohl pokračovat dále.

Chci se tedy zeptat na následující základní informace:

1. základní rozdělení skupin hodinek a pokud ty skupiny mají své názvy (jakože třeba společenské hodinky se můžou nějak nazývat jinak než společenské...?) tak asi i názvy.

2. nějaké základní části hodinek, o kterých tu může být řeč (ciferník, strojek atd..)

3. nějakou literaturu, kde se dočtu o hodinkách všeobecně, byste mohli doporučit?

Jako na mnoha dalších forech, tak i tady očekávám jisté chytání se za hlavu ze strany lidí, co jsou již zcela zběhlí, nicméně i vy jste jednou začínali s touto zálibou a byli jste rádi za veškeré informace :-)

peace

Randaal

Upraveno uživatelem Randaal
Odesláno
něco málo je tady

výborně, i přestože je to slovensky (jsem mladý CZ ročník a nejvýchodněji jsem bydlel v Praze :) ) tak si myslím, že to je prozatím alespon část informací, které potřebuji.

Tisíceré díky

Odesláno
SukHoi mě předběhl. Vítej a ať se Ti tady líbí

Jo a pod čarou máš Rolex - tzn - ty už máš a nebo se Ti líbí a uvažuješ?

Děkuji, o tomto foru vím už cca 2 roky a několikrát jsem sem i zabrousil, ale až nyní jsem se rozhodl se hodinkám věnovat hlouběji :)

Hodinky Rolex už mám cca 3 roky, ale jsou to nějaké velmi staré kousky a jediné, co o nich vím je, že jsou to pravé Rolex automaty, nic víc prozatím ne. Bohužel jsem je získal ve zcela zoufalém stavu - rozbité sklo, ulomené kolečko na nastavení času (chybí mi znalost terminologie :) ), tak jsem je nastavoval tím, že jsem s nima zatřepal v době, kdy byl ukazovaný čas aktuální :) . Bohužel po nějaké době jsem si je vlastní blbostí pochroumal, neb jsem je měl na ruce a snažil jsem se zapasovat poličku do úchytů úderem v době, kdy jsem je měl na ruce :crying_anim02: . Oprava se plánuje, ale ty finance rozhodují za mě :(

Odesláno
Buď vítán a nějaké info najdeš i tady.

I tobě děkuji :cheers: , vidíš, nenapadlo mě, že mnou hledané informace jsou na těchto stránkách, ale mimo forum :)

projdu a budu se učit

Odesláno
Zdravím, vzhledem, že v tomto oboru jsem zcela nováčkem, postrádám tu (v případě, že jsem jej nepřehlédl) topic, kde by bylo sesumírované základní info k hodinkám. Mám namysli například terminologii, protože i zde (stejně jako v mnoha odvětvích) jsou slova zcela specifická a neznalému člověku dělá potíže se vyznat v jednotlivých topicích, kde se něco řeší.

Co jsem postupem času vyčetl a vypozoroval, existuje rozdělení - řemen, tah atd., dále jsem konečně pochopil, že quartz není značka ( :blush02: ) a tak bych mohl pokračovat dále.

Chci se tedy zeptat na následující základní informace:

1. základní rozdělení skupin hodinek a pokud ty skupiny mají své názvy (jakože třeba společenské hodinky se můžou nějak nazývat jinak než společenské...?) tak asi i názvy.

2. nějaké základní části hodinek, o kterých tu může být řeč (ciferník, strojek atd..)

3. nějakou literaturu, kde se dočtu o hodinkách všeobecně, byste mohli doporučit?

Jako na mnoha dalších forech, tak i tady očekávám jisté chytání se za hlavu ze strany lidí, co jsou již zcela zběhlí, nicméně i vy jste jednou začínali s touto zálibou a byli jste rádi za veškeré informace :-)

peace

Randaal

Ahoj,

tak tady jsem se taky snažil o něco podobného, ale nějak to neprošlo. Nicméně tam najdeš různé odkazy na jiné, podobně zaměřené stránky.

Ať se Ti tady líbí a nestojí Tě to tolik co mně (a v podstatě i všechny ostatní tady) :thumbsup_anim: .

Odesláno
Ahoj,

tak tady jsem se taky snažil o něco podobného, ale nějak to neprošlo. Nicméně tam najdeš různé odkazy na jiné, podobně zaměřené stránky.

Ať se Ti tady líbí a nestojí Tě to tolik co mně (a v podstatě i všechny ostatní tady) :thumbsup_anim: .

jak tak koukám, tak se tam řešily hlavně slovníky pojmů :) což jsem tak nějak už pročetl, nicméně i tobě děkuju za další vlákno s informacemi.

Za jakékoliv poznatky, co by kdo uznal za vhodné mi sdělit budu moc rád, protože člověk, který není znalý (čehokoliv) prostě nemá tucha co hledat :worried_anim:

Odesláno

urcite nehovorim len za seba: prosim nafot svoje rolexy a daj ich do chlubiaceho vlakna. podla stavu ti bude urcite viacero clenov schopnych poradit ohladom opravy a pripadnych nakladov.

Odesláno
urcite nehovorim len za seba: prosim nafot svoje rolexy a daj ich do chlubiaceho vlakna. podla stavu ti bude urcite viacero clenov schopnych poradit ohladom opravy a pripadnych nakladov.

vzhledem k tomu, že hned jedno z prvních pravidel chlubicího vlákna je uvedení modelu hodinek, tak nejdřív ještě počkám, až tadyzjistím, o jaké se jedná :)

ale určitě díky za tip, následně jej využiju

Odesláno

Mno...a až zjistíš, co je korunka, pouzdro, dýnko, luneta, stěžejka, kalibr, setrvačka...začnou Tě možná zajímat "střeva a vnitřnosti". Je na to krásné slovo z němčiny "ebauche". Teď taková úsměvná poznámka pod čarou, jedna firma to slovíčko má i v názvu, jmenuje se Swissebauche Ltd. a sídlí v Honkongu :)

Na tomto webu najdeš hromadu literatury. Doporučuji začít Sladkovským.

Hodně úspěchů přeju :-)

Odesláno

No, pomalu ale jistě se do toho začínám dostávat (nejlepší na počátku jakéhokoliv vědění je, že má člověk pocit, že se z něj stává borec v další sféře a přitom se naučil teprve pojmenovat 5 věcí z tisíce :D ).

Každopádně díky za další podklady, mám toho na víkend dost co prostudovat 8)

Odesláno
...

Každopádně díky za další podklady, mám toho na víkend dost co prostudovat 8)

Na víkend???????? Spíš tak na půl roku, když nebudeš dělat nic jiného :)

filo-boxer: Díky za upřesnění. Vycházel jsem z toho, že bauch je po germánsku břicho. Nu vycházel jsem špatně. Popel na hlavu a "Mea culpa, mea maxima culpa..." :) Měl jsem mrknout do SLOVNÍKU. Opět jsem za blba. Jako třeba včera, když jsem měnil vodovodní baterii, a jelikož nemám trubkovou devítku, tak mi to trvalo hroooooooooozně dlouho, dýl než profíkovi, což se samozřejmě neobešlo bez komentářů... :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...