Přejít na obsah

Čím se holíte?

Doporučené příspěvky

Já nejsem klasik, takže se holím z 90% ručním strojkem Gilette na hlavice Mach 3 Turbo. Mám ho už asi 10 let a oholení je opravdu důkladné, do hladka. Nicméně občas, zejména na cestách, jsem se holíval elektrickým strojkem Braun, už nevím jestli to byla řada 5 nebo 7. Taky ho mám snad 10 let a i když baterka drží, mechanicky už dosloužil. Oprava asi nebude rentabilní a chci koupit nový, nejlépe vlajkovou loď řady 9. Ty ale stojí přes 10 tisíc a chci se zeptat, zda za ty peníze opravdu stojí, nebo mohu koupit o něco nižší řadu se stejným holícím efektem. Díky.

https://www.alza.cz/braun-series-9-pro-wetdry-9577cc-stribrny-d7852515.htm?evt=ac

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 minutami, Ivan Lelák napsal:

Já nejsem klasik, takže se holím z 90% ručním strojkem Gilette na hlavice Mach 3 Turbo. Mám ho už asi 10 let a oholení je opravdu důkladné, do hladka. Nicméně občas, zejména na cestách, jsem se holíval elektrickým strojkem Braun, už nevím jestli to byla řada 5 nebo 7. Taky ho mám snad 10 let a i když baterka drží, mechanicky už dosloužil. Oprava asi nebude rentabilní a chci koupit nový, nejlépe vlajkovou loď řady 9. Ty ale stojí přes 10 tisíc a chci se zeptat, zda za ty peníze opravdu stojí, nebo mohu koupit o něco nižší řadu se stejným holícím efektem. Díky.

https://www.alza.cz/braun-series-9-pro-wetdry-9577cc-stribrny-d7852515.htm?evt=ac

Já mám sedmou řadu od roku 2010, holím se obden a pořád v pohodě. Jen měním planžety. Co ti na na něm mechanicky dosloužilo?

Odkaz ke komentáři

V 3. 2. 2025 v 9:58, Michal400 napsal:

Já mám sedmou řadu od roku 2010, holím se obden a pořád v pohodě. Jen měním planžety. Co ti na na něm mechanicky dosloužilo?

Asi už se vymlátil ten pohon planžet, sice to ještě trochu holí ale hrozně v tom rachotí. A výklopný zastřihovač, co je na zadní straně, už nezastřihuje vůbec. Mám ho taky už dlouho a zasluhuje si důchod a náhradu mladším bráškou, jen nevím, jestli zvolit řadu 7 nebo se plácnout přes kapsu a jít do nejvyšší řady 9. Obojí bude jistě holit dobře, ale cena se už tak diametrálně neliší, tak se zatím trochu přikláním k vlajkové lodi. Holím se denně, max. obden ručním strojkem, ale jak jsem psal, na cestách mám ten elektrický, někdy se holím denně, jindy obden a někdy i jednou za 4-5 dnů, tak aby to zvládal za všech podmínek.

Odkaz ke komentáři

Jo, to je myslím podařená koupě. Všechno, co si tak představuju, že to má mít - čistící stanice, pouzdro (navíc nabíjecí), vysouvací zastřihovač (ne, že musíš přehodit hlavu). Tos mi nasadil brouka teda.

Upraveno uživatelem geometr
Odkaz ke komentáři

Před hodinou, geometr napsal:

Jo, to je myslím podařená koupě. Všechno, co si tak představuju, že to má mít - čistící stanice, pouzdro (navíc nabíjecí), vysouvací zastřihovač (ne, že musíš přehodit hlavu). Tos mi nasadil brouka teda.

Jj, ta cena je slušná, před 10 lety jsem dával za tehdejší Braun (nevím jestli řada 5 nebo 7) kolem 6.000,-, pokud i vzpomínám. A to neměl žádnou čistící nebo nabíjecí stanici, ani displej.

Odkaz ke komentáři

Ještě se vrátím ke strojku, který jsem objednal, odkaz výše. Asi bych nepotřeboval to dobíjecí pouzdro, které je jakousi powerbankou. Ale proč ne. Součástí balení je i dokovací stanice, čistící a dobíjecí. A k tomu směřuje můj dotaz - baterie minulého strojku mi vydržela 10 let možná i proto, že jsem strojek furt nedobíjel. Ale tady se tomu nevyhnu, protože kdykoliv strojek strčím k vyčištění do dokovací stanice, bude se dobíjet (pokud to nemá jen čistící režim bez dobíjení). A to samé dobíjecí pouzdro, kdykoliv do něj strojek vložím, začne se dobíjet (pokud pouzdro nemá režim "pouze pouzdro", kdy v něm mohu strojek přepravovat, ale nedobíjím). Nevím, jestli tohle časté a částečné dobíjení dělá strojku dobře - jak strojek s tímto příslušenstvím používáte? Nejpohodlnější by bylo se doholit, strčit strojek do dokovací stanice, která ho umyje, promaže a usuší a nechat ho tam do druhého dne. Je to komfortní režim, ale nevím, jak šetrný k baterii. 

A ještě se zeptám - máte zkušenost, jaký je rozdíl v kvalitě oholení mezi kvalitním ručním strojkem a tímhle elektrickým? Oholí mne elektrika opravdu dohladka?

Odkaz ke komentáři

Já mám přes sedm let series 3 3090cc (už druhej teda, u prvního 390cc-4 odešla po pěti letech asi ve vnitř nějaká elektronika, takže nespouštěl čistící stanici, jinak je plně funkční včetně baterky do dnes). Používám ho tak, že po oholení ho dám do stanice a zapnu stanici = vyčistí a nabije strojek. Nějak zvlášť to neřeším. Když jedu pryč a je to třeba na týden, vezmu si jenom strojek, je nabitej a tejden, což jsou třeba 3 holení to s přehledem vydrží (asi by dal i 14 dnů), když jedu na dýl, beru nabíječku. Takže nějakej úbytek na baterce při tomhle režimu úplně nepozoruju z uživatelského hlediska, přestože už ta kapacita klesnout musela. Náplně neuzavírám (někdo to dělá) a vydrží tak měsíc a půl (ty dva měsíce, co teď píšou na krabičce, nevím, nevím). Jinak jsem kdysi někde hledal a jestli si dobře pamatuju, tak servis uměl vyměnit baterku a asi bych to zvládl i sám, ale nedošlo k tomu. Jinak to nabíjecí pouzdro mi přijde dobrý, to dej pak vědět... jestli to teda taky neobjednam, bych si to už zasloužil 🙂 
No a jak mi zbyla ta stanice (s nabíječkou) po tom prvním strojku, tak ji mám na jiném místě, kde trávime léto a několikrát za rok tam jezdíme, což je paráda. A tam teda náplň vyndavam a zavírám.

Upraveno uživatelem geometr
Odkaz ke komentáři

před 5 hodinami, Ivan Lelák napsal:

A ještě se zeptám - máte zkušenost, jaký je rozdíl v kvalitě oholení mezi kvalitním ručním strojkem a tímhle elektrickým? Oholí mne elektrika opravdu dohladka?

Záleží na více faktorech. Především jak kde a jak koho. Tváře celkem ano. Oblast krku ani omylem. Nejsem ovšem objektivní protože mohu mluvit jen sám za sebe. Možná tomu nebudeš věřit ale jiného chlapa jsem nikdy neholil. 

Odkaz ke komentáři

Chce to grif. Taky někomu vyhovujou planžety, někomu frézky (Philips). Mě to mokrý holení nebavilo a nevím, co by se muselo stát, abych se k tomu vrátil po těch letech se trojkem. Ale je mi jasný, že někdo nedá na žiletku nebo břitvu a ten rituál dopustit. Až budu starý, budu chodit k holiči. Ne k barberovi, k holiči.

Odkaz ke komentáři

před 13 hodinami, geometr napsal:

Chce to grif. Taky někomu vyhovujou planžety, někomu frézky (Philips). Mě to mokrý holení nebavilo a nevím, co by se muselo stát, abych se k tomu vrátil po těch letech se trojkem. Ale je mi jasný, že někdo nedá na žiletku nebo břitvu a ten rituál dopustit. Až budu starý, budu chodit k holiči. Ne k barberovi, k holiči.

Já bych se taky rád vyhnul mokrému holení, několikrát jsem se zkoušel vrátit natrvalo k elektrice, ale oholení nikdy nebylo tak dokonalé jako ručním strojkem, takže nakonec elektriku používám jen na některých cestách nebo když nemám tolik času. Přitom jsem se snad 20 let holil elektricky - kdysi dávno, v 70. letech, kdy mi začaly růst vousy, to byla sice ještě klasická žiletka, holení mne štvalo, tak žiletku nahradil jakýsi elektrický planžetový strojek, ještě s kabelem, ten byl celkem OK. V roce 1991 mi věnoval nový elektrický frézkový Philips jeden německý pilot, strojek mi skvěle sloužil mnoho let, zvykl jsem si na frézky ale pak odešla baterka a tak jsem někdy v roce 2000 zkusil ruční Gillette. K tomu jsem neměl přípomínky, jen jsem ho v průběhu let nahradil modernějším Gillette Mach 3 Turbo, který mám dodnes. Ale jak jsem rozpolcený a nejradši bych se holil elektrikou, asi před 10 lety jsem koupil ten Braun co mi teď odešel. Ten se na trvalé holení neosvědčil hlavně proto, že čím jsem starší, jsem na holení větší puntičkář a mám rád ksicht jako dětskou prdelku, což je trochu směšné, protože se i tak většinou holím obden (každý den by mne to štvalo) a ten druhý den již vousy samozřejmě raší. Takže opět používám elektriku na cestách, dovolených a tak, ale v rámci té rozpolcenosti jsem se teď rozhodl koupit vlajkovou loď Braunu a chci zkusit každodenní holení - tak uvidíme:-)

Omlouvám se za román, ale když tak na to myslím, říkám si, že holící vývoj a příběh každého z nás může být jiný a zajímavý..

PS: Už mi to píplo, je to v Alzaboxu, takže zítra ráno první holení.. 

Odkaz ke komentáři

Já se taky holil tou elektrikou dřív vlastně denně, když jsem nenosil žádné vousy. Teď tak obden, někdy ob dva a samozřejmě, když jdu někam do společnosti. Teď nosím částečně vousy, takže k tomu ještě zastřihovač, ten vezmu tak 1 za tejden.

Odkaz ke komentáři

Když jsem vybíral elektrický strojek, tak zahraniční recenze uváděli, že více do hladka oholí  arc od Panasonicu, ale zase více podráždí kůži hlavně na krku oproti Braunu. Já se s Panasonicem holím obden a kůže si asi po týdnu zvykla.

Jakou máte zkušenost s vodami před holením el. strojkem? Párkrát jsem zkusil nejlevnější vodu od Alpy, ale výsledek mi přišel stejný jako bez použití.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...