Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  Roman Šula napsal:
nenávidím zkratku PC. Znamená to osobní počítač (Personal Computer) a automaticky se předpokládá, že na tom je soft od Mrkvosoftu.

???

Odesláno
  Roman Šula napsal:
Corel už taky patří Mrchoshitu, nehledě na to, že je to v podstatě kancelářský soft, ve kterém ani nejde udělat slušný výstup na osvit.

Romane, svítilo se před X lety, dneska jede pdf rovnou na desky :) Nicméně Corel by měl bejt zapomenut od doby, kdy se objevil Illustrator...

Odesláno
  Roman Šula napsal:
nehledě na to, že je to v podstatě kancelářský soft, ve kterém ani nejde udělat slušný výstup na osvit.

Já myslím, že je-li téma diskuse "PC Games" je zmínka o Corel Draw naprosto na místě.

Odesláno
  Tomasek napsal:
  Roman Šula napsal:
Corel už taky patří Mrchoshitu, nehledě na to, že je to v podstatě kancelářský soft, ve kterém ani nejde udělat slušný výstup na osvit.

Romane, svítilo se před X lety, dneska jede pdf rovnou na desky :) Nicméně Corel by měl bejt zapomenut od doby, kdy se objevil Illustrator...

Mám pocit, ale nejsem si jist, že Illustrator byl na světě dříve než Corel, ale za tímto tvrzením si teda stát nehodlám.

Svítí se jinak i dnes, ne vše jde udělat přes CTP.

Odesláno
  Roman Šula napsal:
  Tomasek napsal:
  Roman Šula napsal:

Mám pocit, ale nejsem si jist, že Illustrator byl na světě dříve než Corel, ale za tímto tvrzením si teda stát nehodlám.

No tak to si taky úplně nepamatuju, protože když jsem se setkal s Illustratorem poprvé, někdy v roce 1992-3?, tak už Corel byl. Ale třeba si to myslím jen proto, že Corel byl na PC (promiň) a ILL pouze na Apple. Možná JJ to bude vědět líp :)

Odesláno
  Tomasek napsal:
  Roman Šula napsal:
  Tomasek napsal:

No tak to si taky úplně nepamatuju, protože když jsem se setkal s Illustratorem poprvé, někdy v roce 1992-3?, tak už Corel byl. Ale třeba si to myslím jen proto, že Corel byl na PC (promiň) a ILL pouze na Apple. Možná JJ to bude vědět líp :)

V roce 92-93 byl na PC nějakej soft? Pro MS-DOS? Nebo snad pro PraWindows? To fakt nevím, v té době jsem sazbu dělal na Atari (Calamus), taktéž i muziku (Cubase). Po Applech jsem v té době jen mlsně pokukoval, protože jejich pořizovací cena vyžadovala mít nějakého toho strýčka v Texasu s malinkým pramínkem ropy na zahrádce.

Odesláno
  Roman Šula napsal:
  Tomasek napsal:
  Roman Šula napsal:

V roce 92-93 byl na PC nějakej soft? Pro MS-DOS? Nebo snad pro PraWindows? To fakt nevím, v té době jsem sazbu dělal na Atari (Calamus), taktéž i muziku (Cubase). Po Applech jsem v té době jen mlsně pokukoval, protože jejich pořizovací cena vyžadovala mít nějakého toho strýčka v Texasu s malinkým pramínkem ropy na zahrádce.

No skutečně v tý době už Corel byl. To si pamatuju, a taky můj první Macintosh II Vi (tuším), QXP se na něm spouštěl asi 20 minut, ale na sazbu byl vynikajicí. Už v téhle branži dost let nedělám, dneska je už asi InDesign trochu někde jinde (hlavně v kombinaci s ostatními Adobe produkty), ale tehdy to byly časy! To se ještě ve Photoshopu dalo obkrejvat pouze kouzelnou hůlkou :)

Odesláno
  Tomasek napsal:

JJ to vědět bude - Illustrator se začal dodávat v lednu 1987 (pro PC 1997), Corel Draw pak někdy v roce 1989 (pro Maca tuším 1996 nebo tak nějak). Pro úplnost - Illustrator existoval i pro NeXT, IRIX a tuším i pro Solaris (ten jsem ale na vlastní oči neviděl).

Odesláno
  JJ napsal:
  Tomasek napsal:

JJ to vědět bude - Illustrator se začal dodávat v lednu 1987 (pro PC 1997), Corel Draw pak někdy v roce 1989 (pro Maca tuším 1996 nebo tak nějak). Pro úplnost - Illustrator existoval i pro NeXT, IRIX a tuším i pro Solaris (ten jsem ale na vlastní oči neviděl).

Faktem ale je, že i když existuje Corel pro Macintosh už nějaký ten rok, nevím o nikom, kdo by ho používal, on je teda ve srovnání s Illustrátorem z několika důvodů na Macu nepoužitelný (např. neodpovídají barevné škály), pro sazbu mu zase fůra věcí chybí, které umí programy pro sazbu (InDesign, Quark). Prostě je to takový soft spíš na plnění nástěnek než na profesionální práci. V jeho prospěch mluví oproti balíku od Adobe jenom cena, ovšem platí, že za málo peněz málo muziky.

Odesláno
  Roman Šula napsal:
Faktem ale je, že i když existuje Corel pro Macintosh už nějaký ten rok, nevím o nikom, kdo by ho používal, on je teda ve srovnání s Illustrátorem z několika důvodů na Macu nepoužitelný (např. neodpovídají barevné škály), pro sazbu mu zase fůra věcí chybí, které umí programy pro sazbu (InDesign, Quark). Prostě je to takový soft spíš na plnění nástěnek než na profesionální práci. V jeho prospěch mluví oproti balíku od Adobe jenom cena, ovšem platí, že za málo peněz málo muziky.

Já novější verse (ca od roku 2000) neznám, ale v dřívějších byly i podstatně zásadnější problémy - například pokud člověk zmenšil a zase zvětšil kolečko, nedostal někdy kolečko, ale pouze kolečko připomínající patvar, docházelo tam často k zaokrouhlování zadaných exaktních rozměrů apod.

Odesláno
  Roman Šula napsal:
  JJ napsal:
  Tomasek napsal:

Dneska se dá pořídit základní balík Adobe (Photoshop, Illustrator, InDesign) za míň než 30k bez daně, s QXP, kterej stával 50k, je užitek z toho balíku neporovnatelný, i když dneska už je Quark levnější. Dokonce jsou i akce typu - kup balík Adobe Premium a dostaneš iPod zdarma.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...