Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Návštěvník eloga
Odesláno

Zdravím Všechny

Jsem z Moravy. Na fórum mě dovedly informace k hodinkám. Když jsem zde pátral, co jsou ty či ony hodinky zač, již několikrát, tak jsem si řekl, že by bylo dobré se pro příště se zaregistrovat. A tak jsem zde.

Co se týče mé "hodinkové historie":

Není to zatím nijak valné. První hodinky si matně vybavuju, byly to určitě Primky s ručním nátahem, na základce od rodičů. Jednou jsem je přetáhnul, nakonec praskl tuším akrylové sklíčko a skončily kdo ví kde.

Pak několik let "temna", nějako digitálky a pak dlouho nic...

K hodinkám mě přivedli mí dva kamarádi. Pořád se o nějakých hodinkách bavili, chlubili se co kde ulovili. Nedalo mi to a taky jsem se přidal do hovoru. Začal jsem se zajímat o čem se baví. Dost mě to chytlo, sice jsem zde na Chronomagu krátce, začátečník i co se hodinek týče, ale čím více se o hodinkách něco dozvídám, tím více mě to fascinuje.Nevím zpětně, jestli těm dvěma mám zas to poděkovat, nebo nakopat do zadku :) .

Nejvíce mě chytly Seika, chronografy, hodinky s tachymetrem na lunetě. CO se Seik týče, spíše mě více táhnou vintage, starší až staré modely, co jsem sledoval staré katalogy, tak 60. a ž 80. léta.

Aktuálně nosím staré Seiko 5-ky, kalibr 7009.

Chtěl bych starší, vintage Seiko chronografy, ideálně kalibr 6138, úplně vůbec nejideálně bullheady, pokud možno s tmavým ciferníkem. Snad to do budoucna výjde.

Samozřejmě předpokládám, že to se ještě časem může změnit, po dalších rozšířeních obzorů.

Takže nasávám informace, sleduji a hledám.

to je dobrý úvodník, tož vítej. Zejména v Seiko sekci, já to  říkám pořád, že All you need is Seiko. :notworthy: 

**

Odesláno

Jmenuju se Jirka. Obdivuju mechanické hodinky, ať už kvalitní automaty či s ručním nátahem. Hodinky nesbírám, ale nosím pouze automaty. Chronomag sleduju delší dobu, tak jsem se konečně i registroval.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Ahoj všem!

Pokud je tohle myšleno jako představení se, trochu se rozepíšu, protože představím i své hodinky, které jsem používal. A kdo má zájem a trpělivost, směle může číst!

Takže: Hodinky, jako kompletní mechanické strojky, které fungují samy bez vkládání nějakých vnějších zdrojů energie ale závislé na trošce pravidelné péče si myslím získají sympatie svého uživatele. jso prostě krásné.

Protože tohle fórum má uvedené, že slouží k debatám a taky k uveřejňování fotek a kochání-se, myslím, že to je ono. Protože jako nepřihlášený jsem většinu fotek neviděl, nakonec jsem se zaregistroval. Pravda, nemám hodinky věhlasných světových značek, co víc, moje oblíbené značky před lety musely vytrpět posměch "znalecké" veřejnosti, pokles zájmu, existenční problémy a kdovíco dalšího, ale já je mám rád. Nic špatného mi neudělaly, sloužily dobře.

Moje historie je taková: v šesti letech mi babička věnovala staré eliptické hodinky Zarja, abych věděl, kolik je hodin, v sedmi (?) letech jsem dostal nové hodinky Prim s červeným ciferníkem, v deseti jsem vyměnil za něco rozbité hodinky Prim s datumovkou a mimostřednou vteřinovkou, ty byly dospělejší, táta mi je nechal spravit a ty jsem několik let taky nosil. Pak odmlka. Ale v patnácti mi táta koupil hodinky, v klenotnictví jsem si vybral Slava s kalendářem, s modrým ciferníkem s 26 jewels, jsou k vidění v avataru. A ta byly! spolehlivé, odolné, design, který byl výrazný. Jenže v roce 1990 mi je na vojně nějaký padouch ukradl. To byla veliká ztráta, kterou jsem si v sobě s výčitkou nesl do letošního roku. V některém dalším odstavci této zpovědi popíšu, proč.

Potom mi rodiče koupili hodinky Prim quartz `ala Prim sport, ale ty tak dobré zdaleka nebyly. Byly hlavně nespolehlivé, různě se zastavovaly a zpožďovaly, u hodinek to je dost špatná vlastnost. Až přestaly fungoval úplně. Ale pracuju na na jejich zprovoznění, jestli se to povede, ukážu je. Po vojně v době rozpadu východního bloku jsem získal levně nové Poljot Chonograf, stále fuknční, ale vypadly z nich tlačítka. Také jsem měl outdoorové španělské hodinky Calypso 5089, 10 ATM. ale nevím, co si o nich myslet. Ve vodě se silně zapařovaly, běžely rok a půl, potom výměna baterie, těsnění, ale přestaly fungovat. Dále mám jakési Piere Cardien, jsou "powered by Miyota", elegantní, tenké.  Potom hodinky Timex Triathlon, které jsem jako trosku našel v lese, zrovna ten sen, co malému synovi někdo ukradl dinosaura. Do hodinek jsem dal baterku CR2016, rozběhly se. Dal jsem jim nové stěžejky, plastový náramek a 5 let jsem je nosil, fungovaly naprosto bezchybně, i na displeji všechny segmenty funkční, ale vypadly jim dotykové plošky pro stopky a začaly zatrhávat oblečení. Tak jsem si koupil jiné hodinky Timex, typ T2N310, krásné retro, nenáročné, ale na baterku. A tak jsem si položil otázku, proč nemůžu mít klasické hodinky s tikajícím strojkem?  Tak jsem se začal shánět po svých modrých Slávkách. Postupně jsem různé posháněl, což byla předehra. Až jsem je jednou uviděl!!! Ty naprosto samé, co jsem měl já. Dokonce je mi velice povědomé výrobní číslo na víčku, ale kdo ví? Povedlo se mi je získat, mám je, okolí je k mé radosti poněkud rezervované, slýchám občas něco o jakési hodinkové onanii, ale pořizoval jsem je pro sebe. Jestli jsou to opravdu ony, to s určitostí nevím, původní záručák se mi u nepodvedlo najít, po těch 25-letech. 

Takže dneska mám stáj čítající přes desítku hodinek Slava, několik PRIM a několik Poljot. To proto, že se docela dobře shánějí. Moje snaha je, aby byly všechny funkční, to se celkem daří a mohl jsem je používat bez ohledu "na módní trendy". A ještě bych dodal, že kromě klasických hodinek mám v oblibě elektronková rádia a audiotechniku Tesla.

Pokud budu něco potřebovat zjistit, nebo sehnat, ozvu se.  Zatím se všichni mějte a ať Vám to tiká!

Odesláno

No tak na toto vlákno jsem se vykašlal, resp. jsem jej ani nezaregistroval...

Z dávné historie nošených hodinek si pamatuji Prim se zeleným cifrem (byly to google: Typ684488/1981) nelíbily se mi a snil jsem o G-Shock s drátkem přes display nahoře i dole. Táta nosil Casio digitálky s kalkulačkou...

postupně jsem dospěl, našel si ženu, práci a udělal děti. Postoupil jsem skrz Klenoty Aurum až k hodinkám DG a MK, které se mi jaksi rozbily (černé, krásné ženami obdivované leč jim upadla korunka...). O tomto fóru jsem věděl již po pořízení MK, kdy jsem zjišťoval jaký skvost jsem ve slevě v Klenotech pořídil, resp. mne zajímalo co vtěch drahých hodinkách za cca 4000 Kč je... Co jsem zjistil není třeba rozvádět. Po jejich rozpadu jsem zkoumal, bádal kudy dál.

Přes Quartz Certinu a manual Steinhart s Unitasem jsem si pořídil z mládí vysněné G-Shock a ještě předtím Fortis v Automatu. V podobném duchu vykonávám osvětu u ženy, ale je to marné.. Tahá to, co ji připnu na ruku :-)

• po 2 týdnech...
Odesláno

Ahoj tady Primoš,dříve tedy za režimu jsem Primkami opovrhoval dnes je sbirám a moc si jich cením.

Odesláno

Zdravím,

jsem úplná lama v oboru chronometrů a tak jsem moc rád, že ne všichni jsou na tom jako já. Holt každý děláme něco a každý máme jiný koníček.

K hodinkám vlastně ani vztah moc nemám. Teda až do momentu, kdy jsem objevil tohle fórum. Od té doby, kdy to tady procházím a hledám informace jsem po (vím já, patnácti, dvaceti) letech začal zase uvažovat, že bych si něco na ruku pořídil.

Ale ne něco moc extra :) Na to nemám peníze. Ale je krásné tu sledovat ten vývoj, ty tvary, ta specifika....... Úžasný svět!!

Fandím všem, kterým čas neutíká a zároveň jim nevládne.

Pěkné dny chronomágové.

Odesláno

Ahoj jmenuji se William, na fóru budu pod nickem "yxa".

Jsem ze svedska ale casto jezdim do prahy.

Predem se omlouvam za mou gramatiku, 

//William

Odesláno

Vítej Williame, to jsi švéd rozený? S láskou k naší matičce Praze?? To je fajn, že píšeš česky!!! :) Jak říká Tondaa73 - Vaalkommen till forumet!

Odesláno

Ahoj,

asi nadešel čas, abych se taky krátce uvedl. Jak vidno, tak se tu budu pohybovat pod nickem SelfishMan.

Kladný vztah ke stroječkům měřícím čas byl zasetý asi někdy, když jsem nastoupil na základku

a dostal tehdy svoje první digoše od Casio s podsvícením ( asi W89H Illuminator)

a byl jsem z nich samozřejmě tak nadšený, že když mi je po nějakém tom roce šlohli na fotbale v kabinách z kabele, tak jsem

si musel z tvrdě našpórovaných prostředků z narozenin koupit opět ty stejné.

Přes nějaké no name analogové quartz hodinky jsem se dostal k mým prvním lepším hodinkám (samozřejmě

bráno z pohledu tehdy nemajetného studenta VŠ, žijícího jen z občasné brigádky).

Tou první hodinkovou láskou byly Seika Coutura (tušim SPC015), které mi na moje relativně tenké zápěstí padly jako ulité (a stále slouží více než dobře i po těch letech).

V té době jsem samozřejmě neměl ani tucha o tom, že bych měl spíš obdivovat mechanické hodinky.

Tak mi do sbírky přibyly ještě Citizen Blue Angels Skyhawk AT World Chronograph, malé oblekové

quartzové Tissotky, jedny kapesní mechanické hodinky ( s věnováním ) a darem pak ještě jedny fashion od Guess ( s kterými

je mi jasné, že tu rozhodně nikoho neoslním).

Poslední dobou jsem ale s objevením chronomagu objevil netušený celý nový svět ( a posedlost ). Konečně bych

si rád pořídil taky nějaké automaty ( nějak mě to táhne k Seiko ) a do ( nalejme si čistého vína - vzdálené ) budoucností sním třeba o Omegách.

Tzn. jsem v podstatě hodinkový novorozenec a informace stále jen nasávám, mimo hodinky mám rád nějaký

ten sport, neb pohybuje je zapotřebí, cestování, focení, rockovou muziku, filmy a jako správný Jihomoravák i to vínečko. 

Mějte se!

Odesláno (upraveno)

Ahoj, jsem z Havířova a na toto fórum mě přivedly hodinky Prim pyžamo po mém zesnulém otci. Jsou ve špatném sravu. Rozhodl jsem se je zprovoznit a něco seo nich dozvědět. Teď se začínám o Prim zajímat víc. Pár kousků se mi moc líbí a chtěl bych si nějaký výstavní pořídit. Musím říct že se mi hodně líbí zde vystavené exponáty členů. Budu rád když se na tomto fóru dozvím hodně nových věcí.

Upraveno uživatelem Georg.S
Odesláno

Ahoj kolegové, moje jméno je venc a Chronomag sleduju a čtu už poměrně hodně dlouho. Taky tomu odpovídá můj věk, který už začíná číslovkou 5. Hodinky mě zajímají pěknou řádku let, jen pro zajímavost, za svoji první výplatu na brigádě v roce 1980 a s mírným doplatkem od rodičů jsem si pořídil první "pořádné" hodinky - Heuer Verona s kalibrem 12. A kupodivu, mám je dodnes. Tím to tak nějak začalo, ale do opravdových a mimořádně zajímavých informací, hlavně technického rázu, jsem se začal nořit až později. Svůj podíl přineslo i studium na VŠ se zaměřením na technickou optiku a přesnou mechaniku. V oboru jsem ale dlouho nepracoval, své udělaly změny v roce 1989 a následujících. Takže mi zbyl koníček, který je důstojný muže  :cheers: . O hodinkách, které jsem měl a mám asi poreferujeme v sekcích vyhrazených pro jednotlivé značky. A nejspíš i o těch, které ještě nemám a chtěl bych mít.

Venc

Odesláno

Dobrý večer! Až dnes,ač už se tady na foru už asi měsíc pohybuju jsem se dostal k představení se.Přivedlo mne sem to,že po hooodně dlouhé době kdy jsem hodinky nenosil jsem se rozhodl si nějaké pořídit. Moderní se mi nelíbí,čísla na cifru nemam rád a jelikož žiju v německu tak jsem chtěl české hodinky.

Odesláno

Ahoj všichni, je zde prostor pro představení se, takže velmi jednodušše: 

Jmenuju se Martin, jsem z Prahy, je mi 35 a s hodinkama začínám. Prošel jsem si klasickejma digitalkama casio Gshock a spol.... Poté jsem začal zkoušet chytré hodinky a sporttestery: Měl jsem nějaké první bandy bez displeje, pak garmin vivofit, vivosmart, garmin Fenix 1 a 2, pebble pak pebble steel (ty mám ještě doma) a zkrátka jsem dospěl k názoru, že chci něco hezkýho. Čekal jsem na Apple watch (ted se asi zasmějete), ale zjistil jsem, že mě vlastně všechny ty chytré funkce jenom otravujou..... Tak jsem chtěl něco klasického, což jsem si myslel, že bude třeba citizen za desitku....  ale mezitím jsem náhodou nedávno narazil na tohle forum, které jsem zatím tak hrubě (řekl bych 30 hodin času) pročetl a zjistil, že lidi jsou i maniaci z mého pohledu...... (v dobrém) a tím pomalu měnim názor a zatím mě to tu baví číst, sledovat a vůbec zjistit co je co.... /třeba že pásek je tah jsem netušil/

Nečekám žádnou radu, protože se mi musí něco líbit především vzhledem a s tím mi nikdo nepomůže a nemůže to samozřejmě stát muj roční příjem.....

Takže to tu budu dále číst a sledovat a třeba jednou zapadnu k vám ostřílenejm maniakum co maj doma mraky hodinek.... Jenže těch koníčků mám už moc, tak doufám, že tohle mě nechytne, protože to vypada, že to dokáže lézt do peněz celkem solidně...

Návštěvník eloga
Odesláno (upraveno)

Ahoj,

to je dobrý, jen pokračuj.

Líbit je málo, musí ti to žrát vnitřek, abys věděl jak je silná choroba po kalibru,  co pod tím hezkým ciferníkem.

Odborníků je tu dost na všechny superznačky a modely, je dobrý začít s něčím solidním - Seiko.  :notworthy:

**

Good Luck!

Upraveno uživatelem eloga
Odesláno (upraveno)

Ahoj všem.

Začaly se mi líbit hodinky a zjistila jsem, že už nechci nosit Bentime a Secco. Moje první hodinky byly Luch v r. 1982. Tak si chci jednou pořídit mechanické Luch - klidně i nové, ale abych je mohla natahovat a jako vzpomínku na rodiče, kteří už nejsou. Vím, že to není kdovíjaká značka, pro mě je to spíš srdeční záležitost.  

A mezitím si seženu něco modernějšího a kvalitnějšího. Něco do vody a něco "oblekového". 

Sem asi moc přispívat nebudu, protože svět hodinek spíš začínám objevovat, ale budu se ráda dívat. 

PS: Festiny neberu:-) 

Upraveno uživatelem KatkaB
Odesláno (upraveno)

Cau vsichni, uz jsem registrovanej delsi dobu, ale jeste jsem se nepredstavil. Jsem 81 rocnik, hodinky nosim v podstate cely zivot, ale nesbiram je, vzdy mam maximalne dvoje a prubezne obmenuji. Priznam se, ze jsem vzdy preferoval quartzky, par poslednich hodinek byly Tissoty nejaka racing edice, pak jsem Citizeny eco drive pilot, ty mi vydrzely 8 let a pak, cca 3 roky zpatky, jsem propadl automatum. Prvni byly Becka Heritage (v tech jsem se zenil :-)) pak steelfish, pak jsem vystridal nekolikery paneraiky (438, 359, 508), chvili jsem nosil i omegy CRPO a po tomhle silenem stridani jsem se konecne nasel v Beckach Super avengerech, uz je mam cca pul roku a jako dvojky bych si moc pral zase keramicky paneraiky 508. Uvidime, treba si je nadelim pod strom ;-)

Priznam se, ze nejsem uplne technicky tip, takze se nepoust?m do vetsich operaci nez je vymena reme/tahu :-D

Upraveno uživatelem pechino
Návštěvník eloga
Odesláno

Ahoj všem.

Začaly se mi líbit hodinky a zjistila jsem, že už nechci nosit Bentime a Secco. Moje první hodinky byly Luch v r. 1982. Tak si chci jednou pořídit mechanické Luch - klidně i nové, ale abych je mohla natahovat a jako vzpomínku na rodiče, kteří už nejsou. Vím, že to není kdovíjaká značka, pro mě je to spíš srdeční záležitost.  

A mezitím si seženu něco modernějšího a kvalitnějšího. Něco do vody a něco "oblekového". 

Sem asi moc přispívat nebudu, protože svět hodinek spíš začínám objevovat, ale budu se ráda dívat. 

PS: Festiny neberu:-) 

Ahoj Katko,

to je ok, sympatická zpověď. Jen ten Luch bych viděl docela jako problematickou záležitost, zejména v dnešní době. Ale jak se říká nikdy neříkej nikdy, třeba se ti to povede k docela slušné spokojenosti. Jinak tebou popsané kroky jsou chvályhodné, takže jak začít seriózněji než s čínským quartzem.

Tady je má obligátní rada, zkus se zahledět a zaměřit na Seiko, tahle japonská značka určitě to zkraje chronomagorství bude stát za to.

Ovšem míříš-li spíše do Evropy, zapomeň na Festinu, mrkni na Certinu, to mi přijde pro ženy a dámy docela fajn švýcarské zboží.

Good Luck.

:notworthy:

**

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...